walter.simx
10.08.12, 14:25
Przeglądając archiwalne posty natrafiłem na wiele ciekawych informacji dotyczących Zielonego Lasu. Kilka pytań względem tego urokliwego miejsca nasuwa mi się także:
1. Dość łatwo zorientować się w błędnym oznaczeniu kamiennych drogowskazów ,które wieżę Bismarcka tytułują wieżą Promnitza. W kogo gestii byłoby odkręcenie tego galimatiasu?
2. Przyjmuje się umownie trzy najwyższe wzniesienia : a) Borsuczą Górę (Rückenberg) b) Żarską Górę (Gipfel d. M. Brandenburg) i c) Gołębie wzgórze (Taubenberg). Czy sąsiadujący z kamienną wieżą głaz Welesa , który leży w najwyższej partii tego grzbietu -zalicza się jeszcze do Gołębiego Wzgórza czy już raczej do czegoś co na mapie z 1930 nazwane jest Langer Berg?
3.Extra sprawą jest wg mnie zabawa w odnajdywanie nazwanych przez ówczesnych Żaran głazów i kamieni. Mam problem z tzw. Elefantenkopf. W miejscu gdzie próbowałem zlokalizować ten głaz stoją dwa (jeden przy drewnianej tablicy, drugi nieco dalej wzdłuż szlaku z Borsuczej w stronę Drogi Śmierci, cofnięty lekko w las ) Który z nich nosi tę nazwę?
4.Ciężka mam przeprawę ze źródłami Marii i Sylwii, nie mogę ich zlokalizować . Być może nie znajdują się w tak dobrze zachowanym stanie jak Leśne Żródełko (Nadii) ale może po prostu źle szukam;) Czy są dobrze zachowane?