p.e.k.o 16.04.08, 14:11 Relacja z Powiatowych Obchodów 63. Rocznicy Forsowania Nysy Łużyckiej - Przewóz, 15 kwietnia 2008 WIDEO Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nika139 Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 16.04.08, 21:04 Żeby tak jeszcze można było to obejrzeć. A to ani na youtube, ani na stronie starostwa nie działa. Przynajmniej u mnie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 16.04.08, 21:59 U mnie dziala ale juz pierwsze klatki filmiku nie zachecaja do ogladania ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 17.04.08, 13:57 croolick napisał: > juz pierwsze klatki filmiku nie zachecaja do ogladania ;-) Jak trafię kiedyś na kobiece zapasy w kisielu, to zrobię z tego filmik z myślą o Tobie:) Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 17.04.08, 15:05 dwa ostatnie filmiki znacznie lepsze. uwielbiam takie wspomnienia Dziadków :) Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 17.04.08, 17:52 erykzary napisał: > dwa ostatnie filmiki znacznie lepsze. uwielbiam takie wspomnienia > Dziadków :) Może nie tyle lepsze, co zupełnie inne. Nie da się porównać TVN24 i TVP Historia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 17.04.08, 18:27 tak sobie oglądam te filmiki i wspomniał tam ktoś o spisaniu wspomnień Tych ludzi... mamy już "Pana Olka", może teraz kolej na bohaterów tych filmików? Jakiś czas temu powiat wykosztował się na książeczkę, notabene autorstwa mojego "ulubionego" historyka-regionalisty, bez wątpienia "mistrza" żarskiego pióra i "wirtuoza" dziennikarstwa obywatelskiego ;-) Może obok tej IMHO niezbyt ciekawej dokumentacji dokonań władz powiatowych przydałaby się jakaś warta uwagi przeciwwaga? no tak...eryk marzyciel :o( Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 17.04.08, 19:08 erykzary napisał: > Może obok tej IMHO niezbyt ciekawej dokumentacji dokonań władz > powiatowych przydałaby się jakaś warta uwagi przeciwwaga? Dokumentacja to dokumentacja. Z biegiem lat nabierze wartości. Z drugiej strony film ze wspomnieniami jest też formą dokumentacji. w dodatku nie dość, że tańszą, to jeszcze o wiele bardziej dostępną. Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 17.04.08, 20:51 > Z biegiem lat nabierze wartości. pewnie, że nabierze, tak jak każde wydawnictwo, książka ma charakter kronikarski - chyba - więc nie będzie raczej pomyłką jeśli porównam jej wartość do archiwalnych numerów jakiegoś brukowca, on też za kilka lat będzie źródłem historycznym ;] > Z drugiej strony > film ze wspomnieniami jest też formą dokumentacji. w dodatku nie > dość, że > tańszą, to jeszcze o wiele bardziej dostępną. tańszą na pewno ale czy filmik umieszczony w Internecie jest bardziej dostępny od książki?...może za kilka lat...ja tam jestem zwolennikiem dokumentów w wersji drukowanej mimo wszystko...druga sprawa, że za 20 lat tego filmiku pewnie nie będzie, a książka leżałaby sobie w piwnicy biblioteki... Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 17.04.08, 21:07 Wracając do pisania książek historycznych na zlecenie – niedawno jeszcze zbierano materiały na temat działalności OSP w Kunicach. Autor jest osobą zupełnie apolityczną ale od lat związaną ze strażą – poświęcił na to sporo czasu, większość archiwaliów miał ze swoich pamiątek, dokumentujących działania pierwszej powojennej jednostki chyba… i kiedy już prawie zabierał się do sklejania tego wszystkiego w kupę okazało się, że kunicka straż istnieje dzięki „wrogom ludu”…a nie dzięki tym, którzy dziś uważani są za jej „ojców” i kunickich etatowych – „którzy lubią robić kuniczanom dobrze odkąd tylko skończyła się komuna”… nagle nie wiadomo dlaczego zabrakło sponsora, a autor ma w tej chwili to wszystko w 4 literach bo najzwyczajniej nie chce przypadkowo zapominać o niektórych osobach. Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 18.04.08, 07:24 erykzary napisał: > druga sprawa, że za 20 lat tego filmiku pewnie nie będzie A ja myślę, że będzie. Możemy się nawet założyć:) > a książka leżałaby sobie w piwnicy biblioteki... Jaki do nie dostęp będzie miał mieszkaniec - dajmy na to - Australii? Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 17.04.08, 21:42 p.e.k.o napisał: > Jak trafię kiedyś na kobiece zapasy w kisielu, to zrobię z tego > filmik z myślą o Tobie:) hehe juz widze ta relacje z I Powiatowych Zapasow w Kisielu, gosc specjalny Doda, a sedzia... ale z Ciebie Peko jajcarz, ze tez sobie tak z szefa zartujesz w godzinach pracy ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 18.04.08, 07:28 croolick napisał: > hehe juz widze ta relacje z I Powiatowych Zapasow w Kisielu, gosc > specjalny Doda, a sedzia... ale z Ciebie Peko jajcarz, ze tez > sobie tak z szefa zartujesz w godzinach pracy ;-))) Widzę że Doda Cię kręci, przecież nie przypadkiem o niej wspomniałeś :))) Poza tym "żarcik" wyszedł Ci raczej mizerny. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 19.04.08, 14:17 p.e.k.o napisał: > Widzę że Doda Cię kręci, przecież nie przypadkiem o niej > wspomniałeś :))) Fakt, nieprzypadkiem - fani tuningu uwielbiaja takie plastic - fantasic laski ;-) Wystarczy popatrzec na zdjecia ze zlotow: bluebox.zary.com.pl/moto_info/imprezy/2004/impreza41/20040626_2.htm > Poza tym "żarcik" wyszedł Ci raczej mizerny. niech inni ocenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 19.04.08, 17:04 croolick napisał: > Fakt, nieprzypadkiem - fani tuningu uwielbiaja takie plastic - > fantasic laski ;-) Historyk, regionalista, fan tuningu, Dody i plastikowych lasek... ciekawe czego się jeszcze o Tobie dowiemy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 19.04.08, 19:26 p.e.k.o napisał: > Historyk, regionalista, fan tuningu, Dody i plastikowych lasek... > ciekawe czego się jeszcze o Tobie dowiemy? :) O widze, ze robisz na mnie projekcje swoich gustow i fantazji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ciach-cenzor Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 19.04.08, 23:16 "chłopaki"! odchodzicie od tematu wątku i od spraw regionalnych - nunu!! więc co? CIACH ?? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 19.04.08, 23:45 ciach-cenzor napisał: > "chłopaki"! odchodzicie od tematu wątku i od spraw regionalnych - > nunu!! Chyba pomylily ci sie role > więc co? CIACH ?? :)) Wiec co, zalozysz sobie wlasne forum? Odpowiedz Link Zgłoś
ciach-cenzor Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 20.04.08, 00:07 "Tym forum opiekuje się croolick". opiekuje opiekuje opiekuje croolick napisał: > Wiec co, zalozysz sobie wlasne forum? nie, wystarczy mi jak się jakimś forum zaOPIEKUJĘ :lol: Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: 63. Rocznica Forsowania Nysy 20.04.08, 00:19 ciach-cenzor napisał: > "Tym forum opiekuje się croolick". > > opiekuje > opiekuje > opiekuje > > croolick napisał: > > Wiec co, zalozysz sobie wlasne forum? > > nie, wystarczy mi jak się jakimś forum zaOPIEKUJĘ :lol: Widze, ze Twoim problemem moze byc niedowartosciowane ego - zaloz wlasne forum a pojawi sie przy nim: "Tym forum opiekuje się ... (ktorys z twoich nickow)". Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Wspomnienia żołnierza 17.04.08, 13:53 Z drugiego dnia Powiatowych Obchodów 63. Rocznicy Forsowania Nysy wspomnienia cz.1 wspomnienia cz.2 Odpowiedz Link Zgłoś