flancowany 08.02.10, 11:41 warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7536587,_Jak_na_poczcie_w_Zabkach_zostalem_przestepca_.html W oczekiwaniu na wejście na rynek konkurenta dla zmurszałego monopolisty wciąż musimy korzystać z jego usłudg. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abc123.trzy Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 08.02.10, 12:20 Ale to chyba nigdy nie nastąpi. Co najwyżej zmiana szyldów. Co się zmieni po uwolnieniu rynku pocztowego, analiza: mises.pl/2395/maciej-bitner-poczta-2013/ Odpowiedz Link
flancowany Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 08.02.10, 13:36 Czy Ludwig von Mises był nowym mesjaszem i miał monopol na wiedzę? Odpowiedz Link
abc123.trzy Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 08.02.10, 13:57 A kto mówi, że miał? Możesz się z jego teoriami zgadzać albo nie. To tylko i wyłącznie Twoja sprawa. Moim zdaniem teorie jego i pozostałych ekonomistów szkoły austriackiej doskonale wyjaśniają pewne rzeczy, które się dzieją w otaczającym nas świecie. Uważam, że tylko one doskonale opisują choćby przyczyny kryzysu w Hiszpanii czy Grecji a także pozwalają przewidywać podobny kryzys w Polsce. Ja korzystam z tej wiedzy z dobrym jak dotąd skutkiem. I przynajmniej nie mam złudzeń co do ekonomicznej wydajności Polskiej Poczty teraz czy po "pseudo-uwolnieniu" rynku pocztowego. P.S. Polecam Ci stronę UKE. Zobacz ile tam jest regulacji opisanych (choćby jakiejś umowy pomiędzy TP a elektrownią wodną Żarnowiec). Więc jeśli ktoś Ci powie, że na rynku telekomunikacyjnym panuje wolny rynek, to albo jest idiotą nie posiadającym wiedzy na ten temat, albo ma Ciebie za idiotę i myśli, że łykniesz tą informację jak młody pelikan. Odpowiedz Link
flancowany Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 08.02.10, 16:14 Ja uważam że w obecnym czasie niektóre pomysły ultraliberalne są niemożliwe do realizacji. Generalnie większość moich poglądów na gospodarkę można nazwać liberalnymi, bo jestem zwolennikiem ograniczenia obecności państwa w obrocie gospodarczym, ale z drugiej strony uważam że dobrze jest że pewne dziedziny naszego życia zorganizowane są jako współfinansowane przez wszystkich. Choc zgadzam się że obecnie istniejący system daleki jest od ideału. Generalnie jestem przeciwnikiem rozbudowanego "socjala" typu zasiłki dla bezrobotnych, wcześniejsze emerytury, przywileje dla wybranych grup zawodowych jeśli są one finansowane przez ogół czyli tzw. budżet. Ale jestem również zwolennikiem ścigania i piętnowania "szarej strefy" w gospodarce, dlatego że większość osób ukrywających swoje dochody przed opodatkowaniem nie ma żadnych hamulców przed korzystaniem ze świadczeń opłacancych przez tych którzy płacą podatki. Odpowiedz Link
gdev Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 08.02.10, 20:33 Już niedługo będziecie do supermarketów jeździć żeby list nadać. Pozwólcie tylko liberałom na prywatyzację i urzędy pocztowe bedą zamykane, jak w Niemczech. W przyszłym roku zamkną tam ostatni urząd. wyborcza.biz/biznes/1,100896,7493824,Za_Odra_zegnaja_sie_z_poczta__listy_i_paczki_do_supermarketow.html Wtedy to dopiero zatęsknicie za obecną sytuacją. Odpowiedz Link
kupasz Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 08.02.10, 21:40 W dobie maili i smsow to rzeczywiscie najwazniejszy problem. A co wogole w tym zlego skad? Nie moze byc z supermarketu? Wazne ze nie doplacaja wszyscy do tego zdechlego interesu. Odpowiedz Link
kupasz Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 09.02.10, 10:16 Gdev dzieki Bogu takich jak Ty jest niewielu. Gdyby bylo wiecej to bysmy pewnie parowozami i bryczkami podróżowali bo bys za wszelka cene chcial je utrzymac przy zyciu. To jest postep. Musisz sie pogodzic, ze listy niedlugo przestana istniec. Odpowiedz Link
gdev Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 10.02.10, 22:30 Kupasz, sprawdź w lustrze czy widzisz tam Radzradza Odpowiedz Link
kupasz Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 11.02.10, 09:06 Jak patrze w lustro widze czlowieka stlamszonego przez takich jak Ty i Twoje durne wymagania i potrzeby. Bialych kopert mu bedzie brakowalo a ja po kolana w blocie brodze na ulicy gminnej przed domem. Odpowiedz Link
babcia_leokadia Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 11.02.10, 17:02 No i co w tym złego? supermarket mam pod nosem, jest otwarty dużo dłużej niż urzędy pocztowe, zresztą, różne prywatne firmy już mają punkty w supermarketach i jakoś to wszystko dobrze funkcjonuje. W Galerii Kazimierz jest punkt Inpostu, często z niego korzystam. Odpowiedz Link
gdev Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 11.02.10, 19:55 Faktycznie to wspaniały pomysł, szczególnie dla babć i ich wygody. Babcie, jak to babcie, zawsze były za prywatyzacją Jedna tylko rzecz mnie dziwi, Babciu, dlaczego ty masz takie WIELKIE ZĘBY? Odpowiedz Link
kupasz Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 08.02.10, 21:45 ale z drugiej strony uważam że dobrze jest że pewne dziedziny naszego życia zorganizowane są jako współfinansowane przez wszystkich Z tego wynika, ze Ty uwazasz, ze masz monopol na wiedze. Skad wiesz jakie dziedziny naszego zycia maja byc wspolfinansowane i dlaczego? Bo poki co to panstwo nie trafilo w zadnym punkcie w moje potrzeby. Odpowiedz Link
abc123.trzy Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 08.02.10, 22:07 Moim zdaniem to tak schizofrenia w twoim myśleniu. Kiedyś też mnie się wydawało, że pewne rzeczy to muszą być państwowe. Choćby drogi, sądy czy policja. Ale jak się głębiej zastanowić i pomyśleć to nie koniecznie, bo: a) na nowych osiedlach, szczególnie dużych, drogi powstają jako prywatne. I tak mogłoby zostać. Ale żeby było sprawiedliwie, to mieszkańcy tych osiedli winni płacić niższy podatek. Bo w czynszu płacą na utrzymanie tych dróg. Ale miasto ma taniej, bo nie musi o nie dbać. b) sądy polubowne się świetnie rozwijają i wiele spraw mogłoby być przed sądami prywatnymi rozstrzygane. c) policja co prawda jest państwowa, ale rozwój agencji ochrony oraz agencji detektywistycznych, które uzupełniają policję doskonale uwidacznia słabość policji. Gdybyś nieco bardziej uwolnił rynek, to takich spraw Olewnika by było znacznie mniej. Agencja prywatna szybciej by sprawcę wytropiła. Coś mi się zdaje, że lektura ze dwóch czy trzech książek Austriaków przekonałaby Cię, że interwencjonizm państwowy i nadmiar regulacji to droga do donikąd. P.S. Ja nigdy tu nie pisałem, że chcę jakieś rewolucji. Trzeba po prostu zacząć zmieniać ten system. Powoli, poklei doregulować i likwidować gorset ustaw. Odpowiedz Link
flancowany Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 08.02.10, 22:49 abc123.trzy napisała: > a) na nowych osiedlach, szczególnie dużych, drogi powstają jako prywatne. I tak > mogłoby zostać. Ale żeby było sprawiedliwie, to mieszkańcy tych osiedli winni > płacić niższy podatek. Bo w czynszu płacą na utrzymanie tych dróg. Ale miasto ma > taniej, bo nie musi o nie dbać. Wtedy gdy Ci wygodniej piszesz o sprawach w skali mikro a kiedy wygodniej to o skali makro. Droga osiedlowa to nic więcej jak odpowiednik Twojego podjazdu od bramy do drzwi garażowych. Skoro jest drogą osiedlową to jest prywatna i jej właściciele powinni ponosić wszystkie koszty jej użytkowania. Skoro tak Ci się podobają drogi prywatne to uważasz że będzie Cię stać na wybudowanie drogi od Twojego domu do prywatnego szpitala w którym urodzi się Twoje dziecko? abc123.trzy napisała: > b) sądy polubowne się świetnie rozwijają i wiele spraw mogłoby być przed sądami > prywatnymi rozstrzygane. Rozwijają się tylko dlatego że obie strony respektują jego wyroki, a co w sytuacji gdy jedna ze stron nie respektuje wyroków takiego sądu. I czy wszystkie sprawy da się rozstrzygnąć w taki sposób? abc123.trzy napisała: > c) policja co prawda jest państwowa, ale rozwój agencji ochrony oraz agencji > detektywistycznych, które uzupełniają policję doskonale uwidacznia słabość > policji. Gdybyś nieco bardziej uwolnił rynek, to takich spraw Olewnika by było > znacznie mniej. Agencja prywatna szybciej by sprawcę wytropiła. Widać że mało wiesz o tym rynku, poczytaj sobie o funkcjonowaniu agencji typu Blackwater, którym znacznie bliżej do organizacji przestępczych i głównym ich celem jest zdobycie władzy. Prócz tego bezpieczeństwo zapewniane przez większość naszych agencji jest tylko pozorne, poprawia nam tylko samopoczucie. Bo jakie bezpieczeństwo zapewni Ci rencista lub emeryt pracujący na dwóch etatach żeby związać koniec z końcem? A tacy ludzie właśnie stanowią większość pracowników polskich agencji ochrony. Odpowiedz Link
kupasz Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 09.02.10, 08:33 Mi poprawia samopoczucie przyjazd po 5 minutach 2 lysych bambrow. Odpowiedz Link
flancowany Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 09.02.10, 08:59 kupasz napisał: > Mi poprawia samopoczucie przyjazd po 5 minutach 2 lysych bambrow. A spróbuj zrezygnować z ich usług. Też przyjadą tylko nie będą już tacy mili. Odpowiedz Link
kupasz Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 09.02.10, 09:52 Nie przesadzaj. Miales takie przygody? Odpowiedz Link
kupasz Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 09.02.10, 09:59 Poza tym piszesz o emerytach a teraz jednak o bambrach. Gubisz sie. Odpowiedz Link
flancowany Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 09.02.10, 10:33 Niestety nie gubię się. Musze Cię zmartwić, że jedno drugiemu nie przeczy. Odpowiedz Link
kupasz Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 09.02.10, 10:50 No ale napisz, nachodza Cie ochroniarze czy sobie to wymysliles? Odpowiedz Link
flancowany Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 09.02.10, 11:06 Osobiście nie, ale słyszałem o przypadkach gdy po rezygnacji przez wspólnotę z usług agencji nagle pojawiły się akty wandalizmu i po każdym z nich przedstawiciel handlowy agencji natychmiast pojawiał się z ofertą. Odpowiedz Link
kupasz Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 09.02.10, 11:04 Jak Cie nie nachodza to znaczy, ze sobie to wymysliles. Jak Cie nachodza to masz swoje panstwowe sady i policje do rozwiazywania problemow. Znow zycze Ci powodzenia. Odpowiedz Link
flancowany Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 09.02.10, 11:11 Niestety świat nie jest czarno-biały nad czym bardzo ubolewam. Każdy "system" także ten którego jesteś wielkim orędownikiem ma swoje plusy i minusy i jego powodzenie zależy tylko od ludzi którym przyszło w nim żyć. Odpowiedz Link
kupasz Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 09.02.10, 11:25 Zeby nie bylo. Ja nie wierze, ze liberalizm sie przyjmie. Trzeba miec jaja w liberalizmie a ludzie jaj nie maja niestety. Wola socjalna poduszeczke bo tak jest latwiej. Latwiej nie znaczy lepiej ale to inna historia. Ale takze nie wierze w kontrole, socjalizm i dobre intencje ludzi przy korycie. Dlatego akcje w stylu wybory i emocjonowanie sie tym mnie nie interesuja. Mam tylko dwa problemy z takim stanem rzeczy. 1. Zadluzanie uderzy nie w nas tylko w nasze dzieci. A ja kocham moje dzieci. 2. Zwykle w czasie kryzysow po okresie prosperity (austriacy juz dawno o tym mowili i podali przyczyne obecnego i wczesniejszych kryzysow) pojawiaja sie zlotousci wybawiciele jak np. Hitler i wtedy dopiero jest problem. Co robic? Nie wiem. Czerpac garsciami, ustawic sie i swoje dzieci i golic owce skoro tego chca. Odpowiedz Link
flancowany Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 09.02.10, 11:33 kupasz napisał: > Zeby nie bylo. > Ja nie wierze, ze liberalizm sie przyjmie. Trzeba miec jaja w liberalizmie a > ludzie jaj nie maja niestety. Wola socjalna poduszeczke bo tak jest latwiej. Dlaczego chciałbyś uszczęsliwiać ludzi na siłę czymś czego nie chcesz, czy tylko dlatego że Ty jesteś nieszczęśliwy w tym systemie. Nie myśl że jestem zwolennikiem panującego quazi-socjalizmu. Ale bardziej od niego niecierpię ludzi którzy uważają że lepiej wiedzą co będzie dla mnie dobre. A mechanizm fal koniunktury i dekoniunktury został opisany znacznie wcześniej niż przez wyznawców "szkoły austryjackiej". Wiesz gdzie? Odpowiedz Link
kupasz Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 09.02.10, 11:42 Domyslam sie. Mozesz napisac jakie to mechanizmy bo mam wrazenie, ze inne od austriackich. Pewnie chodzi o niedobrych kapitalistow, pieniadze itd. niecierpię ludzi którzy uważają że lepiej wiedzą co będzie dla mnie dobre Ten fragment mnie rozbawil. Odpowiedz Link
kupasz Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 09.02.10, 11:49 Mysle takze, ze wiekszosc ludzi jest nieszczesliwa w tym systemie (widac to na forum np.). Szczegolnie ta wiekszosc, ktora nic nie dostaje za swoje podatki. Oczywiscie akcje w stylu - macie ZTM - na chwile daja zapomniec o przykrosciach zwiazanych z tym systemem. Odpowiedz Link
programowanieobiektowe Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 10.02.10, 14:35 to, jak niektórzy pracownicy poczty polskiej wykonują swoje obowiązki, woła o pomstę do nieba- nie szanują klientów wcale, mają monopol i już ich nic nie obchodzi. DObrze, że już niedługo Odpowiedz Link
abc123.trzy Re: Poczta Polska - bałagan nie tylko u nas 11.02.10, 22:54 Przeczytaj drugi post w tym wątku, to zrozumiesz że wcale nie "nie długu", ale raczej na zawsze. Odpowiedz Link