Dodaj do ulubionych

STOP wiatrakom

14.07.13, 20:39
a niby wyglądają tak malowniczo na horyzoncie.
tylko oby to nie był nasz horyzont.
wystarczy nam smród z Kronopolu panie Wacławie.

www.youtube.com/watch?v=ZPlkP02BmHs
Obserwuj wątek
    • roman-v Re: STOP wiatrakom 15.07.13, 13:27
      Raczej powinno być panie Wieslawie
      • aniku_k Re: STOP wiatrakom 15.07.13, 13:42
        imię inwestora jest poprawne.
        • roman-v Re: STOP wiatrakom 15.07.13, 14:44
          To pięciu inwestorów ma na imię Wacław? sorry nie wiedziałem
          • lizun9 Re: STOP wiatrakom 15.07.13, 17:56
            Powiedzmy sobie szczerze, że i Wiesław i Wacław liczą na dużą kasę. Wacława można jeszcze zrozumieć, ale Wiesław jako urzędnik państwowy powinien brać pod uwage także inne aspekty, prócz z aspektu finansowego. Między bajki mozna włożyć te jego opowieści o 4 milionach podatku z 20-paru turbin wiatrowych. To bzdura.
            Program wspierania odnawialnych żródeł energii opiera się na czerpaniu środków od wszystkich użytkowników energii, także od pana wójta, który prąd dla swoich jednostek kupuje po cenach uwzględniających koszty świadectw pochodzenia "energii kolorowej". Ustawodawca zapewnił inwestorowi wsparcie i łatwy zysk, przenosząc jednocześnie na samorząd wszelkie ryzyko związane z procesami odszkodowawczymi, ewentualnymi kosztami utylizacji i likwidacji wyekspoatowanych turbin. To samorząd niejednokrotnie pada ofiarą spadku wartości działek leżących w poblizu działki inwestora od wiatraków :)
            Nijak nie chcemy się uczyć od krajów, które swoją rewolucję wiatrową przechodziły wcześniej. W dupie mamy ludzi, krajobraz, jakąś elementarną logikę stosunków dobrosąsiedzkich.
            I coby było jasne - ja jestem zwolennikiem odnawialnych żródeł energii, ale nie wg polskiego syfiastego wzorca, w którym dobrabiają się wyłącznie cwaniacy - kosztem nas wszystkich.
            • croolick Re: STOP wiatrakom 28.07.13, 00:48
              Ja myślę, że słusznie liczy na dużą kasę, wszak Marszałek Elżbieta POlak już oznajmiła, że priorytetem rozwoju województwa ma być "gospodarka niskoemisyjna", co już znalazło się w zapisach LRPO...
              • lizun9 Re: STOP wiatrakom 28.07.13, 09:39
                Pani marszałek bredzi, co zresztą sam jej kiedyś wytknąłeś..
                Kasa póki co płynie do wiatrakowców. Składamy się na nich w postaci dotacji z Funduszu Ochrony Środowiska, z postaci ulg z podatków od nieruchomości. Właciciele farm handlują świadectwami pochodzenia, które wydaje im dystrybutor energii poświadczając odbiór, a przede wszystkim korzystają z zapisów ustawy, nakładającej na "naturalnych nabywców" obowiązek zakupu od nich energii po cenach ustalonych rok wcześniej. W tym roku jest to bodajże 203 zł/MWh. Jesli popatrzysz na wyniki ostatnich przetargów ogłoszonych przez odbiorców końcowych - na przykład taką gminę Tuplice - to zobaczysz, że ta stawka jest bliska temu co normalnie na rynku detalicznym można uzyskać. Forsa nie rośnie na drzewach, więc niekorzystne regulacje spółki obrotu rekompensują sobie krojąc gospodarstwa domowe i małe firmy.
                Wszystkie te nakłady sa psu na budę, gdy stawia się wiatrak byle gdzie, byleby tylko wyłudzić dotacje. Tereny o słabych warunkach wiatrowych nie nadają się do tego celu, bo taka turbina będzie niestabilnym żródłem energii. Nie da się jej magazynować, więc nadwyżki są marnowane, a niedobory trzeba i tak uzupełniać za pomocą tradycyjnych metod. To nie prowadzi do oszczędności kopalin. Ciagle monitorowanie sieci i reagowanie na spadki przypomina jazdę samochodem po mieście. Spala się znacznie wiecej niż na autostradzie ;)
                Samorządowcy pieprzący o gospodarce niskoemisyjnej i bezpieczeństwie energetycznym chyba zapominają, że sens mają tylko spójne i efektywne działania, a nie jakieś curioza czynione z nakazów Unii. Po co nam farma produkująca 2 GWh rocznie skoro w tym samym czasie budujemy kryte pływalnie w każdej gminie, które zużywają po 100 MWh miesięcznie - czy się tam kto kąpie, czy nie...
          • kuniczanin1972 Re: STOP wiatrakom 06.08.14, 21:24
            A co słychać przy żarskich wiatrakach, podobno pojawił się nowy gracz
            zary-zagan.regionalna.pl/przeglad-wydania-nr-643/
            Ludwig Nowy® 20 sierpnia 2013 20:21 - Odpowiedź
            W sprawie art. „Kto na Wójta”. Znalazł się nowy kandydat Roman Lichwiarz. Już same nazwisko mówi samo za siebie!!! Pan nie idzie dla kasy a na układy!!! Skąd to wiem, a no stąd że ma Pan bardzo dużo informacji na ten temat i niby jest Pan przeciw a Pana dobry znajomy siedzi w tym biznesie i musi Pan być mocno przez nich popierany skoro z Politem im tak łatwo nie poszło a też go ta ekipa interesownisiów popierała – chodzi o farmy wiatrowe. Wszystko ze szkodą dla Gminy! Szkoda że ludzie nie wiedzą z jakimi ludźmi Pan jest w układach. Tacy jak Pan to niech lepiej się trzymają banków, bo już tam się nauczyliście dobrze oszukiwać ludzi. Gdzie Pana jeszcze nie było? Ręce precz od GMINY!!!
            • kuniczanin1972 Re: STOP wiatrakom 06.08.14, 21:26
              Jak tak, to musi jeszcze wygrać wybory
              • nika139 Re: STOP wiatrakom 07.08.14, 22:49
                kuniczanin1972 napisał:

> Jak tak, to musi jeszcze wygrać wybory

No, właśnie! ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka