Dodaj do ulubionych

Segregacja śmieci

24.07.06, 11:07
Witam,
piszę pracę o segregacji odpadów w Radzymiine. Jesli możecie, proszę wypełnijcie ankietę i opowiedzcie o swoich uwagach na temat selektywnej zbiórki odpadów na terenie Radzymina. Z góry dziękuję smile
Tu jest ankieta : darksecrets.ovh.org/ankieta/ankieta.php
Obserwuj wątek
    • rembel Re: Segregacja śmieci 24.07.06, 11:35
      Wypełnione.
      Tak przy okazji, proponuję jeszcze ankietę dotyczącą ilości zwykłych koszy na
      śmieci w Radzyminie. Ostatnio podczas spaceru nie miałem gdzie wyrzucić
      papeirka w centrum miasta !!!! Koszy jest dramatycznie mało.........
      • little_bee1 Re: Segregacja śmieci 24.07.06, 17:35
        Co prawda nie zajmuję się koszami na śmieci, ale nie zapomnę wspomnieć o tym w mojej pracy. Proszę o wypełniaine ankiet smile
        • student6 Re: Segregacja śmieci 24.07.06, 18:31
          Ankietę wypełniłem. Acha i napisz o tym, że w Radzyminie nie ma gdzie oddawać
          zużytych bateriim, a może jest gdzie ale ja o tym nie wiem, ale to też o czymś
          świadczy.
          • student6 Re: Segregacja śmieci 24.07.06, 19:38
            A tak w ogóle to chcę się pochwalić - zebrałem już 100kg makulatury i jadę ją
            sprzedać. smile
            • little_bee1 Re: Segregacja śmieci 24.07.06, 21:03
              Oczywiście, napiszę. Nie ma najmniejszego problemu- zajmę się wszystkimi uwagami i skonfrontuję je z wiadomościami uzyskanymi w Urzędzie Miasta :] Bardzo dziękuję za ankiety i proszę o więcej. Pozdrawiam smile
              • x_alicia_x Re: Segregacja śmieci 25.07.06, 11:00

To proponuję również zwrócić uwagę na śmieci, które oprócz odpadków organicznych
                nastręczaja problemy segregującym. To np. pojemniki po dezodorantach; nie
                nadajace się do niczego buty z różnych materiałów; kołdry; talerze ceramiczne i
                zużyte żarówki, które nie kwalifikują się do worka ze szkłem; chemia
                fotograficzna, rozpuszczalniki do farb; płty CD - tarktowac jako plastik ?? no i
                cała masa innych rzeczy. Ale to zdaje się jest generalnie większy problem.

student6 napisał:

> A tak w ogóle to chcę się pochwalić - zebrałem już 100kg makulatury i jadę ją
                > sprzedać. smile

A dokąd jeździsz z tą makulaturą? Przydałby mi sie namiar, bo wielkie kartonowe
                pudła nawet po rozłożeniu nie wchodzą do worków smile
                • little_bee1 Re: Segregacja śmieci 25.07.06, 11:12
                  Ten problem niestety jeszcze nie został do końca rozwiązany.W Polsce nie ma zbyt wielu zakładów zajmujących się przetwarzaniem tego typu odpadów. Jak zwykle brakuje pieniędzy na nowoczesne technologie. Pozostaje wyrzucać je do zwykłego śmietnika i segregować wszystko inne albo przenieść się do Danii, gdzie odzysk materiałów wynosi 90%. Pozdrawiam i proszę o dalsze wypełnianie ankiet:
                  darksecrets.ovh.org/ankieta/ankieta.php
                  • szifox Re: Segregacja śmieci 25.07.06, 13:17
                    Zwróć uwagę, na problem związany z brakiem promocji segregacji odpadów wśród
                    mieszkanców radzymińskich budynkow wielorodzinnych.

O ile pomoc gminy w formie bezpłatnego odbioru posegregowanych odpadów raz w
                    miesiącu, w mniejszym lub w większym stopniu jest wykorzystywana przez
                    właścicieli domów i gospodarstw jednorodzinnych, to w przypadku mieszkańców
                    bloków stanowi margines.

Jest to spowodowane tym, że na osiedlach nie ma warunków do przechowywania
                    posegregowanych odpadów przez 30 dni (do kolejnego wywozu).
                    Sytuacja przedstawiała się znacznie lepiej /poza walorami estetycznymi/ gdy w
                    pobliżu bloków ustawione były pojemniki do segregacji.
                • student6 Re: Segregacja śmieci 25.07.06, 12:13
                  Sprzedałem dziś na ul. Szwedzkiej w Warszawie, na skrzyżowaniu z 11 listopada.
                  Okazało się że miałem 147 kg. Płacą 15 gr za 1 kg, za tekturę mniej smile
                  • x_alicia_x Re: Segregacja śmieci 28.07.06, 00:32
                    student6 napisał:

> Sprzedałem dziś na ul. Szwedzkiej w Warszawie, na skrzyżowaniu z 11 listopada.
                    > Okazało się że miałem 147 kg. Płacą 15 gr za 1 kg, za tekturę mniej smile

Wo matko, taki kawał drogi?? Ja myślałam, że to gdzieś w Radzminie. No ale
                    gratuluję pięknego zbioru. I kosztownego wink
                    Ja to nawet za darmo mogę tą tekturę oddać, tylko dlaczego to tak daleko?
                    • szifox Re: Segregacja śmieci 28.07.06, 10:45
                      wydaje mi się, że a ul. kolejowej też skupją makulaturę
                      • x_alicia_x Re: Segregacja śmieci 03.09.06, 21:50
                        tektury poszły z dymem...
    • magdzik82 Re: Segregacja śmieci 25.07.06, 12:28
      Bardzo proszę smile ja też wypełniłam smile))))))))
      • little_bee1 Re: Segregacja śmieci 26.07.06, 13:26
        Bardzo proszę o dalsze ankiety. Poproście o jej wypełnienie swoich rodziców, dziadków, sąsiadów czy dzieci powyżej 15 roku życia. Będę wdzięczna, jeśli jak najwięcej osób ją wypełni. Pozdrawiam smile
        • little_bee1 Re: Segregacja śmieci 30.07.06, 20:33
          Tym, którzy jeszcze tego nie zrobili, przypominam o wypełnieniu ankiety na temat segregacji śmieci. Jest ich dopiero 40 a to troszki za mało. Z góry dziękuję.
          • little_bee1 Re: Segregacja śmieci 19.08.06, 16:02
            Mam pytanie: czy na terenia Radzymina są wystawione pojemniki na szkło, papier i plastiki?? Czy tylko jest segregacja do worków? Czy w blokach taka segregacja też funkcjonuje??
            • student6 Re: Segregacja śmieci 19.08.06, 16:07
              W tej chwili już chyba nie ma tych dużych pojwmników
              • little_bee1 Re: Segregacja śmieci 19.08.06, 21:16
                A czy w blokach też można segregować do worków i te worki są odbierane??
                • szifox Re: Segregacja śmieci 20.08.06, 08:33
                  teoretycznie można, ale tylko teoretycznie bo nikt nie będzie trzymał worków z posegregowanymi śmieciami 4 tygodnie na balkonie albo w piwnicy.

Ja mieszkam w budynku wielorodzinnym, którym administruje wspólnota i temat segregacji "leży na łopatki"
                  • little_bee1 Re: Segregacja śmieci 20.08.06, 16:31
                    A są miejsca,oprócz szkół, gdzie można oddać stare baterie czy akumulatory?? Punkty zbiórki czy coś podobnego??
                    • szifox Re: Segregacja śmieci 20.08.06, 17:34
                      ja nie zauważyłem, ale zdaje mi się akumulator można zezłomować w na
                      Wróblewskiego
    • x_alicia_x Imperf nie dojechał 03.09.06, 21:50
      Czy u Was zdarza się podobnie, że pomimo daty podanej w grafiku nie przyjeżdżają
      odebrać posegregowanych śmieci?
      U nas zdarzyło sie tak, że w czerwcu, czy w lipcu odebrali tydzień po terminie i
      nie we czwartek, jak to jest w garfiku, tylko w piątek.
      W sierpniu data odbioru napełnionych worków była wyznaczona na 24. Nasze śmieci
      stały przed posesją 24, 25 i 26. Postały sobie do soboty i nie zostały odebrane.
      W ostatni czwartek też wystawiliśmy z nadzieją, ze zostaną odebrane, no i znowu
      sobie tak do soboty upiększały obejście. Mam próbować w przyszłym tygodniu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka