Dodaj do ulubionych

czy "Dogma" obraża uczucia religijne?

IP: 212.160.149.* 25.05.01, 10:43
jestem ciekawa co sądzicie o tym filmie; ja byłam,
zobaczyłam i jestem zachwycona, jest to szokujące
wyobrażenie Boga, burzące stereotypy i to niektórych
oburza,a przecież liczy się wiara w Boga, a nie
wyobrażenie ludzi o nim
Obserwuj wątek
    • Gość: Piolo Re: czy IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 25.05.01, 12:06
      A Bóg w "Dogmie" pokazany był bardzo ciepło i życzliwie. Świetny film.
    • Gość: szczepik Re: Dogma - czy ktos widział "Stygmaty" IP: 195.116.62.* 25.05.01, 14:27
      To jest dopiero film.
      Gdyby jakiś dystrybutor chciał go rozpowszechniać w Polsce, to pewnie by go
      spalono na stosie.
      • Gość: ertka Re: Dogma - czy ktos widział IP: 212.160.149.* 25.05.01, 15:12
        nic nie słyszałam o "Stygmatach" maże jakoś przybliżysz ten
        • Gość: paul Stigmata IP: 203.202.95.* 28.05.01, 06:38
          Gość portalu: ertka napisał(a):

> nic nie słyszałam o "Stygmatach" maże jakoś przybliżysz ten

"Stigmata" opowiada historie osoby niewierzacej, ktora dostaje stygmaty. Film
          zostal zakazany w Polsce przez katolicki episkopat, zakazano pisania o nim
          krytykom i nie byl pokazywany w kinach ani nie jest dostepny na wideo/dvd.
          Zapewne mozna jedynie sprowadzic zza granicy (jesli celnicy przepuszcza, moze
          grozic stosem).
          • Gość: szczepik Re: Stigmata IP: 195.116.62.* 28.05.01, 09:57
            W filmie nie chodzi tylko o fakt, iż osoba niewierząca "dostaje" stygmat.
            Głównym wątkiem jest krytyka kościoła katolickiego, szczególnie Watykanu, który
            to uzurpuje sobie prawo do jedynie słusznego interpretowania pisma świętego.
            Autorzy filmu najsilniej krytykują budowanie pełnych przepychu świątyń (patrz
            Polska) i "komercjalizację" kościoła.
            • Gość: none Re: Stigmata IP: *.ffcomp.com.pl 29.05.01, 14:07
              jak dostac ten film, ma ktos kopie?
              • Gość: szczepik Re: Stigmata IP: 195.116.62.* 29.05.01, 17:08
                Najprościej u piratów jako DivX (sam mam to właśnie na płytce).
    • Gość: Maciej Re: czy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 00:03
      religia i polacy to straszny hardcore. film jest spox ale nietolerancyjne i co
      gorsza nie rozumiejace polskie spoleczenstwo niech lepiej oglada przedwiosnie
      lub inny syff...
      • Gość: sabor Re: czy IP: 212.160.232.* 31.05.01, 13:44
        mam ten film na 2cd (sabor@o2.pl)
        • Gość: Student Re: czy IP: *.acn.pl / 10.135.128.* 23.05.02, 18:05
          A mnie się film Dogma nie podobał. Jestem niewierzący, antyklerykalny, ale mi
          się niepodobał. Tu nie chodzi o obrażanie czyiś uczuć. Po prostu film jest
          debilnie infantlny. Żadnej głębi, żadnej wartości (nie chodzi mi o wartości
          pisane przez Ch). Scena w któej gnojowego demona powalił Brise (czy inny
          odświeżacz) rozwaliła mnie totalnie. Miało być śmiesznie? Toż mądrzejsze
          pomysły są w kreskókach na Cartoon Network (już słyszę opinie innych bym
          oglądał kreskówki dla gnojów a nie poważne filmy, bo nie dorosłem). Jest to
          jedna wielka obraza, ale nie dla uczuć religijnych tylko dla widza, że musi
          oglądać (z ciekawości, ale jednak) taką chałę. Chałę i dłużyznę.
    • Gość: Yosso Re: czy IP: *.ict.pwr.wroc.pl 24.05.02, 11:00
      Dla mnie Dogma jest po prostu jechaniem na fali debilizmu w stylu American Pie
      czy straszny film. Też słuszałem że jest to strasznie obrazoburczy film, po
      oglądnięciu jest to dla mnie jeszcze jeden pusty film dla pustej amerykańskiej
      collegowej młodzieży. Żadnej głębi, żadnego przesłania, parę żartów w stylu
      maratonu uśmiechu i tyle.

• dzokejka zbyt dziecinny 24.05.02, 11:15
      Gość portalu: ertka napisał(a):

> jestem ciekawa co sądzicie o tym filmie; ja byłam,
      > zobaczyłam i jestem zachwycona, jest to szokujące
      > wyobrażenie Boga, burzące stereotypy i to niektórych
      > oburza,a przecież liczy się wiara w Boga, a nie
      > wyobrażenie ludzi o nim

Był zbyt dziecinny, żeby kogokolwiek miał obrażać. Dla mnie ten film był
      ucieleśnieniem tego, co "mały Kevin" o Panu Bogu sobie myśli, czy też wyobraża.
      Gdybym nie wiedziała, kto nakręcił ten film, pomyślałabym, że nakręcił go jakiś
      15- latek (nie obrażając piętnastolatków:)) Pomijam też niesmaczne, prymitywne
      żarty, które czesto w tym filmie adały- chyba mam inne poczucie humoru.
      • Gość: A27 Re: zbyt dziecinny IP: *.proxy.aol.com 25.05.02, 02:52
        Dogma nie obraza moich uczuc religijnych ale obraza moja inteligencje.
        Podobnie jak poprzednikow zirytowal mnie "poopy monster". No bez pierdul,
        ludzie kochane. Po jaka cholre byla w filmie Selma Hayek, skoro wprowadzenie
        jej postaci poza uroda autorki nie mialo zasadniczego znaczenia dla scenariusza.
        Dalej - Chris Rock - sorry mam alergie na ludzi belkoczacych. I to nie ma nic
        wspolnego z rasizmem.
        Wreszcie Alanis M. jako Bog. Mozna sobie Boga wyobrazac na million sposobow -
        ok. No ale to nie fair gdy sie nam serwuje te babke, na ktora ja akurat mam
        alergie. Zrestza taki Bog, ktory nic nie mowi a jedynie usmiecha sie pod nosem
        jest dosyc denerwujacy.
        Probowalam "Dogme" ogladnac drugi raz ale mnie ZNUDZILA>
        Jedyny plus tego filmu to Alan Rickman.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka