Dodaj do ulubionych

Club FARANA - Sharm el Sheikh (****)

15.10.03, 15:23
(cyt.: Luke 15-10-2003 09:23)

"Oczywiście wakacje super - Farana jest ładnym hotelem, dużym, z
najładniejszą plażą w okolicy i najładniejszą rafą, na którą przyjeżdżają
statkami ludzie z całego Sharm. Zalecam tylko rozróżnienie - co innego hotel
CLUB FARANA a co innego IBEROTEL CLUB FANARA, ten ostatni wyższej klasy,
mimmo tak samo 4* schludniejszy, ale brzydsza plaża i rafa.

Natomiast Alfastar mi nie sprawił kłopotu, rezydenci byli mili, choć
potwierdzam że zdarzają się zamiany hoteli i inne niedociągnięcia. Nas na
szczęście nie dotknęło, choć kilka osób z samolotu niestety tak. Wycieczki
fakultatywne - nam znów się udały choć niektórym nie (np. zepsuty autobus,
który dojechał do klasztoru Św Katarzyny już po jego zamknięciu, w związku z
tym cała wycieczka bez sensu...).

Generalnie - z Alfastar można trafić dobrze i być zadowolonym. Ale można też
mieć pecha no i wtedy już gorzej, bo wydaje sie że Alfastar nie jest biurem,
które troszczy się wtedy gdy ktoś ma kłopoty. Są w porządku, dopóki wszystko
jest OK, gdy zaczynają się spięcia to nie potrafią stanąc na wysokości
zadania i pokazać klasy dobrego biura. A szkoda - bo w takich wypadkach z
reguły koszty dla nich żadne, a zyskać w oczach klientów można sporo."
Obserwuj wątek
    • qwerta_faraana Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 02.07.04, 23:55
      Faraana to hotel godny polecenia. Dobra obsługa, komfort, przepiekna rafa
      koralowa ( w morzu radze nosić specjalne buty).

Jednak rzeczywiście z Alfastar mieliśmy małe przygody z rezydentką, która po
      prostu uciekła w połowie urlopu smile NIe było jednak z tym wiekszych problemów.

Hotel bardzo gorąco polecam !
      • rizla POLECAM !! 08.07.04, 01:24
        Polecam gorąco każdemu CLUB FARANNA ! z tego co wiem z rozmow z innymi
        mieszkancami innych hoteli, ktorzy byli z nami na tour, tamte sie nie umawają.
        doslownie, bo CF jako z niewielu ma dostep do morza, wlasna, duzą plaże z
        piekna rafa - nei mozna chyba lepiej trafic. dodam tylko ze na ta plaze i rafe
        przyplywaja statki wycieczkowe z calego szarmu. kuchnia bardzo smaczna, włoska
        bo 90% gosci to makaroniarze - jak ktos ma na nich uczulenie to sie musi
        zmusić.
        sa trzy baseny, sztuczne fale, trampolinka, jest pingpong, jest barek z ktorego
        mozna zamawiac nie wychodzac z wody. generalnie bardzo fajnie, to caly osrodek
        z wielom malymi budynkami.
        opcja all inclusive na pewno jest dobrym rozwiazaniem, ale uwaga na ich
        sztuczki smile -zabieraja talerz sprzed nosa zniechecając do dokladek, budke z
        drinkami na plazy postawili obok megaglosnego sprzetu grajacego zeby sie jak
        najdalej trzymac itd. no i wszedzie tipy. obsluga bardzo mila, kelnerzy to
        roznie bywa. jeden na bank gej - w okularkach okraglych. uprzejmi wobec kobiet.
        aha, nie liczcie na szybka obsluge - roomservice, pielegniarka - bija chyba
        rekord w najwolniejszym ruchem nogą do przodu.

no to tyle w skrocie - jesli macie oferte w ktorej stoi CLUB FARANNA - kupujcie
        w ciemno.

• nienagannyon SYF - zdjęcia! 01.10.09, 21:27
          tnij.org/brudasyegipt
    • egipt-hotele Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 10.08.04, 11:18
      Czy ktoś może mi podać więcej szczególow na temat tego hotelu TJ. Jak działa
      formuła All,co może sprawić kłopoty,czy jest sejf w pokoju,czy oprócz języka
      włoskiego jest też jakiś inny ?
      • magdal999 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 26.08.04, 16:48
        Hotel jest rewelacyjny pod każdym względem! Cudowny widok na plażę-
        najpiękniejszą w okolicy! A tam... przepiękna rafa! Ogromny kompleks w stylu
        egipskim z trzema basenami z wodnymi barkami. W tym sezonie został uruchomiony
        nowy basen ze sztucznymi falami! Formuły all są dwie: all snack to śniadania w
        formie bufetu (brak warzyw), przekąski w ciągu dnia w postaci pizzy, bułek z
        serem lub wędliną oraz słodkich ciastek i pełnej przepychu kolacji (szwedzki
        stół). Formuła all dinner ma dodatkowy obiad (mięsa poza kurczakiem
        niezjadliwe). Obie opcje zawierają napoje w każdej ilości b/a i ichnie
        alkoholowe! Sejf jest bezpłatny w recepcji! Pokoje duże, gustowne, a co
        najważniejsze ze sprawną klimą! Lodówek w pokojach nie ma! Ja jestem zachwycona
        i wszystkim gorąco polecam!!! Magda
        • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 29.08.04, 10:36
          Magda, a suszarka rzeczywiście jest? I jak z łazienką? Czysta? No i co z plażą?
          Potrzebe te buciki do pływania?
          • magdal999 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 29.08.04, 11:49
            Witam! Zarowno u mnie jak i u znajomych suszarka byla! Jest to byc moze
            uzaleznione od apartamentow. Ja mialam bungalow 3-osobowy! Pokoje i lazienka
            ladne, zadbane i codziennie sprzatane! A propos butow- uwazam, ze sa niezbedne
            szczegolnie dla dzieci (dorosli dadza sobie rade), ale nie pelne gumowe, lecz
            sandalki (piasek!). Zapomnialam wczesniej napisac o jedynym minusie jaki
            stwierdzilam- mianowicie brak placu zabaw, ktory widnieje w ofercie! Pozdr Magda
            • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 29.08.04, 17:02
              Magda, czy pozwolisz, że jeszcze trochę Cie popytam? Snurkowałaś? A jak ze
              sprzętem? Da się wypożyczyć na miejscu? A leżaczki na plaży hotelowej są
              dostępne? I jakie tam jest zejście do wody? Głęboko? <pytania rodzą się stąd, że
              samo szykowanie się do wyjazdu i wyobrażanie sobie szczegółów sprawia mi frajdę
              porównywalną z samym wyjazdem>. Podobno hotel stoi w ogrodzie? A masz może
              jakies zdjęcia? Z góy dziękuję (thanks from the mountain).
              • magdal999 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 29.08.04, 22:02
                Jezeli chodzi o zejscie do wody z plazy- to jak w Baltyku, czyli sympatycznie,
                powolutku; z pomostu od razu glebia (ale jaka!)! Sprzet mialam swoj, wiec
                wypozyczalni nie potrzebowalam, ale pewnie gdzies jest! W kazdym sklepiku
                sprzedaja te rzeczy! A jesli chodzi o sklepiki- to 3 kroki od hotelu jest
                supermarket, w ktorym ceny sa tak bajeczne jak caly Egipt! Niestety na terenie
                hotelu nie ma dyskoteki ani innego dancingu dla 40-latkow!
                Pozdr Magda
                P. S. Zdjec nie przesle (w dobrej wierze), bo musisz to zobaczyc sama, a jest
                co ogladac - uwierz mi!!! Na wszelkie inne pytania chetnie odpowiem!
                • magdal999 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 29.08.04, 22:18
                  Jeszcze w kwestii lezakow- wszedzie ich pelno (tzn. na plazy i przy basenach),
                  ale o te na plazy proponuje zawalczyc przed sniadankiem!!! Milego pobytu!!!
                  • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 30.08.04, 10:00
                    Zajmować przed śniadankiem rzucając ręczniczek wink? Nerwowo zastanawiam się, o
                    co jeszcze Cię mogę zapytać... Może o kwestię związaną ze wcześniejszym
                    wykwaterowaniem. Godzinę wylotu mamy wyznaczoną jakoś po północy,a doba
                    hotelowa kończy się wcześniej. Czy tez byłas w takiej sytuacji? Czy można jakoś
                    dograć (bakszysz, bakszysz) dłuższe pozostanie w pokoju?
                    • magdal999 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 30.08.04, 14:31
                      Ta wlasnie rebilam- przed sniadankiem reczniczek na lezaczek! W kwestii wyjazdu-
                      dostaniecie na iles rodzin pokoj do 21 lub mozecie tak jak ja przedluzyc swoj
                      za 30 dolcow w dniu wylotu! Pozdr Magda
                      • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 30.08.04, 15:44
                        Magda, a jak głębokie jest morze przy pomoście? Tzn. w miejscu, w którym się
                        schodzi z pomostu? Bo gdzieś wyczytałam,że kilkanaście metrów...To możliwe? I
                        czy w all dostaję sie wodę butelkowaną ( bo rzecz jasna tu mnie straszą, że
                        leją z kranu, ale ja dzielnie nie wierzę malkontentom)? Jeśli pytania sa
                        głupie, to przepraszam, aczkolwiek myślę, że ilość osób odwiedzających Faranę
                        wzrośnie. Po tak dokładnych informacjach wink...
                        • magdal999 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 30.08.04, 17:19
                          Na temat glebokosci nie jestem w stanie Ci odpowiedziec, ale jest b. gleboko-
                          10 m na bank! Wode butelkowana dostaniesz tylko na dzien dobry, potem w ciagu
                          dnia pijesz do woli w barkach, a na noc... my kupowalismy w markecie po 1,5 LE!
                          Pozdr Magda
                        • magdal999 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 30.08.04, 17:21
                          Jeszcze jedno- jesli masz lek glebokosci, spokojnie posnurkujesz od strony
                          plazy, czyli przed rafa i zobaczysz rownie piekne okazy!!! Magda
                          • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 30.08.04, 17:46
                            Wielkie dzięki! Już chyba wiem prawie wszystko. Lecę już za tydzień.
                          • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 31.08.04, 07:35
                            Magda, juz wiem, o co jeszcze Cię mogę zapytać w związku z Faraną. Będę miała
                            ze soba cyfrówkę( nie swoją, więc dbałość o nia porównywalna jest z
                            troszczeniem się o włsaną źrenic)ę. Stąd rodzi się prośba o przybliżenie stanu
                            bezpieczeństwa. Co radzisz:wkładać aparat do sejfu czy spojojnie trzymac go w
                            pokoju?
                            • magdal999 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 31.08.04, 09:42
                              My wszystko lacznie z aparatami, pieniedzmi zostawialismy w pokuju- nic nie
                              zginelo i o takich pprzypadkach nie slyszalam! Radze w szczegolnosci pilnowac
                              rzeczy na wycieczkach, ulicy, bazarku- tam jest to mozliwe! Pozdr Magda
                              • pdrewla Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 13.09.04, 19:14
                                Czy ktoś widział gdzies w okolicy winsurfing albo kite- surfing?
                                • magdal999 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 13.09.04, 20:00
                                  Witam! Tam sa rafy..., a wiec brak wingsurfingu! Pozdr Magda
                            • magdal999 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 31.08.04, 09:52
                              Pilnowac trzeba raczej klucza i kartonikow na reczniki plazowe! Za ich
                              zagubienie zaplacisz b. duzo- klucz 100$, a kazdy recznik lub talon 20$! Pozdr
                              Magda
                            • megi_pepegi Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 08.09.04, 14:20
                              Hej Magda, własnie zaintersowałam się ofertą biura alfa star dotyczacą tego
                              hotelu będę więc bardzo wdzięczna jeśli zaraz po powrocie napiszesz kilka zdań,
                              będę wdzięczna za opinię.

• micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 14.09.04, 21:12
                                Megi, mam wrażenie, że to do mnie adresujesz to pytanie. Wróciłam dzisiaj, ale
                                całym sercem jestem ciągle w Faranie. To jest cudowne miejsce, jak już odeśpię -
                                to napiszę długa opinię. Jako dowód do swojej tezy dodam fakt, iż podczas
                                tygodniowego pobytu wyszłam dwukrotnie za terytorium hotelu - raz do
                                supermarketu, a drugi - do Old Sharm ( wyjazdu na Góre Mojżesza nie liczę). Po
                                prostu szkoda było czasu na pobyt gdzie indziej. Pozdr.
                                • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 18.09.04, 18:20
                                  No dobrze, zgodnie z obietnica - dodaję swój opis hotelu na forum.
                                  Jak juz dojechałam na miejsce, ze zdziwieniem stwierdzilam, że hotel przekracza
                                  moje oczekiwania. Zdjęcia w katalogu Alfy są fatalne i mają się nijak do
                                  rzeczywistości. I chyba bardzo dobrze, bo dzięki temu jest tam niewielu Polaków
                                  ( a ci, którzy sa to w większości forumowicze).
                                  Wyczytałam, ze hotel stoi w ogrodzie. No ja tak bym tego nie nazwała. Całość
                                  posesji wyłożona jest kamiennymi płytkami ( chyba po to, żeby się nie kurzyło).
                                  rzeczywiście roślinności jest masa ( my miałysmy w gazonie przy naszym tarasie
                                  palmę, jukkę i bugenvillę), ale rośnie ona właśnie w gazonach. Jest elegancko
                                  podlewana, także wygląda pięknie.
                                  Hotel składa się z zespołu segmentów w stylu egipsko-kolonialnym. Jest duży
                                  budynek recepcyjny z restauracją, w któej serwowane są posiłki oraz masa małych
                                  budyneczków z pokojami - każdy ma oddzielne wejście z kołatką.
                                  Baseny są trzy - najnowszy ze sztuczną falą (rewelacja) oraz dwa mniejsze. Jeden
                                  właściwie całkiem mały. Leżaków w bród przy każdym z nich.
                                  Bary - dwa przy basenach i jeden przy zejściu na plażę. Nie wiem dlaczego, ale
                                  kawa jest smaczniejsza przy mniejszym basenie (imho).
                                  Plaża - raj. Raj i jeszcze raz raj. Gorący piasek ( teraz rozumiem uwagę Magdy o
                                  konieczności posiadania klapeczek), ciepła woda, cudowna rafa i pomost, z
                                  którego można od razu się dostaćna głębię. Przydatność tego ostatniego jest
                                  bezdyskusyjna dla każdego, kto płynął bezpośrednio nad rafą (zniekształcenia
                                  poczucia odległości spowodowane przez wodę sprawiają, że ma się wrażenie
                                  szorowania brzuchem po rafie). Widoki - jak z filmów przyrodniczych. warto mieć
                                  własną fajkę do nurkowania, maskę i płetwy ( te ostatnie pozwalają nam na
                                  utrzymywanie się na powierzchni niemal zupełnie płasko.
                                  Na plaży są parasole i leżaczki, także jest bardzo wygodnie. I czysto -
                                  sprzątają jak dzicy. Ponadto bezpiecznie. Zostawiałam przy leżaku wszystko -
                                  począwszy od książek, a skończywszy na sprzęcie do pływania. Ponadto widziałam
                                  tam wszystko do boccia, tenis stołowy i siatkówkę plażową
                                  Rozrywki - po prostu rewelacja. Był team animacyjny, który dbał o to, byśmy ani
                                  przez moment nie poczuli się nudno. Oferował niemal wszystko - od nauki aqua
                                  aerobicu, poprzez salsę na plaży, aż do przedstawień w teatrze (!!!!!tak!!!!!) i
                                  dyskotekę.
                                  Pokoje - bardzo ładne, czyściutkie.Łóżka z batystową pościelą. Łazienki super,
                                  marmurowe blaty z umywalkami - wszystko wygodne i pachnące.
                                  Jedzenie - czysta poezja dla wielbicieli włoskiej kuchni. Śniadania -
                                  wystarczające (m.in. omlety smażone na życzenie, naleśniki, bekon, parówki,
                                  sałatka owocowa,jogurty, masa słodkiego pieczywa i ciastek. Snacki - pizza w
                                  wersji włoskiej, kanapki z parówkami, serem lub wędliną, etc.A kolacje - nie do
                                  opisania. Po prostu nie do opisania. Jestem bardzo wybredna do jedzenia, ale w
                                  tym przypadku miałam wrażenie pobytu w raju. Po prostu.
                                  Cóż jeszcze - fantastyczna klubowa atmosfera, restauracja nad morzem, w ktorej
                                  można zjeść kolację (w ramach oferty hotelowej all incl.), muzyka na żywo przy
                                  głónym barze od wieczora...
                                  Jeden jedyny raz widziałam pijanego faceta - oczywiście był to Polak, straszny
                                  burak zresztą ( uważał z zabawne zaczepianie wszystkich Włoszek przez krzyczenie
                                  do nich : Ciciolina!). Ponadto jakaś polska parka zaprosiła do siebie inną z
                                  jakiegoś hotelu i chodzili razem na posiłki!
                                  Słowem - jest to bardzo dobry wybór dla par bez dzieci, dla ludzi lubiących
                                  włoskie klimaty i atmosferę luzu.
                                  Jeśli chodzi o rezydentkę - spotkanie mieliśmy dopiero dobę po przyjeździe, co
                                  naraziło nas na pewne nieprzyjemności i brak wiedzy. Ale wypoczynek i tak był
                                  fantastyczny.
                                  • kleobobi Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 18.09.04, 19:58
                                    Miło mi usłyszeć tak pochlebne opinie na temat hotelu lecę 30.10 na 11 dni.Mam pytanko czy w pokojach są balkony lub tarasy ,jak daleko do miasta ico warto jeszcze zobaczyć.Pozdrawiam
                                    • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 18.09.04, 21:28
                                      I balkony, i tarasy (albo albo) - balkony na pięterkach, tarasy na parterze.
                                      Wszyscy Polacy których spotkałam byli na parterach. My też, co było rewelacyjnie
                                      wygodne - szybko sie szło po wodę do baru.
                                      Do Naama Bay jest ok. 6 km, do Old Market - ok. 3 km. My do Naama nie trafiłysmy
                                      - zupełnie nam się nie chciało opuszczać hotelu. W dzień lepiej było spławić się
                                      w morzu i posnurkować, w nocy były przedstawienia w teatrze, których szkoda było
                                      opuścić (główną postacią teamu jest drag queen Eight Wonder, rewelacyjny,
                                      wygląda na absolwenta/tkę jakiejś szkoły baletowej). Wybrałyśmy się jedynie na
                                      Górę Mojżesza i - IMHO - warto. Podejście nie jest mordercze, a wręćz
                                      przeciwnie, a wspinanie się z latarkami i widokiem cudownie gwiaździstego nieba
                                      nad głową ma swój urok. Nam jeszcze przed wejściem przewodnik czytał wersety z
                                      Biblii, co jakoś umistyczniło całość. Było co prawda głosy, że ten spęd na
                                      szczycie nijak nie służy mistyczności, ale mi tam nie przeszkadzało.
                                      A z zabieraniem talerzy ze stolików (wspomnianym w jednym ze wcześniejszych
                                      postów) jest tak, że obsługa dba o czystość i komfort jedzących i nie chce, aby
                                      goście mieli niezbyt wygodnie na stolikach.
                                      Spędzisz tam na pewno rajskie wakacje.
                                      • kleobobi Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 19.09.04, 09:11
                                        Jeszcze raz serdecznie dziękuje za info przy okazji pozdrowie rybki od Micurki
                                        • kleobobi Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 19.09.04, 10:39
                                          Mam jeszcze jedno pytanko czy jest jakiś polski program tv .pozdr
                                          • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 19.09.04, 11:03
                                            Jest TV POLONIA. Jak my byłysmy, to akurat leciał "Faraon" wink. Dobrej zabawy-
                                            jakbys miała jeszcze jakieś pytania - pisz, chętnie odpowiem. Pozdrawiam.
                                    • baska_o Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.09.04, 09:26
                                      Kleobobi, a z jakim biurem lecisz, bo tez szukam oferty tego hotelu w podobnym
                                      terminie? Bede wdzieczna za info, pozdrawiam.
                                      B
                                      • egipt-hotele Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.09.04, 13:41
                                        www.alfastar.pl
                                        zakladka egipt, hotele itd., nawet niezla cena za 11 dnii, tylko 50 zeta
                                        droższy od tygodniowego pobytu.
                                      • kleobobi Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 22.09.04, 17:22
                                        Sorry że dopiero odpisuje ja wylatuje 29 paż do 10 list i płace tylko za 7 dni zmiana przelotów naprawde okazja pozdrawiam
                                  • michaues Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.09.04, 14:37
                                    micurka napisała:
                                    > Słowem - jest to bardzo dobry wybór dla par bez dzieci, dla ludzi lubiących
                                    > włoskie klimaty i atmosferę luzu.

Najpierw fantastyczny opis, a na koniec coś takiego! smile
                                    Dlaczego bez dzieci? Czy z moim 1,5-rocznym smykiem nie mam się co tam
                                    pokazywać?

pzdr
                                    MS
                                    • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.09.04, 15:22
                                      MS - miałam na mysli to, że w Farana Club nie ma jakichś specjalnych
                                      udogodnień -typu Kid Club - dla dzieci . Widziałam kilka par z dziećmi,
                                      specjalne foteliki w restauracji oraz wózki dziecięce zostawiane przy zejściu
                                      na plażę, ale nie jest to hotel typowo familijny, a raczej miejsce o atmosferze
                                      klubowej...
                                      ----------------------------
                                      gdyż pełna nadziei jest każda mysz...
                                  • kleobobi Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 19.10.04, 21:43
                                    Miciurka mam prożbe proszę powiedz jakie nieprzyjemności spotkały cię po przyjeżdzie z powodu braku rezydenta. Już 30 wyjazd pozdrawiam.
            • janmas1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.09.04, 18:50
              Czy naprawdę nie ma placu zabaw? W sumie to dla mnie jedna z bardziej
              podstawowych informacji
              • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.09.04, 22:37
                No ja tam placu zabaw dla dzieci nie zauważyłam ( ale i go specjalnie nie
                szukałam). Bo chyba nie chodzi o plażę, gdzie jest boisko do siatkówki, boccia
                i stół do pingla wink
              • egipt-hotele Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.09.04, 07:51
                Jest plac zabaw dla dzieci - mikroskopijny co prawda - ja widziałam na plaży -
                blisko granicy z Ibero - niedaleko od miejsca gdzie strzela się z łuku i jest
                stół pingpongowy.
                • egipt-hotele Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.09.04, 07:54
                  Z zajmowaniem leżaków na plaży nie jest tak tragicznie, jak zejdzie się ze
                  schodów to wczęści oddalonej od pomostu - znowu bliżej Ibero nie ma kłopotów z
                  leżakami - jest za to dalej od barku.
                  • egipt-hotele Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.09.04, 07:59
                    I jesz cze jedna istotna uwaga. Nie wszystkie napoje alkoholowe są dla Polaków.
                    Nie można bezpłatnie otrzymać np. Campari itp. Dla zoboaczenia czegoś całkiem
                    innego trzeba pójśc do Fantazji - i kicz, i coś innego - po prostu inny
                    folklor. Proszę pozdrówcie murenę ( taka ze 3 m) - ma siedlisko w lewo od
                    pomostu jakieś 50 metrów.Część jej sympatycznej mordy nie na wszystkich
                    zdjęciach wyszała ale i tak jest dobrze. Ma cierpliwośc do pozowania
                    • egipt-hotele Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.09.04, 08:03
                      I jeszcze coś - wylot jest o 2 w nocy - z hotelu nas zabierali ok. 22.30.
                      Lepiej sobie przedłużyć pobyt i być do końca w pokoju.Polecam jednocześnie
                      pełną wersję ALL ( z obiadami)i czerwoną bransoletką na łapce.
                      • medunia Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 15.10.04, 13:23
                        Mam kilka pytań do osób, które były w tym hoteliku: Czy rzeczywiście w pokojach
                        nie ma lodówek? Zastanawiam się nad wyjazdem do tego hotelu, a lodówka w naszym
                        przypadku jest niezbędna, bo jedziemy z półrocznym dzieckiem będącym na diecie
                        mleczno - słoiczkowej smile
                        I jak wygląda ta "pełna forma" All inclusive (z czerwonymi opaskami), którą
                        zalecano wykupić? Chodzi o all dinner?
                        Aha, jeszcze jedno - czy dla poruszających sie z wózkem jest jakiś łagodny
                        zjazd na plażę, czy tylko schody?
                        Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedzi.
                        Pozdrawiam
                        medunia
                        • magdal999 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 15.10.04, 15:06
                          Witam,
                          lodowek niestety nie ma! Nam tez na nich zalezalo i podplcilismy kogo trzeba-
                          niestety niepotrzebnie! Moze po prostu mielismy pecha i nie dalismy komu trzeba
                          (???), ale mowiac szczerze nie slyszalam, zeby komus to sie udalo.
                          Formula all dinner zawiera dodatkowy obiad (bogaty), ale ja polecam te opcje
                          wylacznie glodomorom! Snack nam wystarczal, a zjesc sobie lubimy!
                          Wozek niestety trzeba po schodch znosic!
                          Mimo wszystko polecam ten hotel goraco- bedziecie zachwyceni- gwarantuje!!!
                          Pozdr
                          Magda
                        • 0808mr Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 15.10.04, 18:18
                          Polecam leżący po sąsiedzku Iberotel club Fanara.Super hotel i ma zjazd na
                          plażę dla wózków.
                    • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.09.04, 08:23
                      O, to może udostępnisz zdjęcia? Ja jej nie widziałam, ale dużo osób o tym
                      mówiło.
                      Co do leżaczków - nie zabraknie ich nawet w południe, ale rano ma się możliwość
                      wyboru- my zajmowałyśmy zawsze te po prawej stronie zejścia, na takim niby
                      pięterku. Pozdrawiam.
                      I co do placu zabaw - faktycznie, do miejsca w którym się strzela z łuku nie
                      dotarłam, także mogę się jedynie bić w piersi.
                      • egipt-hotele Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.09.04, 08:59
                        Zdjęcia z idioten kamera ( 3 rok pod rząd ten sam ) także chyba nie da rady (
                        przynajmniej ja nie wiem jak ). Mureny były 2 : jedna po prawej od pomostu - ta
                        duża, druga mniejsza ale niebieska po lewej .My byliśmy własnie zawsze po
                        lewej stronie - blisko tej gry Włochów ( kamienie rzucali z uporem maniaka ale
                        trzeba przyznac, że jak nie było z nimi animatorów to było cicho. Ja mam
                        jeszcze pytanie odnośnie animatorów - jeden z nich a w zasadzie jedno z nich
                        do dziś nie wiem czy to byl meżczyzna czy kobieta?
                        • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.09.04, 13:39
                          He he he... Eight Wonder. Drag queen wieczorem, w dzień sportowa wersja... IMHO-
                          to już kobieta. Ale jeszcze trochę w ciele mężczyzny.
                          • pacio Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 22.09.04, 00:06
                            www.ventaglio.com/cgi-bin/cgi2nova.exe?SN_ADDRESS=ivvportal2&SN_METHOD=M_show3&Haz=01&Hbt=02&Hpg=05&Hvl=151

takie zdjęcia to ja rozumiem smile
                            • kleobobi Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 22.09.04, 17:46
                              Jeszcze raz dziękuje a informacje poprostu rewelacja już nie mogę doczekać się wyjazdu tym bardziej że dziś przedzwonili i poinformowali mnie że pobyt przedłużą nam o jeden dzień czyli 12 dni w cenie 7 rewelacja . Serdecznie pozdrawiam i oferuje pomoc Tajlandia Dominikana Indonezja USA.
                              • strus1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 08.10.04, 08:45
                                Gratulacje, ja lece 30.10.04 i miala to byc Tropicana Grand Azur, ale juz wiem,
                                ze moge o niej zapomniec, wiec dzis bedzie propozycja czegos innego. Polecali
                                mi wlasnie ten hotel Farane, wiec moze ....... smile))
                                • kleobobi Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 09.10.04, 13:18
                                  Czsc jak lecisz 30 to pewnie się spodkamy w razie czegomój nr 60024400. Pozdrawiam Waldek
            • piotrniedziela Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 01.07.05, 19:15
              Madzia a jak z rozrywkami nocnymi ???? ludzie raczej młodzi chetni do dyskotek
              czy starsi z dziećmi ???? czy naprawde te animacje sa tylko dla Wlochow czy
              biora raczej zawsze dziewczyny (wiadomo po co) a innych maja w dupie na takich
              zabawach...czy czuc ze Polak dla nich to cham i pijak ?
    • foldka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 26.08.04, 19:41
      Sluchajcie czy ten hotel nazywa sie Club FARANA czy Club FANARA?
      Czy mowicie o tym hotelu www.iberotel-eg.com/fanara.htm ?

Pozdrawiam
      • foldka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 26.08.04, 19:54
        foldka napisała:

> Sluchajcie czy ten hotel nazywa sie Club FARANA czy Club FANARA?
        > Czy mowicie o tym hotelu www.iberotel-eg.com/fanara.htm ?
        >
        > Pozdrawiam

Sory juz widze sa dwa hotele o podobnej nazwie
        pierwszy Club Farana ****
        tc.szczecin.pl/oferta/as_clubfarana.htm
        i drugi Iberotel Club Fanara ****
        tc.szczecin.pl/oferta/as_iberotelclubfanara.htm
        Oba czterogwiazdkowe i oba w Sharm el Sheikh.
        To chyba zupelnie inny wlasciciel.

Pozdrawiam,
        • egipt-hotele Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 26.08.04, 20:39
          To na pewno inny właściciel. Czytałam, że Fanara jest hiszpańska (Iberotel), a
          Farana - włoska.
    • medunia Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 15.10.04, 15:10
      Napisałam kilka postów wyżej, ale może jak będzie na samym dole, to prędzej
      ktoś mi odpowie smile
      Mam kilka pytań do osób, które były w tym hoteliku: Czy rzeczywiście w pokojach
      nie ma lodówek? Zastanawiam się nad wyjazdem do tego hotelu, a lodówka w naszym
      przypadku jest niezbędna, bo jedziemy z półrocznym dzieckiem będącym na diecie
      mleczno - słoiczkowej smile
      I jak wygląda ta "pełna forma" All inclusive (z czerwonymi opaskami), którą
      zalecano wykupić? Chodzi o all dinner?
      Aha, jeszcze jedno - czy dla poruszających sie z wózkem jest jakiś łagodny
      zjazd na plażę, czy tylko schody?
      Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedzi.
      Pozdrawiam
      medunia

• pitulka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.10.04, 23:40
      A myśmy wczoraj wrócili? Ehhhh wróciłoby się, wróciło ...
      A tak poważnie, to rzeczywiście hotel nieporównywalnie cudowny. Wspaniały
      klimat, miła obsługa, zwłaszcza barman (u nas był na dzienną zmianę przy dużym
      basenie) Moheb w okularach robił przepysznego drinia Moheb In Glasses lub w
      wersji bezalkoholowej Moheb No Glasses. Baseny wspaniałe, przemyślanie
      zrobione, jedynie śliskie podłoże (w basenie) może spowodować nagłą przygodę
      ornitologiczną. Trochę męczące wejście z plaży, zwłaszcza jeżeli nie zdążyło
      się zarezerwować obiadu (do 8 rano w głównej restauracji) w restauracji przy
      plaży. Za to kolacyjkę należy rezerwować gdzieś do 10. Co do języków, to mówią
      też po angielsku, ale czasami mieliśmy wrażenie, że i tak jak grochem o ścianę.
      Ale nawet to nie zmieni naszej opinii o hotelu.
      Rafa piękna. Pragnę zaznaczyć, że rano do 9 był chyba zazwyczaj przypływ i
      można było spokojnie popływać nad rafą, a nie tylko przed nią. A i woda mniej
      zmącona i mniej innych snurków.
      Co do graniczącego hotelu, to jest to 5-cio gwiazdkowy Reef Oasis, tej samej
      sieci Ventaglio, co i Club Faarana. A dopiero za Reef Oasis stoi wspomniany w
      innych postach Iberotel Club Fanara.
      Plaża też w Faranie najładniejsza, piasek drobniejszy (doszliśmy z mężem do
      wniosku, że chyba nawieziony, bo wszędzie był drobny żwirek), ale brak
      prysznyca na samej plaży (jest na wysokości restauracji przy plaży) może być
      problemem. Wchodzenie w tym słońcu, po rozgrzanym piachu, po schodach zniechęca.
      Teraz krótki kurs kolorów opasek:
      - czerwona - Polacy i Rosjanie (wliczam w to dawny ZSRR), wersja z obiadem
      - seledynowa (nie wiem jak konkretnie opisać ten kolor) - jak wyżej ale snacki
      - czarne - Włosi - VIP
      - srebrne - Włosi - firmy
      - białe - Włosi - grupy zorganizowane
      - różowe - Włosi - zwykli turyści.
      Jeżeli ktoś ma awersję do traktowania go jak Rosjanina (mylą nas ze względu na
      te same kolory opasek), może przekręcić opaskę na lewą stronę. Wyjdzie biały,
      ale wtedy mówią: "Ciao Ragazzi" (chyba tak się pisze). Nie wiem co lepsze.

Co do samych pokoi, to my trafiliśmy na pokój identyczny jak z katalogu Alfy.
      Ale był fajny. Miał swój klimat. Jedyne co, to klima, która miała chyba z 15
      lat i panel obsługowy był z ery kamienia łupanego. Działało, chłodziło, ale nie
      można było ustawić konkretnej temperatury. Jedynie na czuja. Nie narzekam,
      jedynie uprzedzam. Ale wiem też, że są pokoje (Polacy też je dostają) z klimą
      nowoczesną. Nam era kamienia łupanego została wynagrodzone widokiem na morze, a
      raczej na knajpę hotelu Reef, a za nią morze. Ale i tak suuuuuuper. Co prawda
      co wieczór mieli animacje do 1, ale czasami taką pościelówę puszczali, że
      zasypiałam jak kamień i nic nie kojarzyłam. Natomiast wiem, że można trafić na
      pokoje koło amfiteatru w Faranie i tam też bywa głośno.

Jednym zdaniem GORĄCO POLECAM. Chcę też przeprosić za chaos wypowiedzi, ale
      chciałam wszystko ująć i nic nie pominąć.
      • kleobobi Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.10.04, 12:20
        Czesc lecę za tydzień mam małe pytanko czy snack czy z obiadem jaka różnica.I
        czy byliście może w Kairze za jaką cene? Serdecznie pozdrawiam
        • egipt-hotele Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 25.10.04, 08:59
          Wersja snack, czyli kanapki i inne przekąski pizza, słodkie bułki śniadaniowe,
          pomidor, ogórek czasem coś smażonego itd. nie zwracałem zbytniej uwagi na
          snaki, przy tej temperaturze na słońcu nie myślałem o jedzeniu. Obiad podobny
          do kolacji, trochę mniejszy wybór dań ciepłych i warzyw. Czy warto dopłacić ?
          jeśli lubisz zjeść raczej tak, jeśli wytrzymasz do kolacji która jest dopiero o
          20.00, (ok 18 podają różne przekąski przy barze głównym, trafiłem na
          hamburgery, i inne ciekawe wynalazki całkiem smaczne) nie zawracaj sobie głowy.
          Jedyny mankament to brak baru z daniami 'la carte, oczywiście płatnymi, czasem
          miałem ochotę na coś innego niż dwa rodzaje makaronu. Godziny posiłków oprócz
          śniadań (7.30 do 10.15) nie były w moim typie. Polecam knajpe na plaży po
          wcześniejszej rezerwacji.
          Do Kairu wycieczka za 50$ u rezydenta (alfa-star) Start o 01.00,powrót
          następnego dnia ok 02.00 Warto, pozdrów Sfinxa !
          • kleobobi Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 25.10.04, 10:43
            Dzieki za info Sfinxa pozdrowie . Wyjazd już w sobote nie moge się doczekać
            jeszcze raz dziękuje za wiele cennych rad i myśle że po powrocie będe mógł też
            podzielić się informacjami i radami.Pozdrawiam Waldek
            • pitulka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 25.10.04, 14:43
              Życzę udanego pobytu wink Jeżeli będziesz jechał do Kairu, to koniecznie weź do
              autokaru poduszę z pokoju (wszyscy tak robią, więc nikt się nie czepia) i
              ciepłe ubranie - długie spodnie i bluzę z długim rękawem. Jak kierowca odpala
              klimę, to robi się przeraźliwie zimno.
              A co do kolacji, to przed naszym wyjazdem zmienili porę i teraz jest od 19:30.
              Lepiej, że wcześniej.
              • kleobobi Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 26.10.04, 20:50
                Jeszcze raz dzieńki takie informacje są naprawde przydatne.Pozdrawiam
              • abubo Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 04.11.04, 15:14
                Czy to Ty Beatko?
                Pyta Ania - z Faraany smile z grupką znajomych smile
                • pitulka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 17.11.04, 15:21
                  Tak to ja, wysyłam już e-mail do Ciebie wink
    • cj_2005 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 24.01.05, 08:41
      Dokładnie nazwa hotelu brzmi: El Faraana Club
      Położenie i hotel są do akceptacji - nawet dużej. Oprócz ładnych pokoi
      hotelowych rozmieszczonych w domkach piętrowych po kilka ma się do dyspozycji
      plażę z ładną rafą oraz co ważniejsze to piasek, którego mimo wszystko, że to
      tereny pustynne, mało.
      Nie będę powtarzał, tego co już inni na forum zamieścili, zaznaczę, a może
      uściślę jeden fakt dotyczący animacji - szczególna uwaga dla sprzedających
      wczasy. Animacja w hotelu jest na najwyższym poziomie, prowadzona w taki
      sposób, że nie masz czasu żeby odpocząć. Od rana do wieczora animatorzy
      wypełniają twój czas: aerobik, nauka tańca (merenge), siatkówka, turniej
      łuczniczy, przedstawienia z tańcem nowoczesnym, satyryczne, dla dzieci, każdego
      dnia inne. Zespół animatorów liczy około 20 osób. Do tego są dostępne korty do
      tenisa, boisko do mini piłki nożnej (max po 6 osób drużyna - gra z Włochami to
      sama przyjemność). Wszystkie animacje są prowadzone po włosku przez Włochów. I
      teraz najważniejsze: ANIMACJE SĄ WYŁĄCZNIE DLA WŁOCHÓW.
      Ze względu na tak rozbudowany program animacyjny i styczeń małe było
      zainteresowanie włochów animacjami, stąd można było skorzystać z niektórych
      zabaw. Także jak pani mówi, że jest animacja, ale tylko po włosku to jest tylko
      część prawdy. Animacje jest wyłącznie dla Włochów.
      Poza tym wszystko do przyjęcia.
      • pacio Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 07.02.05, 11:12
        cj_2005 napisał:

> Nie będę powtarzał, tego co już inni na forum zamieścili, zaznaczę, a może
        > uściślę jeden fakt dotyczący animacji - szczególna uwaga dla sprzedających
        > wczasy. Animacja w hotelu jest na najwyższym poziomie, prowadzona w taki
        > sposób, że nie masz czasu żeby odpocząć. Od rana do wieczora animatorzy
        > wypełniają twój czas: aerobik, nauka tańca (merenge), siatkówka, turniej
        > łuczniczy, przedstawienia z tańcem nowoczesnym, satyryczne, dla dzieci, każdego
        >
        > dnia inne. Zespół animatorów liczy około 20 osób. Do tego są dostępne korty do
        > tenisa, boisko do mini piłki nożnej (max po 6 osób drużyna - gra z Włochami to
        > sama przyjemność). Wszystkie animacje są prowadzone po włosku przez Włochów. I
        > teraz najważniejsze: ANIMACJE SĄ WYŁĄCZNIE DLA WŁOCHÓW.
        > Ze względu na tak rozbudowany program animacyjny i styczeń małe było
        > zainteresowanie włochów animacjami, stąd można było skorzystać z niektórych
        > zabaw. Także jak pani mówi, że jest animacja, ale tylko po włosku to jest tylko
        >
        > część prawdy. Animacje jest wyłącznie dla Włochów.
        > Poza tym wszystko do przyjęcia.

Być może coś się zmieniło, na gry i zabawy zespołowe byliśmy zapraszani.
        Zapytałem się staffa, czemu tylko włosi, w odpowiedzi usłyszałem że mało polaków
        zna angielski a jeszcze mniej włoski, zresztą jesteśmy mało rozrywkowym narodem
        za dużo gadamy za mało się bawimy, chyba że przy barze po 21 wink

Ciao ragazzo
        • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 17.02.05, 12:20
          Co do animacji wyłącznie dla Włochów - to sie nie zgadzam. Brałam udział w
          niejednej (aerobik, nauka tańca, występy w teatrze) i nie było żadnego problemu.
          Wręcz przeciwnie - byłyśmy z koleżanka zapraszane bardz serdecznie do nich.
          • cj_2005 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 08.03.05, 09:51
            To że ktoś brał udział w zabawach, imprezach nie oznacza, że było to dla ciebie
            przygotowane. Ja również codziennie wciskałem się na zajęcia, ale nie oznacza
            to, że hotel przygotował to dla mnie. A gadanie, że Polacy nie potrafią bawić
            się, że nie znają języka, są leniwi na wakacjach - to proszę na swoich
            doświadczeniach ocenić. Czy bralibyście udział w imprezach, zabawach, gdyby w/w
            argumenty decydowały o tym?
            Nic nie zmieni faktu, że animacje w tym hotelu są dla Włochów, organizowane
            przez włoskie biura podróży. A to, że ktoś brał w nich udział nie zmienia
            faktu, że łapał się na przysłowiowy "krzywy ryj"!
            Pozdrawiam
            i życzę równie rewelacyjnych wczasów.
            • dalloway Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 08.03.05, 21:28
              Nic podobnego. Jest to oferta hotelu, a nie biura podróży. Hotel jest włoskiej
              sieci Ventaglio, więc animacje sa po włosku. Mamy to na papierze, bo znajomi
              reklamowali (język, bo obiecano imz angielski) i szefostwo hotelu wydało
              oficjalny papier z pieczątkami, że dla wszytskich gości hotelu jest program
              włoski.
              Zreszta starczy spojrzeć na stroje teamu animacyjnego - wszytsko z napisami
              Ventaglio, a nie konkretnych biur podróży, które tam Włochów wysyłają (czyli
              powiedzmy Mercure czy Ibis, a nie Alfa Star czy Scan Holiday)
              • andrzejlitwicki Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 08.03.05, 23:09
                przepraszam, ale nie rozumiem.
                jedziemy do tego hotelu we wrześniu i chciałbym wiedzieć.
                czy Polacy są wypraszani z tych animacji? czy team animacyjny ostentacyjnie
                unika zabaw z Polakami?
                bo nie rozumiem. jeżeli jest to hotel włoskiej sieci, w którym 80% gości to
                Włosi, to w jakim języku mają być animacje?
                poza tym, byliśmy w jednym "włoskim" hotelu w Sharm i nie zauważyłem, żeby z
                zabawą z Włochami były jakieś problemy...
                pzdr
                • dalloway Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 09.03.05, 10:24
                  Oczywiście, że nie są. Znajomi reklamowali, bo mieli obiecany (w katalogu)
                  angielski - w takim wypadku to już niezgodnośc z umową, ale to wina biura, nie
                  hotelu.
                  Team do Polaków nic nie ma. Chcesz to przychodzisz, nie chcesz to nie, nikt cie
                  ani nie zachęca, ani nie zniechęca. Animacja jest fajna i róznorodna - na plaży
                  m.in. nauka tańca, aqua aerobik, strzelanie z łuku, po południu aerobik przy
                  basenie, wieczorem dyskoteka, zabawy w typie głupawych teleturniejów (Włosi to
                  uwielbiają, ja mniej, ale co kto lubi), czasem teatr, film albo przyrodniczy
                  pokaz slajdów z pogadanką. Co jakiś czas są wieczory tematyczne w restauracji,
                  wtedy jest jedzenie z danego regionu, dekoracje, włosi się przebierają - np. za
                  biesaidników Lukullusa. Ja ogólnie polecam rozrywki ruchowe, fajne i na dobrym
                  poziomie prowadzone, reszta mnie nie interesuje z zasady, ale myslę, że nie
                  byłoby na co narzekać. Jest też szkoa nurkowa, dosyć dobra, ale i dosyc droga.
                  Za to plus, że na miejscu.
            • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 08.03.05, 23:36
              no comments
              • micurka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 08.03.05, 23:37
                Moje no comments odnosi się do postu cj_2005
            • pacio Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.03.05, 13:33
              cj_2005 napisał:

> To że ktoś brał udział w zabawach, imprezach nie oznacza, że było to dla ciebie
              >
              > przygotowane. Ja również codziennie wciskałem się na zajęcia, ale nie oznacza
              > to, że hotel przygotował to dla mnie. A gadanie, że Polacy nie potrafią bawić
              > się, że nie znają języka, są leniwi na wakacjach - to proszę na swoich
              > doświadczeniach ocenić. Czy bralibyście udział w imprezach, zabawach, gdyby w/w
              >
              > argumenty decydowały o tym?
              > Nic nie zmieni faktu, że animacje w tym hotelu są dla Włochów, organizowane
              > przez włoskie biura podróży. A to, że ktoś brał w nich udział nie zmienia
              > faktu, że łapał się na przysłowiowy "krzywy ryj"!
              > Pozdrawiam
              > i życzę równie rewelacyjnych wczasów.

Ty się wciskałeś, ja byłem zapraszany. Nie wiem z jakiego powodu bawiłes się na
              "krzywy ryj", hotel organizował animacje w języku włoskim, nie było problemów
              językowych (angielski) były tylko zabawne sytuacje z włochami, którzy mówili do
              mnie po włosku, ja prosiłem o przetłumaczenie smile(np. przy głównym barze zabawy
              słowne)
              Opinia o polakach jest podkreślam od staffa, czyli od ludzi którzy robili
              animacje, zreszta po takiej odpowiedzi nie wnikałem dalej nie widziałem takiej
              potrzeby.
              Jeżeli chcesz miec w pełni polską animacje jedź do Club Kardelen Polska, Side w
              Turcji, jeżeli w tym roku nadal będzie oferta
              • tolka15 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 07.09.06, 20:51
                bylismy tam w styczniu.hotel super.przeniesli nas do niego z Hostmark
                Resort.pelnego ruskiej holoty niemilej wrecz zlewajacej obslugi.ochydnego
                jedzenia.Club Farana byl naszym wybawieniem.
      • piotrniedziela Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 01.07.05, 19:07
        witam a jak z rozrywkami nocnymi ???? ludzie raczej młodzi chetni do dyskotek
        czy starsi z dziećmi ???? kto sie wybiera pod koniec lipca ???
    • kauki Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 11.03.05, 16:29
      Wybieramy sie tam w czerwcu na nasza podroz poslubna, zrobiona mamy juz
      rezerwacje w alfa star, szukam aktulanych stron www z zdjeciami tego hotelu,
      czy jestescie w stanie mi cos polecic?
      pozdrawiam i z gory dziekuje
      kauki
      • dalloway Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 11.03.05, 20:41
        www.ventaglio.com/cgi-bin/cgi2nova.exe?SN_ADDRESS=ivvportal2&SN_METHOD=M_show&Haz=01&Hbt=02&Hpg=32

to panoramki, po lewej wybierasz co chcesz zobaczyć, nie wiem czy znasz włoski,
        ale na wszelki wypadek:
        animazione in spiaggia - animacje na plaży
        ingrsso - wejście
        camera - pokój
        piscina - basen

www.ventaglio.com/file_html/download/pdf_ventaglio/estate_2005/tropici/182_187.pdf

a to katalog, pokój jest taki jak w katalogu (pod względem wielkości), a nie
        jak w panoramce
        należy unikać domków obok teatru, jesli przeszkadza Ci hałas w nocy
        z kolei te przy murze są blisko drogi i od ok. 6 rano hałasują klaksony - przy
        czym to nie jest bardzo głośne
        • kauki Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 13.03.05, 13:52
          Wielkie dzieki za informacje,
          pozdrawiam
          kauki
        • miazik Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 03.05.05, 14:15
          Które domki sa najlepiej usytuowane? Chodzi mi blisko do plazy i basenów w
          miare sensownym widokiem i czy jest mozliwosc załatwienia tam sobie tego
          miejsca za kaske w postaci dolców .
    • raf555 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.03.05, 14:39
      Witam,
      mam pytanko do wszystkich, którzy byli w obiekcie - czy można wybrać się tam z
      1,5 rocznym dzieckiem?; jak jest z lodówkami w pokojach?; (są sprzeczne
      informacje); jak wygląda możliwość zakupu miejscowych produktów typu jogurty,
      serki itp.?
      • dalloway Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 22.03.05, 08:14
        Lodówek nie ma na 100%. Myślę, że jak się jedzie z dzieckiem to może być
        problem, dla nas nie był żaden, bo byliśmy w grudniu, kiedy nie było az takich
        upałów, no i klima była aż nadto wydajna, a zimne picie w każdej chwili z
        każdego baru, bo all. Miejscowe produkty można kupować w supermarkecie, który
        jest dla miejscowych ("nieturystyczny") i jest zaraz za hotelem, może 300 m. Na
        śniadanie podają jogurty i serki Nestle. W hotelu było co najmniej kilka osób z
        bardzo małymi dziećmi, ale nie potrafie powiedzieć, czy on się dobrze czy źle
        nadaje, bo sama jeszcze dziecka nie mam i pewnie wiele szczegółó w mi umyka. Na
        plażę od pewnego miejsca są schody - to krótki kawałek, ale jednak - ludzie
        zostawiali wózki na szerokim tarasie przed tymi schodami (generalnie zejście
        jest "zjazdem"). W jadalni są krzesełka dla dzieci.
      • melin1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 23.03.05, 20:05
        Wczoraj wróciłam z tego hotelu ..Było tam mnóstwo rodzin z małymi
        dziecmi ...Lodówek w pokojach nie ma a jogurty mozna kupić niedaleko w
        sklepie .Pozdrawiam
        • foka9 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 25.03.05, 14:10
          Witam, mam pytanie dotyczace baru na plazy ?
        • ecolab1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 26.03.05, 11:06
          Tez wlasnie wrocilem i musze powiedziec, ze ten hotel to strzal w dziesiatke, ale po kolei:

ZALETY:

1. Jeden z niewielu hoteli z wlasnym doostepem do morza oraz rafa nalezaca do parku narodowego. Inni tu placa w celu podziwiania rafy, ja ja mialem za free.
          2. Z dala od lotniska !!! Blisko do sklepu.
          3. Jedzenie zmienne dzieki 80% rezydujacym tu Wlochom, w innych hotelach ciurkiem to samo kazdego dnia.
          3. Kort do tenisa, boisko do pilki, baseny w tym jeden ze sztuczna fala
          4. Ciekawa plaza, klif
          5. Obsluga Koptyjska (rdzenni Egipcjanie - chrzescijanie)
          6. Doskonaly bar z napojami...mozna wyniesc jedzenie z restauracji oficjalnie, jest w tym celu folia metalaowa to pakowania zywnosci (tylko po co)
          7. UWAGA ! ALL SNACK to wystarczajacy posilek w ciagu dnia, tym bardziej, ze w pelnej opcji trzeba gonic do restaturacji, ktora znajduje sie daleko od plazy.

WADY

1. Ogolnie malo, mysle ze sie pojawia w zwiazku z rozbudowa hotelu (prace budowlane). W moim wypadku mlot pneumatyczny "chodzil" na plazy 5 dni i trzeba bylo szukac w miare cichego miejsca. Na szczescie przestali...
          2. Pokoje sa rozne nowe i nowsze..sam zmienialem pokoj, bo mialem widok na ogromny klimatyzator, wiadomo halas.
          3. Dla nie ktorych wada moze byc zejscie do morza z wysokiej gory (grubasy, ale to tylko zdrowie.

TYLE z mojej strony.
          • kauki Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 16.04.05, 15:48
            Wybieramy sie na naszą podróż poślubną do tego hotelu (28/06/2005), także
            wszystkie Wasze informacje czytane są przez nas na bieżąco. Z góry Wszystkim
            dziekujemy za ciekawe posty,
            pozrawiamy
            scully&gęś
            • dalloway Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 17.04.05, 11:43
              mała korekta: dla mnie też all snack byłoby absolutnie wystarczające, natomiast
              nie jest prawdą, że trzeba drałować na obiad do głównej restauracji - wystarczy
              rano zgłosić, że chcesz jeść w restauracji Panorama, która jest nad plażą i
              masz rzut beretem
              • ecolab1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 19.04.05, 15:44
                To prawda jest restauracja PANORAMA, nie wiem jak obiady, ale jesc tam kolacje to pomylka - malo, zimne i oglnie nieciekawie. A ten rzut beretem to daleki, bo na gore trzeba sie gramolic. A jak juz jestes na gorze, to i glownej restauracji nie daleko...
                • dalloway Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.04.05, 12:51
                  dla mnie to był rzut beretem. Zdrowo jest chodzic po schodach smile No i na
                  jedzenie też nie moge narzekać - może było ciut skromniejsze, ale to racji
                  stylu kuchni - bardziej "rustykalne". Nigdy w życiu nie jadłam tak cudownych
                  szszłyków z kurczaka, warzyw i krewetek tiger, jak w panoramie.
                  A poza tym naprwde uważam obiad za zbędny, tym bardziej że przy barze plazowym,
                  chyba od 12 do 14, są gorące przekąski, z reguły bardzo dobre (raz tylko były
                  jakies ohydne hotdogi), często np. caponata z kurczakiem w dużej picie - pycha.
                  Ja następnym razem na pewno nie wykupie obiadów, bo dla nas to za dużo żarcia.
                  • ecolab1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 23.04.05, 14:39
                    ... no wlsnie w bylem w marcu, z tego co piszesz, to "sanki" ci smakowaly, hm, podczas mojego pobytu krolowala bula - raz miesem, raz z parowka..takie zapychacze
    • gocha48 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 05.04.05, 09:34
      Czy mozecie mi poradzic! 17.05 jade do Sharm i nie moge sie zdecydowac czy
      wybrac Iberotel Fanara Residence czy Club Farrara.
    • gocha48 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 05.04.05, 10:46
      a moze ktos leci 17 maja do Iberotelu Fanara???
    • gordon26 Re: Club FARANA - SEJF 17.04.05, 15:00
      Mam pytanie dotyczące sejfu w hotelu. Nigdzie takowa informacja nie jest
      dokładnie opisana. dzieki za odpowiadz.
      • dalloway Re: Club FARANA - SEJF 18.04.05, 08:00
        tylko w recepcji, nie pamietam na 100% ale chyba bezplatny
      • magdal999 Re: Club FARANA - SEJF 19.04.05, 11:51
        Owszem- sejf jest w recepcji: mały, ale bezpłatny!
        • gordon26 Re: Club FARANA - SEJF 21.04.05, 15:42
          Pytanie uzupełniającesmile ??? czy kazdy ma klucz do swojej skrytki jak to bywa w
          hotelach. spotkalem sie z postem ze w faranie jeste to troszke inaczej
          rozwiazane. a pytm bo wlasnie dzis nabylismy drogą kupna wczasy w faranie
    • ginger151 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.04.05, 16:46
      Wróciłam pod koniec marca po dwutygodniowym cudownym pobycie w Farana. To
      dzięki pozytywnym opiniom na forum wybrałam ten hotel. I nie zawiodłam się.
      Plaża otulona klifem, piękna rafa i bajecznie kolorowe rybki. Najładniejsza
      część hotelu to ta najnowsza. Basen ze sztuczną falą i wszystkie budynki wokół
      niego; niewielkie piętrowe hotelowe oraz recepcja, restauracja, sklepy. No i
      oczywiście nie można zapomnieć o africana bar. Tu rozpoczynałam dzień kawą
      espreso i kończyłam dobrym drinkiem( w sympatycznym towarzystwie znajomych z
      Wieliczki i Krakowa ). Niepowtarzalną atmosferę Farana tworzą Włosi. Pełno w
      nich radości, uśmiechu aż chce się żyć i bawić razem z nimi. Polecam spacery
      górą klifu w kierunku dzielnicy willowej, niezapomniane widoki; piękny jest
      kolorowy kanion, i warta grzechu Jerozolima .Życzę równie udanych wakacji jak
      moje.
      Ginger
      Kosztowności można złożyć w recepcji do depozytu za pokwitowaniem.
      • miazik Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 22.04.05, 21:02
        Mam pytanie szukam hotelu na wakacje . Za jaka sume pieniedzy mozna tam
        pojechac??? Ile pianiedzy wart jest Club Farana na 14 dni???
      • ecolab1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 23.04.05, 14:43
        ........ wszystko prawda, KRAKÓW pozdrawia, troche brak tej kawki
    • kauki Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 23.04.05, 18:05
      Juz nie moge sie doczekac az tam wyladujemy. W czerwcu spedzimy tam nasza
      podroz poslubna. Kazdy Wasz post jest czytany przez nas na biezaco. Wielkie
      dzikei i pozdrawiamy.
      • sasza1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 24.04.05, 15:12
        Jesli jedziecie Państwo pierwszy raz ( w ciepłote w ogóle) to nie popełniajcie
        Panstwo błędów większości związanych z nadmiarem ciuchów. połowy i tak sie nie
        ubiera. Zwłaszcza w czerwcu. natomist grzałka do wody przyda sie jak ktoś lubi
        rano kawę na swoim balkonie lub tarasie. Ale hotel fajny, mnie najbardziej
        podobała sie plaża, a SSH byłam już 4 razy. I wszystkiego dobrego na nowej
        drodze życia.
        • kauki Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 24.04.05, 21:41
          Dziekujemy bardzo za zyczenia i wskazowki, jest nam bardzo milo,
          pozdrawiamy
          A&P
        • miazik Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 27.04.05, 08:57
          Mam pare pytan. Bardzo bede wcieczny jezeli ktos na nie mi odpowie.
          - jaj jest zprzyznawaniem pokoi, jedziemy w cztery osoby czy jest mozliwosc ze
          bedziemy mieszkac w tym samym bungalowie, lub blisko siebie?
          -czy z pokoi jest widok na morze??
          -które bungalowy, pokoje sa blisko morza, lub które sa najciekawiej połozone
          -jak daleko do plazy??
          Dzieki z góry za odpowiedz
        • cimagda Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 05.03.08, 22:03
          Witam,
          16 lipca lecimy z Wrocławia (z mężem i 7-letnim synem) do Sharm el
          Sheikh do Club Farana, Czy ktoś się wybiera tam w tym samym czasie?
          Pozdrawiam
          • dzasta76 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 11.04.08, 17:48
            My wybieramy się również 16.07 do Farany i także z Wrocławia,4 osoby
            dorosłe i 2dziewczynki w wieku 8-9lat.Napewno się spotkamy.Z jakiego
            biura podróży lecicie.Pozdrawiam
            • cimagda_01 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 16.04.08, 18:24
              Witam,
              My lecimy z biura ALFA STAR, nie znam tego biura, różne są opinie na
              jego temat (chodzi o rezydentów), ale myślę że nie będzie tak źle,
              na pewno te wczasy będą miłym wspomnieniem. Do Egiptu lecimy
              pierwszy raz i dzięki temu forum poznaliśmy opinię na temat tego
              kraju i naszego hotelu, głównie same pozytywy. Nie wiem tylko jak
              poradzimy sobie z upałami, ale myślę że nasze dzieci będą miały
              frajdę. Byliście może już w tym hotelu?
              Pozdrowienia z Jeleniej Góry

Pozdrowienia z Jeleniej Góry
              • dzasta76 Re: Club FARANA - do cimagda_01 20.04.08, 22:30
                Niestety w tym hotelu jeszcze nie byliśmy ale jesteśmy dobrej
                myśli.W Egipcie byliśmy w ubiegłym roku ale w Hurgadzie,naszym
                dzieciom upał nic a nic nie przeszkadzał,dziewczyny nie wynużały się
                z wody,bawiły się naprawde świetnie.My lecimy z Sun&Fun.Mam nadzieję
                że będziemy się dobrze bawić.Do zobaczenia na lotnisku.Pozdrawiamy
                Justyna i Marcin
                • cimagda_01 Re: Club FARANA - dzasta76 26.06.08, 21:55
                  Cześć
                  Mam pytanko, o której macie wylot bo my o 23:20, Z tego co widziałam
                  na stronie SUN&FUN to macie wylot o 12:00 więc chyba się spotkamy
                  dopiero w hotelu.
                  Pozdrawiam
                  • bobswit Re: Club FARANA - dzasta76 27.06.08, 19:50
                    Ja z rodzinką wylatuję 2.07 z Wrocka o godz. 23.20. Niestety z przykrością muszę
                    stwierdzic że jestem o jeden nocleg do tyłu (ponieważ w hotelu bedziemy około
                    6.00)- cały dzień na odespanie . Biorąc pod uwage godz wylotu z powrotem z
                    Sharm jestem również do tyłu o jedna kolację. W ww sprawie złożyłem do Alfa star
                    zapytanie (email). Na razie przeczytali i mnie olali. Ale zamierzam zrobic im
                    niespodziankę i złożyc po powrocie "małą" reklamację. Co wy na to?
          • evita53-2 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 25.06.08, 23:08
            My z mężem też lecimy 16 czerwca z Wrocławia. O której wylot? Bo są
            dwa loty..
    • jackolini Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 28.04.05, 10:28
      Czy ktoś coś wie na temat bazy nurkowej w tym hotelu. Jakie mają ceny ? i czy
      można z nimi nurkować z brzegu - przy hotelu ?
      • pacio Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 28.04.05, 12:16
        Nurkowac można, jaka jest różnica z ceną na mieście tego nie wiem. Sprzęt
        porządny zadbany.
        • dalloway Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 28.04.05, 21:28
          sprzet dobry, instruktorzy dobrzy, drogo, ceny w euro (na samym kursie sie
          traci, w dolarach taniej)
          nie wiem czy mozna z brzegu bo nie pytalam
          • miazik Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 05.05.05, 12:31
            Z tego co przeczytałem nurkowanie troche kosztuje, są inne szkoły nurkownia w
            nizszych cenach niz w Faranie?? Chodzi mi o jednodniowe wypłyniecie z dwoma
            zejsciami pod wode z butla. Czy bezpiecznie jest wynając taxi i podrózowac
            sobie (4 osoby) Góra Synaj , Razerwaty itd?? Ile kosztuje wyjazd do Dahab na
            własną reke i czy to sie bardziej opłaca niz wycieczki zorganizowane?? Czy na
            Sharm sa imprezy (dobra głosna muza, duzo ludzi tance hulanki swawola??? Czy
            Farana posiada takową impre (lece poczatak Lipca)? I ostatnie pytanie . Które
            miejsce noclegowe w Faranie jest najlepsze?? Co mam powiedziec po przylocie w
            recepcji człowiekowi wreczajac mu dolce zeby zakwaterował mnie własnie tam
            gdzie chce.
            • kreola Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 10.05.05, 10:25
              W Sharmie jest Max, ktory ma doskonale ceny na nurkowanie.
              Zajrzyj na jego strone: www.profundivers.com/
              Tam sa wszystkie namiary, naprawde polecam!

A w Faranie bylam w marcu i hotel bardzo polubilam smile
    • waldiania Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) - POKOJE? 08.05.05, 11:32
      DO FARANY JADĘ W CZERWCU .JEDZIE NAS 3 OSOBY DOROSŁE ,DZIECKO 11 LAT I DZIECKO
      2 LATKA. ZAPŁACILIŚMY ZA 2 POKOJE (2 OSOB. Z DOSTAWKĄ + 1 OSOB.). BYŁABYM
      WDZIĘCZNA ZA PODPOWIEDZ , W KTÓREJ CZĘŚCI HOTELU SĄ DOBRE POKOJE, CZY ISTNIEJE
      MOŻLIWOŚĆ ZAKWATEROWANIA POK. 1 + POK. 2 BLISKO SIEBIE? Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA
      INFORMACJĘ.
    • nurasek1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 10.05.05, 09:38
      Mam pytanie do osób, które były w Faranie w Sharmie. Wylot do Polski
      mamy w nocy z niedzieli na poniedziałek. Doba hotelowa kończy się o 12 w
      niedzielę, czy mozna przedłużyc rezerwacje pokoju o ten jeden dzień, czy
      zrobić to bezpośrednio w recepcji hotelu czy przez biuro podróży. Ile
      to może kosztować? Z góry dziękuje za odpowiedź.
      • bukati Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 10.05.05, 14:11
        Można zapłacić za pokój na następne 6 godzin - do 18.00 (25$)lub 12 godzin (50
        $). Wtedy ok 24.00 trzeba oddać kluczyk. Ale spokojnie można zostawić bagaże w
        recepcji. Nie ma raczej strachu o nie, bo na teren hotelu nikt (bez opaski) nie
        ma prawa wejśc. Poza tym osoby opuszczające hotel z bagażami nigdy nie robią
        tego na własną rękę, tylko podjeżdża po nich autokar. Gdyby więc ktoś próbował
        wyjść z Waszymi bagażami, ochrona szybko by zareagowała smile
        Polecam ogromnie ten hotel. Poniżej zamieszczam też dłuższy opis, który
        przesyłałam już kilku osobom na priv.
        Ania

Wszystko jest tam super. Niektórym może przeszkadzać ilość Włochów i to, że
        animacje są wyłącznie w tym języku, ale nam się to bardzo podobało. Dzięki
        temu, było mniej osób z Rosji i Niemiec, z czego byliśmy bardzo zadowoleni. Ja
        po powrocie zapisałam się na włoski smile
        Co do posiłków, to chyba do 10 jest śniadanie (łopatologiczne jak to w krajach
        arabskich). Owoce, mleko, płatki, pełno pieczywa, serów i wędliny. Mało
        urozmaicone, ale to standard w hotelach w Egipcie.
        Na lunch (od 13.30) w wersji all inclusive snack, są pizze i kanapki w barach
        przy basenie i na plaży, plus warzywa. Naprawdę wystarczy. Do tego oczywiście
        wszystkie napoje (w wersji dinner jest obiad w restauracji). Obiadokolacje to
        mega uczta. Od owoców morza i ryb, przez wyśmienite mięsa, sałatki, pasty,
        lazagne i inne przepyszne rzeczy aż do wspaniałych deserów. Naprawdę super!!!

Baseny są trzy. Jeden mały przy dyskotece między domkami, drugi blisko budynku
        głównego z barem, "latarnią morską" i rewelacyjną sztuczną falą. Trzeci ciut
        mniejszy bliżej zejścia na plażę, ale za to z trampoliną.
        Plaża najpiękniejsza ze wszystkich plaż hotelowych (tylko Coral Beach Tiran ma
        podobną, ale nie ma wersji all inclusive).
        Pokoje są różne. Jedne bliżej plaży w osobnych domkach, inne (jak nasze) w
        budyneczkach blisko basenu głównego i restauracji (zaczynają się na 5..) są
        superowe. Raczej zwykłe - arabskie. Nie są zeuropeizowane, co mi się akurat
        bardzo podobało. Nasi znajomi dostali pokój bardzo oddalony od nas a drudzy
        blisko małego basenu przez co z grzybkiem na ścianie, ale w ciągu godziny
        wszystko zamieniliśmy i mieliśmy pokoje koło siebie i to śliczne (bez żadnych
        opłat!!!). Załatwiajcie wszystko sami, bo nie ma co zawracać rezydentom głowę -
        oni i tak są biedni przez niektórych porąbanych wczasowiczów z Polski (mieliśmy
        taką jedną, co sama miałam ochotę ją ukatrupić).
        Jesli chodzi o zejście na plażę, to idzie się spacerkiem ok. 5-7 minut, ale
        schody nie są strome, więc nie jest to męczące. Ale za to jakie widoki!!!

Z hotelu wszędzie jeździ się taksówkami za 15 funtów egipskich. Oczywiście cena
        wyjściowa to 50 smile ale schodzi się łatwo. Po prostu trzeba się odwrócić i
        powiedzieć, że się nie jedzie i od razu się zgodzą. Do Naama Bay jest ok. 6 km
        a do starego Sharm z 3 km.
        W hotelu jest 500 pokoi, zatem sporo gości, ale nigdy się tego nie odczuwa (to
        ogromny teren). Jesli ktoś chce zobaczyć kilka widoczków, to proszę o mail na
        priv bukati@wp.pl
        Pozdrawiam
        • miazik Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 11.05.05, 09:27
          Lepiej sie starac o pokoje blizej basenu głównego czy blizej plazy??? A tak w
          ogóle dzieki BUKATI za fajna relacje???
          • madzia112 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 11.05.05, 19:58
            Hej, przeczytalam wszystkie posty o El Faraana i chyba się tam w tym roku
            wybiorę. Jednej kwestii tylko nie znam do końca - chodzi mi o plażę - czy jest
            łagodne, piaszczyste zejście do morza ? Czy tylko pomost, a martwa rafa zaczyna
            się od brzegu ? Bardzo zależy mi na dokładnym opisie !
            • pacio Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 11.05.05, 21:57
              jest łagodne zejście parę metrów i martwa rafa, jest pomost mozna też korzystać
              z pomostu pontonowego hotelu po lewej stronie. Przy pomoście z prawej strony
              jest wiecej łagodnego zejścia. Tak czy siak rafa jest rewelacyjna ok. 6-7 rano
              wspaniała!
        • gordon26 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 12.06.05, 11:53
          witam jedziemy do Farany 28.06 mamy 2 pytania

czy w przypadku wykupienia wersji all inclusive dinner mam rowniez prawo do
          snacków
      • 1957al Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 12.05.05, 14:26
        nurasek1 napisała:

> Mam pytanie do osób, które były w Faranie w Sharmie. Wylot do Polski
        > mamy w nocy z niedzieli na poniedziałek. Doba hotelowa kończy się o 12 w
        > niedzielę, czy mozna przedłużyc rezerwacje pokoju o ten jeden dzień, czy
        > zrobić to bezpośrednio w recepcji hotelu czy przez biuro podróży. Ile
        > to może kosztować? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Lepiej zrobić to przez Biuro podróży. Mieliśmy przypadek, że przy dużym
        obłożeniu, nie mogli przedłużyć pokoju dla 2 osób.
    • 1957al Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 12.05.05, 14:24
      Zejście do morza dla osób słabopływających jest doskonałe. Dlatego nie rozumiem
      opinii,że podobną plaże ma Coral Beach Tiran ( tam nie ma zejścia łagodnego -
      tylko od razu łup na 10 m głębiny z pomostu). Natomiast rafy sa porównywalne,
      choć przy Faaranie nie było napoleonów ( ale więcej muren). Ale rzeczywiście
      chyba najlepsza z plaż dla osób nie skaczących od razu na głębiny. Z pomostu
      trzeba od razu też na jakieś 10m głębiny chlupnąć. Natomiast konieczne są buty
      dla tych , którzy pływają na tzw. płytszej wodzie- w każdej chwili można stanąc
      na nogi. A tak to fajnie jest w tym hotelu, choć w Tiranie wg mnie lepsze
      ciasta.
      • madzia112 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 12.05.05, 18:08
        Piszecie, że jest piaszczyste zejście - do jakiej głębokości jest piaszczyste
        dno ? Czy można sobie popływać do tak do ok. 2 m głebokości ( aby w razie czego
        móc stanąć ) ? Tak drążę ten temat bo jadę z osobą słabo pływającą i nie chcę
        aby miała alternatywę - pomost lub woda do kolan wink
        • 1957al Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 13.05.05, 07:58
          Byłam w Faaranie, i słabo pływam dlatego polecam własnie to zejście do wody ,
          na odcinku ok 50 m jest głebokość od zera do ok. 170 cm, tylko naprawde
          trzeba miec buty ze względu na jeżowce i takie skaliste resztki rafy. Niestety
          z pomostu od razu jest głęęęęboko.Ale dla takich pływaków jak ja i pewnie Pani
          ta plaża jest lux. Podobną mają te sąsiednie z Faaraną.
          • miazik Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 13.05.05, 09:30
            Dowiedziałem sie juz sporo ciekawych rzeczy na temat tego hotelu, ale czy ktos
            wreszcie napisze , w którym miejscu na terenie hotelu mieszkac najlepiej ( nr
            domku, czy to budynek główny , blizej morza ???? Które miejsce do spania jest
            najlepsze , sorki ze tak nudze juz którys raz tym pytaniem . Dzieki
            • nurasek1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 13.05.05, 12:47
              www.ventaglio.com/cgi-bin/cgi2nova.exe?SN_ADDRESS=ivvportal2&SN_METHOD=M_show&Haz=01&Hbt=02&Hpg=02

to jest linka do mapy tego hotelu, może to Ci coś pomoże
            • pacio Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 18.05.05, 15:05
              miazik napisał:

> Dowiedziałem sie juz sporo ciekawych rzeczy na temat tego hotelu, ale czy ktos
              ..../ ciach

Miazik, mój faworyt to pokoje 300-309, są najdalej od całego kompleksu mają duże
              tarasy, z okna widac kawalek morza, lecz są najgorzej urządzone i mają
              przedpoptopową klime sterowana recznie. Nie znamy Twoich preferencji wiec
              odpowiedź z serii który pokój jest naj mija sie z celem. Każde miejscee jest
              dobre byle nie w obrębie amfiteatru.
              Najlepsze do spania jest własne łóżko smile

PS
              Wyślij emaila do menagera hotelu podając datę przybycia i biuro podr. z którym
              lecisz, to wg. mnie najpewniejszy sposób.
              • mstrygner Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 31.05.05, 15:04
                Cześćsmile)
                czy ktos z Was mógłby napisać co nieco na temat różnych wycieczek
                fakultatywnych dostępnych podczas pobytu w Faraanie (do Kairu, na Górę Synaj,
                quady itp - jednym słowem co warto zobaczyć i ile to kosztuje)? Czy znacie
                jakieś tańsze agencje w których można wykupic takie wycieczki juz na miejscu?
                Czy ktoś z Was był w Faraanie z Sun&Fun (wszelkie refleksje, uwagi mile
                widziane)?
                Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
                monika
              • miazik Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 08.06.05, 12:53
                Czy ktos wrócił z Farany i ma jakies ciekawe newsy ???
              • miazik Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 09.06.05, 15:03
                ma ktos jeszcze newsy z Farany???
              • gordon26 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 12.06.05, 11:56
                Umieszczam ponownie post by byc lepiej widoczny smile
                witam jedziemy do Farany 28.06 mamy 2 pytania

czy w przypadku wykupienia wersji all inclusive dinner mam rowniez prawo do
                snacków
          • mada102 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 15.05.05, 14:02
            ja wybieram się do PALMYRY czy też ma fajną plażę
    • mar_utz Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 18.05.05, 19:04
      Ciekawe kto zna maila do managera hotelu? Czy warto pisać czy też sprawę
      ewentualnej zmiany pokoju załatwić po przyjeździe w recepcji
      • pacio Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 18.05.05, 19:33
        www.google.pl, czyli napisz 10 razy "sprawdze na google zanim zaczne zawracać
        głowę ' Może być w tym wątku smile
    • jackolini Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.06.05, 15:02
      Mam pytanie co z wersją posiłku snack. W jakich godzinach można coś zjeść? Czy
      można coś zamówić w barach ?
      • kwaczula Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.06.05, 18:44
        witaj ! jesli chodzi o wersje snack all inclusive to jest to poporstu bez
        obiadów w restauracji, mozna zjesc lunch w barze np pizze albo hot doga smile
        mozesz korzystac ze wszystkiego od 11.00 od 24.00 w ciagu dnia i bar w
        dyskotece jest do 2.00 nad ranemsmile wszystko oprócz obiadu ! ale to chyba nie
        bedzie konieczne! A poza tym kto jedzie 30 czerwca do Faraany????
        • miazik Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 22.06.05, 09:38
          czesc kwaczula ja jadziemy w pare osób 29 czerwca wiec napewno sie spotkamy
        • jackolini Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 22.06.05, 09:50
          Jadą osoby tak jak ja, które mają dzieci w wieku szkolnym i mogą jechać tylko w
          czasie ferii szkolnych. Proste prawda ?? A jakie genialne !!
        • ciekawa00 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 22.06.05, 16:38
          ja jade 29.06 moj meil ciekawa00@gazeta.pl jak cos :]
          • gordon26 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 25.06.05, 23:17
            widze ze bedzie troche polaków w faraniesmile, a nie same ;makarony; my pojawiamy
            sie 28.06 chyba ze będzie nieoczekiwana zamiana hotelu przez alfa star:0)
        • piotrniedziela Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 01.07.05, 19:08
          witam a jak z rozrywkami nocnymi ???? ludzie raczej młodzi chetni do dyskotek
          czy starsi z dziećmi ???? Kto sie wybiera pod koniec lipca ???
          • mach64 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 07.07.05, 12:05
            Na stronie :
            community.webshots.com/user/mach64a
            znajdziecie kilka fotek z Farany sprzed kilku dni.
          • gwiazdeczka29 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 18.07.05, 19:37
            Wróciłam z tego hotelu baardzo zła, wybrałam go między innymi z powodu
            pozytywnych opini na tym forum. Rozczarowałam się okrutnie. Ten hotel
            autentycznie jest dla Włochów. Animacje sa wyłącznie w języku włoskim, owszem
            można iść wieczorem do amfiteatru ale po co, jeżeli przedstawiają skecze po
            włosku, nie znam niestety tego języka. Na wszelkie zajęcia sportowe i
            rozrywkowe na plazy animatorzy zapraszają tylko Włochów, Polaków omijając
            szerokim łukiem. Byłam z koleżanką i 3 kolegami chcielismy zagrac w siatkę
            odmówiono nam tłumacząc że już mają drużyny. Dyskoteka pożal się boże, jakaś
            kolonia włoska wiecznie tam była ok. 20 osób, w wieku 13 lat i non stop
            gadanie, po włosku oczywiście. Hotel owszem ładny, ale poleciłabym go tylko tym
            osobom, które lubią cały dzień leżeć na plaży, a wieczorem grzecznie idą spać.
            Ja na wakacjach lubię sie bawić i nuuudziłam się.Miłam pokój obok amfiteatru,i
            nie wiem kto to napisał, że tam jest głośno w nocy. Przedstawienia kończą się
            ok. 23 30, jaka to noc na wakacjach. Bylismy już w Sun Rice Palaccio w
            Hurghadzie i w Piramisie na Synaju i ten hotel jest najnudnieszy. A te słodkie
            bułki z serem, brr ohyda.Jedynie śliczne rybki, piekna rafa, ale nalezy trochę
            odplynąc od pomostu w prawo jakieś 50 do 100 metrow, bajkowe kolory, no i
            baseny w porzadku. Jak ktoś lubi intensywne zycie na wakacjach niech tam nie
            jedzie.
            • miazik Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 19.07.05, 12:01
              Najbardziej żenująca opinia na tym forum. Ja wróciłem z tego hotelu trzy dni
              temu i z niczym sie nie zgodze co tu piszesz. Wiadomo ze to hotel włoski i ze
              jest tam 80% ich, co w niczym nie przeszkadza, moze Ciebie omijali duzym lukiem
              bo w tym czasie w którym ja byłem nikt nikogo nie omijał. Jak sie panna nie
              potrafisz bawic to siedz w domu i nie pisz pierduł ok?? Gdy tylko miałem
              ochote grac w siatke bez zadnegio problemu dostawałem pilke, gdy tylko miałem
              ochote pograc w noge , grZecznie poprosiłem o pilke i równiez bez problemu ja
              dostałem, a kto Ci sie kaze bawic w hotelu na dyskotece, poprostu jestes nudna
              i nie potrafisz sobie zorganizowac dobrze czasu. A jak ktos lubi intesywne
              zycie na wakacjach to niech tam jedzie. Jest mi Ciebie bardzo zal i jesli
              ktos ma ochote spedzic super urlop to tylko tam. Ja równiez bylem ze znajomymi
              i cudnie sie bawilem jak chciałem poszalec to jechałem na motory na pustynie i
              nurkowanie na wysepki, wiec przestan pisac te pierdoły . Pozdrawiam wszystkich
              bardzo którzy tam jada i tych którzy tam byli i byli zadowoleni. A jeszcze
              jestem w 100% pewny ze jestem bardziej rozrywkowy niz Ty i potrafilismy
              zorganizowac sobie zajebiscie czas niestety Ty masz problem... A tak w ogóle
              to poznalismy zajebistych wlochów którzy zaprosili nas do Mediolanu.. Ojej jaka
              Ty musisz byc nudna nudna smutna brrrrrrrrrrr.. A jak ktos bedzie mial ochote
              dowiedziec sie a propos hotelu to moge wysłac pare fotek i co nieco z mojej
              strony opowiedziec.
              • gordon26 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.07.05, 11:53
                Niezle mozna się uśmiać czytając te posty:0). tez wrocilismy z farany 13.07 i
                jakos nie odbiegala od opisu z tego forum. fakt niedociągnięcia były nie powiem
                ale bez jaj az tak zle to tam nie jest jak opuisuje gwiazdeczka. generalizuje
                pisząc ze wlosi nie pozwalaja grac w piłke itd. poza tym pisze o Sun Rice
                Palaccio w Hurghadzie sugerując iz faarana jest nudniejsza od niego. hmmm to ty
                chyba gwiadeczka pijana byłas w hurgadzie bo animacja tam była wrecz zadna. mało
                miejsca do spacerów, plaza o wiele gorsza. fakt formułe all mieli lepszą ale
                jezeli o rozrywki chodzi to było dno. poza tym kto jezdzi na wczasy do dyskotek
                hotelowychsmile.plusem farany było min to ze była rozległa, nie czuło się
                klaustrofobi hotelowej. pozdrawiam wielbicieli KACAPIRYNKIsmile
                M i K
              • micho4 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 28.07.05, 16:07
                Proszę o info jak w Faranie ze sprzętem nurkowym, czy można wypożyczyć butlę i
                jacket,
                jak ceny ?
                Z góry dziękuję za odpowiedź.
              • roxana.z Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 01.08.05, 18:07
                Gdybyś mógł przesłać kilka fotek z hotelu Faraana było by mi bardzo miło.Z góry
                dziękuję i pozdrawiam. E-mail: roxana.z@gazeta.pl
                • jackass5 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 07.08.05, 23:56
                  Zajrzyj na stronę www.alfastar.com.pl
            • jackolini Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 20.07.05, 17:08
              Ja również wróciłem z tego hotelu 13.07. Było bosko. Oczywiscie są małe
              niedociągnięcia ale jak na ilość gwiazdek i miejsce położenia ( Egipt ) to
              chyba wybór tego hotelu był strzałem w dziesiątkę. Począwszy od położenia (
              plaża, odległość od centrum, rafa ) a skończywszy na posiłkach i wyposażeniu
              hotelu. Gorąco polecam każdemu kto tam chce lecieć. JEST BOSKO !!
              • gwiazdeczka29 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.07.05, 11:34
                Nie rozumiem czemu mnie obrażacie, chyba mam prawo do własnego zdania, mnie się
                nie podobało i już, jak wam się podobało to ok, nie jest to forum tylko do
                chwalenia, każdy ma prawo do wlasnej opini, i nie jest to powód do obrzucania
                inwektywami, jestescie jak polscy politycy jeżeli ktoś się z wami nie zgadza to
                jest głupi, a może jest właśnie odwrotnie?
                • miazik Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.07.05, 17:29

Pewnie ze kazdy ma prawo do wlasnego zdania, wiec po co piszesz ze ktos Cie
                  obraza, przeciez kazdy ma prawo do wlasnego zdanie gwiazdeczka. Proponuje Tobie
                  odpoczynek na kolejnych wakacjach w Ciechocinku tam gdzie raj zdrojowy, znam
                  paru staruszków którzy jezdza tam i super sie bawią na wieczorkach tanecznych ,
                  gorąco polecam... pa gwiazdunko
                  • piotrniedziela Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 22.07.05, 14:34
                    co ?????????????? jak mogło sie komuś nie podobac w Faranie ?????? chyba tylko
                    gwiazdeczce smile a byly tam takie rodzynki które chodziły same i cały czas były
                    wkurzone na cały świat...a to za goraco, a to za słonecznie itd !!!!! Panowie i
                    Panie to najlepszy hotel na tym terenie zreszta pogadajcie z ludzmi co byli w
                    innych hotelach jak zapraszalismy ich do siebie byli w szoku !!!!
                    • czatman1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 22.07.05, 16:44
                      Dokładnie kilka godzin minęło ,jak wysiadłem z samolotu ,po tygodniowym pobycie
                      w Faraanie.Było cudownie.No może mały zgrzyt na koniec ,gdzie część turystów
                      zatruło się ciastem czekoladowym z bananami - między innymi i ja.Ale to jest
                      nic nie znaczący epizod.Reszta - cudeńko.Obsługa perfekcyjna ,ani razu nie
                      odczuliśmy ,byśmy byli inaczej traktowani od Włochów.A w barach przy basenach
                      to nawet lepiej,gdzie co jakiś czas(codziennie wieczorkiem , przy wybranym
                      basenie) podsunąłem 1 dolara i miałem drinki z prawdziwego zdarzenia.Co do
                      animacji , to jestem zaskoczony tym co napisała "gwiazdeczka".Na plaży mimo
                      moich 50 lat ,raz uczestniczyłem w kolorowym dniu ,gdzie umalowała mnie
                      Francheska (ta roześmiana blondyneczka)i bawiłem się z Włochami i Polakami aż
                      do łez (ze śmiechu oczywiście).Byłem świadkiem ,jak nasze polskie
                      dzieciaki ,też uczestniczyły w różnych animacjach przy basenach.Tak ,że
                      podejrzewam ,czy ta internautka rzeczywiście tam była ,czy może jest to ta
                      nieliczna , z tych którym nawet słońce pod nieodpowiednim kątem świeciło.Jedno
                      jest pewne.Byłem pierwszy raz w Egipcie i to za sprawą ,między innymi hotelu
                      Club Faraana ,narodziła się nowa rodzina "Egiptomaniaków".I love
                      Egypt.Pozdrawiam wszystkich bez wyjątku ,malkontentów szczególnie.
                • alex359 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 29.08.05, 10:47
                  Gwiazdeczko ja byłam po wybuchu w tym hotelu i wiesz co? NIGDY WIĘCEJ TAM NIE
                  POJADĘ!!!! Włosi wyjechali i hotel jakby umarł! Teatr, dyskoteka,
                  restauracja "Panorama", kantor, snack-i, animacje-brak wszystkiego! Basen z
                  trampolina zamknięty z powodu remontu. Byliśmy wiekszą grupą i dzięki temu się
                  nie nudziliśmy, ale o godz 23 na terenie hotelu nie było już nikogo, wszyscy
                  już spali. Z tą siatkówką też prawda, nie udało nam się ani razu zagrać.
                  Podobno teraz jest już lepiej, ale ja bardzo zraziłam się do tego hotelu.
            • piotrniedziela Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 22.07.05, 14:37
              wiesz żal mi ciebie i tych ludzi co byli z Toba ....żałosna jestes...gdybym tam
              nie był ale....bez komentarza
    • abi77 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 28.07.05, 12:27
      Napiszcie proszę, bo tak o tym włoskim czytam i czytam, ale rozumiem że po
      angielsku z obsługą też można porozmawiać?Wybieram się do tego hotelu we
      wrześniu.
      • czatman1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 28.07.05, 19:52
        Abi.Witaj.Mój włoski to : ciao i bongiorno (chyba tak sie pisze?).Hihi.reszta
        to angielski i rosyjski.Nie ma problemów z obsługą.Boye hotelowi nawet po
        angielsku zaiwaniaja jak sie patrzy.Żadnych barier językowych.Wszyscy znają
        nawet kilka słów po polsku.Życzę udanego wypoczynku.
        • madzia112 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 28.07.05, 23:44
          W hotelu El Faraana Club spędziłam dwa cudowne tygodnie ( wróciłam 20 lipca ) .
          Nie będę raz jeszcze opisywać dokładnie tego co moi poprzednicy już opisali,
          dodam jedynie swoje osobiste wrażenia.

PLAŻA
          Jak na warunki egipskie – dla mnie po prostu piękna ! Wielka, szeroka i co
          najważniejsze z łagodnym zejściem do morza. Tu pozwolę sobie dokładnie opisać –
          a więc na początku jest piaszczyste dno i woda tak gdzieś do metra głębokości
          ( do południa nawet dużo płycej ) , potem zaczyna się martwa lub szczątkowa
          rafa przy mniej więcej metrowej głębokości. Dalej jest mały uskok i znowu
          piaseczek ( do południa można swobodnie stanąć, po południu już jest głębiej ).
          Po kilkunastu metrach zaczyna się rafa ale z tej strony nie jest zbyt ciekawa.
          Po południu można swobodnie nad nią przepłynąć ( do południa trzeba mocno
          wciągnąć brzuch aby nie poszorować po rafie wink ). I po kolejnych kilku metrach
          jesteśmy na głębi i nad właściwą rafą. Można skorzystać z pomostu ale doradzam
          ten z lewej strony należący do hotelu Reef Oasis, pontonowy z trzema drabinkami
          i co najważniejsze to na wprost niego jest najpiękniejsza rafa i najwięcej ryb –
          z trzema murenami włącznie ! Daleko po prawej stronie plaży jest pomost
          Faraany ale ma gorsze zejście i podczas mojego pobytu złamała się poręcz
          drabinki wiec kiepsko się wchodziło uncertain
          Rafy są naprawdę przepiękne i ryb całe mnóstwo. Nieraz naliczyłam nawet 15
          jachtów które przywoziły nurków na wycieczkę na nasze rafy – o czymś to
          świadczy. Minusem był niestety smród spalin, ale dało się wytrzymać.
          Niestety z leżakmi był problem – nie zrywam się bladym świtem na urlopie więc
          po śniadaniu miałam do wyboru tylko te położone najdalej. Miało to jednak swoje
          plusy – z dala od wielkich głośników i codziennie identycznej muzyki wink
          No i największy minus - prysznic. Powinien być na samej plaży a nie prawie na
          szczycie klifu. Zasuwanie po każdej kąpieli w morzu schodami do góry nie
          należało do przyjemności.

ALL INCLUSIVE
          Jedzenie bardzo dobre, choć śniadania trochę za mało urozmaicone. W ostatniej
          chwili zdecydowałam się na opcję full i naprawdę nie żałuję tej decyzji. W
          porze lunchu schodziłam z plaży i w chłodnej restauracji jadłam obiad ( jak dla
          mnie kolacja mogłaby być w formie snack, ale to już moje osobiste
          preferencje ). W opcji snack przysługują przekąski na plaży – na schodach są
          dwa bary a właściwie stanowiska w słońcu, nie ma gdzie usiąść, tylko brać w
          łapę i wracać na leżak – nie wyglądało to apetycznie a ze śmietnika obok unosił
          się nieprzyjemny zapach. Za te 300 PLN więcej miałam bardziej cywilizowane
          warunki.
          Dużo owoców morza – dla mnie super ! Generalnie kuchnia włoska. Trochę
          brakowało mi typowo egipskich ciasteczek, chałwy, egipskich dań – to bywało
          tylko raz w tygodniu, gdy był tzw. wieczór egipski – we wtorki. Tu muszę doadać
          ze podczas kolacji Włoszki robiły prawdziwą rewię mody – wieczorowe kreacje,
          cekiny, szpilki. Z tym że było wiele osób ubranych zwyczajnie lub na sportowo –
          słowem jak kto chciał. Nie podobało mi się tylko, że na śniadanie czy obiad
          niektórzy przychodzili dosłownie w stroju plażowym a nierzadko trzeba było
          uważać na przemoczone krzesła… no comments…
          Dbano o higienę, sama widziałam że wrzątek na herbatę nie był robiony z kranówy
          a z wielkich butli wody źródlanej – to duży plus. Nie trzeba też kupować wody
          na noc bo przy barze można lać do woli wodę z dystrybutora. No i żadnej
          zemsty !!! BTW też jadłam ciasto czekoladowo-bananowe ( my favourite smile) w tym
          czasie i NIC.
          I jeszcze słówko o restauracji nad plażą. Rezerwować stolik trzeba przy
          śniadaniu – to bez problemu. Tylko że w tej restauracji nie ma klimy… Można
          też zjeść posiłek przy stolikach pod gołym niebem. Ładnie tam i bardzo
          romantycznie ale może w trochę chłodniejszym okresie. Teraz, w lipcu, gdy
          temperatura nawet wieczorem nie spadała poniżej 36 stopni wolałam restaurację
          główną. Co do opasek – czerwone, czyli opcję full nosili Polacy, Rosjanie ale
          także Arabowie, czyli generalnie ‘nie Włosi’. W sumie to chyba najlepszym
          rozwiązaniem byłoby pozostać tylko przy dwóch kolorach opasek aby odróżnić
          opcje. Takie ‘obrączkowanie’ w zależności od narodowości było dla mnie trochę
          śmieszne.

POKÓJ

Mieszkałam na parterze, rzut beretem od restauracji ale nieco dalej do plaży.
          Jak dla mnie – lepiej być nie mogło. Gorzej z widokiem przez okno – dosłownie
          tylko okna kafejki internetowej która była 10 metrów dalej . A ponieważ nie
          było firanek, z przyczyn oczywistych bardzo często w dzień trzeba było świecić
          światło i zasłonić okna. Pokój urządzony standardowo – zupełnie w porządku.
          Tylko jedna sprawa – totalny brak szuflad, zamykanych półek w toaletce czy
          stolikach nocnych – wszystkie ‘pierdółki’ trzeba trzymać na wierzchu a pokojowy
          z uporem maniaka ustawia je wg. własnego pomysłu wink Jedyna zamykana szafa to ta
          na ubrania. Niestety mnie trafiła się ta przedpotopowa klima – chociaż była
          dosyć głośna, chłodziła zupełnie dobrze. Tylko w łazience, mimo widocznych
          kratek, nie dochodził najmniejszy chłodny powiewik – trudno było tam wytrzymać,
          ale ponieważ nie dopadła nas zemsta, tragedii nie było wink).
          Lodówek nie ma, ale ja sobie takową załatwiłam i BYŁA. Poprosiłam o nią w mailu
          przed wyjazdem i dostałam w odpowiedzi obietnicę minibaru. No ale zapobiegawczo
          sobie ten mail wydrukowałam. Po przyjeździe oczywiście lodówki nie było, ale
          poszłam do recepcji, pokazałam wydruk , nie dałam bakszyszu – za dwie godziny w
          pokoju stała lodóweczka ( pod stolikiem na TV ) i spory kosz z owocami …

ANIMACJE

Jak dla mnie ta pozycja mogłaby nie istnieć ale widzę, że wiele osób się pyta…
          Naliczyłam chyba z 20 animatorów – to chyba pierwszy hotel w którym było ich
          tak wielu. Bardzo sympatyczni młodzi ludzie ! Włosi oczywiście. Bardzo
          profesjonalni i wszechstronni – od standardowych animacji na plaży począwszy,
          na przedstawieniach i kabaretach w amfiteatrze skończywszy. To bzdura
          kompletna, że Polacy byli przez nich omijani szerokim łukiem. Włosi to bardzo
          rozrywkowy naród i większość gości hotelowych nie trzeba było do zabawy
          namawiać. Polacy jak chcieli, mogli we wszystkim uczestniczyć. Czasem jednak
          barierą był po prostu język – np. codziennie na plaży odgrywali ichni
          teleturniej ‘Cafe Faraana’ i tu dobra znajomość włoskiego to był mus. Ale
          nauka salsy, strzelanie z łuku czy gra w siatkówkę – żaden problem. Ponadto po
          angielsku porozumieć można się nawet ze sprzątającymi pokoje – ten język zna
          prawie każdy w hotelu.

POŁOŻENIE

Hotel jest w dzielnicy Hadaba. To tam mieszkają Europejczycy i Egipcjanie
          pracujący w hotelach. Do Old Marketu jest ok. 3km ( raz wybraliśmy się na
          piechotę i zajęło to nam pół godzinki ) – taksówką 15 LE. Do Naama Bay jest
          ok.7km i za taksówkę płaciliśmy 20LE.
          Do delfinarium Dolphinella jest bardzo blisko – ok. 2km, ale w dzień ( show
          jest o 15.00 ) nie radzę na piechotę wink
          Tuż obok hotelu jest dzielnica willowa, niedaleko meczet, ze 200 metrów dalej (
          na lewo od wejścia ) jest supermarket i mała knajpka Makani Bakery, jest też
          bankomat – wszystko to w okolicach stacji benzynowej.
          Niedaleko hotelu, na klifie jest też fajna włoska knajpka pod gołym niebem –
          Sadiki Cafe.
          Idąc w prawo po wyjściu z hotelu dojdziemy do parku rozrywki Fantasia a trochę
          dalej jest pełno sklepików i bank, więc jeśli ktoś nie chce zapuszczać się
          dalej może tam zaopatrzyć się w pamiątki.

Moja ogólna ocena – bardzo dobry hotel, jeden z nielicznych w Sharm z taką
          plażą i rafą a jednocześnie dobrą lokalizacją. Wybrałam go dzięki opiniom tu
          przeczytanym i nie żałuję. Co więcej, poleca
          • madzia112 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 28.07.05, 23:52
            Sorki, ale coś mi bcięło zakończenie, więc jeszcze raz :

Moja ogólna ocena – bardzo dobry hotel, jeden z nielicznych w Sharm z taką
            plażą i rafą a jednocześnie dobrą lokalizacją. Wybrałam go dzięki opiniom tu
            przeczytanym i nie żałuję. Co więcej, polecać będę go wszystkim. Jednak ja
            osobiście wolę Pyramisę w Sharks Bay , też z super plażą, all, i cudnym
            widokiem na wyspę Tiran o zachodzie słońca… No ale to już moja baaardzo
            osobista opinia wink
            • abi77 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 29.07.05, 08:11
              Dzieki wszystkim za liczne informacje. Madzia 112 podaj prosze adres email na
              ktory pisalas do hotelu. Dzieki z gory i pozdrawiam.
          • roxana.z Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 06.08.05, 17:02
            Poproszę o kilka fotek z Faraany.Dziękuję.
            • jackass5 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 06.08.05, 22:21
              Wejdż na stronę www.t.siecpolska.info.pl
              • jackass5 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 06.08.05, 22:30
                Sorry, chodziło o stronę www.alfastar.com.pl
            • pacio Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 12.08.05, 10:39
              Czy w Faranie nie ma Włochów, a w hotelu tylko ok 60-80 osób?
              • piotras17_w Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 16.08.05, 18:07
                Mam pytanie odnośnie alkoholu w opcji all incluziwe"snack"?Czy jest darmowy?
                • pacio Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 18.08.05, 11:35
                  jest darmowy tylko egipski.
                  • adam1 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.08.05, 22:09
                    Co wy tak z tymi Włochami...
                    trzeba było jechać do Prima life Rechany tam byli ludzie z różnych krajów a
                    najmniej ( dzięki Bogu ) z Polski....
                    • pacio Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.08.05, 22:54
                      włosi stanowią 95% obsady tego hotelu, jak ich nie ma to zostaje 50-60 osób z
                      polski i rosji. Prawie pustynia...
          • m.ohar Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 24.03.06, 13:26
            mogłabys podać adres meila do menadzera farany a może znasz stronę hotelu?
    • loorien Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 14.09.05, 22:48
      proszę niech ktoś napisze kto właśnie wrócił czy faktycznie ten hotel jest
      pusty bez animacji snackbaru i z basenem w remoncie? Wybieram sie tak w podróż
      poślubną i nie chcę żeby to był niewypał
      • majkelm Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 15.09.05, 17:23
        i my z żoną również się tam wybieramy - wylot 20.09.2005 - również byłoby
        dobrze gdyby ktoś kto ostatnio był dorzucił garść świeżych informacji o hotelu
      • andrzejbol Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 15.09.05, 20:33
        13-09-2005 wróciłem z Clubu FARANA prawdą jest, że jeden basen jest w remoncie
        ale drugi ze sztuczną falą jest dostępny. Animacje od samego rana zaczynają
        się na plaży a kończą o 24 dyskoteką przy basenie. Snackbar przy plaży czynny
        jest od 12,30 do 13,30 a przy basenie cały dzień. Dla lubiących zjeść
        proponowałbym dinera z obiadem bo obiadokolacja zaczyna się o 20. Moim zdaniem
        jest to jeden z najlepszych hoteli w Sharm el Sheikh z piaszczystą plażą
        znajdującą się na skraju parku Ras Mohammed.
        • loorien Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 18.09.05, 20:04
          A czy jest szansa że w ciągu miesiaca remont się skończy? - slyszalam ze ten w
          remoncie jest z trampoliną a mój M uwielbia skakacwink Jak z jakością jedzenia? -
          nie pogorszyło się? No i czy faktycznie jest mało gości?
          • andrzejbol Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 19.09.05, 21:50
            Remontu na pewno nie skończą w tym roku bo dopiero zbijali kafelki. Jedzenie
            włoska kuchnia, nam smakowało. Gości jest komplet ale zabudowa hotelu bardzo
            rozciągnięta powoduje , że nie odczuwa się tłoku może to powodować wrażenie
            małej ilości ludzi.
            • nafplio Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 22.09.05, 13:26

Chciałbym wybrać się do tego hotelu pod koniec października, dlatego też proszę
              o następujące informacje:
              1. czy w basenach jest podgrzewana woda ( to dla mnie bardzo ważne! )
              2. piszecie, że jedzenie jest włoskie, czy to znaczy, ze ciągle jest makaron?
              3. czy warto wykupić ALL...?
              4. Które pokoje są ciche?
              serdecznie pozdrawiam i bedę bardzo wdzięczna za info.
              Katarzyna
              • jackass5 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 25.09.05, 00:30
                Odpowiadam:
                1.w jednym z basenów jest podobno podgrzewana woda, ale tylko w zimie(mały,
                przy dyskotece)
                2.Rzeczywiście makaronu nikomu tam nie zabraknie , ale podają też ziemniaki,
                ryż, a w dni "egipskie" także kus-kus (wtorki)
                3.All musisz wykupić czy chcesz, czy nie chcesz. W tym hotelu po prostu nie ma
                innej opcji( są za to dwie wersje All- snack,przekąski bez obiadów i dinner z
                obiadami)
                4.W zasadzie wszystkie pokoje są ciche. My mieliśmy pokój przy gł. basenie i
                barze i zupełnie nie było to uciążliwe.
                Ogólnie oprócz małych niedociągnięć(np. zabraniu ok. jednej trzeciej plaży
                przez jakiegoś miejscowego notabla), hotel godny polecenia, z ciekawą rafą i
                super basenem ze sztuczną falą(ponoć tylko jeszcze jeden hotel 5*-Pyramisa, ma
                takową)
                Życzę udanego wypoczynku
                • paoletta2 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 25.09.05, 18:27
                  Witam serdecznie,
                  wybieram sie do Faraany na poczatku pazdzirnika, czy w tym czasie sa tam
                  animacje? czy cos w ogole sie dzieje i mozna to porownac z letnimi wakacjami? z
                  tego co czytalam hotel sie wyludnil.. ale to po wybuchach w Sharm! czy teraz
                  klienci wrocili???
                  aha, czy ktos sie orientuje o ktorej wraca ostatni mikrobus hotelowy z Naama Bay?
                  Jeszcze slowko do tych co wiecznie narzekaja na wszystko zwiazane z wyjazdami -
                  a w tym hotelu szczegolnie na Wlochow i wloskie animacje. przeciez wybor jest
                  ogromny a w opisach oferty wyraznie jest napisane JAKI to hotel i JAKIE sa
                  animacje. wiadomo czego sie spodziewac, wiadomo tez ze Wlosi jezdza tam gdzie
                  jest makaron dzien i noc. wiec PO CO wybieracie hotel nie odpowiadajacy wlasnym
                  upodobaniom??? polecam odwiedzanie forum przed wyjazdem i pytanie o to na co
                  jestescie uczuleni, a nie pomstowanie na wszystko i wspominanie tych waszych
                  "okropnych wakacji"!!!
                  Pozdrawiam i czekam na info
                  • li1210 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 25.09.05, 22:23
                    Byłam w tym hotelu w m-cu styczniu.W basenie przy dyskotece była ciepła
                    woda.Wtedy też był remont ale wcale nam nie przeszkadzał,domniemuję że
                    systematycznie coś remontują.Byłam tam z dzieckiem 5 lat.Jedzenie bardzo dobre
                    \jestem wymagająca\.Owszem jest makaron ale nie tylko.Jeżeli ktoś uważa ,że tam
                    jest kiepskie jedzenie to ja Was przepraszam ,co Wy jadaćie w domu ? Dodam
                    tylko ,że w nie był to mój pierszy pobyt w Egipcie ale to był pierwszy hotel
                    gdzie jedzenie było tak smaczne .Pozdrawiam serdecznie
                  • spinetta Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 06.10.05, 21:04
                    Przytaczam wypowiedź z forum Egipt:
                    majkelm 06.10.05, 17:30 + odpowiedz

na samym początku każda osoba dostaje zafoliowaną kartkę z numerem pokoju.
                    idąc na plaże dajesz ten "bilecik" i otrzymujesz ręcznik - wracasz i się znowu
                    zamieniacie smile
                    i od razu podopowiadam - ręczniki można dostać przy barze przy głównym basenie -
                    my pierwszego dnia oczywiście prosto na plażę i było rozczarowanie bo trzeba
                    było się wracać smile
                    kąpielowych też nie bierz, masz codzień czyste.

pozdrawiam majkelm

• egipt-hotele Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 07.10.05, 09:41
                      Minusy hotelu Faraana
                      1.brak kantoru wymiany walut w recepcji
                      2.hotelowy lekarz to Włoch, nie mówiący po angielsku
                      3.duża część plaży hotelowej zamknięta dla gości(oddana podobno gubernatorowi)
                      4.z racji tego, że Faraana ma piękną rafę, przypływa do pomostu mnóstwo statków
                      wycieczkowych, które odpływając b. często wypuszczają do wody fekalia z kibelków
                      5.jedzenia duży wybór, ale nie najsmaczniejsze(może było to przejściowe-mało
                      gości po lipcowych zamachach, więc się nie starali)
                      6.ciągłe remonty
                      Mimo tego, hotel sam w sobie jest super. Ma atmosferę śródziemnomorskiego
                      miasteczka, piękny ogród, prześliczny basen główny, czysto do przesady. Dlatego
                      dobrze byłoby, żeby odpowiednie osoby zajęły się tymi minusami, a byłby to
                      wtedy raj na ziemi.
                      Skuba
                      • alex359 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 07.10.05, 14:01
                        popieram w 100%!
                        hotel super, ale serwis kiepski, no na pewno nie za takie pieniądze...
                        • majkelm Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 07.10.05, 20:28
                          alex359 napisała:

> popieram w 100%!
                          > hotel super, ale serwis kiepski, no na pewno nie za takie pieniądze...

To ja chciałem zapytać kiedy byliście w tym hotelu ?
                          Wróciłem kilka dni temu i muszę sprostować was z lekka.
                          Możliwe że było kiedyś gorzej jak nie było włochów, teraz włochów jest pełno i
                          do obsługi nie mieliśmy żadnych zastrzeżeń.

Krótko odpowiadając na "minusy" wymienione wyżej:

> 1.brak kantoru wymiany walut w recepcji
                          Pytam po co ? % minut drogi skrótem jest cała ulica o nazwie Banks Street,
                          kantorów w bród. Zresztą każdy przyjmie w hotelu chętnie dolary i w sumie nie
                          będziesz wielce stratny bo zamiast 5,75 dolara przeliczą ci na 5,5 LE. A tak
                          dodatkowe pytanie - na co tobie w tym hotelu pieniądze ?

>2.hotelowy lekarz to Włoch, nie mówiący po angielsku
                          O matko, tego zwyczajnie nie skomentuję. Jakbym jadąc gdziekolwiek na świecie w
                          jakiekolwiek miejsce sprawdzał ile kilometrów w prostej linii od hotelu jest
                          pogotowie ratunkowe to bym nigdzie wyjechał ze strachu.

>3.duża część plaży hotelowej zamknięta dla gości(oddana podobno gubernatorowi)
                          Nie przesadzajmy. Mówisz o wyłączonych z użytku 4-ech parasolach na prawo od
                          wejścia ? To dziesiąta część plaży, po której zresztą można iść spokojnie - do
                          pomostu.

>4.z racji tego, że Faraana ma piękną rafę, przypływa do pomostu mnóstwo
                          statków wycieczkowych, które odpływając b. często wypuszczają do wody fekalia z
                          kibelków.
                          Snoorkowałem, tego o czym mówisz nie zauważyłem. Nie mogę temu zaprzeczyć, ale
                          woda czyściutka jak chyba nigdzie indziej na świecie.

>5.jedzenia duży wybór, ale nie najsmaczniejsze(może było to przejściowe-mało
                          gości po lipcowych zamachach, więc się nie starali)
                          Jedzenia w bród. Faktem jest że jeżeli ktoś ma alergię na makaron to lepiej
                          niech tam nie jedzie. Ale żeby niesmaczne - dla mnie pyszotka.

>6.ciągłe remonty
                          Teraz trwa remont basenu, jednak w żaden sposób nikomu nie przeszkadza. Jest
                          otoczony płotkiem trzcinowym, takim dokładnie jak daszki na parasolach. Do tego
                          trwa budowa 2-ch kolejnych "domków". Mija się budowę w drodze na plażę. I
                          kolejna rzecz się buduje - nowa klajpka na zboczu klifu od strony plaży -
                          będzie extra - już są na ukończeniu. Klif obłożyli kamieniami, na kamieniach
                          postawili pale i zrobili fantazyjną robiąca wrażenie wiszącej knajpkę. Już
                          ułożyli kamienną podłogę. Szkoda że mnie nie będzie tam jak będzie gotowa.

Moje informacje są "naoczne" - pochodzą z okresu 21.09.2005-05.10.2005

Pozdrawiam majkelm
                          • olka9911 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 07.10.05, 22:08
                            Jak zwykle znajdzie się ktoś z "syndromem polskiego turysty".Dzięki Michał za
                            korektę.Po powrocie(26.10)też napiszę aktualne info.Pozdrawiam.Olka
                            P.S.Pozdrowienia dla Ewy.
                            • majkelm Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 08.10.05, 23:08
                              A ja z innej beczki smile
                              Czy ktokolwiek ma może np. w formacie mp3 tą pioseneczkę która leci na
                              rozpoczęcie i zakończenie plażowych animacji włoskich ?
                              Nie jestem miłośnikiem włoskiej muzyki ale ta pioseneczka jest "milusia" i
                              chętnie bym ją miał w swoich zbiorach - mam filmik jak ją "odtańcowują" ale to
                              nie to samo smile

Pozdrawiam majkelm
                              PS. - Olka9911 - moja żona dziękuje i również pozdrawia - mnie nie wolno
                              pozdrawiać obcych babek bo już żonaty jestem wink
                              • olka9911 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 09.10.05, 00:18
                                PS. - Olka9911 - moja żona dziękuje i również pozdrawia - mnie nie wolno
                                > pozdrawiać obcych babek bo już żonaty jestem wink

Dzięki i vice versa.Ja też"mężata"jestem,a pioseneczkę dla Was może skombinuję
                                na miejscu.Pozdrawiam podwójnie.Olka
                          • alex359 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 10.10.05, 10:06
                            hej majkelm, byłam w terminie 28.07-12.08 czyli zaraz po wybuchu smile
                            a jak tam było możesz sobie tu poczytać forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                            f=622&w=27677995&v=2&s=0
                            nie ma tu mojej wypowiedzi na temat tego pobytu bo opis byłby zbyt długi a
                            wiem, że ludzie nie lubią czytać obszernych postów smile natomiast napisałam
                            reklamację, która ledwo zmieściła mi się na 2-ch stronach A4 smile. Ale to nic w
                            porównaniu z reklamacją, którą napisali ludzie z Alfa Star, zajęła im 5 stron
                            A4 i wywiesili ją publicznie w hotelu w miejscu gdzie były informacje ich
                            biura!
                            Naprawdę ciesz się, że nie byłeś tam wtedy...
                            • zawsza Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 10.10.05, 11:20
                              Hej alex ! Link który podajesz nie zaskakuje! a chętnie bym poczytała, też
                              byłam w Faranie.
                              • alex359 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 10.10.05, 12:10
                                masz info na poczcie smile
                                • zawsza Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 12.10.05, 10:35
                                  Dzięki za wiadomość alex
                              • tomp8 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 23.10.05, 09:30
                                Przebywałem w Clubie Faraana w okresie od 04.10 do 18.10 i moje spostrzeżenia
                                są następujące:
                                1. Hotel
                                Hotel na dobrym poziomie, zadbane i czyste pokoje z działającą klimatyzacją.
                                Na terenie kompleksu hotelowego odbywają się aktualnie remonty, co jednak nie
                                przeszkadza w wypoczynku. Teren hotelu bardzo rozległy. Plaża bardzo ładna z
                                piękną rafą, baseny (aktualnie 2, trzeci w remoncie) bez zastrzeżeń.
                                2. Obsługa
                                Obsługa nie najlepsza, nastawiona na gości z Włoch. Bardzo często nie władająca
                                językiem angielskim lub władająca nim bardzo słabo. W każdym razie nie ma jakiś
                                rażących niedopatrzeń, ale mogłoby być dużo lepiej.
                                3. Rozrywka
                                Jeżeli nie jesteś Włochem to są duże szanse na bardzo dłuuugie i nudne wieczory.
                                "Nie-włosi" są przez ten hotel w swoim planie rozrywkowym poprostu pomijani.
                                Oczywiście nikt Ci nie będzie bronił rozwiązywać z Włochami krzyżówek (po
                                włosku) lub ogłądać wystawianych (po włosku) przedstawień. Nas to jednak nie
                                bawiło i poprostu wieczorami się nudziliśmy. Hotel jest zdominowany przez
                                Włochów, a pozostałe dwie nacje tzn. my i Rosjanie nie jesteśmy przes włoskich
                                animatorów raczej zauważani i zapraszani do wzięcia udziału w czymkolwiek. Co
                                nie oznacza, że jak sami się zaprosimy to ktoś na czegoś będzie bronił.
                                4. Jedzenie
                                Tutaj na początku przestrzegam wszystkich przed wersją SNACK!!!!!! Dopłaćcie
                                sobie te 300-400plnów i jedzcie normalne obiady, bo serwowanymi przez Faranę
                                snackami nie nakarmiłbym własnego psa. To co oni podają jako snacki jest
                                poniżej krytyki i w wielkiej dysproporcji w stosunku do posiłków serwowanych w
                                restauracji, które są na naprawdę dobrym poziomie.
                                5. Alkohol
                                Alkohol tylko egipski tzn. piwo stella (bardzo słabe) i rozmaite podróbki
                                światowych marek np. finlandia nazywa się vatlandia itd. Pić jednak można bez
                                ograniczeń jeżeli komuś nie przeszkadzają plastikowe kubeczki 0.2l w których
                                wszystko jest serwowane. Żeby w głowie zaszumiało to nieźle trzeba się nabiegać
                                do baru
                                6. Sharm
                                Typowy kurort, stylistyka-arabskie las vegas. Wszędzie hotele i sklepy z
                                tandetnymi pamiątkami i setki naganiaczy, którzy różnymi sposobami próbują cię
                                do tych sklepów zaciągnąć. Jak już jesteś w środku do targuj się ile możesz.
                                7. Alfa-Star
                                Rezydenci bez zastrzeżeń, tylko za wycieczki każą sobie płacić więcej niż
                                powinni np. my z morską wycieczkę na Ras Mohammed płaciliśmy u rezydenta 30usd,
                                a będący na niej z nami Anglicy 100 funtów egipskich (ok. 15 usd). Wycieczki na
                                których jednak byliśmy tzn. Góra Synaj, Tiran, Ras Mohammad i wielkie safari
                                były udane i dobrze zorganizowane jednak droższe niż u konkurencji (nam jednak
                                nie chciało sie dla paru dudków biegac po sharmie, więc z wygody kupiliśmy
                                pakiet urezydenta, a za wygodę się płaci). Generalnie do Alfy Star i jej
                                rezydentów nie mamy zastrzeżeń.
                                8. Ogólna ocena
                                Nie było źle, mogłoby być lepiej. Byliśmy, widzieliśmy, za rok pojedziemy gdzie
                                indziej.
                                Pozdrawiam
                                Tomek - Opole
                                tpultorak@wp.pl
                                • memolia Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 27.02.06, 14:50
                                  Interesuje mnie czy jeden z basenów jest nadal remontowany...na ich stronie
                                  tak pisze...czy "remont" bardzo przeszkadza w wypoczynku?czy basen z falami jest
                                  czynny?czy ma ktos jakies
                                  ładne zdjecia z tamtąd?czy odbywają sie tam jakies programy animacyjne
                                  wieczorne?jest gdzie potanczyc?dziekuję za odpowiedzismile
                              • jaca221 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.06.06, 22:48
                                mam pytanko - czy ktoś ma adres e-mail do hotelu ?
                            • pc_maniac Poprawiony link Alex 24.10.05, 15:39
                              Niestety link Alex podzielił się na dwie linijki i stąd problem z jego
                              uruchomieniem. Pod spodem podaję linka poprawionego:
                              =================================================
                              z SUN&FUN do Sharm ostrzeżenie
                          • kika-kika Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 16.10.05, 05:46
                            witam

to bedzie dobra opinia big_grin

z club faraana wrocilam 13.10.2005, bylam tydzien. hotel wybralam samodzielnie,
                            wybor biura podrozy byl przypadkiem. zalezalo mi na hotelu BEZPOSREDNIO przy
                            plazy, dobrych warunkach do nurkowania, **** lub *****, formule all inclusive
                            (i tu istotny byl duzy asortyment dan wegetarianskich), chetnie o ladnej
                            architekturze. planowalam spedzic urlop na ogladaniu rybek, opalaniu sie i
                            przebywaniu glownie z moim chlopakiem.

po sprecyzowaniu planow urlopowych, przed wykupieniem wycieczki przejrzalam
                            prywatne strony interentowe ze zdjeciami z tego hotelu, zapoznalam sie z
                            wpisami na tym forum. (bowiem jak to zwykle bywa, w biurach podrozy pracownicy
                            nie potrafia udzielic rzetelnych informacji, po kilku odwiedzinach ja znalam
                            ich katalogi lepiej, niz oni sami wink

podczas mojego pobytu hotel NADAL lezal bezposrednio przy niezlej (jak na
                            lokalne warunki) plazy (UWAGA, z zejsciem z wysokiego klifu, o tym lepiej
                            pamietac), bezposrednio przy bardzo pieknej rafie.

rafa REWELACJA, ktos tu sie juz rozpisal na jej temat, wiec ja nie bede, ale
                            potwierdzam, ze jest to glowny atut hotelu. zejscie z pomostu juz naprawione,
                            podczas mojego pobytu nie brakowalo lezakow, remonty nie przeszkadzaja, na
                            terenie hotelu centrum nurkowe, ja nie korzystalam, bo nurkowalam z
                            profundivers.

jedzonko wloskie, ja uwielbiam! duzy wybor wszystkiego, takze dla wegetarian
                            (kilka rodzajow sera, ladne warzywa i owoce, dobre salatki, fasola, soczewica,
                            groch wloski, jajka w kilku postaciach, musli z owocami, podczas dnia
                            arabskiehgo (wtorek) felafel, salatki, pyszne komponenty obiadowe i kolacyjne
                            np. weg. spaghetti, makaron, ryz lub kasza, ziemniaki z ziolami etc. (dla
                            miesozercow mieso, ryby i owoce morza)). uwaga, POLECAM OPCJE PELNEGO ALL
                            INCLUSIVE, CZYLI Z OBIADEM, a nie "snack all inclusive", gdyż po pierwsze
                            snackow moim zdaniem malo, i to niezbyt urozmaiconych, i... ja widzialam tylko
                            miesne (czyli parowki z bulka lub cos hamurgerowato-podobnego), ale nie wiem
                            dokladnie, bo sama z przekasek nie korzystalam, gdyz zaraz czekal na mnie
                            pyszny obfity obiad). wtorek dzien arabski, sroda wloski (tzn. jeszcze bardziej
                            wloski niz zazwyczaj wink)). ja nie korzystalam z restauracji nad plaza,
                            uwaga,zapisuje sie do niej podczas sniadania, i podobno specjalizuje sie ona
                            zdaje sie w daniach z grilla. wszystkiego duzo duzo duzo, zero skąpienia ze
                            strony obslugi, mozna tez zabierac na tackach "take-away"!!

architektura hotelu przyjemna, czysto, zieleni sporo i zadbana.

wlosi znowu sa wink, z wszystkimi tego stanu rzeczy zaletami i wadami. ja
                            widzialam same zalety, ale na forum przewijaly sie rozne watki malkontentow ;-
                            ), zatem podaje do wiadomosci, ze wrocili (po wybuchu podobno olbrzymia
                            wiekszosc zachodnio-europejskich turystow uciekla i trzymala sie z dala od
                            egiptu na kilka tygodni, co przyprawialo o rozpacz lokalnych). oprocz nich
                            glownie polacy i niesmiali rosjanie (nie wiem, czemu tacy cichutcy podczas
                            posilkow lub wieczornych posiadowek w barze). wloscy animatorzy slabo mowia po
                            angielsku, sa dosc niesmiali w stosunku do nie-wlochow, ale sympatyczni. ja nie
                            korzystalam z ich programow, ale jesli ktos jest osoba towarzyska i otwarta, na
                            pewno szybko by sie wkrecil w to miedzynarodowe towarzystwo. osoby bardziej
                            niesmiale lub spokojne moga miec z tym niejaki problem, generalnie bowiem
                            spolecznosc hotelowa (turysci i obsluga) zrobila na mnie wrazenie zajetej
                            swoimi sprawami i nie uczestniczacej w hucznych mitingach. np. w celu
                            obejrzenia meczu polska-anglia udalismy sie z moim chopakiem prosto do paszczy
                            lwa, czyli angielskiego pubu "camel" w naama bay, gdzie bylismy jedynymi chyba
                            polakami, cieplo zreszta przyjetymi. w hotelu nikt nawet nie mogl zrozumiec,
                            dlaczego wymalowalam sobie polska flage na policzku, hi hi. w hotelu tanczy sie
                            w parach, spokojnie saczy drinki, oglada spektakle, lezakuje na plazy lub przy
                            basenie BAAARDZO SPOKOJNIE I GRZECZNIE wszyscy. z wszystkimi tego wadami i
                            zaletami, powtarzam wink

hotel ma moim zdaniem dobre polozenie, wszystko z zasiegu nog lub w rozsadnych
                            cenach za podwozke.

reasumujac, spelnil moje wszystkie oczekiwania. polecam go wszystkim tym,
                            ktorzy maja takie same plany urlopowe jak ja, lub szczegolnie pociaga ich
                            ktorys z wymienionych jego atutow.

to chyba wszystko ode mnie...

pozdrawiam serdecznie, zwlaszcza rzetelnych forumowiczow i tych, ktorzy byli w
                            nim wtedy, gdy ja tez, a z ktorymi nie mialam okazji zawrzec blizszej
                            znajomosci. rybki i romantik urlop we dwoje, zrozumiecie wink)))
    • piorunka Re: po raz drugi jadę do Club FARANA SeS 16.10.05, 19:33
      za dwa tygodnie jadę do El Farany po raz drugi - pierwszy raz w zeszłym roku
      tez na początku listopada.
      Porównam jakie zaszły zmiany od tamtego czasu, ale z tego co pamiętam -
      jedzenie świetne (nie mam alergi na makaron smile, rafa przebogata i łatwodostępna.
      Leciałam z Orbisem, opieka rezydentki była solidna.
      Jak wrócę opowiem jak było.
      • loorien Wrócilam wczoraj z Club FARANA 03.11.05, 12:05
        Hotel wybrałam pod wpływem wątków z forum i w większosci się z nimi zgadzam.
        Hotel ładny, pokoje duże, basen z sztuczną falą naprawdę super. Szkoda jednak
        że nikt nie napisał o tym że obok hotelu budowany jest drugi hotel co w
        połączeniu z budową nowych domków i remontowanym basenem i budowaną knajpą na
        plaży daje odgłosy budowy non stop dzien i noc jak sie jest na plazy oraz jak
        sie do niej idzie. Było to naprawdę wkurzające, wszędzie Arabowie robotnicy
        gapiący sie na kobiety w strojach. Można zapomniec o wieczornych romantycznych
        spacerach na plaze. Ponadto rozwodzili sie wszyscy o tych włoskich animacjach i
        nikt nie napisał że są tak uciążliwe. Darli się wszędzie i na plaży i ba
        basenie tylko i wyłącznie po włosku. Popieram opinię tych którzy się czuli
        lekceważeni. Uważam że hotel po prostu powinien byc zamknięty dla innych
        narodowości skoro wszystkie wieczory były prowadzone po włosku, ogłoszenia o
        nich w restauracji tez po włosku. Byłoby jeszcze ok jakby to sobie robili w
        teatrze i nie przeszkadzali innym, a tak to naprawdę było męczące. Co do
        jedzenia uważam że było dobrze, chociaz 3 dni przed wyjazdem (a byłam 2
        tygodnie) byłam zmęczona tym jedzeniem, w kółko to samo. Dziwi mnie że mają
        takie bogatwo przypraw a większość potraw była nie przyprawiona, np. ryby.
        Brakowało mi tez arabskich ciastek tych kruchych słodkich i tłustych (byly
        tylko raz w tygodniu a tak to na ogół ciasta z masami) no i trochę mało dobrych
        owoców, głównie banany i melony oraz ichniejsze cierpkie nie do jedzenia. Co do
        wersji snack którą miała nie byłoby to złe rozwiązanie gdyby kolacja była nieco
        wczesniej a nie dopiero o 19.30. zwazywszy że ciemno sie robio o 17 czekanie
        2,5 godziny na kolacje to było wkurzające. Przekąski nie za dobre jakies buły z
        miesem lub parówką (to w najlepszym wypadku) a zwykle kawalki chleba z serem
        bez masla, wszystko wydzielane. Byly tez przekąski tuz przed kolacją i o 23 ale
        to naprawde tłumy sie o nie dobijały. Znajomi co mieli wykupioną pełną wersję,
        tez nie byli zadowoleni bo na obiad było dokładnie to samo co na kolacje i
        podstawowa rzecz ze człowiekowi trudno zjesc na raz obiad, ciasto i owoce
        dlatego w wersji all inclusive powinno to byc bardziej rozłożone w czasie.
        Hotel ratuje piękna rafa bo plaza moze i faktycznie ok ale co z tego jak na
        plazy głosniki na full i odłos pił z budowy. Faktycznie do rafy przypływa duza
        liczba statków do tylko powieksza hałas na plazy, podpływają blisko do pomostu
        czasem puszczają głosną muzykea w nocy podczas nocnych nurkowan oslepiają
        silnym śwatłem skierowanym wprost na plaze. Podsumowując wyszedł mi głos
        krytyczny ale to moja i mojego męza opinia, bo komuś kto lubi stadnie i w
        hałasie wypoczywac bedzie moze odpowiadało. Aha hotel ma dobre połozenie,
        blisko na piechote dzielnica Hadaba gdzie sklep i super knajpka z pysznym
        jedzeniem i sokami (Makani), na piechote blisko jest tez do centrum Fantazia (w
        śroku jakies przedstawienie na których nie byłam) a na zewnątrz ulica ze
        sklepikami co ma zalete jak sie komus nie chce taxi jechac do naama bay (13 min
        taxi za góra 20 funtów) lub do old marketu (8 min taxi za 10 funtów). Blisko
        tez do polskiej szkoły nurkowej nautica. Podkreślam tą zaletę bo w SSH niektóre
        hotele są wybudowane na naprawdę wielkim pustkowiu oddalonym od życia.
        Pozdrawiam jak macie pytania to odpowiem
      • piorunka Re: po raz drugi jadę do Club FARANA SeS 04.11.05, 15:05
        hmmm, no nie brzmi to obiecująco.A który basen remontują? główny, mały czy ten
        przy zejściu na plażę?
        wylatuję w niedzielę...
        • alex359 Re: po raz drugi jadę do Club FARANA SeS 12.11.05, 13:39
          jak tak czytam opinie ludzi o tym hotelu to tylko uśmiech rysuje mi się pod
          nosem smilebo rezydentka zapewniała nas, że prace potrwają góra 7 dni a zaczeły się
          w ostatnich dniach lipca br. póki co mamy listopad i bez zmian smile
          remontowany jest basen z trampoliną, najgłębszy ten przy zejściu... jeśli chodzi
          o snacki radzę Ci poprostu wynosić jedzenie ze śniadania (dają tacki i folię
          aluminiową przy napojach)
          na przyszłość polecam Iberotel Fanarę, 2 hotele dalej ta sama rafa, animacje w 4
          czy 5 językach, a od różnorodności jedzenia kręci Ci się w głowie...
          • squoll81 Re: po raz drugi jadę do Club FARANA SeS 18.01.06, 13:10
            czy Iberotel fanara i Iberotel Club Fanara to dwa inne hotele?
            jesli tak to który jest lepszy i jakie biuro ma w swojej ofercie Iberotel Fanara
    • mazurczynka Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 10.01.06, 11:18
      Do tych co byli: czy w Faranie lub gdzieś w bliskim sąsiedztwie jest dostęp do
      internetu? Z gory dziekuje za odpowiedz wink)
      • andrzejlitwicki Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 10.01.06, 22:04
        jest. w samej Faraanie. w budynku głównym.
        ale przyznam szczerze, że rafa koralowa przy brzegu jest ciekawsza od dostępu do
        internetu.
        pzdr
        • nala_2005 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 14.01.06, 18:46
          Czy ktoś zwrócił uwagę na warunki dla rodziny z dzieckiem? Jadę z 6-ciolatkiem
          i nie wiem czy będzie miał możliwość popływania w morzu i to niekoniecznie na
          głębiźnie. Zresztą i ja nie należę do dobrych pływaków i czasem potrzebuję mieć
          grunt pod nogami.
      • lolah Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 21.01.06, 20:00
        My jedziemy 4-11 luty, ale trochę się boję Arabów i Włochów. Miałam okazją już
        się na nich ciutkę poznać i, delikatnie mówiąc, nie przypadli mi do gustu.
        Chyba dlatego, że jako blondi, ja zbytnio przypadam im... Może jest ktoś, kto
        też się tam wybiera w tym czasie? Bardzo proszę o info. W końcu razem raźniej!
        Pozdro gorące i buziaczki.
        PS. Ogromne dzięki za tyle wiadomości o hotelu. To naprawdę bardzo pomaga w
        decyzji. Jak wrócę, to obiecuję świeże wieści o pogodzie i remontach.
        • blacky7 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 10.02.06, 19:56
          Napisz koniecznie - bo muszę podjać decyzje odnośnie hotelu - czekamsmile))
          • lolah Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 12.02.06, 21:01
            Asiu, odpisałam Ci na maila. Nic dodać, nic ująć. Po prostu super!
            Jakbyś chciała, to mam najświeższe zdjęcia.
            Życzę udanego urlopu i conajmniej tyle słońca, ile my mieliśmy.
            Pozdrawiam.
    • iit2 Re: Club FARANA - Sharm el Sheikh (****) 15.01.06, 18:18
      pc_maniac napisał:

> (cyt.: Luke 15-10-2003 09:23)
      >
      > "Oczywiście wakacje super - Farana jest ładnym hotelem, dużym, z
      >

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka