Dodaj do ulubionych

Ksiądz Proboszcz

09.05.06, 23:42
Coś mi się obilo o uszy, że ks.proboszcz parafii Św. Izydora już nie wróci z
urlopu na probostwo, bo bardzo podpadl biskupowi Glódziowi za zatrudnienie
swego czasu na plebanii w charakterze gospodyni skazanej ostatnio na
wieloletnie więzienie kasjerki z "Ultimo"
Obserwuj wątek
    • flash3 Re: Ksiądz Proboszcz 10.05.06, 08:44
      To by było za piękne, aby było prawdziwe.
      Faktem jest że proboszcz Drożdż zbyt dobrych relacji z biskupem nie ma, ale nie
      sądzę aby teraz go usunęli. On ma teraz zadanie od biskupa, które sprowadza się
      do przejęcia gruntu na Wspólnej pod przyszłą parafię.
      • pwsrd Re: Ksiądz Proboszcz 10.05.06, 09:37
        ... i "Flaszka" pomoże Dróżdżowi i dopnie swego bo wiem jaki ma wpływ w gminie
        Praga Pn normalnie spełniają jego wszystkie fanaberie już kolejny pomnik będą
        dla niego stawiać. Markom tez nie popuści...
        • flash3 Re: Ksiądz Proboszcz 10.05.06, 11:22
          A gdyby tak Drożdża zabrali, to koniecznie trzeba pomyśleć o tym aby godnie
          uczcić jego odejście.
          „Godnie” tzw. zamówić msze dziękczynną, wynająć jakąś orkiestrę aby zagrała na
          taj jakże radosnej mszy, a potem może jakiś festyn rodzinny z fajerwerkami –
          taki radosny dzień przecież trzeba będzie uczcić.
          • wlodzik Re: Ksiądz Proboszcz 11.05.06, 21:38
            Warto zastanowic się czego dotyczy podziekowanie.raczej nie odejścia z parafii
            tylko tego co po nim zostanie. Zastał zrujnowaną parafię, a w ciągu 13 lat
            odbudował i zagospodarował. Na cmentarzu mieliscie wywóz szamba i śmietnisko ,
            a teraz możecie sie poszczycić pięknym ogrodzeniem.Ks. uregulował sytuację
            prawną cmentarza i wybudował wam piękną plebanię, której z sobą nie
            zabierze.Wspomógł sytuacje szkolnictwa poprzez oddanie do użytku budynków
            parafialnych. a jeśli chodzi o gospodynię to ksiądz nie może nikogo pozostawic
            bez pomocy, nie ona jedna ją otrzymała. W Markach ciągle ktoś wyciąga ręce o
            pomoc i nigdy nie odchodzi z pustmi rękoma. Przynajmniej jest proboszcz,
            któremu zależy na parafii, a teraz nie wiadomo kto zajmie jego miejsce i jak
            będzie interesował się jej sprawami.
            • jutrzenka1978 Re: Ksiądz Proboszcz 12.05.06, 09:54
              Bardzo wziosłe słowa
              Wspomógł sytuacje szkolnictwa poprzez oddanie do użytku budynków
              > parafialnych" - sam twierdził że budynek ów nie nadaje się do prowadzenia
              spraw kościelnych bo jest zagrzybiony dlatego też wybudował sobie pałac, a dla
              dzieci się nadawał????
              a jeśli chodzi o gospodynię to ksiądz nie może nikogo pozostawic
              > bez pomocy, nie ona jedna ją otrzymała. - czyżby okazała skruche i ksiądz
              proboszcz z gołębim serduszkiem się ulitował?
              W Markach ciągle ktoś wyciąga ręce o
              > pomoc i nigdy nie odchodzi z pustmi rękoma - może przykłady z życia wzięte
              co? Jakoś nie zauważyłam żeby pomogał biednym.
              ...wybudował wam piękną plebanię - hehehe, dobry żart "WAM"
              • flash3 Re: Ksiądz Proboszcz 12.05.06, 18:12
                jutrzenka1978 napisała:

> Jakoś nie zauważyłam żeby pomogał biednym.
                > ...wybudował wam piękną plebanię - hehehe, dobry żart "WAM"

Parę lat temu padł pomysł, aby parafia św. Izydora prowadziła (na swój koszt)
                jadłodajnię dla ubogich mieszkańców naszego miasta.

Ale proboszcz Drożdż szybko uciął temat, gdyż powiedział że żadnej jadłodajni
                nie będzie, bo w Markach jest dużo biednych ludzi, i za dużo ludzi trzeba by
                wykarmić.

To tak w gwoli ścisłości wygląda to „miłosierdzie” księdza.
    • ja20051 Re: Ksiądz Proboszcz 10.05.06, 13:55
      I BOGU NIECH BĘDĄ DZIĘKI
      • flash3 Re: Ksiądz Proboszcz 10.05.06, 14:14
        ja20051 napisał:

> I BOGU NIECH BĘDĄ DZIĘKI

Nie ma się na razie z czego cieszyć :-)
        Dopiero jak usłyszę tę radosną wiadomość oficjalnie w kościele, to krzyknę
        niczym premier Marcinkiewicz „Yes, Yes, Yes”.
    • msp1 Re: Ksiądz Proboszcz 14.05.06, 19:32
      Drodzy uczestnicy tego wątku, jeśli jesteści parafianami parafi św. Izydora,
      powinniście znależć inny sposób, bardziej godny katolika, aby pozbyć się
      proboszcza. Wasze wypowiedzi świadczą, że do katolicyzmu Wam daleko, w takim
      razie co to Was wszystko obchodzi, gdzie Wasz interes prawny? Pozdrawiam.
      • pwsrd Re: Ksiądz Proboszcz 14.05.06, 23:03
        ... bo czlowiek "traci wiarę" patrząc na takich pasterzy którym to dobra
        doczesne przysłaniają nieco ewangelie - to tak w wielkim skrócie
        • pgr6 Re: Ksiądz Proboszcz 15.05.06, 10:08
          Witam,

To jak w końcu jest ? Będzie zmiana proboszcza czy nie ? Kościół milczy ale
          ludzie plotkuja a to dobrze nikomu nie służy....
          pzdr
          pgr6
          • flash3 Re: Ksiądz Proboszcz 15.05.06, 11:30
            pgr6 napisał:

> To jak w końcu jest ? Będzie zmiana proboszcza czy nie ? Kościół milczy ale
            > ludzie plotkuja a to dobrze nikomu nie służy....

Możesz sam się dowiedzieć.
            www.diecezja.waw.pl/redakcja.php
            Jak klikniesz na nazwisko ks. Wojciecha Lipki otworzy Ci się okno e-mail, i
            będziesz mógł się dowiedzieć u źródła.

• marcino1979 Re: Ksiądz Proboszcz 17.05.06, 19:16
              Heniutek będzie odwołany, albo w trybie natychmiastowym albo dopiero po
              komuniach. Do Mareczek przyjdzie kiądz z Bemowa. A Heniutkowi dali wybór, albo
              zostanie na plebanii w Markach do emerytury (bez pełnienia żadnych funkcji),
              albo pójdzie do Jozefowa jako "zwykły" ksiądz. Także możemy powoli zacząć
              świętować....
              • pgr6 Re: Ksiądz Proboszcz 18.05.06, 17:00
                Witam,
                Z Bemowa a konkretniej skąd?
                • jarek-mistrz89 Re: Ksiądz Proboszcz 20.05.06, 08:38
                  Co wy gadaćie ksiądz nieodchodzi po co te plotki ludzie zastanówcie sie!!!
    • m410 Re: Ksiądz Proboszcz 21.05.06, 19:46
      Plotkarze i zawistnicy!
      Czy naprawdę jesteście katolikami? Czy w Waszych sercach mieszka miłość
      bliźniego? Kto dał Wam prawo osądzać? Czy sami jesteście bez winy, że rzucacie
      kamieniami w księdza, który jest posrednikiem miedzy Wami a Bogiem. Jakoś
      dziwnie ciśnie mi się na usta jedno słowo Judasz! Gdzie Wsze miłosierdzie, gdzie
      Wasza pokora, gdzie chęć służenia i wybaczania? Chrystus uczył jeśli uderzą Cię
      w jeden policzek, Ty nadstaw drugi ( chyba jeszcze pamiętacie co jest napisane w
      Piśmie Świętym).
      Z góry znam Waszą odpowiedź, słyszałam ją nie jeden raz od mieszkańców naszego
      miasta. Pamiętajcie, ksiądz będzie sądzony za swoje czyny czyny przez Boga i od
      Niego otrzyma zapłatę lub karę. Was za Wasze czyny i słowa też osądzi Najwyższy!
      Zamiast plotkować i niewadzić i cieszyć się z cudzego nieszczęścia idźcie do
      kościoła i pomódlcie.
      • piotrg4 Re: Ksiądz Proboszcz 21.05.06, 20:44
        ...
        Wez wyluzuj :)...
      • zosia491 Re: Ksiądz Proboszcz 21.05.06, 20:51
        Takich samych porównań urzyła Katechetka w stosunku do rodziców, którzy nie
        pozwolili sobą manipulować - porównała ich do Judaszy rzucających w Jezusa
        kamieniami. Cóż za jednomyślność pośród "katolickiej" społeczności markowskiej.
    • m410 Re: Ksiądz Proboszcz 21.05.06, 21:48
      Bardzo ładnie powiedział dziś ksiądz na naborzeństwie majowym, ze chrześcijanin
      powinien szanować pracę innego człowieka.Więc jeżeli nie potraficie uszanować
      księdza proboszcza to uszanujcie chociaż jego pracę.Niewontpliwie dużo zrobił
      dla tej parafii.Nie potrafię zrozumieć skąd w Was tyle nienawiści, pogardy dla
      tego człowieka.Ponieważ na tym droga Zosiu polega postawa katolika aby potrafił
      uszanować bliżniego.Ty napewno nie prezentujesz takiej postawy w swoich
      wypowiedziach.
      • piotrg4 Re: Ksiądz Proboszcz 21.05.06, 22:30
        ...
        heh niewiem jak wam ale mi m410 zalatuje niezle katechetka :) jakos tak sie
        wyraza dziwnie pozytywnie bez zadnej najmniejszej skazu o panu proboszczu :) a
        moze to szanowny Pan proboszcz :)?? ...
        • m410 Re: Ksiądz Proboszcz 21.05.06, 23:15
          Nie jestem katechetką, ani księdzem proboszczem. Chyba pojawiają sie u Ciebie
          niewiekie problemy w czytaniu ze zrozumieniem. Nie napisałam ani pozytywnie, ani
          negatywnie o księdzu, odwływałam sie tylko do sumienia chrześcijanina. Dawno
          temu, a może niedawno ja też byłam wobec różnych ludzi gniewna i "
          sprawiedliwa", z ogromną łatwością wypowiadałam sądy o innych. Moja chęć do
          oceniania uleciała wraz z upływem lat i doświadczeniami zdobywanymi od ludzi.
          Sama doświadzczyłam tego, że kto mieczem wojuje od miecza ginie. Pozostaje mi
          tylko mieć nadzieję, że i Ty kiedyś zrozumiesz że istnieje kilka wymiarów tego
          samego wydarzenia i katolikowi nie przystoi być tak bezwzględnym. Bez względu na
          to co napiszesz wspomnę o Tobie w mojej modlitwie i nie odpowiem więcej ani
          słowa, bo nie chcę czuć złości ani gniewu do nikogo, nie chcę też w nikim takich
          uczuć wzbudzać. Życzę abyś nigdy nie doświadczył tego co sam innym fundujesz.
          • flash3 Re: Ksiądz Proboszcz 22.05.06, 09:03
            m410 napisała:

> (...) odwływałam sie tylko do sumienia chrześcijanina. (...)

Jak jesteśmy przy sumieniu...
            Czy proboszcz ma sumienie wyciągać rękę do mienie publiczne w postaci działki
            wartej kilkaset tysięcy złotych?
            Czy proboszcz miał sumienie jak wraz ze służbą kościelną przeganiał siłą spod
            kościoła obywateli narodowości Rumuńskiej, jacy na początku jak 90-tych żebrali
            co niedziela pod kościołem? - nawet kanapki im jednej nie wyniósł.

I takie fakty mogę wymieniać i wymieniać....
            • piotrg4 Re: Ksiądz Proboszcz 22.05.06, 09:13
              ooo dokladnie to byl czysty przejaw szlachetnego chrzescijanina:)
              100% celnosci flash3 ;)
              • aska962 Re: Ksiądz Proboszcz 22.05.06, 10:21
                Jak słusznie zauważyła m410 z win księdza Proboszcza nie powinniśmy Go rozliczać
                My.A na temat Rumunów siedzących pod kościołem to mam swoje zdanie, ale to już
                inna kwestia.Widzę, podobnie jak m410 że nie warto z Wami rozmawiać, bo tak
                naprawde nie macie do powiadzenia nic sensownego, tylko oskarzenia cały czas.A
                to nie jest Katolicka postawa.Aaaaa ijeszcze jedno SUMIENIE to sprawa
                indywidualna każdego człowieka! i nie możemy "zaglądać" w czyjeś sumienie!
                • jutrzenka1978 Re: Ksiądz Proboszcz 22.05.06, 13:06
                  aska962 napisała:
                  > to nie jest Katolicka postawa.Aaaaa ijeszcze jedno SUMIENIE to sprawa
                  > indywidualna każdego człowieka! i nie możemy "zaglądać" w czyjeś sumienie!
                  A przepraszam, jaka według ciebie jest katolicka postawa????
                  Tak na marginesie - proboszcz jest osobą "publiczną" i chciał nie chciał jest
                  personą szczególnie obserwowaną przez ludzi bo przecież jest księdzem,
                  przewodnikiem duchowym, powinien świecić przykładem chrześcijaństwa i
                  moralności nieprawdaż? Ja chodzę do kościoła a nie do księdza, ale wybaczcie
                  jak czasami słucham "głosu z ambony" to mnie krew zalewa. Sorry, jestem tylko
                  szarym człowiekiem
                  • zosia491 Re: Ksiądz Proboszcz 22.05.06, 14:04
                    Podpisuję się pod kazdym słowem Jutrzenki1978, mam takie same odczucia.
                    • pgr6 Re: Ksiądz Proboszcz 22.05.06, 16:32
                      Witam,

To jak w końcu jest? Będzie niebawem zmiana proboszcza czy nie?
                      Bo dyskusja w stylu ks. proboszcz jest lepszy czy gorszy do niczego nie
                      prowadzi...
                      pzdr
                      pgr6
                      • jarek-mistrz89 Re: Ksiądz Proboszcz 23.05.06, 17:59
                        Niebędzie zminy proboszcza !!!!czy wy po polsku nierozumiecie ??gdzie jest
                        napisane ze bedzie zmiana proboszcza plotkarze??no i po co te plotki roznosić??
                        • zosia491 Re: Ksiądz Proboszcz 23.05.06, 21:45
                          Słuchaj Mistrzu, muszę Cię wyprowadzić z błędu - Proboszcza juz nie ma. Jego
                          rzekome sanatorium to jedna wielka mistyfikacja. Służby KGB i FBI razem wzięte
                          nie zaplanowały by tego lepiej - tylko pogratulować takiej konspiracji.
                          • flash3 Re: Ksiądz Proboszcz 24.05.06, 11:22
                            zosia491 napisała:

> (...) Proboszcza juz nie ma. (...)

A właśnie że jest :-)
                            Proboszcz Drożdż spacerował po swoich włościach w poniedziałek popołudniu –
                            osobiście go widziałem jak wracałem z pracy. Inna sprawa że nie pokazuje się on
                            od pewnego czasu publicznie.

A co do jego odejścia to jest już to raczej przesądzone. Od członka jednej z
                            organizacji kościelnych działających przy parafii dowiedziałem się że jest to
                            pewne – nie znana jest tylko data.

Kandydat na proboszcza jest już znany. Tylko powiedział on podobno, że chce
                            przyjść na parafię i mieć czyste konto odnoście inwestycji jakie miał w
                            zwyczaju rozpoczynać proboszcz Drożdż i latami je kończył. Podobno chodzi o
                            budowę ogrodzenia cmentarza – albo skończy ją do końca wakacji proboszcz Drożdż
                            i odejdzie, albo zrobi to już z przymusu nowy proboszcz.

Nowy proboszcz nie ma w zwyczaju utrzymywać stałych pracowników fizycznych (jak
                            to robi obecnie proboszcz Drożdż i trzyma na etatach kilku robotników ze swojej
                            byłej parafii w Ostrówku) – on ma w razie potrzeby wynajmować firmy do
                            konkretnych prac.
                            Dlatego właśnie nie uśmiecha mu się kończenie tego ogrodzenia cmentarnego, bo
                            musiał by szukać do tego firmy, a na ten kawałek co został do zrobienia ciężko
                            by taką znaleźć aby zgodziła się tego podjąć.

• pix3 Re: Ksiądz Proboszcz 24.05.06, 11:11
              No proszę ?!. Za taką postawę pójdziesz prosto do piekła ( śmiech !!). A na
              poważnie gratuluję odwagi w tępieniu ciemnogrodu i cieszę się, że coraz więcej
              ludzi zaczyna dostrzegać, że Polska nie jest krajem wyznaniowym i należy
              pilnować aby niektórzy nie próbowali nam na siłę narzucać swojej chorej wizji
              świata. Jesteśmy wolnym narodem i mamy prawo wybierać, czy chcemy być świeckim,
              cywilizowanym społeczeństwem czy bogobojnym, zacofanym ludem bożym. Amen .
              • jarek-mistrz89 Re: Ksiądz Proboszcz 26.05.06, 18:51
                a co wy chcenie osioły żeby ksiądz Drożdż zrobił wam wszystko i odszedł niech
                nbowy sie wykaże i skonczy sam te ogrodzenie !!!!!
                • zosia491 Re: Ksiądz Proboszcz 26.05.06, 19:28
                  Słuchaj adwokacie księdza proboszcza. Wiem z bardzo dobrego i pewnego źródła,
                  że panowanie "wielebnego" jest na finiszu. Końca nie ma tylko koło. Przykro mi,
                  że tak to przeżywasz. Następca podobno nie lubi podlizuchów i "Rydzyków"
                  • gosia11110 Re: Ksiądz Proboszcz 26.05.06, 19:49
                    Byłam dziś na PL. Piłsudskiego...i widzę po zarówno po waszych wypowiedziach i
                    po tym jacy ludzie (niektórzy ) tam byli to nie chce mi się wierzyć ze nazywacie
                    się chrześcijanami.To jest obraza prawdziwych wierzących ludzi.Wsłuchajcie się w
                    słowa papieża moze one wam pomogą....
                    • flash3 Re: Ksiądz Proboszcz 26.05.06, 21:04
                      Skoro powołujesz się na słowa Benedykta XVI to nie przytaczaj ich wybiórczo,
                      ale zachowaj obiektywizm.

Nie wiem czy wiesz, ale Benedykt XVI w czwartek, na spotkaniu z Polskim
                      duchowieństwem powiedział m.in. że księża mają żyć skromnie, a swoimi czynami i
                      postawą mają być wzorem do naśladowania dla swoich parafian.

Proboszcz Droźdż nigdy nie żył skromnie, ani tym bardziej jego postawa nie
                      nadaje się do wzorowania przez prawdziwego katolika.
                      • daniello40 Re: Ksiądz Proboszcz 26.05.06, 22:30
                        Ludzie widzę że kilka osób dorwało się do klawiatury i próbuje zwrócić na
                        siebie uwagę, napewno się nudzicie .
                        Łatwo jest oczerniać, szkoda jedynie że nie stać was na odwagę by powiedzieć to
                        księdzu, wam zależy jedynie na sensacji, pozatym o większości księży macie
                        takie samo zdanie.
                        Skoro każdy pisze, że ma wiadomości z pierwszej ręki, że jesteście blisko
                        kościoła, to niech to zostanie w tym samym gronie, zachowajcie to dla siebie,
                        skoro naprawdę zależy wam na naszym i waszym dobru. Nie wypisujecie takie żeczy
                        na forum.
                        Może niech ktoś odważy się podać swoje personalia,by pozostali "przyjaciele"
                        wyrazili własną opinię na publicznym forum. Może z nie znanego profilu
                        usłyszycie kilka miłych zdań na swój temat. Powodzenia.
                        -
                        • tomt3 Re: Ksiądz Proboszcz 26.05.06, 22:38
                          Ja też widzę że parę osób dorwało się z nudów do klawiatury.Zapewne daniello to
                          imię a 40 to nazwisko.
                    • tomt3 Re: Ksiądz Proboszcz 26.05.06, 22:33
                      Obrazą prawdziwych wierzących ludzi jest to że taka duchowa i mentalna pokraka
                      jak jegomość Dróżdż mieni się księdzem rzymskokatolickim,a nie zasługuje nawet
                      na miano murzyńskiego kacyka.Ot co.Krzyżyk mu na drogę.
                • piotrg4 Re: Ksiądz Proboszcz 26.05.06, 22:08
                  a niby dlaczego pani jarek-mistrz89 nowy proboszcz ma sie wykazywac partactwem
                  i zaniedbaniami pana drozdza?? skoro sie zaczyna kilka prac na raz to tak
                  jest... kase umoczyl w kilku zrodlach, wziol do roboty ludzi pewnie po
                  rodzinie :) i kasa zostawal atam gdzie powinna ...:) wiec nie dziwie sie
                  nowemu -przyszlemu ze niechce wchodzic na parafie w niedokonczone sprawy.
                  Niech "zs. dyrektor" drozdz skonczy co zaczol i to w trybie przyspieszonym bo
                  jakby jakas firma robila to ogrodzenie to bylo by zrobione w chwile a nie lat
                  9..
                  pozdr zwolennikow odejscie jasnie nam panujacego :)
                  • jarek-mistrz89 Re: Ksiądz Proboszcz 27.05.06, 08:47
                    piotrg4 po pierwsze to nie pani jestem cwelu tyklko pan a po drugie niebrał
                    ludzi po rodzinie jak niewiesz to niegadaj !!!jak taki jesteś kozak to sam idz
                    skończ te ogrodzenie i zobaczymy czy je zrobisz..
                    • stary.kapelusznik Mistrzowie, cóż czynicie? 27.05.06, 09:24
                      Mistrzowie,
                      Może byście sobie mniej ubliżali, bo poziomem wypowiedzi i pisownią na poziomie
                      pierwszoklasistów ("wziol", "niewiesz", "niebral" - to już znane mi siedmiolatki
                      piszą o niebo lepiej) nie dodajecie powagi swoim argumentom. Jeśli chodzicie lub
                      chodziliście do szkół w Markach, to nie przynosicie też chluby temu miastu -
                      ktoś z zewnątrz może pomyśleć, że jest tu żenująco niski poziom edukacji a to
                      nieprawda.

A co do meritum sprawy: zastanawiam się, czy nie pasuje do tej dyskusji o
                      budowaniu płotów, kaplic, pieniądzach itp. pewna wypowiedź:

"Nie wymaga się od księdza, by był ekspertem w sprawach ekonomii, budownictwa
                      czy polityki. Ma on być ekspertem w dziedzine życia duchowego".

Zgadnijcie jeśli macie ochotę kto i kiedy to powiedział. Może warto spróbować
                      oceniać właśnie według tego kryterium: czy ów ksiądz, o którego się kłócicie
                      jest ekspertem w dziedzinie życia duchowego? I to co wyjdzie z tej oceny (dobrze
                      czy źle - tego nie wiem, bo owego księdza nie znam) będzie istotne - o ile
                      oczywiście cokolwiek jest istotne - a nie jakieś tam płoty...
                    • flash3 Re: Ksiądz Proboszcz 28.05.06, 20:09
                      jarek-mistrz89 napisał:

> jak taki jesteś kozak to sam idz
                      > skończ te ogrodzenie i zobaczymy czy je zrobisz..

Gdyby nająć firmę, bo ona za te pieniądze co do tej pory wydano na budowę
                      ogrodzenia cmentarza wg. techniki proboszcza, to można by cały cmentarz
                      ogrodzić w taki sposób, i to w ciągu jednego sezonu budowlanego (łącznie z
                      bramą i tym budynkiem gospodarczym).

Nie jest żadną tajemnicą że przy budowie tego ogrodzenia mają prace mieszkańcy
                      starej parafii proboszcza z Ostrówka – jest ich 4 albo 6, i mają płacone nie za
                      wykonaną prace, tylko za godzinę.
                      Dodatkowo w sezonie letnim potrafiło jeszcze pracować dodatkowo ze 4
                      ministrantów którzy sobie dorabiali – oczywiście tych wybranych przez
                      proboszcza.

Jak powiedział mi znajomy handlarz który stoi pod cmentarzem oni układali po
                      dosłownie 7 (słownie: siedem) cegieł dziennie. Proboszcz przyjeżdżał do nich
                      zawsze około 9:00 i 14:00 – w tym czasie robili pozory pracy i manifestowali w
                      tym czasie jak to praca wre na oczach proboszcza.

Jak twierdzi handlarz w innych godzinach to oni się opalali, chodzili do
                      sklepów, a nawet w pewnym okresie w godzinach popołudniowych robili sobie
                      grilla (kiedy powinni pracować, a licznik bił bo mają płacone za godzinę).

Wszytko działo się przy pełniej wiedzy proboszcza, a sami ministranci mówili że
                      dostać się do tej pracy to sama przyjemności bo praktycznie nic się nie robi, a
                      kasa jest, i to spora – żyć nie umierać.

• dana94 Re: Ksiądz Proboszcz 28.05.06, 22:42
                        To mam propozycję dla flash 3 .Jeśli to taka dobra praca i wogóle "żyć nie
                        umietać" to idż do ks. Proboszcza i spytaj może i Ty będziesz mógł tak
                        leniuchować sobie.Wydaje mi się że wiele z tych twoich osądów jest
                        niesprawiedliwych. Idż i tak popracuj i dopiero wtedy pisz z taką pewnością.
                        • n.rafalik Re: Ksiądz Proboszcz 28.05.06, 22:58
                          keidys dawno temu kilka dni pracowalem u k.h.d. potem jak to wyzej napisane
                          zostali juz ci "wybrani" i tak jest do dzis. zadziwiajace ze czescz tych osob
                          pracuje bez zadnej rejestracji, czyli na czarno, a niejeden z nich
                          zarejestrowany jest w urzedzie pracy jako bezrobotny. nic to... ocencie sami
    • slnko Re: Ksiądz Proboszcz 30.05.06, 19:26
      Wypowiedzi zwolenników Drożdża są tak przykre, ze aż skłoniły mnie do
      zalogowania się w tym portalu. Jak można go wogóle bronić, ludize ogarnijcie
      się i zdejmijcie klapki z oczu:) A zresztą, po co się licytujecie skoro
      Nasz "były" proboszcz w dniu wczorajszym na mszy o 7:00 ogłosił swoje
      odejście:) Świętujmy!!!!!!!!!
      • jerzykrajewski7 Przeniesiony do Stanislawowa 04.06.06, 19:27
        Dziś na mszy o godz. 18 jeden z księży oficjalnie poinformowal, że nasz biskup
        przeniósl Heryka Drożdża do parafii Stanislawów. Nowym proboszczem naszej
        parafii św. Izydora ma zostać inny ksiądz Tadeusz. Niestety jego nazwiska nie
        zapamietalem, taka ogarnęla mnie radość z wiadomości, że już nie będę musial
        oglądać księdza Drożdża.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski

PS. Choć być może jednak kiedyś spotkam księdza Drożdża. Stanislawów to
        parafia, skąd wywodzi się moja rodzina. Mam tam jeszcze krewnych.
        • flash3 Re: Przeniesiony do Stanislawowa 04.06.06, 20:25
          W nawiązaniu do tego co napisał Pan Jerzy pragnę zwrócić uwagę na dwie sprawy.

Po pierwsze miejsce gdzie został przeniesiony proboszcz Drożdż.
          W hierarchii kościelnej przeniesienie proboszcza z większej parafii na mniejszą
          (a to jest taki przypadek) oznacza degradację, i jest ona spowodowana głownie
          przewinieniami księdza którego to dotyczy. Proboszcz Drożdż został więc
          przeniesiony karnie – odpowie więc za wszystkie swoje wyczyny w tej parafii.

I sprawa druga to trasa procesji Bożego Ciała.
          Proboszcz Drożdż I Dnia Świąt Wielkanocnych na wszystkich mszach ogłaszał, że
          tegoroczna procesja będzie miała miejsce budowy planowanej kaplicy przy ul.
          Wspólnej, a sama procesja miała być marszem poparcia dla tej inicjatywy.
          Ale jak się okazało sama kuria nakazała zmianę trasy i procesja będzie na około
          osiedla na tyłach kościoła. Także sprawa kaplicy jest już nie aktualna, i ma
          nie być nawet poruszana przez nowego proboszcza.

Tak więc proboszcz poniósł zasłużoną karę, a kwestia nowej kaplicy stała się
          tylko incydentem w historii pobytu proboszcza Drożdża w Markach.

A już 18 maja w niedzielę spotkamy następce Drożdża – zostało już więc tylko 14
          dni... a co to jest 14 dni w obliczu tylu lat ile urzędował u nas Drożdż.
          Czas się cieszyć.. a jest z czego :-)

• pix3 Re: Przeniesiony do Stanislawowa 05.06.06, 10:09
            Na tym temat proponuję zakończyć. Jedyne co nam pozostaje to ( jako, że
            nauczonych doświadczeniem ) patrzenie na ręce nowego wielebnego i pilnowanie
            aby mu się za bardzo nie przewróciło w głowie.
            • flash3 Re: Przeniesiony do Stanislawowa 05.06.06, 11:03
              A może zacząć od rozliczenia finansów parafii pod rządami Drożdża odnoście
              dochodów, a także tego ile i na co zostało wydane? Jak się odchodzi z parafii
              powinno się wszystko wyjaśnić społeczeństwu, tym bardziej jak się rozpędziło
              Radę Parafialną zaraz po odjęciu parafii.
    • bogusiag Re: Ksiądz Proboszcz 05.06.06, 11:59
      Ks. prał. Henryk Drożdż - proboszcz parafii Stanisławów k/Mińska i dziekan
      Dekanatu Stanisławowskiego

www.diecezja.waw.pl/dokument.php?id=300

Został dziekanem, to raczej nie jest degradacja :-)
      • bogusiag Nowy Ksiądz Proboszcz 05.06.06, 12:00
        A nowym proboszczem został mianowany Ks. prał. Zygmunt Wirkowski
      • flash3 Re: Ksiądz Proboszcz 05.06.06, 12:06
        bogusiag napisała:

> Został dziekanem, to raczej nie jest degradacja :-)

A co to za awans, jak ten Dziekanat ma łącznie mniej parafian we wszystkich
        parafiach niż obecna parafia proboszcza Drożdża.
        To jest tak samo jakby ktoś teraz miał konia arabskiego, a potem by mu się go
        zabrało, i dało w zamian 4 stare kobyły – taki to jest awans.
        • 16111976q Re: Ksiądz Proboszcz 05.06.06, 17:07
          Tak sobie czytam, bo jako parafianka jestem zainteresowana tym tematem. I w
          końcu nic się nie dowiedziałam konkretnego, co według tych pyskatych mądralów,
          co by księdza ukamieniowali, zrobił takiego złego proboszcz Dróżdż. Nie
          ukrywam, że trochę byłam zaskoczona, że mieszka sam na takiej dużej plebanii,
          ale co takiego złego jeszcze uczynił? Ale mam nadzieję, że nie znam tych, co
          tak zacierają ręce jak komuś się noga powinie. Każdy jest tylko człowiekiem i
          robi, czasem nawet nieświadomie, jakieś głupoty. Nie bronię proboszcza jeśli
          narozrabiał, ale życzę mu żeby to go czegoś nauczyło a nie tego, żeby go KATOLIK
          (?) opluł. Czasem trzeba pomyśleć zanim się kogoś tak surowo oceni i starać się
          o wyrozumiałość, bo każdego dnia my też takiej wyrozumiałości potrzebujemy.
          Osobom tak bezwzględnie surowym proponuję poczytać sobie na jakichś mądrych
          stronach internetowych, co to jest PYCHA. Powodzenia w ulepszaniu SIEBIE.:-)
    • kirke7 Re: Ksiądz Proboszcz 20.06.06, 11:59
      witam, no i odszedl probosz zabierajac wszystko co mogl i nawet to co nie
      nalezalo do niego,a do kosciola i parafian np.fotele na ktorych siedzieli w
      kosciele p.mlodzi. tu nie chodzi o fotele tylko jak on moze przeciez to bylo za
      nasze pieniadze.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka