Dodaj do ulubionych

Taba - hotel Sofitel

10.08.14, 16:24
mala prosba o kilka porad wink

1. czy byl ktos moze w hotelu Sofitel w Tabie i orientuje sie jak tam jest z wymiana walut? mozna wymienic funty angielskie? czy moze cos innego i gdzie indziej?
2. czy w tym rejonie egiptu potrzeba kupowac wize?
3. gdzie najkorzystniej kupic karte sim z netem?
4. czy to prawda ze gdybysmy chcieli sie wybrac do Izraela to trzeba czekac 5/6 godzin na granicy?

mam nadzieje ze itaka nie zawiedzie i zalecimy do Taby a nie Sharm wink za 3 dni wylot i nic nie piszą. ma ktos swieze informacje na temat lotniska w Tabie

Obserwuj wątek
    • tst1975 Re: Taba - hotel Sofitel 10.08.14, 17:17
      Odpowiem Ci na kilka pytań. Wróciłem z Taby 30.07.14. nie z Sofitelu a z Hiltona.
      1. Pieniądze na miejscu będziesz mógł wymienić w hotelu w kantorze bo w każdym hotelu powinien być, choć po niezbyt korzystnym przeliczniku oczywiście dla ciebie. Dlatego lepiej jest mieć dolary i płacić dolarami lub wypłacić tam na miejscu funty egipskie w bankomacie też powinien być w hotelu.
      2. Jeżeli będziesz się poruszał tylko po Synaju to wystarczy Ci bezpłatna wiza którą wbiją na lotnisku po wypełnieniu formularza (być może że dostaniesz formularz w samolocie tak było w moim przypadku) ale gdybyś chciał się wybrać np. do Kairu to musisz zapłacić za wizę 25$.
      3. Kartę do telefonu możesz kupić na lotnisku lub w jakimś sklepiku przy hotelu.
      4. Byłem w Jerozolimie - jest bezpiecznie nie ma co się obawiać, a przejściu granicznym z całą odprawa zeszło ok. 30 minut., a co do lotniska w Tabie to nadal jest zamknięte i raczej lot do Sharm a potem 4 godz autobusem. Leciałem z Alfa Star połączonym z Itaką. A pewnie potwierdzą lot na dwa lub dzień przed wylotem. Normalna praktyka naszych biur. Sprzedają wczasy z lotem do Taby nie informując że lotnisko jest nadal zamknięte.
      • mikub79 Re: Taba - hotel Sofitel 10.08.14, 21:18
        Dziękuję.

A jak krajobraz po zniszczeniach powodziowych?
        Czytając niektóre komentarze można się załamać sad

Do Jerozolimy jechaliście z biura podróży czy sami?
        • tst1975 Re: Taba - hotel Sofitel 11.08.14, 13:54
          To zależy, który hotel znalazł się na drodze fali. Nasz Hilton stał na wzniesieniu więc wszystko ok, obok jest Movenpick i niestety ogrody, baseny i plażę miał zrujnowaną. Ponieważ wychodziliśmy na spacerki poza hotel to zniszczenia w infrastrukturze da się zauważyć. Egipcjanie to lenie więc z odbudową się raczej nie spieszą. Hotel Sofitel oddalony był od naszego o kilka minut jazdy i z tego co widzieliśmy z okna autokaru to wszystko tam było ok.
          Do Jerozolimy jechaliśmy z biura podróży, można podobno i samemu próbować ale tak jest szybciej, bezpieczniej i przynajmniej człowiek wie na co trzeba zwracać uwagę, a co pominąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka