Dodaj do ulubionych

potrafią zainteresować 'nuuudną' historią! BRAVO!

26.04.07, 00:07
Ci to mają fajnie ;-)
http://www.sp1.zary.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=34&Itemid=49
za moich czasów (ale to zabrzmiało ;-)) w podstawówce na lekcjach historii musieliśmy zadawalać się nauczycielką, w Której głosie na kilometr wyczuwało się znudzenie! Nawet jak ktoś za historią przepadał to musiał się solidnie zmusić żeby słuchać Jej uważnie ;-/
a tu dzieci poznają historię z autopsji :-) i pewnie zapamiętają 10x więcej niż w przypadku stosowania tradycyjnych metod.

Ale o czym innym chciałem poruszyć temat. Nie wiem jak teraz, ale kiedy ja do podstawówki chodziłem istniał taki przedmiot jak "Ścieżka regionalna", gdzie w założeniu miało się poznawać historię regionu. I nie powiem bo akurat w mojej SP-10 lekcje te były fajnie prowadzone i coniektórych Szanowna Pani Ela ;-) potrafiła zainteresować i jak narazie im to zostało ;-))
Czy w innych szkołach prowadzony jest teraz taki przedmiot?
Tylko zaznaczę, że nie chodzi mi o to że gdzieś tam mają napisane że np. na lekcjach geografii poznaje się także region bo to bzdura! mam na mysli to czy na "ściezkę regionalną" albo jej jakis odpowiednik są przeznaczone osobne godziny?
Obserwuj wątek
    • croolick Re: potrafią zainteresować 'nuuudną' historią! B 26.04.07, 00:33
      erykzary napisał:

> Ale o czym innym chciałem poruszyć temat. Nie wiem jak teraz, ale kiedy ja do > podstawówki chodziłem istniał taki przedmiot jak "Ścieżka regionalna",

to nie "przedmiot", ale sciezka miedzyprzedmiotowa i nazwywalo sie to "Edukacja regionalna - dziedzictwo kulturowe regionu" (przynajmniej w szkolach ponadgimnazjalnych) i zalozenie bylo tekie, ze na roznych przedmiotach (historia, j. polski, wos, wok, gddw) realizowane mialy byc tematy z dziedziny dzeiejow i terazniejszosci regionu (nie tylko historie!). Zalozenie szlachetne, niemniej trudne i niewdzieczne w realizacji. Ale jak to byla w oswiecie tu wszystko jest "akcyjne" - byla akcja "sciezki wszedzie i zawsze, nie wazne jak, musza byc i basta!" no ale przyszedl nowy minister i sciezek juz nie ma...

> Tylko zaznaczę, że nie chodzi mi o to że gdzieś tam mają napisane że np. na
      > lekcjach geografii poznaje się także region bo to bzdura!

no nie wiem, to zalezy - ja z moim dyrektorem pojechalem rowerami z uczniami w zeszlym roku do Zielonego Lasu - dyrektor (geograf) przeprowadzil lekcje o morfologii polodowcowej (imho bardzo ciekawie mowil, na szczycie moreny czolowej jaka sa nasze wzgorza) a ja opowiadalem o historii (przemysl, legendy, historia wiez etc.) bylo ciekawie. Prowadzilem tez lekcje w Brodach, Starym Zaganiu, Dzietrzychowicach, kosciele WNMP w Zaganiu, jest tylko jednen powazny problem - pieniadze (wycieczki rowerowe tak naprawde sa trudne do realizacji) i czas...

> mam na mysli to czy na "ściezkę regionalną" albo jej jakis odpowiednik są
      > przeznaczone osobne godziny?

nie ma, szansa sa projekty z EFS, szkoly piszac je zazwyczaj uwzgledniaja edukacje regionalna, my tez napisalismy program i dostaniemy kase - beda pieniadze na wycieczki (autobusy, bilety etc.), na dodatkowe lekcje, ksiazki, nagrody w konkursach etc. :-)
      • erykzary Re: potrafią zainteresować 'nuuudną' historią! B 26.04.07, 00:39
        > to nie "przedmiot", ale sciezka miedzyprzedmiotowa i nazwywalo sie to >"Edukacja
        > regionalna - dziedzictwo kulturowe regionu" (przynajmniej w szkolach ponadgimn
        > azjalnych) i zalozenie bylo tekie, ze na roznych przedmiotach (historia, j. >pol
        > ski, wos, wok, gddw) realizowane mialy byc tematy z dziedziny dzeiejow i >terazn
        > iejszosci regionu (nie tylko historie!).

w SP-10 parę lat temu była to osobna godzina albo dwie w tygodniu przez dwa lata

> nie ma, szansa sa projekty z EFS, szkoly piszac je zazwyczaj uwzgledniaja >eduka
        > cje regionalna, my tez napisalismy program i dostaniemy kase - beda pieniadze >n
        > a wycieczki (autobusy, bilety etc.), na dodatkowe lekcje, ksiazki, nagrody w >ko
        > nkursach etc. :-)
        Gratuluję!!!
        jak mnie wyrzucą z mojej szkoły, przepiszę się do Was ;-))<=żart

---
        www.e-zary.pl
        Baza Firm Powiatu Żarskiego
        Veritas omnia vincit!
    • croolick pochwale sie :-) 26.04.07, 10:46
      tu o mnie wypowiada sie moj uczen - to nie wazelina, bo szkole juz skonczyl a
      matura ode mnie nie zalezy:

www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070424/POWIAT17/70423054/-1/powiat17
    • nika139 Re: potrafią zainteresować 'nuuudną' historią! B 26.04.07, 15:09
      A tu można obejrzeć eksponaty zgromadzone w tym małym szkolnym muzeum:
      www.sp1.zary.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=83&catid=18
      a tak w ogóle, to żaden przedmiot nie jest nudny, wszystko zależy od
      przekazującego wiedzę
    • debest3 Re: potrafią zainteresować 'nuuudną' historią! B 26.04.07, 16:54
      ja miałem to szczęście że moi nauczyciele historii to byli pasjonaci i słuchało
      sie ich z rozdziawioną koparą,a często przekazywali oni narazając sie na
      wyrzucenie z pracy (tak takie to były czasy)tę historię prawdziwą,dzieki nim w
      80 roku dowiedziałem sie np.co ty był Katyń,kto za niego odpowiadał oraz
      prawdziwą historie wyzwolenia polskich kresów 17.09.1939,wojny
      polsko-bolszewickiej i Piłsudskiego
      • croolick Re: potrafią zainteresować 'nuuudną' historią! B 26.04.07, 22:40
        debest3 napisał:

> ja miałem to szczęście że moi nauczyciele historii to byli pasjonaci i słuchało
        > sie ich z rozdziawioną koparą,a często przekazywali oni narazając sie na
        > wyrzucenie z pracy (tak takie to były czasy)tę historię prawdziwą,dzieki nim w
        > 80 roku dowiedziałem sie np.co ty był Katyń,kto za niego odpowiadał oraz
        > prawdziwą historie wyzwolenia polskich kresów 17.09.1939,wojny
        > polsko-bolszewickiej i Piłsudskiego

tez mialem takiego nauczyciela! Nazywa sie Wieslaw Maj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka