Dodaj do ulubionych

straż miejska

23.05.11, 21:29
Kiedyś był już ten temat poruszany,ale postanowiłem do niego wrócić.Jaki jest sens istnienia tej formacji w Radzyminie skoro jedyne co robią zauważalnego to rozwożenie nakazów płatności podatku oraz bieganie od Tesco do zajezdni autobusowej i wlepianie mandatów[dosłownie bieganie].Natomiast przepędzenie menela pijącego wino w bramie lub zaczepianie klienta pod sklepem żeby dał złotówkę to już zbyt duże wyzwanie.Myślę ,że ta instytucja kosztuje Radzymin zbyt dużo i miasta nie stać na utrzymywanie tej formacji.Zapraszam do dyskusji ,może nasi włodarze wyciągną z tego jakieś wnioski.
Obserwuj wątek
    • radzymirr Re: straż miejska 23.05.11, 22:12
      Ma Pan rację w 100% odnośnie straży Miejskiej ale na to żeby "coś" dotarło do tych naszych włodarzy zupełnie nie liczę. W Radzyminie ręka rękę myje i na powiedzmy pozytywne ruchy Burmistrza i Spółki nie ma raczej szans. Jedyna szansa na zmiany to za 3,5 roku mądry i przemyślany głos przy urnie wyborczej.
      • kchacinski Re: straż miejska 24.05.11, 10:25
        Taki format działania już sie wyczerpał.
        Pieniądze ze zlikwidowanej Sm można by przeznaczyć np na:
        - budowę monitoringu
        - budowę parkingów (kontynuowanie funkcji zapewnienia płynności ruchu)
        - dokupienie etatów policji

Ew. Sm można wyposażyć też w inne kompetencje, np:
        - kontrola umów w zakresie wywozu nieczystości stałych i płynnych przez mieszkańców.

Obecnie SM zajmuje się głównie wypisywaniem mandatów i wożeniem urzędników samochodem SM, ale czy do tego potrzeba aż tylu osób?
        • lucy263 Re: straż miejska 24.05.11, 11:04
          Zapomnieliście jeszcze dodać że do ich zadań należy również spacer powolnym krokiem (niczym kowboje z westernu) po targu. Najgorsze jest to że jak chcesz coś zgłosić (np potrącenie psa czy t.p.) po 16 to ich już nie ma.
        • abc123.trzy Re: straż miejska 24.05.11, 11:07
          Marzy Ci się rok 1984?

Lepiej kasę z likwidacji SM przeznaczyć na budowę chodników, tam gdzie ich wcale nie ma.

SM nie powinna kontrolować umów, tylko łapać tych co śmiecą.
          • kchacinski Re: straż miejska 24.05.11, 12:27
            Bez przesady w toalecie kamery mieć nie będziesz. Uważam jednak, że są miejsca w których takie kamery być powinny.

Zgadzam się, że Sm powinna łapać śmieciarzy, wiem jednak, że jest to trudne, a kontrola umów (działania prewencyjne) nie wykluczają ścigania brudasów.
    • acha2805 Re: straż miejska 24.05.11, 15:25
      Nie zgodzę się z propozycją całkowitej likwidacji Straży Miejskiej w Radzyminie.
      Faktycznie, można by ich zastąpić jak pisze kchaciński nowymi etatami w policji. Ale nie ma pewności, że wyznaczone w zastępstwie za SM osoby dopilnują porządku lepiej niż obecni funkcjonariusze SM. Wydaje mi się, że wystarczyła by jakaś mocna ręka nad strażnikami miejskimi. Bo do ich dotychczasowego szefa nawet zadzwonić po 16 nie można - oburza się wtedy bardzo, bo przecież on już ma wolne. Jak wspomniała lucy, problematyczne jest też to, że SM po 16 ma w nosie mieszkańca, który chce cokolwiek zgłosić. Jednak ostatnio mojej znajomej udało się wymusić na nich interwencję i przyznam się sama jestem zadowolona z ich działania w tej kwestii.
      Dlatego uważam, że trzeba nieco zmodyfikować i ulepszyć naszą SM, a na pewno będzie działała lepiej.
      • lucy263 Re: straż miejska 25.05.11, 18:50
        Do zadań straży należy również kontrola osób handlujących truskawkami
        • flancowany Re: straż miejska 25.05.11, 22:07
          lucy263 napisała:
          > Do zadań straży należy również kontrola osób handlujących truskawkami

A po ile truskawki w Radzyminie?
          • lucy263 Re: straż miejska 25.05.11, 22:42
            Akurat nie kontrolowali w Radzyminie tylko przed motelem mark w strudze
          • x_alicia_x Re: straż miejska 25.05.11, 22:59
            flancowany napisał:

> lucy263 napisała:
            > > Do zadań straży należy również kontrola osób handlujących truskawkami

>
            > A po ile truskawki w Radzyminie?
            >

Ja dzisiaj kontrolowałam i cena wahała się od 8 do 9,50 za kg. A w ogóle na czym dokładnie miałaby polegać kontrola osób handlujących truskawkami?
            • flancowany Re: straż miejska 25.05.11, 23:29
              Na kontrolowaniu wniesienia opłaty targowej za handel uliczny, czy jak to się nazywa.
              • rafal.z123 Re: straż miejska 26.05.11, 12:06
                A może sprawdzają czy truskawki oby nie za kwaśne w tym roku smile
            • acha2805 Re: straż miejska 26.05.11, 12:41
              Gdzie są takie tanie truskawki? Ja widziałam tylko takie po 13zł/kg sad
              • lyssy123 Re: straż miejska 26.05.11, 12:58
                w duzej Panoramie były wczoraj po 7zł... I są nawet słodkie smile
                • radzyminiak255 Re: straż miejska 31.05.11, 23:29
                  Do mojego sąsiada się przyczepili że bałagan na budowie, a on odpowiedział że taki sam jak na każdej innej, spojrzeli na siebie i poszli
                  • emerytka61 Re: straż miejska 14.04.13, 22:34
                    W Zielonce radni PiS zlikwidowali Straż Miejską : www.forum-mieszkancow-zielonka.pl/protest-w-s-strazy-miejskiej-t1408.html . w wbrew mieszkańcom !
                    • inneska80 Re: straż miejska 22.04.13, 08:05
                      tez uważam ze jest nie potrzebna.... auta parkuja jak chcą, bezpańskie psy biegają- to do czego jest potrzebna straż miejska w Radzyminie? Dodać etat policji i dołozyć kasy Straży Pożarnej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka