Dodaj do ulubionych

Lastryko vs bruk

19.04.06, 00:48
Chcialoby sie powiedziec, zamienil stryjek...

"Archeologa razi fakt, że nie spełnia się jego wizja przebudowy rynku. Jest zdania, że trzeba było zachować stary bruk, którym obecnie wyłożony jest rynek. - Niestety, przegrałem z projektantem, który założył, że będą i nowoczesne płyty, które nie bardzo pasują do otoczenia. Ponadto przełożenie starego bruku byłoby tańsze - stwierdza J. T. Nowiński
- Projekt opiniował mój poprzednik, ale przyjrzę się bliżej tej sprawie - obiecuje Barbara Bielenis-Kopeć, Wojewódzki Konserwator Zabytków."

No nic, w UM wola jak widac estetyke disco - polo i romskich willi.
W sumie na forum juz od dawna mowilem, ze nalezalo po prostu porzadnie przelozyc bruk jak chocby na Podwalu, gdzie magistraccy geniusze chcieli stworzyc asfaltowa rzeke ale WKZ im nie pozwolil - czy pamietacie ten szpaler ukladajacych na kleczkach bruk robotnikow? Szkoda, ze nie mialem w tamtych czasach cyfraka, bo dzis mialbym dowod, ze jednak mozna a przy okazji robota dla sporej grupy ludzi sie znajdzie...
Po raz kolejny tez widac przy tej sprawie goly tylek miejskich wladz i nie moze naciaganie t-shirta w postaci "gabinetu historii":

"Już na etapie przygotowania projektu modernizacji rynku proponowałem, aby w kilku miejscach odsłonić średniowieczny bruk i drewnianą drogę. Ale moje sugestie nie zostały przyjęte i w projekcie nie przewidziano miejsca na ekspozycję znalezisk. Być może dlatego, że drewniana droga wymagała konserwacji, która kosztowałaby ok. 100 tys. zł."

Odwazne slowa w ustach "dyrektora gabinatu historii miasta Zary" (wg. TeleZet)...

zary.zagan.org/n,zary,500.html
Obserwuj wątek
    • p_e_k_o Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 08:01
      croolick napisał:

> Szkoda, ze nie mialem w tamtych czasach cyfraka, bo dzis mialbym dowod, ze
      > jednak mozna a przy okazji robota dla sporej grupy ludzi sie znajdzie...

Ułożyć można wszystko, ale dzisiaj Podwale nie jest już równe jak stół.

Rozbawił mnie fragment cytowanego przez Ciebie artukułu:

"- Jak to, przecież to ślady przeszłości miasta, czy nie można zachować bruku i
      drewnianej rury pod szkłem, żeby mogli je podziwiać wszyscy? - dziwią się
      mieszkańcy."

No tak... mieszkańcy (z pewnością większość mieszkańców) chcą podziwiać tą
      wspaniałą rurę pod szkłem, a tu im się to uniemożliwia :))))
      • croolick Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 12:50
        p_e_k_o napisał:

> No tak... mieszkańcy (z pewnością większość mieszkańców) chcą podziwiać tą
        > wspaniałą rurę pod szkłem, a tu im się to uniemożliwia :))))

A ile znasz miast w Polsce, gdzie mozliwe jest ogladanie drewnianej sieci
        wodociagowej czy srednowiecznego bruku? Dla mnie - mieszkanca - byla by to
        ciekawa rzecz, nie mowiac juz turystach. Juz sobie wobrazam jak prowadze
        wycieczke szkolna na rynek i pokazuje pod pleksiglasowa pokrywa jak wygladala
        pierwotna nawierzchnia rynku i jak bardzo podniosl sie poziom gruntu.
        Oczywiscie moge sobie pomarzyc, bo urzedasy wola lastyko.
        • p_e_k_o Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 16:19
          croolick napisał:

> Oczywiscie moge sobie pomarzyc, bo urzedasy wola lastyko.

Ja tam wolę fontannę, zamiast dziury w ziemi, w której widać kawałek jakiejś
          drewnianej rury i parę kamieni. Wielka atrakcja turystyczna.
          • croolick Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 16:27
            p_e_k_o napisał:

> Ja tam wolę fontannę, zamiast dziury w ziemi, w której widać kawałek jakiejś
            > drewnianej rury i parę kamieni.

Zasyfiala, glonami zarosnieta fontanna? Pisze tak poniewaz wiem, jak w tym
            miescie dziala Straz Miejska i wiem jak wyglada dzis fontanna przed palacem...

> Wielka atrakcja turystyczna.

No wiesz dla Ciebie moze nie, bo edukacje zakonczyles juz daaawno...
          • croolick Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 16:29
            zreszta nie chodzi o cos "zamiast" tylko obok - przeciez wiadomo bylo od dawna,
            ze ekipy budowlane natkna sie na takie znalezisko...
            • erykzary Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 22:22
              przypomina mi się dyskusja na forum zary24.
              a teraz do p_e_k_o...powiedz co byłoby ciekawsze fontanna czy ekspozycja znalezisk? Przecież fontanny mają tysiące miast w Polsce a zresztą jak powiedział Croolick w naszym mieście byłyby problemy z utrzymaniem jej w czystości i prędzej czy poźniej podzieliła by los fontanny przed pałacem czy chociażby ul.Cichej czyli stala by się miejscem popijaw [nie tylko nieletnich!!]...chyba nie zaprzeczysz?
              • boberzary Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 22:29
                erykzary napisał:
                > a teraz do p_e_k_o...powiedz co byłoby ciekawsze fontanna czy ekspozycja znalez
                > isk

Lepsza jest fontanna bo doda uroku temu miejscu.

Przecież fontanny mają tysiące miast w Polsce a zresztą jak powiedział Cro
                > olick w naszym mieście byłyby problemy z utrzymaniem jej w czystości i prędzej
                > czy poźniej podzieliła by los fontanny przed pałacem czy chociażby ul.Cichej cz
                > yli stala by się miejscem popijaw [nie tylko nieletnich!!]...chyba nie zaprzecz
                > ysz?

Tutaj popatrz się na usytuowanie tych miejsc.
                Nie wiem czy ktoś się odważy pić na Rynku gdzie są kamery i siedziba Straży
                Miejskiej.
                Przypomina mi się dyskusja z Wrocławia gdzie ludzie bali się że fontanna nie
                będzie pasowała do otoczenia.
                Rynek ma być dla ludzi a nie dla samochodów. Ma przyciągać!
                PZdr
                • erykzary Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 22:33
                  >>Lepsza jest fontanna bo doda uroku temu miejscu.
                  A kto przepraszam miałby o nią dbać?
                  >> Tutaj popatrz się na usytuowanie tych miejsc.
                  Zgadzam się z Tobą ale cicha czy plac zamkowy też nie jest na zadupiu.
                  >> Rynek ma być dla ludzi a nie dla samochodów. Ma przyciągać!
                  Wiesz, fontanny to chyba nie zbyt wielka atrakcja turystyczna a może ja jestem inny
                  • boberzary Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 22:40
                    erykzary napisał:

> A kto przepraszam miałby o nią dbać?

Jak kto odpowiednie służby.
                    Nie wyobrażam sobie aby w fontannie walały się gówna jak fontanna będzie
                    widziana z okna burmistrza.

> Wiesz, fontanny to chyba nie zbyt wielka atrakcja turystyczna a może ja jestem
                    > inny

Może nie jest atrakcją ale wzbogaci Rynek. Po za tym ludzie uwielbiają
                    posiedzieć jak jest upał przy fontannie.

Taki bruk to co to za atrakacja, dla wybranych którzy interesują się historią.
                    • erykzary Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 23:00
                      > Jak kto odpowiednie służby.
                      > Nie wyobrażam sobie aby w fontannie walały się gówna jak fontanna będzie
                      > widziana z okna burmistrza.
                      Sam chyba wiesz, że z "odpowiednimi" służbami w Żarach są problemy.
                      > Może nie jest atrakcją ale wzbogaci Rynek.
                      Z pewnością fontanna wzbogaci rynek a czy ekspozycja nie? Moim zdaniem jeszcze bardziej.
                      > Taki bruk to co to za atrakacja, dla wybranych którzy interesują się historią.
                      Wiesz czasem lepiej zrobić coś oryginalnego dla "wybranych" niż coś co będzie cieszyło "oko mas" a zarazem czyniło nasze miasto jednym z wielu.
                  • p_e_k_o Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 23:40
                    erykzary napisał:

> Wiesz, fontanny to chyba nie zbyt wielka atrakcja turystyczna a może ja
                    > jestem inny

Może być, tak jak mówisz.
                    A słyszałeś o di Trevi? ;)
                    • erykzary Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 23:42
                      a kto wie może to i dobry sposob na zdobycie pieniędzy? gorzej jeśli ktoś inny wyprzedzi władzę ;] co na nasze warunki bardzo możliwe jest
                    • croolick Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 23:47
                      p_e_k_o napisał:

> A słyszałeś o di Trevi? ;)

A co ta zarska bedzie kopia Fontanna di Trevi? :-)))))
                      • erykzary Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 23:52
                        chodzi o to[chyba] , że fontanna di Trevi jest owiana jakąs tam legendą, nie pamiętam jaką w każdym bądź razie chodzi o to, że turyści wrzucają do niej pieniądzę a UM wybiera je i przekazuje na ochronę zabytkow w mieście
                        • p_e_k_o Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:04
                          erykzary napisał:

> chodzi o to[chyba] , że fontanna di Trevi jest owiana jakąs tam legendą, nie
                          > pamiętam jaką w każdym bądź razie chodzi o to, że turyści wrzucają do niej
                          > pieniądzę a UM wybiera je i przekazuje na ochronę zabytkow w mieście

Wrzucanie pieniędzy nie ma chyba nic wspólnego z legendą, ale takie
                          wykorzystanie fontannianych pieniędzy z pewnością nie jest głupie (moglibyśmy
                          też tak robić).
                      • p_e_k_o Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 23:55
                        croolick napisał:

> A co ta zarska bedzie kopia Fontanna di Trevi? :-)))))

Kopia to zawsze kopia. Lepiej żeby była inna i z biegiem czasu zapracowała na
                        swoją popularność.
                • p_e_k_o Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 23:36
                  boberzary napisał:

> Lepsza jest fontanna bo doda uroku temu miejscu.

Też tak sądzę.
                  Wolę posiedzieć przy tryskającej wodzie, niż przy dziurze w ziemi.
                  • croolick Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 23:46
                    p_e_k_o napisał:

> Też tak sądzę.

nie twierdze, ze fontanna jest niepotrzebna (aczkowliek znajac gust zarskich urzednikow mam obawy co do jej wygladu), nie wiem tylko dlaczego ekspozycja archeologiczna mialaby byc "dziura w ziemi"...

> Wolę posiedzieć przy tryskającej wodzie, niż przy dziurze w ziemi.

A byles kiedy w Krakowie na rynku? Nie ma fontanny a jest za to ekspozycja archeologiczna przy kosciolku sw. Wojciecha. Eh, jakie glupie te Krakusy posluchali by naszych urzednikow i zaraz zalozyli by lastrykowe plyty, przkryli archeologiczna wystawe - po co te turysty maja sie gapic na jakas "dziure w ziemi" i fundeliby sobie jakas fajna fontanne z pozytywka wygrywajaca "przecudne" melodie jak ten zegar na zarskim ratuszu - na tym glupim hejnaliscie by przyoszczedzili. Peko, Ty marnujesz sie "w tych Zarach" :-)
                    • boberzary Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 23:55
                      croolick napisał:
                      > A byles kiedy w Krakowie na rynku?

No ładne porównanie miast o podobnym zapleczu turystycznym.
                      • erykzary Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 23:56
                        Żary też mają wielki potencjał turystyczny ale jak narazie nie wykorzystany :{
                        • p_e_k_o Re: Lastryko vs bruk 19.04.06, 23:59
                          erykzary napisał:

> Żary też mają wielki potencjał turystyczny ale jak narazie nie wykorzystany :{

A jak sobie ulepimy smoka z gliny, to zrównamy się z Krakowem :)
                          • croolick Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:04
                            p_e_k_o napisał:

> A jak sobie ulepimy smoka z gliny, to zrównamy się z Krakowem :)

E tam mamy juz Ropucha ;-) A zlym spojrzeniem lypie byly posel :-)
                        • boberzary Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:00
                          erykzary napisał:
                          > Żary też mają wielki potencjał turystyczny ale jak narazie nie wykorzystany :{

Żary to można jedynie porównać do Żagania!!!
                          Jaki potencjał, przecież to zwykłe miasteczko, nie różniące się od wielu innych
                          małych mieścin bez atrakcji.
                          Potencjał turystyczny Żar to jedynie handel!
                          • croolick Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:06
                            boberzary napisał:

> Żary to można jedynie porównać do Żagania!!!
                            > Jaki potencjał, przecież to zwykłe miasteczko, nie różniące się od wielu
                            > innych małych mieścin bez atrakcji.
                            > Potencjał turystyczny Żar to jedynie handel!

Wykrzycz to w Kazimierzu nad Wisla czy w innym mniejszym od Zar miescie, ktore jest miejscem odwoiedzin turystow...
                            • boberzary Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:09
                              > Jaki potencjał, przecież to zwykłe miasteczko, nie różniące się od wielu
                              > innych małych mieścin bez atrakcji.

Zauważ co napisałem na końcu.
                              • croolick Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:13
                                boberzary napisał:

> Zauważ co napisałem na końcu.

zauwazylem. A czym byl Kazimierz przed II wojna swiatowa??? Czym byla Krynica zanim powstala II RP? Podpowiem Ci: ZADUPIAMI. Ludzie to nawet na wycieczki po ochydnej Nowej Hucie jezdza - trzeba sie tylko umiec sprzedac...
                            • p_e_k_o Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:14
                              croolick napisał:

> Wykrzycz to w Kazimierzu nad Wisla czy w innym mniejszym od Zar miescie,
                              > ktore jest miejscem odwoiedzin turystow...

Wykrzycz to w Wieliczce :)))
                              Przecież to miasto ma zaledwie połowę mieszkańców Żar - dziwne, skąd więc
                              wzięli się turyści? Czyżby to zasługa dziury w ziemi? :)))
                              • croolick Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:26
                                p_e_k_o napisał:

> Wykrzycz to w Wieliczce :)))
                                > Przecież to miasto ma zaledwie połowę mieszkańców Żar - dziwne, skąd więc
                                > wzięli się turyści? Czyżby to zasługa dziury w ziemi? :)))

A jaka kopalnia jest w Kazimierzu? Co oprocz starych spichlerzy i starych kaminic w rynku (ktore sie ostaly, bo miasto przez wieki bylo "zadupiem") jest tam atrakcyjnego? Ten dobor na sile bezsensowynch przykladow staje sie Twoim osobistym sznytem.
                      • croolick Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:02
                        boberzary napisał:

> No ładne porównanie miast o podobnym zapleczu turystycznym.

Rownajmy do najlepszych.
                        • p_e_k_o Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:07
                          croolick napisał:

> boberzary napisał:
                          >
                          > > No ładne porównanie miast o podobnym zapleczu turystycznym.
                          >
                          > Rownajmy do najlepszych.

To może Las Vegas?
                          Tam też przyjeżdża paru turystów rocznie :)))
                          • croolick Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:09
                            p_e_k_o napisał:

> To może Las Vegas?

No cos takiego Twoj idol mowil (R. Pogorzelec) jak byl na otwarciu "kasyna" :-)))

> Tam też przyjeżdża paru turystów rocznie :)))

eh, jakie to polskie, po co cos robic skoro na pewno sie nie uda...
                            • boberzary Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:13
                              croolick napisał:
                              > eh, jakie to polskie, po co cos robic skoro na pewno sie nie uda...

Po co to robić jak nikomu się nie spodoba. Zaraz by mówili że niepotrzebnie
                              wydane pieniądze.
                              Popatrz się na drogi, tam jest pełno dziur i widac starą nawierzchnię. Podoba
                              się to ludziom??
                              • croolick Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:19
                                boberzary napisał:

> Po co to robić jak nikomu się nie spodoba. Zaraz by mówili że niepotrzebnie
                                > wydane pieniądze.

Ale czemu zakladasz, ze nikomu nie bedzie sie podobalo? Co by nie mowic o projekcie przebudowy Cichej to mimo wielu glosow przeciwnych to IMHO jedna z najlepszych form malej rewitalizacji w kraju inna sprawa jak tym miejscem sie gospodajze (nie)interesuja... Mysle, ze moznabyloby atrakcyjnie wyeksponowac znalezisko i za nieduze pieniadze.

> Popatrz się na drogi, tam jest pełno dziur i widac starą nawierzchnię. Podoba
                                > się to ludziom??

A czemu jest tyle dziur? Bo latwiej bylo stary bruk zalac asfaltem, bo tak prosciej, bo tak taniej, bo pracownicy Pekomu nie umieja ukladac bruku... Gdyby dbano o brukowane nawierzchnie to dzis dziur w srodmiesciu byloby znaaaacznie mniej.
                                • p_e_k_o Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:22
                                  croolick napisał:

> Gdyby dbano o brukowane nawierzchnie to dzis dziur w srodmiesciu byloby
                                  > znaaaacznie mniej.

Dziur byłoby znacznie mniej, gdyby po bruku nie jeździły ciężarówki. Ot i cała
                                  tajemnica.
                                  • croolick Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:32
                                    p_e_k_o napisał:

> Dziur byłoby znacznie mniej, gdyby po bruku nie jeździły ciężarówki. Ot i cała
                                    > tajemnica.

Granitowa nawiezchnia ma wieksza wytrzymalosc niz asfaltowa (dlatego przecinki czolgowe na podzaganskim poligonie pozostawiono jako granitowe), widac to dla Ciebie dotychczas byla tajemnica. A dziury w bruku powstaja na skutek zlego spasowania kostek (przenikania wody do warstwy podkladowej, rozmiekczanie podloza oraz fizycznego przemieszczania sie luznych kostek). Fatalny stan zarskich brukow to zasluga nichlujstwa zarskich sluzb komunalnych. A asfalt wylany wprost na bruku zawsze bedzie miala tendencje do pekania i kruszenia sie ze wzgledu na slaba przlegajaca sliska powierzchnie kostki granitowej)
                            • p_e_k_o Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:18
                              croolick napisał:

> No cos takiego Twoj idol mowil (R. Pogorzelec) jak byl na otwarciu "kasyna"

A byłeś chociaż raz w tym kasynie? Coś się nie podobało???

> eh, jakie to polskie, po co cos robic skoro na pewno sie nie uda...

Ehhh, jakie to polskie, pieprzyć bez sensu i nie na temat...
                              • croolick Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 00:23
                                p_e_k_o napisał:

> A byłeś chociaż raz w tym kasynie? Coś się nie podobało???

no coz nie jestem amerykanskim emerytem, ten rodzaj rozrywki mnie nie pociaga a gdanie o "zarskim Las Vegas" zwyczajnie mnie rozbawilo.

> Ehhh, jakie to polskie, pieprzyć bez sensu i nie na temat...

Eh, znowu kultura osobista szwankuje. Nie na temat? No tak jesli tamat nie toczy sie we wskazanym przez Ciebie kierunku to mamy doczynienia z "pieprzeniem bez sensu"... Jak nie potrafisz kulturalnie dyskutowac to nikt Cie tu na forum nie trzyma.
                                • p_e_k_o Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 11:19
                                  croolick napisał:

> p_e_k_o napisał:
                                  >
                                  > > A byłeś chociaż raz w tym kasynie? Coś się nie podobało???
                                  >
                                  > no coz nie jestem amerykanskim emerytem, ten rodzaj rozrywki mnie nie pociaga
                                  > a gdanie o "zarskim Las Vegas" zwyczajnie mnie rozbawilo.

Proponuję, żebyś sie tam wybrał chociaż raz, przynajmniej wiedziałbyś o czym
                                  mówisz.

> Jak nie potrafisz kulturalnie dyskutowac to nikt Cie tu na forum nie trzyma.

Nikt Ci nie każe odpowiadać na moje posty. Jeśli nie potrafisz przyjąć do
                                  wiadomości innego punktu widzenia, to już tylko Twój problem.
                                  • erykzary Re: Lastryko vs bruk 20.04.06, 16:02
                                    teraz mowię do p_e_k_o i Bobra a raczej posłuże się świetnymi słowami:
                                    "Cudze chwalicie, swojego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie" a i jeszcze jedno podziwiam cie p_e_k_o za ironie, ja bym się wstydził pod tym podpisać...no chyba że moja edukacja skończyłaby się na podstawowce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka