Dodaj do ulubionych

Czarny Łabędź *****

• Gość: maria Czarny Łabędź ***** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 17:32
      dobre
    • Gość: mapi7 Czarny Łabędź ***** IP: *.toya.net.pl 29.01.11, 23:12
      Panie Mossakowski,
      Sprawdziłam dziś w kinie: należę do grupy "kiczowaty melodramat".
    • k2i ***** 31.01.11, 09:51
      Dla mnie tak do połowy.....hmmm sobie myślalem o co do k...wy nędzy tu chodzi, film o niczym w ogóle bez pojęcia, no ale tak od połowy zrobiło się fajne widowisko psychologiczne....studium na przemianą w czarnego łabędzia;). Ogólnie świetny film

A swoją drogą w dzisiejszych czasach 27letnia piękna kobieta i dziewica:)
      • k2i Re: ***** 31.01.11, 09:57
        Nie no.....tak sobie teaz pomyślałem i przanalizowałem ten film...i stwierdzam że jest chyba najlepszym filmem jaki od jakiegoś czasu oglądałem.... ostatnio taki zaskoczony byłem po infiltracji....no ale tamten film to całkiem inna bajka
      • white.apple Re: ***** 02.02.11, 12:09
        k2i napisał:
        > A swoją drogą w dzisiejszych czasach 27letnia piękna kobieta i dziewica:)

Chyba w żadnych czasach nie było takich dziewic, bo jak były piękne to wydawano je za mąż ;)
    • Gość: zos Czarny Łabędź ***** IP: *.aster.pl 03.02.11, 21:40
      dla mnie było to właśnie kiczowaty melodramat.
    • kmh Re: Czarny Łabędź ***** 08.02.11, 12:36
      Dobry film, ziszczenie fantazji wszystkich fanów Natalie Portman i "tej tamtej z różowych lat 70"
      • prawdziwy_polski_facet Re: Czarny Łabędź ***** 12.02.11, 23:59
        Ta tamta to Mila Kunis, znana bardziej jako głos Meg z "Family Guy" oraz była już dziewczyna Macaulay'a Culkina, tego tamtego Kevina, co był sam w domu.
    • archiwumfilmowe.pl Czarny Łabędź ***** - kicz? 13.02.11, 20:27
      Nie zachwyca. Za dużo elementów kiczu z horrorów lat 80
      Nieautentyczny, nienaturalny.
      • Gość: marslo55 Re: Czarny Łabędź ***** - kicz? IP: *.noname.net.icm.edu.pl 21.02.11, 13:53
        archiwumfilmowe.pl napisał:
        "Za dużo elementów kiczu z horrorów lat 80. Nieautentyczny, nienaturalny."
        Na stylizowane makabryczne wstawki byłam przygotowana, kiedy szłam na ten film - miałam pewność, że reżyser ich sobie nie odmówił. Dobrze, że dawał znać, kiedy się ich spodziewać..
        Z zarzutem nieautentyczności się nie zgadzam - moim zdaniem rzecz jest bardzo prawdopodobna psychologicznie i spójna w stylistyce, ani przez chwilę film nie robił na mnie wrażenia wysilonego czy przeszarżowanego, mimo "ekspresjonistycznej" maniery.
        Co za pomysł, że bohaterka jest dziewicą? Nie jest przecież..
        • archiwumfilmowe.pl Re: Czarny Łabędź ***** - kicz? 21.02.11, 16:36
          Oczywiście wszystko jest kwestią punktu odniesienia. Trudno udowodnić słuchaczowi discopolo że nawet sztuką nie jest jeśli nic innego nie zna. Kultura tak właśnie działa - ważny jest punkt odniesienia.

Osobiście autentyczność Łabędzia porównuję z Zapaśnikiem tegoż samego reżysera. W moich oczach ten drugi jest zdecydowanie bardziej autentyczny i wskazuje na spory intelektualny wysiłek twórcy.
      • magdaplum Re: Czarny Łabędź ***** - kicz? 27.03.11, 16:57
        Portman gra świetnie jednak sam film nie przypadł mi do gustu. Czasami ciężko odróżnic rzeczywistość od jej urojeń. Miałam większe nadzieje co do tego filmu.
        • Gość: Majkaa Re: Czarny Łabędź ***** - kicz? IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 21:05
          Zgadzam się też obejrzałam go dla Portman
    • butters77 Między czernią a bielą 21.02.11, 20:18
      Sama opowieść nie ujęła mnie jakoś szczególnie - owszem, wciągająca, ciekawie opowiedziana, ale nie sądzę, bym wracała do niej myślami. Ot, nie wzbudziła we mnie wyjątkowo silnych emocji.

Doceniam natomiast konsekwencję kolorystyczną całości - Aronofsky zadbał o to, by wszelkie konflikty czy wątpliwości bohaterów zostały spotęgowane przez grę czerni i bieli na ekranie. Oczywiście punktem wyjścia był sam motyw białego i czarnego łabędzia, ale przełożyło się to na wiele ciekawych kadrów. Więcej na ten temat napisałam tutaj.
    • Gość: author Czarny Łabędź ***** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 10:35
      Wizualnie ok, ogląda się ok (tj. nie umiera się z nudów), natomiast sam film jest, niestety, typowo hollywoodzki. Historyjka błaha, od początku, do końca, przewidywalna i nie za ciekawa psychologicznie, wręcz prostacka pod tym względem. Polański już nakręcił podobną historię, ale o wiele lepiej. Aronofsky może i jest dobrym stylistą, ale nie reżyserem, jak się niestety, okazało.
    • Gość: Michał Owsiewski Czarny Łabędź ***** IP: *.2cp.pl 08.03.11, 10:15
      Bardzo dobry film, godny uwagi. Oscar za rolę kobiecą zasłużenie trafił w ręce Natalie Portman. Oby więcej było takich produkcji!
      • marble_cake Re: Czarny Łabędź ***** 08.03.11, 11:27
        Film naprawdę zaskakujący...
      • dona.a Re: Czarny Łabędź ***** 29.03.11, 23:42
        Gość portalu: Michał Owsiewski napisał(a):

> Bardzo dobry film, godny uwagi. Oscar za rolę kobiecą zasłużenie trafił w ręce
        > Natalie Portman.

Spekulują, że mogą jej odebrać, ale to chyba tylko spekulacje, w końcu nie za taniec go dostała.
    • fastsinom Czarny Łabędź ***** 10.03.11, 17:25
      nie oglądałam jeszcze ale po przeczytaniu tego artykułu i Waszych komentarzy chyba w końcu się zbiorę.
      "Requiem dla snu" i "Źródło" są mocne a ten film podobno o nie odbiega.
    • tomaszind Re: Czarny Łabędź ***** 11.03.11, 10:20

Film bardzo dobry, zdecydowanie polecam
      • fiorilavoie Re: Czarny Łabędź ***** 27.03.11, 17:34
        Mam na dysku, ale jeszcze nie obejrzałem, jednak wasze opinie mnie chyba przekonają ;)
    • s-orbona Re: Czarny Łabędź ***** 09.05.11, 09:41
      Zgadzam się. Głęboki i świetnie wykonany film. Tylko szkoda, że coraz mniej takich.
    • Gość: Swan Czarny Łabędź ***** IP: *.cel.com.pl 19.05.11, 15:02
      Tutaj można przeczytać scenariusz filmu Czarny Łabędź
    • 3-tylko Re: Czarny Łabędź ***** 26.05.11, 18:58
      dopiero wczoraj udało mi się obejrzeć film, jest dobry to jasne, ale poza tym jest po prostu wbijający w fotel - bo fabuła, bo muzyka, bo gra aktorska, bo świetne budowanie napięcia... świetny
      • nchyb Re: Czarny Łabędź ***** 12.06.11, 16:32
        moim zdaniem - wybitny to za dużo powiedziane. Ale wart obejrzenia...
    • Gość: Joya Re: Czarny ?ab?d? ***** IP: 114.31.4.* 31.05.12, 15:36
      Film Nietykalni (2011) jest super! Polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka