Dodaj do ulubionych

Wielce Bałakali

21.06.09, 23:40
To już 11. edycja festiwalu Wielkie Bałakanie. Można powiedzieć, że na żarskim rynku odbyła się kolejna weekendowa impreza - tym razem coś dla nieco starszej publiczności. Muzycznie rzecz biorąc to nie moje klimaty (od nadmiaru uszy puchną i łeb boli), ale trzeba przyznać że było kolorowo, ludziska uśmiechnięci, no i ta wielka scena. Festiwal zorganizowany z rozmachem, można powiedzieć. Co ciekawe, obyło się bez ekstra stoisk z alkoholem. Miejscowi jednak dali radę i po zakończeniu imprezy dało się usłyszeć w pobliskich uliczkach gromkie "Hej sokoły".

Festiwalowe obrazki

Średnia wieku występujących zespołów to - jakby to powiedzieć - całkiem sporo latek, ale od czasu do czasu przemykały młode twarze. Tradycje i pamięć nie zginią? W ostatnich latach uaktywniły się kresowe towarzystwa w naszym mieście. Kresowiaków tu nie brakuje... do czasu. Ciekawe, czy młodsi przejmą pałeczkę?
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Wielce Bałakali 22.06.09, 00:53
      Scena zaiste imponująca. Świetnie, że festiwal się rozwija, co widać po ilości
      uczestników i progresji poziomu organizacji imprezy. Cieszy niemiernie, że
      społecznicy są w stanie zorganizować taką imprezę, która ma nośną i
      bezpretensjonalną nazwę coraz bardziej znaną w Polsce.

p.e.k.o napisał:

> W ostatnich latach uaktywniły się kresowe towarzystwa w naszym
      > mieście.

A jakie inne poza KTTK im. Orląt Lwowskich masz na myśli?

> Ciekawe, czy młodsi przejmą pałeczkę?

IMHO i tak i nie, wśród uczestników
      były
      też dzieci i młodzież
      . Oni z duża dozą prawdopodobieństwa mogą kontynuować
      działalność dziadków. Ja tam sentymentu do Kresów nie czuję, ale przecież
      tradycję kresową można kultywować bez sentymentów rodzinnych. Zresztą można o
      tym przeczytać w GL: "Teresa Nieskorek śpiewa w "Kresowiance” wraz z wnuczkami
      Sandrą i Darią. - Nie pochodzę z Kresów, ale te piosenki mi się bardzo podobają,
      znam już ze trzydzieści. W zespole śpiewam od 13 lat, a wnuczki od dwóch -
      opowiada T. Nieskorek."
      link

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka