croolick
09.09.06, 19:15
Znalazlem w Slowie Zarskim z 1982 r. wywiad z Sibilskim, gdzie odniósł się do sprawy rozrzucanych po mieście ulotek, dotyczących także jego osoby: „Jako nauczyciel nigdy nie dziwiłem się najsłabszym i najbardziej rozbrykanym uczniom, że mnie nie lubią, szczególnie wtedy, kiedy ich karciłem. Przecież było ich tak niewielu. Niedouczonych autorów ulotek nie znam, nie dociekam kim są i nie chcę ich oceniać. Przeszedłem obok tych treści obojętnie bez większego wrażenia na zasadzie, że ułomnemu należy współczuć, a pomóc wtedy, kiedy na to zasługuje.”
Ma ktos moze wsrod domowych szpargalow takie ulotki? Albo chociaz wie, co tam o nim pisali?
Byla tez mowa o wydarzeniach z 31 sierpnia 1982 r. kiedy to odbył się „spacer” mieszkańców w czasie Dziennika TVP na pamiątkę porozumień sierpniowych zapytany o to I sekretarz odpowiedział: „Była to jedna z prób zakłócenia porządku publicznego. W ocenie naszej nie przyniosła ona oczekiwanych efektów. Na dobrą sprawę oprócz byłych etatowych pracowników „Solidarności”, ich rodzin, garstki ich znajomych i pewnej ilości ciekawskich czy też kibiców, niewielu na ten „spacer” przybyło.”