wlodekbar 04.06.10, 22:33 Rejs Marka Piwowskiego... Ogladalem ten film bedac nastolatkiem i pamietam go framentarycznie. Na czym polega jego wielkosc - jestem ciekaw?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radoslaw1231 Re: Rejs Marka Piwowskiego 07.06.10, 16:51 Ciężko powiedzieć - po dziś dzień niektórzy krytycy i znawcy filmowi mają problem z jednoznacznym uznaniem tej produkcji za ,,film'' (fabularny w domyśle). Mnie się Rejs podobał, nie mówię, że to jakieś dzieło sztuki, ale kilka momentów jest tam po prostu - jak dla mnie - bardzo zabawnych. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
agt_bond Re: Rejs Marka Piwowskiego 16.06.10, 11:57 dla mnie jest tak abstrakcyjny, że aż śmieszny, wiele cytatów pamiętam do dziś chociaż obejrzałam go tylko raz Odpowiedz Link Zgłoś
agt_bond Re: Rejs Marka Piwowskiego 23.06.10, 11:21 nie nazwałabym tego filmu arcydziełem Odpowiedz Link Zgłoś
wszystkieporankiswiata Re: Rejs Marka Piwowskiego 24.06.10, 18:32 Nie tyle arcydzieło, co film, który jednocześnie trafił w swój czas, ale jest też ponadczasowy. Absurdalny humor, ale tez i to, że nie jest tylko filmem o rejsie statkiem wycieczkowym po Wiśle. Patrząc na to szerzej- jednocześnie śmieszny i straszny, bo mówił coś o ludziach- w drobnych, niby banalnych scenkach. Mamy: lizusostwo,krętactwo, służalczość, bezczelność, biurokrację, chęć imponowania innym itd, a przede wszystkim to, jak łatwo ludzie (społeczeństwo- jak chcesz, to sobie rozszerz dalej)ulegają manipulacji pojedynczych osób,o których czasami nie bardzo nawet wiadomo kim właściwie są. Tu- pasażer na gapę, który wszedł sposobem "służbowo, ze skrzynką" narzuca reszcie swoje reguły i zaczyna wszystkimi rządzić i widzimy jak ci wszyscy w tej sytuacji się zachowują. A że grają Tym, Himilsbach, Maklakiewicz- rzecz jest świetna. Można to lubić, można nie. PRL w pigułce. Może i nie tylko PRL, mentalność ludzi nie zmienia się tak łatwo. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
radoslaw1231 Re: Rejs Marka Piwowskiego 27.08.10, 16:35 Z ciekawostek: Piwowski miał też swego czasu nakręcić film o dwóch pędzących przez Polskę rowerzystach z Maklakiewiczem i Himilsbachem, ale niestety film nie powstał.. Inspiracją do stworzenia tego obrazu miał być... Easy Rider Odpowiedz Link Zgłoś