Dodaj do ulubionych

mariusz.zary

11.01.05, 14:50
Chciałbym się od Pana dowiedzieć co Pan zrobił jako wiceburmistrz dla Żar.
Czytałem tą pana gazetkę i uważam że nic tam nie oprócz Pana marzeń.Czy jako
wiceburmistrz Pan chciał się wypromować na europosła?
Obserwuj wątek
    • croolick Re: mariusz.zary 11.01.05, 22:23
      bober poczekaj, do kampani wyborczej jeszcze troche czasu ;)
      Ja uwazam, ze vice to jasniejsza gwiazda na ciemniejacym firmamencie rzadzacej
      ekipy. Naprawde doceniam, ze dzieki niemu, posuwa sie naprzod (wolno ale jednak)
      kwestia rewitalizacji i pozyskiwania na nia srodkow, wkrotce ruszy dlugo
      oczekiwany remont fasady "jamnika" w Rynku (a wiceburmistrz, wybral naprawde
      interesujacy projekt). Nareszcie jest ktos w magistracie, kto rozumie czym w
      dzisiejszych czasach jest internet i wysluchuje opinii mieszkancow. No i wydaje
      sie, ze takze dzieki niemu wreszcie na powaznie ruszyla organizacja warsztatow
      terapii zajeciowej. Ponadto jest to czlowiek aktywny i widac owa aktywnosc po
      czynach, mysle ze na miescie mu naprawde zalezy. Czyli w ocenie pracy vice ja
      jestem na tak.
    • mariusz.zary Re: mariusz.zary 12.01.05, 09:40
      Dziękuję croolicku, za słowa otuchy. Nic tak rano dobrze nie robi na
      samopoczucie jak miłe słow :-))
      Boberku !!
      Twoje pytanie jest trochę z gatunku podchwytliwych i niewygodnych. Po pierwsze,
      jeśli bym zaczął wymieniać, co takiego zrobiłem "dla Żar", to zaraz byś się
      obruszył, że przecież to i tak moja praca, więc nie mam czym sie chwalić. Po
      drugie, samo "chwalenie się" może zostać źle przez niektórych recenzentów moich
      poczynań odebrane. Spróbuję więc wyjść naprzeciw Twoim ewentualnym oczekiwaniom
      i opisać, co ( według mnie ) stało się dobrego, co mogło by się nie stać, gdyby
      zamiast mnie był ktoś inny :-)
      Uważam za swój sukces doprowadzenie do rozpoczęcia budowy pełnowymiarowej sali
      gimnastycznej przy Guimnazjum Nr 3. Ta hala sportowa na ponad 250 miejsc
      siedzących powinna powstać już kilkanaście lat temu, bo uczniowie tej skzoły
      chodzą na w-f do różnych miejsc , gdyż u nich nie ma miejsca. Nie przeszkadza
      to im zajmować czołowych miejsc w klasyfikacji Gimnazjów w województwie ( w
      2003 r. I miejsce, w 2004 r. II miejsce w woj. ). Oprócz tego udało mi sie
      wychodzic ( na razie ) 650.000 zł dofinansowania od Marszałka Województwa do
      tego projektu, a myślę, że to nie koniec dofinansowań. Oprócz tego, ponieważ
      hala ma byc oddana do użytku w tym roku , w przyszłym tygodniu jadę po
      dodatkowe pieniądze do Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu na doposażenie
      tej hali, i ręczę, że nie wrócę z pustymi rękoma.
      Kolejną rzeczą, z której jestem dumny , to fakt uzyskania z MENiS-u czterech
      multimedialnych pracowni komputerowych ( o wartości około 160.000 zł ) dla
      naszych czterech szkół podstawowych, które miały informatykę tylko w klasach 4-
      6 z powodu braku wystarczającej liczby stanowisk komputerowych. Od kilku lat z
      tak zwanego przydziału od Lubuskiego Kuratora Oświaty nie otrzymaliśmy ani
      jednego komputera, i w roku 2004 byłoby podobnie, ale sprawę zaczałem załatwiać
      od góy i po jednej wizycie u ( jeszcze wtedy ) Pani Minister udało się
      przekonać ją co do słuszności naszych oczekiwań. Od tego roku dzieci wszystkich
      klas we wszystkich naszych szkołach podstawowych objęte są informatyką. Mam
      nadzieję, że rónież uważasz, ze to dobrze.
      Kolejną rzeczą, o któej wspomniał juz croolick, to tworzenie Warsztatów Terapii
      Zajęciowej. Od kilku lat temat leżał odłogiem, gdyż ciągle nie było widoku na
      jakiekolwiek pieniądze. W 2003 roku wszedłemw skład Wojewódzkiej Społecznej
      Rady d/s Osób Niepełnosprawnych przy MArszałku Województwa i między innymi
      dzięki temu oraz dzięki mojej determinacji w zeszłym roku udało się pozyskać
      70.000 zł od Marszałka na utworzenie Środowiskowego Domu Samopomocy przy WTZ,
      który będzie integralną częścią składową całego kompleksu działąjącego dla osób
      niepełnosprawnych. Ogólem, w zeszłym roku zainwetsowlaiśmy w obiekt przy ul.
      Bohaterów Getta ponad 150.000 zł oraz sporo darowizn rzeczowych, które zbiera
      Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych "Radość Życia". W tym roku
      czekają nas kolejne boje ze starostwem o pieniądze w ramach środków PFRON.
      Inną rzeczą, któą osobiście "wywalczyłem", są dodatkowe pieniądze na remonty
      szkolne ze środków MENiS. W zeszłym roku, dzięki osobistym interwencjom w
      Warszawie, uzyskaliśmy ponad 140.000 zł dodatkowych środków, których zazwyczaj
      nie dostawało nasze miasto. W tym roku również planuję "małe co nieco"
      wyszarpnąć.
      Obecnie, jak juz croolick napisał, pilotuję sprawy rewitalizacji, w tym
      jamnika, który w tym roku zmieni się nie do poznania, oraz innych budynków.
      Pilotuję również projekt e-łużycki, który ma na celu informatyzację urzędów w
      skali dotąd niespotykanej, włącznei z zastosowaniem podpisu elektronicznego.
      Lada dzień zmieni się strona internetowa naszego miasta i BIP, co też jest w
      kręgu moich zainteresowań.
      Można by jeszcze sporo pisać, ale jak croolick zauważył, "to nie kampania ",
      więc jeśli mało Ci danych, zapraszam do siebie na rozmowę :-)
      I piętro, pok. 11
      Pozdrawiam
      • pawel.zary Re: mariusz.zary 19.01.05, 16:39
        mariusz.zary napisał:

> Dziękuję croolicku, za słowa otuchy. Nic tak rano dobrze nie robi na
        > samopoczucie jak miłe słow :-))

jak pracowałem w dużym zakładzie produkcyjnym, w biurze, to nie mieliśmy rano
        czasu na przeglądanie internetu :-))) bo do godz.17.00 - 18.00 praca była na
        pełnych obrotach

> jeśli bym zaczął wymieniać, co takiego zrobiłem "dla Żar", to zaraz byś się
        > obruszył, że przecież to i tak moja praca, więc nie mam czym sie chwalić. Po
        > drugie, samo "chwalenie się" może zostać źle przez niektórych recenzentów moich
        >
        > poczynań odebrane.

Ot uroki "bycia politykiem" ;-)

Spróbuję więc wyjść naprzeciw Twoim ewentualnym oczekiwaniom
        >
        > i opisać, co ( według mnie ) stało się dobrego, co mogło by się nie stać, gdyby
        >
        > zamiast mnie był ktoś inny :-)

Może byłoby zdecydowanie lepiej? ;-)))

> udało mi sie
        > wychodzic ( na razie ) 650.000 zł dofinansowania ............ jadę po
        > dodatkowe pieniądze do Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu na doposażenie
        > tej hali, i ręczę, że nie wrócę z pustymi rękoma.
        > od góy i po jednej wizycie u ( jeszcze wtedy ) Pani Minister udało się
        > przekonać ją co do słuszności naszych oczekiwań.

Wniosek z tego płynie jeden - trzeba w najbliższych wyborach głosować na
        Platformę Obywatelską, bo to PO będzie rządzić Polską i wtedy nasi ludzie we
        władzach miasta, ewentualny poseł i burmistrz związani z Platformą Obywatelską
        TEŻ PRZEKONAJĄ SWOICH KOLEGÓW PARTYJNYCH MINISTRÓW z PO - załatwią, wychodzą i
        nie wróca z pustymi rękami :-))

W tym roku
        > czekają nas kolejne boje ze starostwem o pieniądze w ramach środków PFRON.
        > Inną rzeczą, któą osobiście "wywalczyłem", są dodatkowe pieniądze na remonty
        > szkolne ze środków MENiS. W zeszłym roku, dzięki osobistym interwencjom w
        > Warszawie, uzyskaliśmy ponad 140.000 zł dodatkowych środków, których zazwyczaj
        > nie dostawało nasze miasto. W tym roku również planuję "małe co nieco"
        > wyszarpnąć.

Wniosek jak poprzedni - trzeba w najbliższych wyborach wybrać ludzi z Platformy
        Obywatelskiej - wtedy oni też "wyszarpną" coś dla miasta od SWOICH Z RZĄDU.
        Głosowanie na SLD nic nie da, bo nie będzie tej partii w rządzie (jeżeli jeszcze
        będzie gdziekolwiek) ;-)

pzdr :-)
        • mariusz.zary Re: mariusz.zary 22.02.05, 08:08
          Jak zwykle widać w Twoim rozumowaniu, Pawle, typową pychę tych, którzy już
          przebierają nóżkami do ewentualnego przejęcia władzy, którą to zresztą co
          chwilę tak zawzięcie krytykujesz.
          Niedługo, jeśli Twoje przepowiednie się spełnią, zostaniesz chyba żarskim
          Wałęsą, co to będzie i za, i przeciw.
          Co do Twoich wywodów, na kogo warto głosować, nie będę się odnosił.
          Odniosę się jedynie do stwierdzenia, że każdy potrafi wyciągać od "swoich",
          więc i po zmianie władzy nie będzie problemu.
          Chyba Cię zanadto wyobraźnia poniosła.
          Jeżeli to takie proste , to wytłumacz, dlaczego z okoła tysiąca wójtów,
          burmistrzów i prezydentów z SLD tylko część jest w stanie cokolwiek wywalczyć w
          administarcji centralnej ?
          Rozumiem, że jeżeli PO dojdzie do władzy, to , zgodnie z Twoimi sugestiami,
          tylko ludzie z PO będą mogli cokolwiek uzyskać.
          Nie ma co, ładna demokracja.
          Nie o uzyskiwanie czegokolwiek tu chodzi, a o stwarzanie nowych kierunków
          działania i wyszukiwanie nowych możliwości.
          To jest właśnie główna domena mojej pracy.
          Jeśli tego do tej pory nie zauważyłeś, to mogę tylko żałować.
          Ewentualnie polecić dobrego okulistę :-))
          POzdrawiam nieustająco :-)

• pawel.zary Re: Pycha i demokracja 23.02.05, 11:49
            mariusz.zary napisał:

> Jak zwykle widać w Twoim rozumowaniu, Pawle, typową pychę

Jest akurat odwrotnie - im większe poparcie, tym większa konieczność pracy i
            pokory (w moim przypadku)

tych, którzy już
            > przebierają nóżkami do ewentualnego przejęcia władzy, którą to zresztą co
            > chwilę tak zawzięcie krytykujesz.

Ja nie krytykuję władzy tylko dlatego,że jest lewicowa lub prawicowa. Krytykuję
            tzw. "waaadzę", czyli pewien określony typ "myślenia" i działania :-)

> Niedługo, jeśli Twoje przepowiednie się spełnią, zostaniesz chyba żarskim
            > Wałęsą, co to będzie i za, i przeciw.

Nie jestem wielkim sympatykiem Wałęsy. Zawsze mówię (staram się) "tak"
            lub "nie". Miano "Wałęsy" należy się z pewnością jednemu z radnych ...

> Co do Twoich wywodów, na kogo warto głosować, nie będę się odnosił.
            > Odniosę się jedynie do stwierdzenia, że każdy potrafi wyciągać od "swoich",
            > więc i po zmianie władzy nie będzie problemu.
            > Chyba Cię zanadto wyobraźnia poniosła.
            > Jeżeli to takie proste , to wytłumacz, dlaczego z okoła tysiąca wójtów,
            > burmistrzów i prezydentów z SLD tylko część jest w stanie cokolwiek wywalczyć
            w
            >
            > administarcji centralnej ?

Bo są widocznie marnymi działaczami ;-)))

> Rozumiem, że jeżeli PO dojdzie do władzy, to , zgodnie z Twoimi sugestiami,
            > tylko ludzie z PO będą mogli cokolwiek uzyskać.
            > Nie ma co, ładna demokracja.

Tak jest właśnie TERAZ i ktoś tę "demokrację" tworzy - najlepiej wychodziło to
            tow. Millerowi i kolegom. Ja jestem właśnie PRZECIWNIKIEM takiego myślenia, a
            moja wypowiedż był raczej kpiną ;-)

> Nie o uzyskiwanie czegokolwiek tu chodzi, a o stwarzanie nowych kierunków
            > działania i wyszukiwanie nowych możliwości.

Otóż to!!!

> To jest właśnie główna domena mojej pracy.
            > Jeśli tego do tej pory nie zauważyłeś, to mogę tylko żałować.

Zauważyłem. Żałować nie musisz.

> Ewentualnie polecić dobrego okulistę :-))

Znam.

> POzdrawiam nieustająco :-)

I takoż :-)
            >
      • boberzary Re: mariusz.zary 20.02.05, 22:43
        mariusz.zary napisał:
        > Można by jeszcze sporo pisać, ale jak croolick zauważył, "to nie kampania ",
        > więc jeśli mało Ci danych, zapraszam do siebie na rozmowę :-)
        To kiedy można przyjść do pana bo mam kilka pytań??
        • mariusz.zary Re: mariusz.zary 21.02.05, 20:00
          W tym tygodniu na pewno jestem we wtorek, środę i czwartek.
          Najlepiej wcześniej zadzwonić 4708354 albo 3634354, to się umówimy :-)
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka