06.11.06, 10:35
sympatyczny kolego z bąblem w nosiesmile,

po pierwsze primo- budynek komunalny to nie basen ponieważ on służy do
mieszkania w nim a nie do przyjemności, więc porównywanie tych spraw jest
niebardzo namiejscu.

po drugie- sala sportowa w Załubicach o ile została wybudowana przy szkole( bo
tego nie wiem) to jak najbardziej! niech się młodzierz rozwija fizycznie!

natomiast basen jest zupełnie nieopłacalną sprawą! ile tych mieszkańców będzie
przychodziło na ten cały basen???!! i po ile będą bilety??!! jak ty to sobie
wyobrażasz??!! a zdajesz sobie sprawę z tego jakie są koszta utrzymania
takiego basenu??? zainwestować w ZTM to już jest inna sprawa, bo tymi
autobusami będą jeździli setki a może nawet i tysiące naszych mieszkańców, i
taka inwestycja jest opłacalna! zaś na basen będą przychodziły tylko dzieci ze
szkół i sporadycznie ja, ty i kiilku innych! a za utrzymanie zapłacimy my! z
naszych podatków! bo przecież gmina tylko wybuduje ten basen z unijnych
pieniędzy, a utrzymać będzie musiała ze swoich!! a co za tym idzie- wzrost
podatków!! a ja nie zamierzam do tego ręki przykładać i pracować na tych
którzy nic nie robią i niczym się nie martwią bo liczą na to że gmina im da!!!
bo im się należy!! bo SZIFOX I RESZTA Z TEGO KLANU TAK CHCĄ!! wszystko byście
budowali tylko za czyje pieniążki byście to utrzymywali???!!!

wystraczy że w Wołominie straostwo wybuduje porządny basen!! wtedy będzie go
łatwiej utrzymać bo będą z niego korzystały okoliczne gminy i wydatki się
rozłożą! i to jest rozwiązanie, a nie basen w radzyminie!!! z takim pomysłem
niech startuje któryś z kandydatów!!

i jeszcze jedno- UE da wam te pieniążki, ale odbiorą sobie drugie tyle tylko
że w innej formie!! i to też my za to zapłacimy!! a tacy jak TY będą się
cieszyć że jaka to UE jest dobra rozdając pieniążki!! co nie znaczy że nie
należy z nich korzystać! teraz już nie ma dla nas drogi odwrotu.

Nie jestem chłopcem z pierwszej łapanki, to tak dla jasności!! też pokończyłem
troszkę szkół, więc nie tłumacz mi jak "chłopu na miedzy" o funduszach
unijnych bo akurat na ten temat mam dobrą wiedzę!!

to ty prowadziłeś tą debatę z burmistrzami??? jeśli można oczywiście zapytać?!

pozdrawiam,
wars27

Obserwuj wątek
    • wars27 Re: Do SZIFOX 06.11.06, 10:37
      witam ponownie,

zapomniałem dodać!

utrzymanie sali sportowej nie kosztuje tyle co utrzymanie basenu!!!

wars27
      • student6 Re: Do SZIFOX 06.11.06, 12:12
        Drogi warsie,

Basen nie służy tylko i wyłącznie do przyjemności. Basen to nie tylko
        zjeżdżalnia. W Radzyminie przybywa mieszkańców, coraz bardziej wymagających
        mieszkańców. Mieszkańców, którym nie wystarcza ławka w parku. Z basenu mogłyby
        korzystać szkoły i inni mieszkańcy. Nie wiem czy wiesz, zle Coca Cola wydaje
        duże pieniądze na karnety pracownicze w Pływalni "Prawy Brzeg". Czemu nie
        miałaby robić tego w Radzyminie?
        Basen to nie tylko rozrwyka, to profilaktyka i ochrona zdrowia. Lepiej wydać
        pieniądze na basen i jesgo utrzymanie niż potem na walkę z otyłością, chorobami
        serca.
        Mówisz o basenie w Wołominie. Wołomin ma bardzo złe połaczenie komunikacyjne z
        Radzyminem. Wybierając się na basen zawsze wybieram się do Warszawy właśnie z
        tego powodu. Radzymiński basen też mógłby obsługiwać kilka miejscowości:
        Dąbrówkę, Klembów,...

Postaraj spojrzeć się na basen jak na inwestycję promującą zdrowy tryb życia.
        Pieniądze nie wydane na basen będą kiedyś pieniędzmi które będziemy musieli
        zainwestować w Służbę Zdrowia.
    • szifox Re: Do SZIFOX 06.11.06, 12:11
      wars27 napisał:

> sympatyczny kolego z bąblem w nosiesmile,

... masz racje gościu, twoje wypowiedzi świadczą, że więcej powinniście
      zainwestować w kulturę, a dzieciakom w podstawówkach i gimnazjach,
      zaproponujecie częstsze sprzątanie lasu zamiast pływalni ... przynajmniej w
      lasach będzie czyściej.

Wytłumaczysz im, że przecież można dojechać autobusem na pływalnie np: Wołomin
      (10 km), Wyszków (30 km), Warszawa (20 km) być może Nieporęt (12 km), który
      planuje budowę pływalni i nie przeszkadza im budżet niższy o 11 milionów od
      radzymińskiego.

A może weź lepiej załóż klub Morsów w Radzyminie i zorganizuj zimowe kompiele w
      przeremblach na glinkach ... będzie za darmo i unikniesz dopłat do transportu.

Starostwo puki co na głowie ma ZSTZ i komunikację Wołomin - Warszawa, więc nie
      spodziewał bym się basenu.

Cieszę się bardzo, że na forum udzielają się wykształceni ludzie ...
      • nastolatek_xx do WARSA 27 06.11.06, 12:54
        Czy szanowny obywatel posiada dzieci i wnuki ?
        Czy lepiej dać obywatelom i zaiwestować
        1)plac zabaw dla dzieci
        2)świetlice
        3)kółka zainteresowań
        4)boiska
        5)ścieżki rowerowe
        6)kawiarenki internetowe za darmo lub odpłatę symboliczną
        7)"Skate Park "
        8)pływalnię
        9 i tak dalej wysunięte propozycje po konsultacjach z młodzieżą

CZY LEPIEJ ZAIWESTOWAĆ W SZKOŁY POD SPECJALNYM NADZOREM ??
        • krolowa_magaa Re: do WARSA 27 06.11.06, 15:00
          Popieram budowę basenu, placu zabaw dla dzieci, Skate Parków, nowych szkół i
          przedszkoli, boiska itd. w mieście i gminie Radzymin.
          Młodzież POWINNA MIEĆ swoje miejsca w których lubi spędzać czas, odpoczywać.

Z kolei budowanie szkół pod specjalnym nadzorem jest bezsensowne.
          To temat na oddzielną dyskusję. Ale szczerze przyznam, że jeśli nauczyciel był
          by autorytetem dla ucznia, to do takich sytuacji by nie dochodziło..
        • 750241a Re: do WARSA 27 06.11.06, 16:26
          A ja jestem za SZKOŁAMI POD SPECJALNYM NADZOREM moje dziecko w pierwszej klasie
          szkoły podstawowej zostało zaatakowane w szkolnej toalecie przez
          starsze „koleżanki”, które chciały 10 zł za to żeby spokojnie mogła wyjść ze
          szkoły. Gdy dziewczyny podbijały stawkę mojej córce udało się uciec.
          Poinformowaliśmy szkołę, pani wychowawczyni znalazła rozwiązanie „jak będziesz
          szła do toalety dziecko to weź ze sobą koleżankę”.
          A co do basenu to zgadzam się za warsem, kto będzie chodził mnie stać pojechać
          całą rodzinką do Warszawy czy Wyszkowa, ale większość mieszkańców Radzymina i
          okolic to raczej ubogie osoby.
          • szifox Re: do WARSA 27 06.11.06, 16:36
            750241a napisał
            > A co do basenu to zgadzam się za warsem, kto będzie chodził mnie stać
            > pojechać całą rodzinką do Warszawy czy Wyszkowa, ale większość mieszkańców
            > Radzymina i okolic to raczej ubogie osoby.

no tak, dla ubogich wystarczą sadzawki i trzepak na podwórku :\
      • malinka51 Re: Do SZIFOX 06.11.06, 13:50
        Basen to również uczenie sie odpowiedniego spędzania czasu, nie wspomnę o
        zdrowiu.Lepiej na basenie uczyć sie pływać, niż spędzać go z butelką piwa.
        Dziwie się,że tego nie rozumiesz.
        • aa9612 Re: Do SZIFOX 06.11.06, 15:31
          Jestem przekonany że wars27 również chciałby basen w Radzyminie ale inaczej niż
          Wy patrzy na sposób finansowania.
          Najprościej jest wyliczać długą listę tego co jest konieczne w mieście a
          jednocześnie ( tu uwaga tylko do niektórych) krytykować obecnych włodarzy za
          większy budżet i kredyty bankowe.
          Lista zyczeń i finanse współzależą od siebie. I taka dyskusja jest w pełni
          uzasadniona bez konieczności imputowania odwersażom rzeczy których nie pisali -
          jak np. szkoły pod specjalnym nadzorem zamiast basenu.
          • szifox Re: Do SZIFOX 06.11.06, 16:26
            Tu akurat padła konkretna podpowiedź skąd pozyskać pieniądze na infrastrukturę
            sportowo-rekreacyjną ...

... warto już się do tego przygotowywać bo prawdopodobnie w już II kwartale
            2007 zostaną ogłoszone pierwsze konkursy na dofinansowanie.

Wiem też , że UMiG i RM w pewnym zakresie przygotowuje się do sięgnięcia po te
            granty.
    • robaczek441 Re: Do SZIFOX 06.11.06, 17:06
      No widzisz warsiku wydałeś z siebie taki długi tekst, oczywiście bez wysiłku
      intelektualnego, udowodniając wszem i wobec od Nadmy do Arciechowa, że ta
      władza nie potrafi, NIE CHCE, NIE UMIE, zbudować basenu.
      A słyszałeś o czyś takim jak fundusze unijne?! Chyba nie.
      Basen jest w Radzyminie potrzebny dzieciom i młodzieży.

Wierzę w to głęboko, że przy dobrym gospodarzu wszystko jest możliwe.
      Rozumiem twoje wątpliwości i też mam takie zdanie jak ty, że przy tych
      władzach, które są obecnie, budowanie basenu nie ma sensu.

Ba! Nawet takie proste sprawy jak przeprowadzenie linii autobusowej ZTM drogą,
      która jest już zbudowana, przekracza możliwości obecnej władzy.
      Nie wiem czy ty wiesz jak obecna władza działa.. może przyjrzyj się dogłębniej,
      a nie wiesz w to wszystko, co piszą gazety.
      • ronin30 Re: Do SZIFOX 06.11.06, 17:48
        robaczku441,jestes nawiedzony podobie jak twoja polowica.
        • met_aa Re: Do SZIFOX 06.11.06, 19:21
          Na forum spierają się trzy obcie , obecni radni , przyszli radni i my wyborcy ,
          a że jest tydzień do wyborów to właściwie są 2 obcje przyszli radni i my
          wyborcy
          Kochani przyszli radni wysłuchajcie cierpliwie nas wyborców .
          Wielu z nas piszących na tym forum nie bije piany i nie pisze by komukolwiek
          dokuczyć , ale porusza problemy dotyczące naszego środowiska i jednocześnie
          wskazuje rozwiązania .Nie piszcie ,że jesteśmy zbuntowani czy nawiedzeni , bo
          powinniście być dumni z nas piszących i powinniście z nami współpracować .
          Wiele inwestycji powinno byc przetestowane w internecie przed ich realizacją .
          Nikt z nas nie mówi ,że nie powinno być mieszkan komunalnych , ale nie w
          formie bloku .
          Wiele jest rodzin którym należy się pomoc , ale rybę można dac raz , a drugą
          razą trzeba dac im wędkę ,a dając im mieszkania w blokach dajemy im rybę ,
          którą musimy karmić ,a z takiej formy to przecież wychodzimy świadczy sprzedaz
          bloku przy Starym Rynku (pochwalam tą formę )

Wiele razy poruszaliśmy potrzebę budowy ściezek rowerowych w mieście i poza
          miastem , na dowód że sa one niezbędne niech świadczy dzisiejszy wypadek
          (prawdopodobnie śmiertelny )z udziałem roweżysty na ulicy Kardynała
          Wyszyńskiego
          Zanim pomyślimy o budowie szkół pod specjalnym nadzorem powinniśmy pomyśleć o
          innych środkach ,powinniśmy rozmawiać z młodzieżą i stworzyć im warunki do
          czynnego spędzania wolnego czasu , a nie tylko żbierania śmieci .
          Wiem od razu wszystkiego nie zbudujemy , i dlatego powinni oni decydować co i w
          jakiej kolejności powinno być realizowane
      • radzyminianka1 Re: Do SZIFOX 06.11.06, 19:05
        Witam Robaczka441 vel J.Ż
        Robaczku, a czemu jak była Żmijewska Burmistrzem nie wybudowała basenu? NIE
        CHCIAŁA? NIE UMIAŁA?
        A CZEMU NIE PRZEPROWADZIŁA LINII AUTOBUSOWEJ ZTM?
        Tak sobie trochę poszperałam po stwonach www i co znalazłam
        Była Burmistrzem 2 lata i co zrobiła robaczku? Fonntanę i co jeszcze? Jedynie
        co robiła to sobie podwyższała pensję 3 razy w ciągu 2 lat. Nawet już na
        odchodne.
        • met_aa Re: Do SZIFOX 06.11.06, 19:26
          radzyminianka1 napisała:

> Była Burmistrzem 2 lata i co zrobiła robaczku ?

i sama dałaś odpowieć -nic

a co można zrobić przez 2 tamte lata ?
          • radzyminianka1 Re: Do SZIFOX 06.11.06, 20:03
            No to fajnie. Być 2 lata Burmistrzem i nic nie zrobić. To po co nam taki
            Burmistrz, który nic nie robi. Przez 2 lata wiele można zrobić, oj wiele.
            • robaczek441 Re: Do SZIFOX 06.11.06, 20:27
              Mile mnie zaskakujecie. Bardzo wam dziękuję, że pamiętacie o fontannie. Powiem
              wam, że fontanna jest jedynym miejscem w Radzyminie, w którym mogą się spotkać
              zakochani, a jeżeli chodzi o sprawy bardziej przyziemne to do niewątpliwych
              osiągnięć burmistrzowej należy przeprowadzenie ze stanu surowego do stanu
              pełnej użyteczności halę widowiskowo-sportową w Radzyminie.
              Byłem na otwarciu i jestem władzy (kadencji 2000-2002) za to wdzięczny. Mój
              kolega gra tam w piłkę nożną.
              Pamiętam nawet, że wówczas grała na hali I liga siatkówki Stolarka Wołomin i
              hala na tym zarabiała.
              • pracusia3 Re: Do SZIFOX 06.11.06, 21:54
                Trudno powstanie hali sportowej potraktowac jako osiągnięcie Burmistrzowej.
                Gdybyś byl na debacie Burmistrzów - to byś słyszal komentarz do jej
                stwierdzenia,że hala to jej dziecko. Budowę Hali, a wlaściwie jej wykańczanie
                zaczął Solis, potem ciągął to Jan Wnuk, a Burmistrzowa dokończyła. Tak naprawde
                należy być wdzięcznym właśnie Solisowi, bo to rozpocząć inwestycje jest
                najtrudniej, następni po prostu to kontynuują.
                • wyborca131 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 09:07
                  Droga miła pani.
                  Powiadasz, że łatwo jest skończyć to, co zostało zaczęte to, dlaczego skrzydło
                  przychodni niszczeje już tyle lat niewyremontowane...to chyba o czymś świadczy..

• przypominacz1 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 10:23
                    Drogi Januszku
                    Dlaczego jak Żmijewska była burmistrzem:
                    - nie skończyła skrzydła przychodni?
                    - nie rozbudowała szpitala?
                    - nie wybudowała basenu?
                    - nie uruchomiła autobusy ZTM do Radzymina?
                    - nie wybudowała wodociągów i kanalizacji?

To chyba o czymś świadczy. DLACZEGO?. Wiem że nie uzyskam odpowiedzi. Prawda
                    boli ale to prawda.

A tak wogóle to ta pani nic a nic nie zrobiła będąc burmistrzem.
        • wars27 Re: Do SZIFOX 06.11.06, 19:35
          szifox,

Cieszę się bardzo że doceniasz bardziej wykształconych ludzi od siebie, może się
          wreszcie czegoś nauczyszsmile
          dziękuję też za docenienie mnie przez nazwanie mnie "gościem"!!

a na temat basenu nie będę z Tobą deliberował bo masz za małą wiedzę na temat
          prowadzenia jakichkolwiek inwestycji.

radzisz sobie chociaż sam że tak doradzasz innym??

dla Ciebie mam przewidziane inne atrakcje od tych które ty wymieniłeśsmile

c u soon,
          wars27
          • dziadek.niedzwiadek1 Re: Do SZIFOX 06.11.06, 21:59
            Ołała wdzię tu język lekko wyborczy .
            Tydzień do wyborów ,a temperatura na forum właściwie 0 .
            Rozpoznaję język 2 byłych radnych , a gdzie reszta kandydatów ?
          • szifox Re: Do SZIFOX 06.11.06, 22:30
            Warsie27

Wiedzy i kompetencji mam wystarczająco tyle, żeby móc doradzać innym oraz być
            zauważonym przez tych "większych" (przykład poniżej)

www.microsoft.com/poland/msp/wdrozenia/eu/dataq.mspx

Ja sobie radzę całkiem nieźle, zwłaszcza z emocjami czego nie zauważyłem w
            Twoim przypadku ... może od czasu do czasu szklaneczka zielonej herbaty by Ci
            pomogła smile ...

Przykro mi, że zmuszałeś się do dyskusji na moim poziomie ... może poszukaj
            innej listy albo załóż własną, która zapewni Ci większy komfort wypowiedzi.

Co do sedna sprawy, to roczny koszt utrzymania basenu jest zaledwie 2x wyzszy
            od kosztu utrzymania straży miejskiej w tym samym okresie, czyli ok 350 - 400
            tys. zł / nie uwzględniając przychodu ze sprzedaży usług /

A na koniec zwalniam Cię z odpowiedzi ... żeby lepiej Ci się spało smile
            • esky Re: Do SZIFOX 06.11.06, 23:21
              jakaś paranoja tu się odbywa - szifix to straszne, że musisz konwersować na tak
              marginalnie niskim poziomie.
              jak tylko zaczęłam czytać to forum spytałam męża: czy ty wiesz kto to jest ten
              szifox - bo to strasznie mądry człowiek jest... i mój mąż mi odpowiedział: tak,
              to mój kolega i to bardzo mądry człowiek jest.
              warsie27 - daruj sobie takie poniżanie samego siebie - bo nikogo innego w swoich
              wypowiadziach nie pomnijszasz jak tylko siebie.
              • szifox Re: Do SZIFOX 06.11.06, 23:42
                esky napisała:

> jakaś paranoja tu się odbywa - szifix to straszne, że musisz konwersować na
                > tak marginalnie niskim poziomie.

... no cóż, mi także od czasu do czasu należy się jakaś rozrywka smile

dzięki i pozdrawiam,
                • dziadek.niedzwiadek1 Re: Do SZIFOX 06.11.06, 23:54
                  wars 27 napisał
                  >>"" SZIFOX I RESZTA Z TEGO KLANU "">>

no i mamy radzymiński KLAN chwała ci za to i oby przeszedł Chaciński

• wars27 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 09:27
                    esky,

Marginalnym poziomie?? to co dopiero powiedzieć o twoich wypowiedziach??? Moje w
                    porównaniu do twoich to niebo a ziemiasmile

Ja tylko zabieram głos w danej sprawie, a jeżeli ktoś na tym forum ma inne
                    zdanie niż Szifox albo student to już jest wróg nr1. Aczkolwiek student robi to
                    jeszcze w sposób normalny, a szifox mysli że pozjadał wszystkie rozumy bo on
                    jest small bussiness i poprzewracało mu się w głowcesmile!! chyba za dużo razy
                    oglądał film pod tytułem " Pieniądze to nie wszystko"
                    Widzę że już zawładneli waszymi umysłami na dobre. Ja mam prawo mieć własny
                    pogląd na różne sprawy i wcale nie musi on się zbiegać z poglądem szifoxa, a że
                    jest odrazu krytykowany to wybaczcie... Pożyjemy zobaczymy czyj pogląd wygra.

Głupio mądry każdy może być!

wars27

• ronin30 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 09:55
                      WARS27,wyluzuj.sa ludzie majacy przesadzona samoocene.uwazam ze wymienieni
                      przez Ciebie to nawiedzone MAKAKI.Nie zjezdzaj do ich poziomu intelektualnego
                      bo cofniesz sie w rozwoju.Pozdrawiam.ronin30.
                      • student6 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 10:15
                        Nie obrażaj mnie. Tobie przede wszystkim brakuje kultury osobistej.
                        • student6 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 10:19
                          Poza tym uważam że szifox to inteligentna osoba o dużej wiedzy. Nie widzę nic
                          złego w tym, że sie nią dzieli z innymi forumowiczami. Przede wszystkim używa
                          ARGUMENTÓW. Jeżeli chcecie podważyć jego słowa też ich używajcie. Z braku
                          argumentów niektórzy uciekają się do porównań do małpek.
                          • ronin30 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 10:51
                            DO STUDENTA,jego kolegi i reszty tego badziewia.Mam propozycje.Pogadajmy
                            jutro,na zywo,kolo Kosciuszki o 10.00. OK?.Kazdy jest WIELKI w
                            internecie,telefonie,donosie,grupie.Niech przyjda WIELCY CICHOCIEMNI albo
                            przestancie pieprzyc te dyrdymaly!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RONIN30 !!!!
                            • rembel Re: Do SZIFOX 07.11.06, 14:06
                              Oho, komus nerwy puscily smile
                      • szifox Re: Do SZIFOX 07.11.06, 10:40
                        Ronin30 i Wars27 ... Wasze zachowanie także ma swoją definicję w Wikipedii ...
                        Zachowanie trolla

Troll rozpoczyna dyskusję przede wszystkim po to, aby wywołać zamieszanie,
                        wyładować w niej swoje negatywne emocje, oraz aby poczuć się ważnym i
                        zauważonym. Rzadziej spotykanym powodem jest chęć popisania się elokwencją i
                        sztuką erystyki.

Troll zwykle reaguje wrogo zarówno na próby uspokojenia dyskusji, jak i
                        agresywne reagowanie na jego zaczepki, zaś merytoryczna zawartość dyskusji ma
                        dla niego znaczenie tylko o tyle, o ile rozpala w dyskutantach negatywne emocje
                        i przyczynia się do kontynuowania sporu. Sprawia to zazwyczaj takie wrażenie,
                        jakby troll "sycił" się nimi. Najczęściej im więcej osób wpadnie w jego sidła i
                        odpowie na jego post, tym bardziej wydaje się zadowolony. Znużenie dyskutantów
                        objawiające się kończeniem dyskusji (patrz: EOT) lub też wrzuceniem go do
                        killfile'a interpretuje jako odniesienie zwycięstwa.
                        Obrona przed trollingiem

Nie karmić trollaNajskuteczniejszą obroną przed trollingiem jest całkowite
                        zignorowanie wszelkich zaczepek trolla, w momencie gdy się zorientujemy, że
                        mamy z nim do czynienia. O ile istnieje taka możliwość, administratorzy lub
                        moderatorzy powinni blokować możliwość publikowania wiadomości, które można
                        uznać za trolling i odpowiadania na nie. Kasowanie wiadomości już
                        opublikowanych zwykle roznieca kłótnię, gdyż dostarcza zarzutu cenzurowania
                        wypowiedzi jako dodatkowego argumentu. Zazwyczaj konsekwentne ignorowanie
                        trolla skutkuje jego zniechęceniem i przeniesieniem się w inne miejsce, lub
                        całkowitym zaprzestaniem działalności.

W slangu internetowym często mówi się, że trolla nie należy "karmić" - czyli że
                        nie należy z nim w ogóle wchodzić w jakąkolwiek polemikę.

Trolling czasem bywa stosowany przez lamera - osobę, która podkreślając swoje
                        doświadczenie i wiedzę w danym temacie (która w praktyce jest bardzo niewielka)
                        próbuje wypowiedzieć się na temat wad czegoś/kogoś, próbuję "na siłę" pomóc
                        komuś w problemie etc. Kiedy dochodzi do polemiki z osobami bardziej
                        doświadczonymi w temacie, lamer może zareagować śmiesznymi i bezsensownymi
                        argumentami. Wyśmiany i wyszydzony przez innych użytkowników, w wyniku złości
                        i "furii" wywołanej gniewem zaczyna ich obrażać. Kończy się to w wielu
                        przypadkach interwencją ze strony administratora/moderatorów serwisu.
              • ronin30 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 09:38
                kobieto,ukladasz zdania jak szesciolatek.Z inteligencja nie siegasz WARSOWI do
                piet.Meza tez masz cieniasa!Pozdrawiam.ronin30.
                • esky Re: Do SZIFOX 07.11.06, 10:38
                  ronin30 napisał:
                  > kobieto,ukladasz zdania jak szesciolatek.Z inteligencja nie siegasz WARSOWI
                  do
                  > piet.Meza tez masz cieniasa!Pozdrawiam.ronin30.

...wstrząsające...

• ronin30 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 11:01
                    ESKY,na tyle Cie tylko stac?!Cieniutko.Zapraszam Ciebie i innych ANONIMOWYCH
                    WIELKICH LUDZI majacych zastrzezenia do MOJEJ OSOBY jutro/o 10.00 kolo
                    Kosciuszki.RONIN30.
                    • student6 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 11:10
                      Wybacz ale większość ludzi o tej porze pracuje.
                      • ronin30 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 11:34
                        Szkoda.W takim razie prosze o wiecej obiektywizmu!To ze ktos ma inne zdanie niz
                        WY to nie znaczy ze jest gorszy!!! Nie agituje tylko na zimno staram sie ocenic
                        wszystkich kandydatow.Mierzi mnie stronniczosc pewnych forumowiczow.Jesli KTOS
                        ma ambicje polityczne to niech nie gnoi innych,to uwlacza JEGO
                        godnosci!!!!!!!!! Pozdrawiam. RONIN30.
                        • aa9612 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 12:11
                          Wracajęc do tematu... Pytanie do kandydata na radnego czyli do studenta:
                          Na obecną chwilę miasto podjęło sie kosztownej inwestycji w postaci kanalizacji.
                          Prowadzi też wodociągi na wsiach. Czy jako radny dasz priorytet kanalizacji i
                          wodociągo a także chodnikom czy basenowi? . Wiadomo że wszystko to jest
                          potrzebne. Ale gdybyś stanął przed wyborem : przyśpieszyć jedno kosztem
                          drugiego?
                          • student6 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 12:23
                            Wszystkie inwestycje są równie ważne. Jeżeli umiejętnie sięgnie się po
                            odpowednie środki można je prowadzić równolegle. Unia przewiduje granty na
                            wodociągi, kanalizację i rozwój kultury fizycznej. Wszystko da się pogodzić.
                            Inwestycje należy jednak planować roztropnie. Nigdy nie powiedziałem, że budowa
                            basenu rozpocznie się z dniam 1 stycznia 2007. Chciałbym jednak żeby przestano
                            kłamać, że jest to koszt na który naszą gminę nie stać.
                            • przypominacz1 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 12:48
                              Studencie
                              Jak będziesz chciał wszystkie inwestycje równolegle robić to zabraknie środków
                              własnych gminy.
                              W jakim ty świecie żyjesz. Żeby dostać środki z unii trzeba mieć zabezpieczenie
                              środków własnych.
                              Nie wciskaj takiego kitu.
                              Odpowiedz co byś wpierw wybrał:
                              czy najpierw wybudować kanalizację i wodociągi
                              czy wybudować basen?
                              • szifox Re: Do SZIFOX 07.11.06, 12:56
                                Jako wkład własny może być uznany także kredyt np. komercyjny ... tak więc
                                zamiast kredytować budowę np. bloku komunalnego, który w żdnym stopniu nie jest
                                dotowany lepiej, wykożystać kredyt w roli wkładu własnego dla realizacji
                                projektów dotowanych z funduszy unijnych.
                                • przypominacz1 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 13:03
                                  No jak pięknie myślisz o mieszkańcach, którzy mieszkają w rozwalających się
                                  barakach.
                                  Lepiej basen wybudować, to będa mieli się gdzie umyć.
                                  A co do kredytu to kredyt trzeba splacać. A środki unijne dostaniesz dopiero po
                                  zakończeniu inwestycji.
                                  • szifox Re: Do SZIFOX 07.11.06, 13:14
                                    ... wciąż nie znamy zasad przydziału czy też sprzedaży mieszkań, wbrew
                                    deklaracjom organów gminy, które obiecały go uchwalić we wrześniu ...

... co do zasad finansowania inwestycji z funduszy unijnych to obecnie trwają
                                    konsultacje, na których uzgadniany jest tryb finansowania projektów w
                                    programowaniu 2007-2013. Konsultacje mają na celu uniknięcie błędów i
                                    minimalizacją finansowego obciążenia inwestorów, realizujących dotowane
                                    projekty.
                                    • pracusia3 Re: Do SZIFOX 08.11.06, 15:44
                                      bardzo dobrze, że nie ma jeszcze zasad przydziału mieszkan w bloku komunalnym,
                                      bo jakie by one nie były / choćby były najbardziej obiektywne / - byłyby
                                      skrytykowane , ze są robione pod wybory. Przypuszczam, że na spokojnie po
                                      wyborach zostaną ustalone . Byla to dobra decyzja.
                                      • student6 Re: Do SZIFOX 08.11.06, 16:43
                                        Z drugiej jednak strony nie uchwalenie regulaminu rodzi
                                        podejrzenie "przedwyborczych obietnic" lokali
                                  • szifox Re: Do SZIFOX 07.11.06, 15:51
                                    przypominacz1 napisał:

> No jak pięknie myślisz o mieszkańcach, którzy mieszkają w rozwalających się
                                    barakach.

Rozwiązaniem problemu na pewno nie jest budowa bloków dla rodzin wymagających
                                    pomocy, która zmierza jedynie do większej alienacji tych ludzi ... w takie
                                    rejony to ani policja ani ksiądz się nie zapuści nie mówiąc o pracownikach
                                    socjalnych ...

Jednak gmina powinna dysponować własnym zasobem mieszkaniowym, ponieważ nie
                                    wszyscy będa w stanie ponieść choćby w najmniejszym stopniu koszty zamieszkania
                                    w bloku komunalnym.

Ciekawą propozycją wydaje się natomiast zakup mieszkań z przeznaczeniem na cele
                                    socjalne w nowobudowanych osiedlach. Gmina mogła by negocjować zakup tych
                                    mieszkań po preferencyjnych cenach w zamian za doprowadzenie infrastruktury
                                    wodno-kanalizacyjnej, lub wybudowanie drogi. Grunty w Radzyminie stale nabywają
                                    wartości dlatego też, warto negocjować najkorzystniejsze warunki dla Gminy.

Wartością dodaną w tym przypadku, może być także ewolucja obyczajowa rodzin
                                    objętych tego typu opieką.
                                    • pracusia3 Re: Do SZIFOX 08.11.06, 09:30
                                      Przeczysz sam sobie - jżeli kogoś nie będzie stać na poniesienie kosztów
                                      zamieszkania w bloku komunalnym, to jakim cudem ma go być stać na poniesienie
                                      kosztów mieszkania w budynku w nowym osiedlu, nie wyobrazasz sobie chyba ,że i
                                      za to zapłaci gmina Poza tym nie przesadzaj, ja cale życie będę spłacać kredyt,
                                      który wzięłam na budowę domu, a ktoś ma dostać wszystko za darmo. Nie uważam,
                                      że osoby gorzej sytuowane poinny mieszkać w slamsach, ale ni widze powodu ,
                                      dlaczego mają mieszkać " w salonach ", za które zapłaci gmina także z moich
                                      podatków.
                                      • student6 Re: Do SZIFOX 08.11.06, 09:56
                                        A czym będzie się różniło osiedle Victoria od bloku komunalnego? Niczym!
                                        Mieszkania komunalne to sprawa bardzo delikatna. W mieszkaniach komunalnych
                                        mieszkają zarówno osby z tzw. "marginesu" jak i osoby, które urodzone w takim
                                        środowisku mimo chęci nie potrafią się z niego wyrwać. Zadaniem pracowników
                                        socjalnych jest odnalaezienie własnie tych którym chce się chcieć. Budowa bloku
                                        komunalnego tworzy po raz kolejny enklawę takich ludzi. Z pewnością dużo
                                        łatwiej byłoby im zacząć nowe życie w środowisku ludzi, którzy prowadzą
                                        normalny tryb życia. Kolejnym zadaniem pracowników socjalnych byłby monitoring
                                        czy rodzina rzeczywiście stara się "przystosować", jeżeli nie szansę otrzymuje
                                        ktoś inny.

Problem ten jest dotkliwy dla osób, które za ciężko zapracopwane pieniądze
                                        budują własne domy "odejmując sobie od ust". Ale nie zapominajmy społeczeństwo
                                        wybrało "Polskę solidarną"
                                      • szifox Re: Do SZIFOX 08.11.06, 17:53
                                        ... każdy powinien, mieć szanse na uzyskanie uzasadnionej pomocy ... przecież
                                        nikt, nie mówi że mieszkania będa przydzielone na zawsze i każdemu ...

... dlaczego wielu dzieciakom z takich rodzin mamy zabierać możliwość życia
                                        wśród rodzin nieobciążonych patologiami, przecież one nie są winne sytuacji w
                                        której, się znalazły ....
                                        • pracusia3 Re: Do SZIFOX 09.11.06, 13:48
                                          Jak sobie to wyobrażasz , że mieszkanie będzie przydzielone nie na zawsze -
                                          przydzielisz na 5 lat, a potem wyrzucisz na bruk? Nikt kto otrzyma mieszkanie,
                                          ne da się z niego ruszyć.Gdyby gmina kupiła mieszkanie a użytkownik nie płacił
                                          kosztów utrzymania - wtedy musiałaby zapłacić gmina.
                                          • szifox Re: Do SZIFOX 09.11.06, 16:04
                                            ... nie pomagając takim rodzinom dostosować się do "normalności" tak aby np.
                                            zwiększyć ich szanse na rynku pracy, w przyszłości bedziesz płaciła za ich
                                            świadczenia socjalne ze swoich podatków przez wiele, wiele lat ...
                                            • 159357nn Re: Do SZIFOX 09.11.06, 20:16
                                              Mogą sprzątać miasto i wykonywać inne roboty w zamian za granty urzędowe .
                                              A Urząd może w zamian zrobienia drogi dostać mieszkanie socjalne ,
                                              Tak Soraja za doprowadzenie wody kanalizacji i drogi powinna kupić mieszkanie
                                              socjalne i tak dalej ..........
                        • przypominacz1 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 12:41
                          Popieram cię ronin 30

Tutaj nie ma obiektywizmu.
                          Jak się krytykuje i piszę o nieudolności p.Żmijewskiej to osoby które prowadzą
                          te forum, czyli student i szifox od razu krytykują te wpisy. Straszą, że
                          skasują wpis. TO JEST OBIEKTYWIZM.
                          Jak się piszę chociażby takie posty
                          „w dodatku na platkatach wygląda na zdjęciu jak nie jeden alkoholik stojący na
                          konstytucji....
                          to jest wszystko ok.
                          • szifox Re: Do SZIFOX 07.11.06, 15:30
                            wiadomość nie została zignorowana, a autor ESKY otrzymał publiczne upomnienie
                          • rembel Re: Do SZIFOX 09.11.06, 11:08
                            > Tutaj nie ma obiektywizmu.
                            > Jak się krytykuje i piszę o nieudolności p.Żmijewskiej to osoby które prowadzą
                            >
                            > te forum, czyli student i szifox od razu krytykują te wpisy. Straszą, że
                            > skasują wpis. TO JEST OBIEKTYWIZM.

To nie szifox ani student a ja podjąlem temat o którym piszesz. I nikogo nie
                            straszylem a informowalem o czyms takim jak NETYKIETA która obowiązuje na
                            każdym forum. Jeśli zadasz sobie trud i odnajdziesz moją wypowiedź, przeczytaj
                            ją dokładnie a nie z perspektywy "łyska z pokładu Idy". Była ona kierowana do
                            osób które swoje obraźliwe wpisy będą kierować w stronę jakiegokolwiek
                            kandydata a nie jakiegoś tam jednego.
                            Po głebszym jednak zastanowieniu działań o których pisałem (kasowanie postów
                            obrażliwych)nie podjąłem. Uważam że nie ma sensu. Jak zwykle przed wyborami na
                            naszym forum pojawilo się mnóstwo osób które obrzucają innych błotem i tylko
                            taki jest cel ich wizyt tutaj. Odejdziecie tak szybko jak przyszliście -
                            gwarantuję to swoim słowem smile Niech tylko skończy się kampania a znowu powróci
                            tu normalność.

A - jeszcze jedno. Tak się akurat składa że moje sympatie wyborcze nie są
                            potwierdzeniem Twojego zarzutu, ale to już inna sprawa - jak widać już zostałem
                            oceniony i kropka smile

Życzę Tobie więcej obiektywizmu. Przyda się jeśli oczekujesz go też od innych.
                            Pozdrawiam
                    • esky Re: Do SZIFOX 07.11.06, 12:46
                      ESKY,na tyle Cie tylko stac?!Cieniutko.Zapraszam Ciebie i innych ANONIMOWYCH
                      > WIELKICH LUDZI majacych zastrzezenia do MOJEJ OSOBY jutro/o 10.00 kolo
                      > Kosciuszki

zaiponowałeś mi ronin30 propozycją spotkania.... jeszcze jak zaprezentujesz się
                      taką wiedzą jak szifox to zmienia swojego "faworyta". tylko co wtedy powiesz na
                      moją "stronniczość"?.....
                      • aa9612 Re: Do SZIFOX 07.11.06, 17:03
                        Może już dajcie spokój wzajemnemu kadzeniu jaki to mądry jest ten co się z
                        Wami zgadza. Bo reszta też nie jest głupia.
                        Zapytałem o priorytety inwestycji miejskich i dowiedziałem się że na wszystko
                        wystarczy równolegle. Owszem chęci są ważne ale należy sprawdzić czy da się
                        pogodzić wszystkie wydatki. Unia nie wszystko sfinansuje.
                        Wiesz - ja nie wątpię że będziesz z wiarą walczył o wszystko na raz w Gminie
                        ale w pewnym momencie zetrzesz się z realiami finansowymi.
                        Zastanów się student czy stać Cię dziś aby jednocześnie zacząć budować nowy dom
                        i kupić sobie nowiutki samochód? Jeżeli nie to wybierasz pewną kolejność -
                        priorytet. I właśnie o to Cię zapytałem.
                        • szifox Re: Do SZIFOX 07.11.06, 17:29
                          Nikt tu nie mówi, że wszystko będzie realizowane równolegle i od razu, to są
                          tylko potrzeby i pomysły, które wcześniej czy później będzie można zrealizować
                          kierując się odpowiednimi priorytetami.

Ja sam wątpię czy sprawę tranzytu czy zaplecza sportowego uda się rozwiązać w
                          ciągu 4 lat, jednak to nie znaczy, że nie należy podejmować działań w tym
                          kierunku.
                      • robaczek441 fuuuu 07.11.06, 17:04
                        Nieudolny to jest p. Piotrowski, który zaciąga tylko kredyty.
                        • ronin30 Re: fuuuu 07.11.06, 17:20
                          BIEDAKU.JESTES MONOTEMATYYYCZNYYYYYY!
    • przedemerytka Re: Do SZIFOX 08.11.06, 00:38
      jeśli pokończyłeś troszkę szkół to nie "tą debatę" tylko "tę debatę"
      chłopcze nie z pierwszej łapanki
    • przedemerytka Re: Do SZIFOX 08.11.06, 02:05
      i jeszcze jedno warsie27 każdy kto uważa że basen w Radzyminie powinien powstać
      to jest zaliczany do "Szifoxa i reszty tego klanu" według Ciebie? Martwi Cię za
      czyje pieniążki utrzymywany byłby basen? A nie martwi Cię za czyje pieniążki
      Szef UMiG-u zafundował wszystkim pracownikom telefony komórkowe w dyspozycji
      całodobowej (łącznie ze świętami), coprawda z miesięcznym limitem (nie znam
      wysokości limitu), ale także z limitem pewnie chętnie przyjęliby też i
      mieszkańcy taki dar.
      Pływanie to najlepsza korektywa dla wszystkich, nie tylko dzieci, to
      uruchomienie do ćwiczeń wszystkich mięśni, pływaniem leczy się skoliozę(chorobę
      cywilizacji) tak powszechną teraz u dzieci, młodzieży jak również dorosłych.
      Nie wiem czy to możliwe, ale skoro w basenie można pogrzewać wodę, to zapewne
      można i studzić lub zamrażać (warto o pomyśleć o takim rozwiązaniu), a wówczas
      możnaby pomyśleć o krytym lodowisku. Radzymin moim zdaniem wykorzystując swoje
      walory historyczne, krajobrazowe duża ilość pięknych lasów mieszanych, pobliską
      rzekę Rządzę, bliskość Zalewu Zegrzyńskiego, urobiska gliny potocznie zwane
      gliniankami, teren w miarę ekologicznie nie skażony, bliskość Warszawy -
      powinien wykorzystać te przymioty i stać się ośrodkiem turystyczno-rekreacyjnym
      zielonymi płucami Warszawy. To już wcześniej dostrzegli prominenci, artyści -
      dawna Rejentówka, Łosie, Ruda idt. jest praktycznie zdominowana przez te grupy.
      Szkoda, że Radzymin nie ma w swoim posiadaniu teraz dawnej Radzyminskiej
      Ciuchci - to byłby szał np Ciuchcią dookoła gminy Radzymin.
      • aa9612 Re: Do SZIFOX 08.11.06, 10:07
        Przedemerytko,
        Jeżeli wyciągasz sprawę telefonów komórkowych to lepiej dowiedz sie najpierw
        jaki maja ten limit miesięczny. Bo telefon służy nie tylko do dzwonienia ale i
        odbierania rozmów i nie oznacza tylko korzyści ale i obowiązki.
      • aa9612 Re: Do SZIFOX 08.11.06, 10:14
        Przedemerytko,
        Telefon komórkowy to nie tylko wygoda ale i obowiązki - może dzowiedz się ile
        wynosi ten limit miesięczny a dopiero potem rzucaj na forum hasła
        populistyczne, że mieszkańcy też by się nie obrazili.

Tak na marginesie - nie wiem jak to ując aby nie zabrzmiało patetycznie -
        trochę mi się kojarzy z manną na pustyni. 3-4 lata temu gdy wszędzie brakowało
        pracy za najważniejsze cele uważałem inwestycje które pozwolą zapewnić pracę.
        Teraz bardzo bym chciał abyśmy mieli i basen i lodowisko i abyśmy się stali
        Krynicą dla Warszawy. Byłoby pięknie...
        • aa9612 Re: Do SZIFOX 08.11.06, 10:32
          Coś mi się porabało w wysyłaniu.
          • bziancol Re: Do SZIFOX 12.11.06, 03:46
            zgadzam się, ale jednak możliwość pracy większej grupy pozwala na łatwiejsze
            zrealizowanie pomysłów typu basen, bo i dochody gminne większe,
            co do basenu, uważam że basen powinien być tak naprawdę w każdej szkole , ale
            na etapie w jakim jest Radzymin (i reszta kraju) to chyba są ważniejsze sprawy
            do załatwienia, chociażby dokończona kanalizacja
            poruszę jeszcze wątek domów komunalnych,
            szifox czy ty uważasz że basen jest ważniejszy od tego, że ludzie w centrum
            miasta z takimi aspiracjami (basen, lodowosko) powinni mieszkać w domach gdzie
            trzeba nosić wodę na I piętro w wiadrach i wychodzić za potrzebą do ustępu
            który, jak dobrze się przyjrzycie, to z ulicy konstytucji widać? a jak jest
            mróz po -20st. C? i co mają powiedzieć Ci ludzie którzy niejednokrotnie
            pracowali całe życie i nie mają za co kupić mieszkania w prywatnym budownictwie
            lub zbudować sobie dom? nie wszyscy przecież są żulami, którzy nic nie robią,
            coś im się należy za lata życia w sysytemie quasi socjalistycznym, musi minąć
            pokolenie żeby wyrównać poziom, ale tego muszą pilnować właśnie ludzie
            zasiadający na szczeblach samorządowych. efekty pomocy wielu takim rodzinom
            będą widoczne dopiero za n-dziesiąt lat, w szerszym zakresie typu lepiej
            wyglądające miasto, może lepiej wykształcone dzieci (bo warunki do nauki będą
            miały lepsze), tutaj do oceny potrzeba socjologa
            to są priorytety miasta, dać ludziom w miarę godne życie w XXI wieku.... w
            końcu po to są społeczności aby wspólnie sobie radzić, i ci co mają lepiej, a w
            efekcie mogą więcej, nie powinni się odwracać od słabszych i mniej
            przystosowanych do nowych warunków życia w Polsce (proces transformacji tak
            naprawdę dopiero się rozpoczął)
            i nie uważam że budowanie domów komunalnych to rozdawnictwo, to inwestycja
            budowlana, estetyczna, inwestycja w potencjał ludzki.... tylko jak ktoś już
            napisał wcześniej, problem tak naprawdę polega na kontroli, kto? co? komu?... a
            wtedy wątpiwości są rozwiane lub poddane dyskusji

tak w ogóle to dochodzę do wniosku że jest za mało debaty publicznej, ludziom
            przez politykę nie chce się rozmawiać między sobą, więc nie rozumieją problemów
            międzyspołecznych
            i tu mam nadzieję że nowopowstałe stowarzyszenie będzie wypełniało zadanie
            łącznika pomiędzy władzą i zwykłymi ludźmi oraz pokaże że można rozmawiać (tak
            zresztą powinno być), a nie władza to "oni" a "my" to biedni i ciemężeni....

narta
            bzian
            • szifox Re: Do SZIFOX 12.11.06, 11:44
              Bziancolu,

Ja nie powiedziałem, że mieszkania komunalne nie są potrzebne, wypowiedziałem
              się jedynie co co formy pozyskania zasobu mieszkaniowego.

Moim zdaniem, gmina nie powinna angażowac się w proces inwestycyjny za całym
              etapie realizacji projektu jak to miało miejsce w przypadku bloku na Ogrodowej.

Budownictwo komunlane sprawniej rozwiajało gdyby było realizowane na zasadzie
              partnerstwa publiczno-prywatnego, czyli pozyskiwanie mieszkań od deweloperów w
              rozliczeniu za zaangażowanie w przygotowanie i budowę infrastruktury lub w
              wyniku kontraktów wieloletnich, przyklad:

nisko-budżetowe budownictwo komunalne dla samorządów gdzie inwestorem jest
              podmiot prywatny lub spółka z udziałem mniejszościowym gminy. Wynajmującym
              który realizuje zadania publiczne jest samorząd w kontrakcie np. 30-letnim.

Decyzja o lokalizacji inwestycji jest po stronie gminy, podobnie jak koszty
              związae z uzbrojeniem terenu, warunkami technicznymi wykonania sieci i
              przyłączy, określenie warunków gruntowych i układu drogowego.

Rola prywatnego partnera w tym przedwsięciu polega na finansowaniu, budowie i
              zarządzaniu budynku w zamian za prawo pobierania przez pewien czas dochodów
              związanych z inwestycją. Koncesja dla partnera prywatnego będzie udzielana na
              okres np. 30 lat w wyniku konkursu ofert przeprowadzonego w oparciu o prawo
              zamówień publicznych. Partner prywatny odpowiada z zapewnienie właściwego
              wykorzystania oraz utrzymania inwestycji w okresie obowiązywania koncesji, a
              także za jego zwrócenie w należytym stanie po wygaśnięciu koncesji.

W całym okresie umowy wynajmującym, który realizuje zadania publiczne jest
              gmina. Pomoc z budżetu państwa trafia do gminy z przeznaczeniem na dopłaty do
              czynszów. Odbiorcą usługi będą najemcy komunalni, których uwiarygodni jako
              płatników lub wesprze wobec inwestora gmina, która po zakończeniu umowy
              zostanie włąścicielem zasobu mieszkaniowego.

W ten sposób gmina nie jest obciążona dużymi kosztami finansowymi oraz nakładem
              pracy związanym z nadzorem inwestycji i może realizować inne zadania publiczne
              np. w zakresie rowijania infrastruktury sportowo-rekreacyjnej.
              • bziancol Re: Do SZIFOX 12.11.06, 15:50
                szif ale ty chyba nie wierzysz w to co napisałeś? przecież nikt na to nie
                pójdzie z sektora prywatnego, a jak pójdzie to po to by przekręcić gminę jak
                znam życie w tym kraju, do takiego projektu potrzeba filantropa, który nie wie
                co zrobić z kasą, bo kredyty byłyby dlanich nie opłacalne (prywatny inwestor
                myśli o zarobku szybkim i jak największym, a gmina spełnia zadania socjalne).
                przecież developer przed oddaniem budynku już ma kasę w kieszeni to jaki
                inwestor będzie czekał na zwrot kasy kilka lub kilkanaście lat a potem na
                zarobek.
                to są mrzonki, chyba że sytuacja na rynku mieszkaniowym tak się ustabilizuje,
                że marże developerów będą niższe niż obecnie i będą się chwytać każdej
                sposobności do zarobienia, ale to chyba nie prędko...

pozdrówka
                • szifox Re: Do SZIFOX 12.11.06, 19:40
                  Jeżeli, banki są w stanie kredytować budowę domu jednorodzinnego przez 10 lat,
                  to czemu nie miały by kredytować kilkumilionowej inwestycji przez 30 lat.
                  Instytucje finansowe angażują się w różne formy inwestycyjne także
                  w "deweloperke". Każdy kto orientuje się trochę w finansach publicznych wie, że
                  najlepszym płatnikiem jest gmina i państwo, i banki bardzo mocno zabiegają o
                  takich właśnie klientów.
                  • bziancol Re: Do SZIFOX 12.11.06, 22:21
                    po pierwsze: tu nie chodzi o kredyt dla gminy, bo ona dostanie zawsze, ale o
                    kredyt dla developerki, która miałaby być partnerem, a dla niej jest to nie
                    opłacalne
                    po drugie: developera nie interesuje ściąganie inwestycji przez 30 lat,
                    policzmy: 20 mieszkań, czynsz średnio 400 PLN to daje miesięcznie 8000 PLN, z
                    czego połowa najwyżej trafiłaby do developera (po odliczeniu stałych kosztów)
                    czyli 4000 PLN, razy 12 misięcy 48 tysięcy rocznie, przez 30 lat daje nam kwotę
                    około 1,5 mln, nie znam się na budownictwie ale postawienie budynku dla 20
                    rodzin jest dużooo większe, zysk dla prywatnego przedsiębiorcy marny i długo
                    trzeba czekać
                    moim zdaniem ten pomysł jest słaby, niezbyt korzystny i pociągający dla sektora
                    prywatnego
                    to tyle
                    bardziej dla gminy opłaca się wziąć kredyt po preferencyjnych stawkach +
                    fundusze celowe i za 30 lat mieć swój budynek, który zawsze można sprzedać....
                    • szifox Re: Do SZIFOX 12.11.06, 22:38
                      przy założeniu ceny mieszkania na poziomie 1700 zł koszt budowy 20 mieszkań 40m
                      wyniesie 1360000
                      • szifox Re: Do SZIFOX 12.11.06, 22:54
                        chodzi cene m2 mieszkania pod klucz
                    • szifox Re: Do SZIFOX 12.11.06, 22:42
                      w tym modelu, też budynek przechodzi na własność gminy ...
                      a poza tym instytucje finansowe często są udziałowcami firm budowlanych
                      • bziancol Re: Do SZIFOX 12.11.06, 23:53
                        to są stare ceny
                        chodzi mi o to że to żaden interes dla przedsiębiorstwa prywatnego, nikt nie
                        zainwestuje nawet 100 tys. żeby je odzyskać za kilka lat....
                        nie tędy droga.... tak nie skusisz nikogo do zarobku
                        • szifox Re: Do SZIFOX 13.11.06, 00:14
                          www.projectfinance.pl/pliki/art_prasowe/RZECZPOSPOLITA%20247.pdf
                          powyższy opis dotyczy realizacji inwestycji innego typu, ale dla Radzymina
                          mógłby być to np. obiekt mieszkalno-usługowy
                          • szifox Re: Do SZIFOX 13.11.06, 00:21
                            więcej

www.muratorplus.pl/27421_27765.htm
                            www.muratorplus.pl/27413.htm
                            • bziancol Re: Do SZIFOX 13.11.06, 22:23
                              jesteśmy za biedni na takie rozwiązania
                          • ewesul Re: Do SZIFOX 14.11.06, 20:30
                            hej
                            Prowadzę zajęcia z aqua aerobiku w Wołominie na basenie
                            ten kto o nim pisze chyba tam dawno lub nigdy nie był
                            na dojazd i wejście na godzinę trzeba poświęcić ok 30 min czyli więcej jak do
                            Warszawy
                            Woda jest głównie zimna więc osoby słabo pływające i dzieci zmarzną na kość
                            a poza tym chętnie poprowadzę takie zajęcia w Radzyminie
                            aqua areobik jest bardzo popularnym sportem i ogromną szansą na ruch dla osób
                            starszych i otyłych które nie mogą uprawiać innych dyscyplin sportu
                            na moje zajęcia uczęszczają osoby z Radzymina i okolic więc jeszcze chętniej
                            przyjdą do Radzymina
                            jestem za i to szybko!
            • szifox Re: Do SZIFOX 13.11.06, 00:31
              ... co do basenu, to nie jest to zły pomysł aby w pierwszej kolejności basen
              powstał właśnie przy szkole (nawet 25 metrowy) ... wpisało to by się w program
              min. Przewodniczącego RM Cezarego Wnuka, który zamierza:

- poprawić bazę dydaktyczno-sportową w Gimnazjum Nr 1 oraz Szkole Podstawowej

Zdaje się, że któryś z komitetów także obiecywał rozbudowę tej placówki.

• aa9612 Re: Do SZIFOX 13.11.06, 09:23
                Cześć Bziancol,
                Nie żebym się podlizywał ale aż miło poczytać Twoje wypowiedzi.
                Gdzieś Ty był?
                • bziancol Re: Do SZIFOX 13.11.06, 22:24
                  tu i tam, tam i tu.....
                  a czemu miło poczytać?
                  • aa9612 Re: Do SZIFOX 14.11.06, 10:27
                    Bo taki solidarnie brzmisz.
                    • bziancol Re: Do SZIFOX 14.11.06, 20:45
                      eeeeeee tam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka