Dodaj do ulubionych

ścieżka-fuszerka

06.08.14, 00:05
Przejechałem się dziś nową ścieżką rowerową Żary-Kunice, która była otwierana ponad tydzień temu. Inicjatywa super, z resztą wyszła od samych mieszkańców, ale wykonanie już nie. Proszę się samemu przejechać i zobaczyć, nasyp porozmywany od deszczu, o odwodnieniu to chyba w ogóle nie było mowy, w lesie rowy na kilka metrów, w których stoi woda i nie ma gdzie ujść. Przy jednym przepuście w asfalcie zrobił się już mały otwór, pewnie pod spodem pusto, przy drugim przepuście rozmyta kostka, krawężniki ustawione za wysoko przy przejeździe przez drogę w kierunku syreny. Kąt nasypu zbyt duży, powinien być przynajmniej 1:1, tylko patrzeć jak po zimie (albo szybciej) zacznie się ścieżka rozłazić. Moim zdaniem powinny być jeszcze przewidziane barierki oraz pasy na środku ścieżki (to tzw. dobra praktyka, którą widziałem choćby w Holandii), ale jak widać farby starczyło tylko na "przygoda z Nysą". Tak więc to taka fuszerka wykonana za publiczne, unijne pieniążki. A ma dopiero przeszło tydzień i juz do poprawki. Czy w Polsce nie można już niczego zrobić porządnie?
Obserwuj wątek
    • croolick Re: ścieżka-fuszerka 06.08.14, 08:30
      Oj trudno nie zauważyć, że twój głos daleki jest od obiektywizmu - po akcie strzelistym do burmistrza w innym wątku, jak na dłoni widać, że nie pasuje ci ta inwestycja, bo realizowało ją starostwo a podpisali się konkurenci Maciuszonka - Napiórkowski i Madej.

p.s.
      Ja też mam zastrzeżenia do tej inwestycji, ale przede wszystkim natury koncepcyjnej:

podgladzarski.blogspot.com/2014/06/miosnicy-podhala-ze-starostwa.html
      • kuniczanin1972 Re: ścieżka-fuszerka 06.08.14, 11:30
        Ścieżka mi bardzo pasuje, z resztą zaznaczyłem, że inicjatywa super, a wpisem chciałem zwrócić uwagę, że mimo, że ma ledwo 2 tygodnie już kwalifikuje się do poprawek, które trzeba jak najszybciej zrobić!, może ktoś ze starostwa to przeczyta:) i jak najszybciej każe poprawić. Inna sprawa, że ta ścieżka jest o wiele za krótka, powinna kończyć się gdzieś za hutą. Co do moich lokalnych poglądów, czy na tym forum nie można się wypowiedzieć pozytywnie o obecnym burmistrzu?, ja akurat zamierzam na niego głosować, gdyż uważam za najlepszego kandydata na następne 4 lata, mamy demokrację i nie każdy musi popierać sld lub opcje ze starostwa.
        • tubylec6 Re: ścieżka-fuszerka 06.08.14, 12:28
          Tu widać co to jest właściwe zarządzanie.Podobnie było wcześniej w mieście gdzie królowały aneksy,niedoróbki i zamiast jakości dewizą było jakoś to będzie.
          Dla porównania można zobaczyć w ostatnich trzech latach oddane i wykonywane inwestycje.Wcześniej była wysoka cena teraz jakość!
          • croolick Re: ścieżka-fuszerka 06.08.14, 18:30
            tubylec6 napisał(a):

> Dla porównania można zobaczyć w ostatnich trzech latach oddane i wykonywane in
            > westycje.Wcześniej była wysoka cena teraz jakość!

Mnie polityka aneksowania na pewno się nie podobała, ale pokaż mi tą wysoką jakość, bo nie zauważyłem. Może chodzi ci np. o zachwaszczony i coraz bardziej zaniedbany Park Miejski? A może chodzi o otwarty w końcu plac zabaw przy SP3, gdzie niedługo jedna z wadliwie zamocowanych drabinek może się zawalić (tak, długo zwlekano z odbiorem i dobrze, ale i tak nie zadbano o usunięcie wszystkich niedoróbek). Poprawa jakości dróg? Nie zauważyłem, a no tak, bo też niewiele zrobiono. Za tej kadencji po prostu wiele projektów zarzucono i niezrealizowano. No a jak się niewiele robi to i krytykować nie ma czego. Oczywiście wszystko można zrzucić na karb budowy kanalizacji, zobaczymy jak będzie działać. Na razie zabezpieczenie robót to katastrofa, brak barierek, ludzi do kierowania ruchem i oznaczeń. Na szczęście nie doszło jednak do wypadku, ale...
        • croolick Re: ścieżka-fuszerka 06.08.14, 18:22
          Ja najbardziej można chwalić obecnego Burmistrza. Z radością przyjmę fakt, kiedy chwalcy podpiszą się imieniem i nazwiskiem.
      • po-fan Re: ścieżka-fuszerka 18.08.14, 00:40
        Teraz Cieślak nie rusza się bez Napiórkowskiego, tak ja na ostatnich obchodach święta Wojska Polskiego - z wiązanką na cmentarzu klękał Napiórkowski z Cieślakiem w asyście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka