Dodaj do ulubionych

Rejs Marka Piwowskiego

04.06.10, 22:33
Rejs Marka Piwowskiego...
Ogladalem ten film bedac nastolatkiem i pamietam go framentarycznie.

Na czym polega jego wielkosc - jestem ciekaw?:)
Obserwuj wątek
    • wlodekbar Re: Rejs Marka Piwowskiego 07.06.10, 15:32
      Czy nikt nie wie?:))
      • radoslaw1231 Re: Rejs Marka Piwowskiego 07.06.10, 16:51
        Ciężko powiedzieć - po dziś dzień niektórzy krytycy i znawcy filmowi mają
        problem z jednoznacznym uznaniem tej produkcji za ,,film'' (fabularny w
        domyśle). Mnie się Rejs podobał, nie mówię, że to jakieś dzieło sztuki,
        ale kilka momentów jest tam po prostu - jak dla mnie - bardzo zabawnych. I tyle.
        • wlodekbar Re: Rejs Marka Piwowskiego 10.06.10, 22:52
          Dziekuje:).
    • agt_bond Re: Rejs Marka Piwowskiego 16.06.10, 11:57
      dla mnie jest tak abstrakcyjny, że aż śmieszny, wiele cytatów pamiętam do dziś
      chociaż obejrzałam go tylko raz
      • wlodekbar Re: Rejs Marka Piwowskiego 17.06.10, 23:36
        Czyzby arcydzielo?
        • agt_bond Re: Rejs Marka Piwowskiego 23.06.10, 11:21
          nie nazwałabym tego filmu arcydziełem
        • wszystkieporankiswiata Re: Rejs Marka Piwowskiego 24.06.10, 18:32
          Nie tyle arcydzieło, co film, który jednocześnie trafił w swój czas, ale jest
          też ponadczasowy. Absurdalny humor, ale tez i to, że nie jest tylko filmem o
          rejsie statkiem wycieczkowym po Wiśle. Patrząc na to szerzej- jednocześnie
          śmieszny i straszny, bo mówił coś o ludziach- w drobnych, niby banalnych
          scenkach. Mamy: lizusostwo,krętactwo, służalczość, bezczelność, biurokrację,
          chęć imponowania innym itd, a przede wszystkim to, jak łatwo ludzie
          (społeczeństwo- jak chcesz, to sobie rozszerz dalej)ulegają manipulacji
          pojedynczych osób,o których czasami nie bardzo nawet wiadomo kim właściwie są.
          Tu- pasażer na gapę, który wszedł sposobem "służbowo, ze skrzynką" narzuca
          reszcie swoje reguły i zaczyna wszystkimi rządzić i widzimy jak ci wszyscy w tej
          sytuacji się zachowują. A że grają Tym, Himilsbach, Maklakiewicz- rzecz jest
          świetna. Można to lubić, można nie. PRL w pigułce. Może i nie tylko PRL,
          mentalność ludzi nie zmienia się tak łatwo. Tyle.
          • radoslaw1231 Re: Rejs Marka Piwowskiego 27.08.10, 16:35
            Z ciekawostek: Piwowski miał też swego czasu nakręcić film o dwóch pędzących
            przez Polskę rowerzystach z Maklakiewiczem i Himilsbachem, ale niestety film nie
            powstał.. Inspiracją do stworzenia tego obrazu miał być... Easy Rider
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka