Dodaj do ulubionych

ekspertyza

09.05.12, 19:06
Witam,

Czy ktoś może mi odpowiedzieć czy ekspertyza budynków jest czy nie jest potrzebna ? Na poprzednim zebraniu słyszeliśmy, że specjalista mówił, że taka ekspertyza nie jest potrzebna, że jest to zbędne wydawanie pieniędzy. Wczoraj na spotkaniu "specjalista" też tego nie wyjaśnił. Dowiedzieliśmy się tylko, że żeby w ogóle robić takie badanie musimy wiedzieć co chcemy dzięki niemu odkryć i dopiero gdy zadamy odpowiednie pytanie fachowiec może podać cenę usługi. Pani Mecenas mówiła, że takie ekspertyzy zleca sąd w trakcie rozprawy a okres rękojmi wstrzymany zostanie tylko gdy złożymy pozew. Więc kiedy i po co mamy robić tą ekspertyzę jeśli tak szybko nie jest potrzebna?

Jaki jest adres mail naszej Wspólnoty smile
Dzięki
Obserwuj wątek
    • ablue20 Re: ekspertyza 09.05.12, 22:45
      Pozew do sadu - roszczenia trzeba uzasadnic. Ekspertyza ma byc po pierwsze takim uzasadnieniem, po drugie wskazac co jest nie tak i okreslic jak to mozna naprawic i jaki bedzie tego koszt (w pozwie trzba okreslic wartosc przedmiotu sporu z palca sie tego nie wysysa smile) poza tym tak jak w przypadku wilgoci w mieszkaniach i problemach z wentylacja - co z tego ze zgloszono to deweloperowi, on twierdzi ze to wina szczelnych okien i na tym urywa temat - eksprtyza ma wesprzec nasze stanowisko ze za brak wentylacji "wine" ponosi nie szczelnosc okien a cos innego. Ja nie wiem dlaczego pojawia mi sie w domu grzyb na scianie no pewnie przez wilgoc ale skad ta wilgoc? To pomoze stwierdzic ekspertyza. A dwa skoro deweloper nas ludzi bez wiedzy technicznej zbywa stwierdzeniem ze on nie widzi problemu to moze wlasnie ekspertyza utnie jego glupie gadanie. Podobnie bylo z winda - nie chcial naprawic, zrobilismy ekspertyze, deweloper gebe zamknal i potulnie zwrocil kase za naprawe...
    • inneska80 Re: ekspertyza 10.05.12, 08:05
      czy mozna sobie zrobic samemu taka ekspertyze lokalu i jaki to może byc koszt?
    • janoluka Re: ekspertyza 10.05.12, 10:05
      Do sądu możemy iść bez ekspertyzy. Wystarczą reklamacje składane deweloperowi a koszt może pzedstawić rzeczoznawca. A swoją drogą czy już było rozpatrzenie ofert prawników, którzy by prowadzili naszą sprawę w sądzie ?
      • inneska80 Re: ekspertyza 11.05.12, 07:46
        to juz chyba zostało wybrane, ale to nie jest temat na forum ogólne.........
        • janoluka Re: ekspertyza 11.05.12, 10:51
          Racja. Chętnie się przeniosę na "nasze" forum tylko proszę o wskazówki gdzie i z czym mam się zgłosić, żeby mieć do niego dostęp. Poszukuje też maila naszego Zarządu.
          • inneska80 Re: ekspertyza 11.05.12, 20:57
            www.reymonta.xkom.eu/index.php
    • nel-chael Re: ekspertyza 14.05.12, 17:20
      Problem leży gdzie indziej.
      Do tej pory zostało zgłoszone do dewelopera wiele usterek i niedoróbek, które deweloper sobie zazwyczaj odkładał ad acta. Na tej podstawie faktycznie mozna złozyć pozew do sądu z roszczeniem. Wtedy rusza procedura, ekspertyzy, rzeczoznawcy itd. Roszczenie można rozszerzyć w trakcie procesu o nowe usterki jakie zostaną zauważone i to tez jest jasne.
      Ekspertyza miała jednak wskazać także sprawy o których nie wiemy, które mogą nie wyjść przez ten czas. Sąd rozpatrzy roszczenia które zostaną zawarte w wpzwie, ale co dalej. Jeżeli za jakiś czas po procesie wyjdzie cokolwiek czego nie było w pozwie a co mogła stwierdzić ekspertyza, to za to już zapłacą mieszkańcy z funduszu remontowego.
      I jeszcze jedna kwestia proceduralna. Uchwała o ekspertyzie została podjęta. WD zaskarzył ją w sądzie jednak sąd nie wstrzymał jej wykonania. Na zebraniu Pani Wiecko powiedziała że zarząd nie wie co robić i zastanawia się czy robić ją czy nie. Otóż to chyba nie jest decyzja zarządu. Decyzja została już podjeta przez mieszkańców wspólnoty i tylko droga uchwały mozna ja cofnąć. Rodzi się wiec pytanie po co było to całe spotkanie. Tylko po to aby posłuchac teorii, która każdy z nas przez 2 poprzednie lata słyszał wielokrotnie. Bez sensu.
      • ter-yy Re: ekspertyza 14.05.12, 19:31
        Odniosłem wrażenie że ostatnie zebranie było po to by zniechęcić mieszkańców do ekspertyzy. Nowy zarząd został wybrany dzięki mocnej krytyce starego zarządu, według mnie gubi się jeszcze bardziej i nie ma nic konkretnego do zaproponowania. Tylko deweloper na tym skorzysta.
        • inneska80 Re: ekspertyza 15.05.12, 11:16
          dokładnie tak może być. spotkanie z prawnikami po co? kasa tylko poszła na darmo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka