Dodaj do ulubionych

Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia

23.07.09, 11:08
Myslę,że byłoby bardzo fajnie poznać Państwa ulubione, i warte
polecenia, miejsca na spacery lub przejażdżki rowerowe. Wydaje mi
się że kazdy Nowy Radzyminiak chętnie się dowie gdzie warto iść na
spacer lub udać się z dziećmi na wycieczkę rowerową czy piknik.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zbyszekpp Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 23.07.09, 20:54
      Rejentówka
    • radzyminiak.pl Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 23.07.09, 21:43
      ja na wycieczki rowerowe znam masę wspaniałych miejsc, które nie ustępują w niczym Mazurom, czy innym pięknym krainom Polski. Mam dylemat czy je zdradzać publicznie, ze względu na tłok jaki może się tam wkrótce wytworzyć...
      W każdym razie polecam amatorom roweru i nowicjuszom w tej dyscyplinie miejsca na północ od Radzymina - między Zalewem a Bugiem i okolice. Trudne o piękniejsze krajobrazy i naturę, nieskażoną ręką ekologa i obszaru Natura 2000...

Być może zabrzmi to nieco górnolotnie, ale daje się tam wyczuć coś, co można nazwać esencją polskości. Szczerze polecam samodzielnie odkrywanie niezliczonych dróg, uliczek, zagajników, zatoczek, polan, pól, pięknych dębów a nawet, jak dopiszę szczęście - łosia lub sarny.
    • radzradz Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 23.07.09, 23:25
      Rejentowke znam. Bardzo ladnie tam jest.
      Osobiscie kiedys smigalem na rowerze po asfaltach Helenow, Kraszew, Klembow.
      Ogolnie cala okolica.
      Ale zabronili jezdzic po piwie na rowerze to ostatnio nie jezdze.
      Znacie jakies trasy gdzie nie ma policji i mozna wypic piwo i nie stracic prawka
      przy okazji?
      • meteorradzyminski Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 26.07.09, 16:12
        Zachęcam do odwiedzenia i obejrzenia przykładów niegospodarności Burmistrza i
        Rady Miejskiej. Takim przykładem, jednym z wielu w naszym rejonie są zabudowania
        byłej już pralni w Słupnie. Radni Radzymina za namową Burmistrza wydatkowali na
        doprowadzenie do tej inwestycji z podatków mieszkańców na kwotę 3 miliony
        złotych kanalizacji.
        Ciekawostką jest, ze dokonali tego CUDU nie podłączając żadnego mieszkańca.
        Pralnia jednak po kilku miesiącach działalności zaprzestała pracy.
        Kasa została zmarnowana..
        Takich miejsc „turystycznych „ w naszym grodzie jest wiele…
        Jak tam trafić?
        Jadąc z Radzymina na skrzyżowaniu w Słupnie skręcasz w lewo potem pierwsza w
        prawo, jeszcze raz lewo, a dalej prosto kilkaset metrów zobaczysz, to cudo
        nieudolności.

• kchacinski Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 26.07.09, 17:38
          Pan Panie Żmijewski, to juz nawet w takim wątku nie przepuści.
          • meteorradzyminski Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 26.07.09, 20:50
            Jedni Radzyminiacy lubią sztukę współczesną inni historie.
            Dla każdego coś miłego?
            Teraz dla odmiany zaproponuję wycieczkę do centrum Radzymin.
            Radzymin jako miasto może się pochwalić także interesującym układem
            architektonicznym składającym się z układu dwóch rynków. mało osób jednak wie,
            że taki układ przestrzenny jest unikalny na skalę europejską. Układ dwóch rynków
            został ostatnio zakłócony przez budowę ronda.

• aa9612bydleludzkie Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 27.07.09, 15:34
              Jest taka wąska ściezka leśna którą rower jedzie sam zarówno z
              górki jak i pod górkę smile. Można nią pędzić łagodnie skrecając
              blisko mijając drzewa. Poezja. Czuje sie człek jak zawodnik.
              Jadąc w stronę Łąk Radzymińskich na górce za Coca Colą ukośnie w
              lewo w las.
        • reala2 Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 27.07.09, 18:11
          nie wiem co stało się z prywatną pralnia w Słupnie ale wybudowana kanalizacja
          stworzyła możliwości podłączenia się do niej mieszkańcom części Słupna, Cegielni
          i Radzymina. jest nieprawdą, że do kanalizacji nie podłączono mieszkańców tych
          rejonów gminy Radzymin. każdy kto zadeklarował gotowość podłączenia mógł to
          zrobić, koszty rozkładano na bardzo przystępne i korzystne czasowo raty. prawdą
          jest natomiast to, że wielu mieszkańców skanalizowanej w ten sposób części gminy
          nie podłączyła się do kanalizacji choć stworzone zostały warunki do korzystania
          z takowej. pomimo, że na każdą posesję został wprowadzony kawałek rury
          kanalizacyjnej żaden z niepodłączonych nie uczestniczył w kosztach zwiększenia w
          ten sposób wartości swojej nieruchomości lub wielu działek budowlanych. ja też
          nie lubię naszych radnych szczególnie z mojego rejonu ale nie zamierzam obwiniać
          ich (radnych) za wydumane winy. o sprawie wiem bo skorzystałem z możliwości
          podłączenia.
          • meteorradzyminski Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 27.07.09, 20:24
            A jak ta Radzymińska partyzantka budowlana się ma do opłaty za kanalizację w
            Kobyłce 0 zł
            Ile zapłaciłeś za podłączenie?
            To, że się podłączyłeś do kanalizacji było możliwe dzięki jeszcze wydatkowaniu
            dodatkowej kasy i staraniom pewnego Sołtysa i ucieczce inwestora z Radzymina.
            Jak mniemam nie czujesz dyskomfortu wiedząc, że przy większej aktywności i
            aktywności samorządowców za kanalizację zapłaciłbyś 0 zł
            Np. Marki mają 120 km kanalizacji i ogłaszają następny przetarg na następne 120km.
            Ja będąc na sesji w Radzyminie słyszałem jak jeden z Radnych mówiący o
            konieczności budowy kanalizacji został wyśmiany przez „kolegów”
            Na deser nowy upieczony członek spółki wodociągowej stwierdził, że nie opłaca
            się budować kanalizacji na wsiach..

• liberal-2 Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 27.07.09, 21:03
              W słupnie za kanalizację zapłacił inwestor i chcący się przyłączyć. A w kobyłce
              zapłacili wszyscy mieszkańcy Polski.

Czy ty naprawdę wierszy, że w kobyłce wybudowano kanalizację za 0 złotych?

Państwo najpierw ograbiło Polaków z owoców ich pracy i pobrało prowizję. Potem
              wpłaciło część pieniędzy do UE. UE pobrała prowizję i potem wspaniałomyślnie
              oddała część pieniędzy Polsce z powrotem. Następnie jacyś urzędnicy znów pobrali
              prowizję i przekazali pieniądze firmom, którzy wybudowali kanalizację w Kobyłce.

Więc zanim napiszesz, że coś kosztowało 0,00 zł pomyśl ze dwa razy i nie rób z
              siebie nie powiem kogo.

• liberal-2 Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 27.07.09, 21:04
              Oczywiście, że się to może nie opłacać. I co w tym dziwnego? Jak by podatki były
              niższe, robocizna byłaby tańsza, materiały tańsze to by się może i opłacało. A
              tak taniej wychodzi beczka raz w miesiącu.
              • reala2 Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 27.07.09, 21:51
                wiele złego można powiedzieć o każdym w każdych okolicznościach - takie
                uwarunkowania wolności wypowiedzi. ja nie wiem jak rozwiązano sprawę płatności
                za przyłącza kanalizacyjne w Kobyłce czy Markach ale 0 zł to chyba przesada. nic
                i nigdy nie powstało za 0 .
                do niedawna aktualny był dowcip na temat Radzymińskiej oczyszczalni ścieków
                "piękna i nowoczesna oczyszczalnia ale gdzie jest kanalizacja"
                Radzymin wydaje się być niewiarygodnie bogaty skoro jego mieszkańcy stawiają
                warunki podobne jak "meteor".
                w budżecie Radzymina na 2009r zapisano wydatki na gospodarkę ściekową i ochronę
                wód w kwocie 4 500 000 (cztery miliony pięć set tysięcy). jak myślę wydatki te
                dotyczą również kanalizacji. jak na Radzymin, który w innych wątkach przez
                najaktywniejszych mieszkańców w ramach promocji przedstawiany jest jako
                miasteczko senne, zapóźnione niewarte komunikacji zbiorowej to "spory prezent"
                dla mieszkańców. ciekawe czy stworzone możliwości zostaną w pełni wykorzystane.
                • meteorradzyminski Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 28.07.09, 06:57
                  Nie widzę nic złego w tym, że ktoś wziął prowizję. Powiem więcej
                  lepsza legalna prowizja niż łapówki, taka prowizja moim zdaniem może
                  stanowić zachętę do lepszej pracy. Dobrze by było aby samorządowcy
                  byli na prowizji wtedy byłyby na pewno lepsze efekty ich pracy.
                  Naprawdę trudno wieżyc że, kanalizacja może kosztować 0 złotych, ale
                  niestety takie są fakty.
                  Ja też nie wierzyłem, ale rozmawiałem z osobami którzy skorzystali z
                  podłączenia mediów za darmochę.
                  Gdyby za „gadanie” płacono radzymińscy samorządowcy byliby
                  najbogatszymi samorządowcami na świecie. Ale niestety nasi
                  samorządowcy przybyli do samorządu spłacać dług, tylko, że ten dług
                  jest coraz większy i w coraz większym stopniu hamuje rozwoju tzw:
                  małej ojczyzny.
                  Taki zadłużony samorząd przecież ma trudności z pozyskiwaniem kasy z
                  unii ponieważ wymogi są takie, aby pokazać wkład własny, a niekiedy
                  nawet sfinansować samemu inwestycje, a potem oczekiwać zwrotu kasy z
                  nawiązką. A do tej operacji potrzebni są ludzie operatywni.
                  • kchacinski Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 28.07.09, 08:54
                    Masz na myśli kogoś konkretnego? wink
                  • liberal-2 Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 28.07.09, 11:44
                    To ja Ci będę kupował jedzenie. Moja prowizja to 50% kwoty jaką mi dasz na ten
                    cel. I zapewniam Cię, że z głodu nie umrzesz i że jedzenie ode mnie będzie Cię
                    kosztować zero złotych.

• reala2 Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 28.07.09, 09:39
              zmusiłeś mnie do sprawdzenia oficjalnych danych miasta Marki dalej nie sprawdzam
              - długość kanalizacji w Markach 13,2 km tj 33% ogółu miasta przyłączonych do
              kanalizacji warszawskiej z oczyszczalnią "Czajka" dalszych wskazanych rewelacji
              sprawdzał nie będę. jeśli już coś piszesz zachowaj rzetelność. meteor
              radzyminski napisała:

> A jak ta Radzymińska partyzantka budowlana się ma do opłaty za kanalizację w
              > Kobyłce 0 zł
              > Ile zapłaciłeś za podłączenie?
              > To, że się podłączyłeś do kanalizacji było możliwe dzięki jeszcze wydatkowaniu
              > dodatkowej kasy i staraniom pewnego Sołtysa i ucieczce inwestora z Radzymina.
              > Jak mniemam nie czujesz dyskomfortu wiedząc, że przy większej aktywności i
              > aktywności samorządowców za kanalizację zapłaciłbyś 0 zł
              > Np. Marki mają 120 km kanalizacji i ogłaszają następny przetarg na następne 120
              > km.
              > Ja będąc na sesji w Radzyminie słyszałem jak jeden z Radnych mówiący o
              > konieczności budowy kanalizacji został wyśmiany przez „kolegów”
              > Na deser nowy upieczony członek spółki wodociągowej stwierdził, że nie opłaca
              > się budować kanalizacji na wsiach..
              >
        • jedynydudi123 Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 28.07.09, 18:45
          Z tego co mi wiadomo pralnia pokryła większość kosztów budowy kanalizacji a przy
          okazji mieszkańcy Cegielni , Sikorskiego i ul.Nowej zostali przyłączeni do
          kanalizacji wykonanej dla pralni.
    • reala2 Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 28.07.09, 09:23
      kchacinski do kogo kierowane pytanie?
      • kchacinski Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 28.07.09, 10:19
        Do meteora
        • meteorradzyminski Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 28.07.09, 15:24
          W Życiu Powiatu Wołomińskiego z 9 lipca w artykule pt Ryzykowne przetargi?
          Przeczytasz
          w czwartej kolumnie” Już w tej chwili nasza siec kanalizacyjna wynosi 120 km….
          Jaką kwotę otrzymacie? Pyta pani redaktor
          "Odpowiedź:150 milionów"
          • meteorradzyminski Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 28.07.09, 15:30
            W Życiu Powiatu Wołomińskiego z 9 lipca w artykule pt Ryzykowne przetargi?
            Przeczytasz
            w czwartej kolumnie” Już w tej chwili nasza siec kanalizacyjna wynosi 120 km….
            „Jaką kwotę otrzymacie? Pyta pani redaktor
            Odpowiedź:120 milionów {poprawka}
    • atwar1 Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 28.07.09, 20:46
      Zwiedzanie kanalizacji- niezła wycieczka- tylko nie wiem czy lepiej na rowerze
      czy na piechotę?!

Ludzie- czy na tym forum naprawdę każdy wątek musi się kończyć w ten sposób?!
      TAk dla przypomnienia o co pytał autor wątku:

ew151 napisała:

> Myslę,że byłoby bardzo fajnie poznać Państwa ulubione, i warte
      > polecenia, miejsca na spacery lub przejażdżki rowerowe. Wydaje mi
      > się że kazdy Nowy Radzyminiak chętnie się dowie gdzie warto iść na
      > spacer lub udać się z dziećmi na wycieczkę rowerową czy piknik.
      >
      >

> Pozdrawiam
      • radzyminiak.pl Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 28.07.09, 21:12
        Racja. Ja też z chęcią porozmawiam o "darmowych" przyłączach do wodociągu i
        kanalizacji, ale w innym, nowym wątku Panie, nomen omen, Żmijewski...

Do radzradza: ja tam po jednym, no, może dwóch piwach spokojnie jeżdżę na
        rowerze po okolicy i jeszcze nigdy nie miałem kontroli. To dobrze świadczy o
        naszych policjantach. Fakt, że dobrze jeżdżę po pijaku...
        Jako ciekawostkę pragnę dodać, że w Niemczech możesz jeździć mając 1,6
        promila
        i jeśli nie zagrażasz innym jeżdżąc szlaczkiem - nic ci nie grozi.
        Poza tym, nikomu tam nawet nie przyjdzie do głowy skontrolować rowerzysty
        "prewencyjnie". Jeśli jedzie normalnie, to nawet jak sporo wypił, może jechać
        spokojnie.
        Tymczasem w Polsce, największa grupa społeczna w więzieniach obok alimenciarzy
        to właśnie rowerzyści po piwie...
        • meteorradzyminski Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 28.07.09, 23:43
          Panie Żmijewski lepiej już na te tematy porozmawiać w tym wątku.
          Może ktoś wie gdzie rośnie malwa pensylwańska?
          Jeszcze niedawno jeden z samorządowców krzyczał:
          Dam malwę swoim mieszkańcom!
          Może Pan wie?
          • dandd69 Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 29.07.09, 09:29
            Te rozmowy to nie w tym miejscu.. Wątek dotyczył czegoś innego...
    • x_alicia_x Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 29.07.09, 11:53
      To może ja odpowiem na temat podając Ci link do wątku, który kiedyś założyłam.
      Tylko pewnie się zawinie, więc trzeba cały skopiować smile

atrakcje na rodzinny weekend

forum.gazeta.pl/forum/w,14936,91021417,91021417,Atrakcje_na_rodzinny_weekend_w_okolicach.html
      • x_alicia_x Re: Radzymin i okolice- miejsca warte polecenia 29.07.09, 12:01
        I jeszcze rejsy wycieczkowe z Serocka
        www.serock.pl/493-49ec6614ceb6d-12497-p_1.htm
        A bliżej domu, to polecam wycieczki rowerowe lub spacery po okolicznych lasach;
        warto zabrać coś przeciw insektom (komary, gzy itp.) oraz dobre buty chroniące
        przed mrówkami, bo są jakieś zajadłe ostatnio.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka