Dodaj do ulubionych

Dom dziecka w Żarach.

05.06.06, 00:30
No pomysl jest dobry a loklalizacja po dawnym DPSie wysmienita (dzieciaki beda mialy blisko do szkoly: SP1 i G1 oraz 7 szkol ponadgimnazjalnych w miesicie) no i daleko od burdelu, ktory mieli w Leknicy pod bokiem. No ale tam bedzie miejsce tylko do 30 dzieci. Nie wierze w zapewnienia dyrektorki, ze znajada nagle 40 zawodowych rodzin zastepczych. Dlatego dobrze by bylo znalezc drugi budynek w Zarach dla Domu Dziecka. To byloby dobre rozwiazanie, gdyby rozdzielic dzieci mlodsze od starszych, wobec znanych przypadkow seksualnego molestowania mlodszych dzieci przez starsze. Czy ten budynek Szpitala na Wyspie co od dawna oczekiwal remontu zostal przekazany LWSH? Jesli nie to to byla by dobra lokalizacja dla drugiego budynku.
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Dom dziecka w Żarach. 05.06.06, 09:50
      tez juz slyszalam o tym pomysle i uwazam, ze to najlepsze wykorzystanie tego
      obiektu
      moze wreszcie skoncza sie awantury dziadkow, co im sie nie podoba byc do lubska
      przenoszonym
      miejmy nadzieje, ze i kadra dobrana zostanie odpowiednio, zeby te biedne tak
      okrutnie pokrzywdzone przez los dzieci gdzies miały bezpieczne miejsce
      czy prezniesione zostaną wszystkie dzieci, czy czesc zosatje w leknicy?
      • croolick Re: Dom dziecka w Żarach. 05.06.06, 10:02
        moofka napisała:

> moze wreszcie skoncza sie awantury dziadkow, co im sie nie podoba byc do
        > lubska przenoszonym

juz sie skonczyly, zostali przymusowo deportowani

> miejmy nadzieje, ze i kadra dobrana zostanie odpowiednio, zeby te biedne tak
        > okrutnie pokrzywdzone przez los dzieci gdzies miały bezpieczne miejsce
        > czy prezniesione zostaną wszystkie dzieci, czy czesc zosatje w leknicy?

No wlasnie ma byc miejsce dla 30 a dla reszty czyli 40 dyrektorka chce znalezc zawodowe rodziny zastepcze, jednak to malo realne
        • aniku_k Re: Dom dziecka w Żarach. 05.06.06, 14:50
          ciekawi mnie to na co idzie 1700 zł miesiecznie na dziecko w domu dziecka,
          moja rodzina nigdy takiej kwoty nie miała na moje utrzymanie.

ponoć utrzymanie miesięczne więźnia to ok. 3000 zł.
          kolejny przykład polskiego absurdu i zaniku państwowej kasy w niewyjaśnionych
          okolicznościach
          • p_e_k_o Re: Dom dziecka w Żarach. 05.06.06, 15:07
            aniku_k napisała:

> ciekawi mnie to na co idzie 1700 zł miesiecznie na dziecko w domu dziecka,

Jedzenie, ubrania, różne rzeczy do szkoły, wyjazdy wakacyjne, ubezpieczenie,
            wynagrodzenia dla opiekunów, utrzymanie administracji, pracowników, koszty
            eksploatacyjne domu, woda, prąd, remonty itp.

> moja rodzina nigdy takiej kwoty nie miała na moje utrzymanie.

Twoja rodzina nie brała wynagrodzenia za Twoje utrzymanie i wychowanie.
            • aniku_k Re: Dom dziecka w Żarach. 06.06.06, 08:46
              > Jedzenie, ubrania, różne rzeczy do szkoły, wyjazdy wakacyjne, ubezpieczenie,
              > , koszty
              > eksploatacyjne domu, woda, prąd, remonty itp.

moja rodzina też musiała na to zarobić, nic za darmo
          • croolick Re: Dom dziecka w Żarach. 05.06.06, 16:23
            aniku_k napisała:

> ciekawi mnie to na co idzie 1700 zł miesiecznie na dziecko w domu dziecka,
            > moja rodzina nigdy takiej kwoty nie miała na moje utrzymanie.

zawodowe rodziny zastepcze sa tansze, ale ludzie nie garna sie do tego

> ponoć utrzymanie miesięczne więźnia to ok. 3000 zł.
            > kolejny przykład polskiego absurdu i zaniku państwowej kasy w niewyjaśnionych
            > okolicznościach

no tak, bo pilnuje ich sluzba mundurowa a oni maja przywileje i po 15 latach mohga isc na emeryture
            • riki29 Re: Dom dziecka w Żarach. 05.06.06, 22:59
              Drogi crookliku przeciez nikt nie kazał byc Ci nauczycielem.Tez mogles byc
              pracownikiem mundurowym.
              • croolick Re: Dom dziecka w Żarach. 05.06.06, 23:45
                riki29 napisała:

> Drogi crookliku przeciez nikt nie kazał byc Ci nauczycielem.Tez mogles byc
                > pracownikiem mundurowym.

droga riki29 ja o chlebie a Ty o niebie. Aniku pytala dlaczego utrzymanie wieznia tyle kosztuje, odpowiedz jest prosta, bo utrzymanie pracownika sluzb mundurowych kosztuje (przywileje + krotki czas pracy) i tyle, kropka. Cywilni pracownicy kosztuja mniej (brak przywilejow, jesli zatrudniani sa na podstawie Kodeksu Pracy + nizsze zarobki + praca do 65. roku zycia)

p.s.
                A za to, ze jestem oficerem rezerwy to nagrodzono mnie odebraniem przez rok mozliwosci uzyskania podwyzki (opoznienie awansu zawodowego ze wzgledu na wojsko). A z drugiej strony moj pobyt w wojsku utwierdzil mnie w przekonaniu, ze nie chcialbym byc pracownikiem sluzby mundurowej :-)
                • riki29 Re: Dom dziecka w Żarach. 06.06.06, 22:18
                  Skoro utwierdziles sie w tym ze nie chcesz byc w wojsku, to przynajmniej nie
                  badz sarkastyczny w tych wypowiedziach na punkcie mundurowych
          • moofka Re: Dom dziecka w Żarach. 05.06.06, 18:05
            1700 zł, tyle zdaje sie dostaje rodzina zastepcza na jedno dziecko,
            natomiast utrzymanie dziecka w domu dziecka to jakies zalsone grosze, dzienna
            racja zywnosciowa jakies 2-3 zlote
            • croolick Re: Dom dziecka w Żarach. 05.06.06, 20:18
              > 1700 zł, tyle zdaje sie dostaje rodzina zastepcza na jedno dziecko,
              > natomiast utrzymanie dziecka w domu dziecka to jakies zalsone grosze, dzienna
              > racja zywnosciowa jakies 2-3 zlote

Zawodowa rodzina dostaje 1000 zl na jedno male dziecko a 700 na starsze (po 7 roku zycia), spokrewniona jakies 10% mniej. Czyli to jest znacznie taniej niz utrzymanie dziecka w domu dziecka.
    • mk_ck Re: Dom dziecka w Żarach. 06.06.06, 11:26
      To pomysł sprzed kilku lat, ówczesnie zablokowany przez opozycję (SLD) i
      niektórych radnych AWS. Dobrze, ze doczeka sie realizacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka