Dodaj do ulubionych

Podnoszenie gruntu

21.02.15, 15:51
Witam wszystkich jako nowy na forum i stary mieszkaniec Radzymina.
Mam do Państwa pytanie i jednocześnie prośbę o pomoc, otóż problem tkwi w podnoszeniu się działek/gruntów do góry czy każdy może sobie od tak nasypać wywrotkę ziemi/piachu ? wydaję mi się że nie za bardzo... mój dom został zbudowany w latach 1960-1970 (pierwszy w tych okolicach) domu do góry nie podniosę a dokoła każdy z sąsiadów się podnosi, mało tego po budowie kanalizacji droga (nie utwardzona) również została podniesiona przez drogowców ale tam raczej nie stał ktoś kto powinien tego pilnować, po prostu sobie nasypali gruzu i tyle. Teraz sąsiad się buduje i nasypał ziemi wyżej niż jest droga która jest dużo wyżej od mojego podwórka ??

Proszę o porady każdego obeznanego w temacie smile domu do góry nie podniosę a widzę że co niektórzy będą mieć podwórka na poziomie połowy mojego domu...
Obserwuj wątek
    • zbyszekpp Re: Podnoszenie gruntu 21.02.15, 19:03
      Musisz iść do urzędu,nie wiem czy dobrze się orientuję ale działki nie można podnosić wyżej niż jest droga,ale pewności nie mam bo wiem to tylko ze słuchu.W urzędzie Ci powiedzą co i jak
    • mlopaci Re: Podnoszenie gruntu 23.02.15, 13:06
      Ustawa Prawo Wodne
      Art. 29. 1. Właściciel gruntu, o ile przepisy ustawy nie stanowią inaczej, nie
      może:
      1) zmieniać stanu wody na gruncie, a zwłaszcza kierunku odpływu znajdującej się
      na jego gruncie wody opadowej, ani kierunku odpływu ze źródeł ? ze szkodą
      dla gruntów sąsiednich;
      2) odprowadzać wód oraz ścieków na grunty sąsiednie.
      2. Na właścicielu gruntu ciąży obowiązek usunięcia przeszkód oraz zmian w
      odpływie wody, powstałych na jego gruncie wskutek przypadku lub działania osób
      trzecich, ze szkodą dla gruntów sąsiednich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka