Dodaj do ulubionych

Świt żywych trupów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 09:57
oglądałem tylko trailer'y ale film chyba jest całkiem spox Dzisziaj sie na
niego wybieram:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: ja! Re: Świt żywych trupów IP: *.spray.net.pl 11.06.04, 20:09
      jestes pierdolcem
    • Gość: greg Re: Świt żywych trupów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 23:05
      Film jest świetnie zrobiony. Coś w stylu wczesnych 80's. Jak ktoś pamięta takie
      filmy jak Evil Death, Piątek Trzynastego i oczywiście Noc żywych trupów to
      będzie miał przyjemny deja vu. Żadna bajka w stylu Van Helsing. Naprawdę godny
      następca.
      • Gość: Chrom Re: Świt żywych trupów IP: *.serv / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 00:29
        Naprawde niezły film - polecam. Akcja trzymam w napieciu , niektóre sceny sa
        naprawde mocne !!!
        • Gość: Jason Re: Świt żywych trupów IP: *.upc.chello.be 23.12.04, 20:51
          Film... ciagle powtazajaca sie historia o ludziach ktuzy chca przetwac atak
          jakiegos wirusa ktury zmienia ludzi w... cos czego nie mozna sobie wyobrazic, w
          realnym swiecie. Niemam nic do zazucenia efektom ale fabula miejscami jest
          jakas parodia. Jak mozna sie cieszyc, uprawiac sex itp. wiedzac ze na sciana
          czaja sie jakies bestje?? No ludzie, bez przesady. Ale ogulem bez tego
          fragmentu o kturym mowilem jest fajny(wmiare) ale prawdziwym fanom tego typu
          histori polecam film "12 dni puzniej" jest poprostu genialny.
          • gdotb Re: Świt żywych trupów 21.08.05, 01:36

> realnym swiecie. Niemam nic do zazucenia efektom ale fabula miejscami jest
            > jakas parodia. Jak mozna sie cieszyc, uprawiac sex itp. wiedzac ze na sciana
            > czaja sie jakies bestje?? No ludzie, bez przesady. Ale ogulem bez tego
            > fragmentu o kturym mowilem jest fajny(wmiare) ale prawdziwym fanom tego typu
            > histori polecam film "12 dni puzniej" jest poprostu genialny.

Tak 'ogółem' to pewno chodzi ci o film '28 dni >później<'.
            Niczego sobie.

A 'dawn of the dead' znudzil mnie. Lepiej bawilem sie na 'Land of living dead'.
            Gee

• Gość: chaosdwarf Re: Świt żywych trupów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 10:36
      kompletna beznadzieja ! wyrzucone pieniążki : (
    • Gość: ja Re: Świt żywych trupów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.06.04, 01:03
      Miałam wrazenie, że jeste to kompetnie zerzniete z 28 dni póxniej, tylko
      zmienione zakoćńzenie. Do dupy... nie polecam
      • Gość: iz Re: Świt żywych trupów IP: *.spray.net.pl 13.06.04, 17:23
        film super... polecam :)
    • Gość: Precel Re: Świt żywych trupów IP: *.telan.pl 13.06.04, 21:16
      Obejrzałem dzisiaj. Nie rozumień ludzi piszących krótkie negatywne komentarze.
      Bezsensem jest oglądane filmów np.s-f jeżeli nielubi się tego gatunku. Każdy
      horror w którym nie zabija psychopata mozna nazwać bzdurą. Nie można jednak
      oceniać tak filmu tylko dlatego że założenie jest ze sfery fantastyki. Tu
      chodzi o klimat i akcję a tego jest w tym filmie dostatnio. Przyznaję że idąc
      do kina czułem niepokuj że mogą to być "odgrzewane kotlety" tak jak to było z
      kolorową wersją "Nocy żywych trupów". Pierwsze sceny i pełne zaskoczenie.
      Zombiaki pełne wigoru co dodawało tempa akcji i zwiększało uczucie zagrożenia.
      Z pierwowzorem łączy tylko hipermarket no i zabawy w nim z umarlakami. Reszta
      to nowa akcja. W początkowych scenach usłyszałem dźwięki podkładu muzycznego
      tak charakterystycznego dla filmów Romero. W całości ujawniłem tylko jedną
      niekonsekwencję w scenariuszu: ugryziony murzyn policjant nie został zarażony.
      Film jak najbardziej polecam i to do obejrzenia w kinie.
      Ostrzegam! Jeżeli wyjście na seans jest z partnerką w ramach randki to
      odradzam - będziecie mieli spieprzony wieczór ;)
      • Gość: ton2 Re: Świt żywych trupów IP: 81.210.22.* 14.06.04, 09:23
        Mam podobny problem co Ty, tj nie rozumiem ludzi, ktorzy chodza na tego typu
        filmy (podobna dyskusja byla przy Van Helsingu) i spodziewaja sie glebokich
        filmow o naturze swiata i kondycji człowieka we współczesnym świecie. Świt,
        podobnie jak Van helsing bardzo mi sie podobaly, ale to pewnie dlatego, ze
        spelnily moje oczekiwania gatunkowe. Wkurzaja mnier ludzie, ktorzy chodza na
        takie filmy i glosno komentuja to co sie dzieje, smiejac sie z ewentualnie
        nielogicznych sytuacji itd. Po co w ogole chodza na "takie bzdury"? Amen
      • Gość: vqrzony GDZIEŻ TEMU FILMOWI DO S-F !!!!!!!! IP: *.chello.pl 14.06.04, 18:14
        > Bezsensem jest oglądane filmów np.s-f jeżeli nielubi się tego gatunku.

Ludzie, NIE NADUŻYWAJCIE W TAK WULGARNY SPOSÓB, RAZEM Z GAZETĄ, TEGO POJĘCIA!

Acha, Science-fiction jest DLA INTELIGENTNYCH LUDZI, takich których 10 min.
        oglądania czegoś takiego co tu komentujemy - przyprawia O BÓL GŁOWY NA RESZTĘ
        DNIA!
        • Gość: buahahahah też mi inteligent.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 10:59
          no to zabłysnąłeś inteligentny oglądaczu s-f. puknij się najpierw w główkę, a
          potem jeszcze raz przeczytaj skomentowany przez siebie post. później poszukaj w
          słowniku znaczenie słowa "analogia".

resztę pozostawiam twej, jakże głębokiej, "inteligencji".
      • Gość: Jacek Re: Świt żywych trupów IP: *.ftj.agh.edu.pl 20.05.05, 09:24
        Tem murzyn nie został ugryzony, tylko się w coś uderzył.
    • Gość: sottise Re: Świt żywych trupów IP: *.icpnet.pl 14.06.04, 17:55
      ten film to tandetna rzeźnia, nie wiem w jakim celu był nakręcony, chyba tylko
      po to by zmiesmaczyć widzów. Połtora godziny bezsensownego rzucania mięsem po
      ekranie. Szkoda nerwów, a przede wszytskim pieniędzy. Zdecydowanie nie polecam,
      chyba, że ktoś lubi oglądać bande statystów ucharakteryzowanych na zoombie,
      którym od czasu do czasu ktoś przestrzela głowę ujawanijąc jej zawartość.
      Jednym słowem dno, a raczej kanal osiakający ludzkimi szczątkami.
      • charade Re: Świt żywych trupów 14.06.04, 22:56
        Ludzie, opamietajcie się ! To jest horror, ze wszystkimi jego cechami; wadami i
        zaletami ! Przecież chyba półgłówek by się domyślił, że na horrorze będzie
        jatka, a poza tym sam tytuł już sugeruje to i owo. Dlatego przyłączam się do
        tych, którzy mówią: nie lubicie horrorów, to na nie chodźcie i nie zrzędźcie
        póżniej, że straciliście pieniądze. Ja wiem , że nie znoszę filmów spod znaku
        Dogme'95 i na pewno się na żaden nie przejdę do kina, po to, żeby skuczeć na
        forum o kilkanaście straconych złotych.

Jeśli chodzi o sam film, to uważam, że był świetny W SWOIM GATUNKU. Uwielbiam
        horrory i z premedytacją oraz nieukrywaną przyjemnością poszłam na tę "tandetną
        rzeźnię".
        • Gość: sottise Re: Świt żywych trupów IP: *.icpnet.pl 15.06.04, 23:28
          Można robić różne horrory, coś o tym wiem, bo widziałam nie jeden film tego
          gatunku. Ale bronie swojego zdania, ten film do horrorów się nie umywa. Proste
          porównanie "Lśnienie" Kubrick'a jasno pokozuje, ze nie potrzeba rzucać ludzkimi
          szczątkami, by widz zaczął się bać. W przypadku "Świtu..." czyłam tylko
          obrzydzenie i to do n-tej potęgi.
          • Gość: sic Re: Świt żywych trupów IP: 212.160.72.* 16.06.04, 16:04
            Lśnienie kontra Świt Żywych trupów no no to żeś teraz po bandzie poleciał. To
            troszkę jakbyś porównał Pana Wołodyjowskiego - serial i Czterech Pancernych i
            psa :) no przecież obydwa seriale i obydwa traktują o wojnie :) oj ludzie
            ludzie film jest o żywych trupach czego się spodziewaliście???
            • Gość: sottise Re: Świt żywych trupów IP: *.icpnet.pl 16.06.04, 23:56
              ale ja nie oczekiwalam od tego filmu za duzo - jedynie odrobiny sensu...
              natomiast film zaczyna sie od krwawej jadki i kończy na krawej jadce, w
              międzyczasie natomiast wypełniony jest hektolitrami krwi. Niestety trudno sie
              dopatrzyc jakiejkolwiek logiki w fabule, czy tez zrozumiec intencje rezysera,
              a oczekiwanie na standardowy zwrot akcji(ja sie łudziłam przez pierwsze pół
              godziny)to płonna nadzieja. Co do porownania "Świtu..." do Lśnienia, to
              chcialam udowodnic przedmowicy, ze naduzywa slowa horror.
              • Gość: sic Re: Świt żywych trupów IP: 212.160.72.* 17.06.04, 07:50
                nie nadużywa horror to pojemna dziedzina jest w niej miejsce na większe i
                mniejsze bzdury. O tym filmie nie można powiedzieć że jest z pod znaku Gore bo
                ludzie lubiący akurat ten gatunek się obrażą twierdząc że nie umywa się do ich
                filmów. No i co z tym zrobić??? Jest horrorem o żywych trupach koniec kropka.
                Aha ktoś tam gdzieś niżej napisał że ten film jest lepszy od 28 dni :) 28 dni
                nie jest o zombie :) i ma całkiem inne przesłanie.
    • Gość: Jasiu Re: Świt żywych trupów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 06:46
      To wlasnie ja. Po 12 godzinach przy komputerze. Chyba mi odwalio. Nie musze isc
      nawet do kina. Nie strace kasy a nawet to jestem do przodu.
    • Gość: o. Jedyny Rezerwowy IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 15.06.04, 10:05
      Ten film bez watpienia jest w tym miesiacu NAJLEPSZY , na tle tak slabego
      czerwcowego repertuaru w Polskich kinach - "Harry Potter 3 " to hit , ale dla
      dzieciarni - "Ladykillers" jest dobrym filmem , ale w przypadku braci , to
      raczej jest wpadka - a po za tym Weteran z Portugalli ,
      nudzi.
      Dobre opinie u wiekrzosci krytkow oraz wmiare duza widownia , mowi
      wszystko.
      Oparty na klasyku film , NIE jest gorszy od orginalu , jest jednak
      zrobiony pod dzisejszom
      widownie .
      Debiutujacy rezyser potrafil w tym wszystkim zachowac pewne elemety
      artystyczne horrou ,po za tym nie nad uzywa efekow specjalnych - co swiatczy
      o tym , ze i skromny horror , moze byc BARDZO
      DOBRY.
      moja ocena:
      3.5/6.0
      p.s:
      - Koncowe napisy majom , dla ....... pewnom
      NIESPODZIANKE .
      • Gość: ton2 Re: Jedyny Rezerwowy IP: 81.210.22.* 15.06.04, 12:19
        Boze Święty, po jakiemu ty piszesz? Nie rozumiem połowy tego, co napisałaś/eś!
    • Gość: misza Re: Świt żywych trupów IP: *.crowley.pl 15.06.04, 23:45
      Smutno mi że każdy niemal horror jest krytykowany przez wszystkich. Może i
      horrory są głupie ale czasami zdarzają się wyjątki. A ja podczas tego filmu
      wystraszyłem się za wszystkie czasy. Film jest znakomitym remakem i
      rewelacyjnym horrorem. I może będzie tak za 15 lat gdy ktoś w końcu go doceni
      jak my doceniamy oryginalną wersję.
    • Gość: bajbusss Gorąco nie polecam!! IP: *.t2.ds.pwr.wroc.pl 15.06.04, 23:56
      Pierwszy raz w życiu zdarzyło mi się wyjść przed zakończeniem seansu. Muszę
      przyznać że pierwsze 10 minut było w porządku. Byłem przekonany że dobrze
      trafiłem. Ale jednak... Częściej widownia (kino helios we Wrocławiu) śmiała się
      niżbała. Nawet moja dziewczyna, która uwielbia horrory, bez żalu opuściła kino
      razem ze mną. Gdy wstaliśmy z miejsc chłopaczek siedzący wyżej od nas z ironią
      w głosie rzucił w naszą strone: "nie wychodźciee... taki fajny film....", co
      tylko wywołało śmiech na ustach osób słyszących jego komentarz.
      NIE POLECAM.
    • Gość: Remek Remake IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 04:06
      Co do powtórek horrorowej klasyki - natknąłem się dzisiaj na trailer nowej
      wersji Teksaskiej Masakry. Ta również wydaje się całkiem spox. Zwiastun niczego
      nie gwarantuje ale ma chyba ten charakterystyczny klimat. Choć może kolejny
      teenage slasher do opychania popcornu.
      • Gość: splndr Re: Remake IP: *.chello.pl 27.06.04, 20:39
        widzialem juz (na kompie) ten remake i chociaz jestem fanem filmow gore, oraz
        gore podobnych bylem niemile rozczarowany.
    • Gość: misza Re: Świt żywych trupów IP: *.crowley.pl 16.06.04, 09:55
      Smutno mi że niemal każdy horror jest strasznie krytykowany przez krytykę.
      Owszem może i hoorory są głupie ale czasmi zdarzają się naprawdę dobrze
      nakręcone filmy o tej tematyce. Świt żywych trupów 2004 jest moim zdanie jednym
      z najlepszych horrorów ostatnich lat i bardzo udanym remakem. Autor recenzji
      dał trzy gwiazdki, dobre i to...
    • karmilla Re: Świt żywych trupów 16.06.04, 10:01
      Zanim napiszę wrażenia z filmu kilka uwag ogólnych.
      Podobnie jak część przedmówców nie rozumiem chodzenia na horrory przy
      jednoczesnej krytyce filmu tylko dlatego że jest horrorem. Nie lubisz - nie
      oglądaj. Porównanie do Lśnienia tez trochę chybione (podobnie jak do van
      Helsinga), bo w końcu horror to też całe mnóstwo odmian i każda straszy czym
      innym.
      Co do sporu czy horror to SF - tak na moją wiedzę to horro zaliczyć można do
      szeroko rozumianej fantastyki, obok SF i fantasy.
      A co do samego filmu - chyba jestem konserwatystką, bo dla mnie zombie ma być
      klasyczne: czyli poruszać się powoli (może już niekoniecznie z wyciągniętymi
      przed siebie rękami, choc też dobrze by było ;-). A biegające zombie jakoś do
      mnie nie przemawiają. Jednak generalnie na filmie bawiłam się świetnie, tyle że
      potraktowałam go jako pastisz - i ze względu na te biegające zombie i ze
      względu na dobór muzyki. W ogóle nie zauważyłam żeby ktokolwiek z komentujących
      zwrócił uwagę na humor w tym filmie, a - imo - to jedna z głównych zalet Świtu.
      Wielbicielom czarnago humoru polecam.
      • Gość: mankakino Re: Świt żywych trupów IP: *.ssmb.com 18.06.04, 09:01
        Karmilla teraz to mnie przekonałaś mam tylko jeden problem nikt nie chce iść na
        to ze mną do kina więc idę sama
      • Gość: greg Re: Świt żywych trupów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 16:11
        Ten film wygrywa tym, że wiernie odzwierciedla klimat pierwowzoru. Może być on
        niestrawny dla koneserów Matrixów i innych bajek.
    • Gość: I'm coming Barbara Dobry, ale..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 15:20
      brakuje mu tego czegoś z "Nocy...", niesamowitego klimatu. Generalnie uważam że
      Świt'79 był już dużo gorszy ale remake wyszedł całkiem niezły. Pomysł z
      szybkimi zombie odważny, ale w sumie udany - w dzisiejszych czasach powłóczące
      nogami budziłyby raczej śmiech niż lęk. Dużo dobrego humoru - dla mnie to
      olbrzymi plus. Na pewno lepszy niż "28 dni", choć i one złe nie były. Moja
      ocena: 3,5 ewentualnie 4- na 6 i dowód na to, że horror wcale się nie kończy.
      • charade Re: Dobry, ale..... 16.06.04, 21:58
        Jasne, "Noc..." to był majstersztyk. "Świt" A.D. 2004 nim nie jest, ale moim
        zdaniem jest to bardzo udany horror. Część ludzi może nie chwytać konwencji,
        zdarza się.
        Na przykład dla mnie innym (jednym z niewielu) dobrym horrorem był "Ring",
        amerykańska wersja (japońska w ogóle do mnie nie przemówiła), a dla wielu osób
        nie.

W "Świcie" nie spodobało mi się tylko jawne zerżnięcie szybkich zombie z "28
        dni", poza tym ten wątek z krwią zombiego padającego na ranę delikwenta - też
        z "28"...
        • charade Re: Dobry, ale..... 16.06.04, 21:59
          Oj, miałam na myśli, że to krew spadała na ranę delikwenta, a nie zombie :)))
    • Gość: Precel Re: Świt żywych trupów IP: *.telan.pl 16.06.04, 23:01
      Kolejny plus filmu to niestatyczna kamera w momencie biegu. Pomysł wykorzystany
      z "Szeregowca Ryana" i dobrze bo sceny są naprawdę dynamiczne.
      Co do "części niezadowolonej widowni" to uważam że niktórzy chodzą do kina na
      wszystko i stąd później to marudzenie. W kinie nie należy "bywać" tylko oglądać
      to daje nam zadowolenie.
      • charade Re: Świt żywych trupów 17.06.04, 10:29
        Otóż to, Precel. Do kina powinno się chodzić po to, żeby oglądać, a ja często
        mam wrażenie, że ludzie łażą do kina, bo nie mają co z czasem zrobić, albo na
        pogaduszki towarzyskie, albo jeszcze po to, żeby przeszkadzać innym w oglądaniu.
    • Gość: LOJD Re: Świt żywych trupów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 00:12
      tak szczerze to nie widzialem jeszcze tego filmu ale z tego co slyszalem to
      jest zajebisty
      • Gość: --- Re: Świt żywych trupów IP: *.chello.pl 19.06.04, 16:21
        to idź się "zajebać"!
    • Gość: Ja KINOMANIAKU - PRZECZYTAJ!! IP: *.chello.pl 24.06.04, 19:09
      Bez pomysłu, bez koncepcji, krwawa rzeźnia. Jedank można obejrzeć, bo film
      naprawdę trzyma w napięciu.
    • negatywista byłem... 29.06.04, 14:58
      ... i żałuję. Dlaeczgo żałuję? Bo byłem wczoraj i już dziś nic nie pamiętam.
      Nuda straszna.
    • Gość: saint SPOKO IP: *.acn.waw.pl 01.07.04, 17:24
      Oglądałem i jak ktoś lubi takie filmy to mu sie spodoba:-)
    • Gość: mahoney genialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 03:15
      zajebisty film , moze ja malo widzialem w takim razuie poleccie mi lepesze ale
      wg mnie najlepszy horror thriller whatever jaki widzialem , mocny ostry ,
      realistycznie az do przesady zrobiony , na moim seansie bylo 8 osob nie
      rozumiem tego , ten film zmienia zycie , zajebista rozrywka , po prostu trzeba
      top zobaczyc , i kawalek down with the sickness , na konciu , miodzio miodzio i
      jeszcze raz miodzio , nie mozna bylo tego lepiej zrobic , zombie przejezdzani
      przez samochody , zreszta nie tylko zombie , ciecie pila tarczowa , ech
      • Gość: Tez Re: genialny IP: *.iFiber.telenet-ops.be 14.07.04, 13:10
        Tez tak uwazam, bylem wczoraj, niewiele sie spodziewalem ale naprawde super.
        Jezeli jednak ktos nie lubi horrorow to niech nie idzie. Ja osobiscie je
        uwielbiam ale na tym niezle sie "wystraszylem" - pare razy musialem zamykac
        oczy, choc jestem dorosly i nie-tchorzliwy facet.
        Polecam. Takie filmy naprawde mowia bardzo duzo o kruchosci naszego zycia,
        niezlaznie od tego jakimi "przechujami" bysmy sie czuli.
        • Gość: six Re: genialny IP: *.vitnet.pl / *.crowley.pl 14.07.04, 18:00
          Ten film jest do bani jeszcze takiego słabego horroru nie widziałem kto to
          wogóle wymyślił zero fabuły i akcji czysta klapa reżysera polecam RESIDENT EVIL
          APOCALYPSE Lub pierwsza część filmy są boskie i naprawdę można się wczuć a nie
          takie badziewie jak Świt Zywych Trupów
    • Gość: jara Re: Świt żywych trupów IP: 212.244.246.* 20.07.04, 20:42
      film był spox.Było dużo krwi:):):)
      • Gość: pigvomit Re: Świt żywych trupów IP: *.klc.vectranet.pl / 80.48.255.* 26.07.04, 12:11
        mam zamiar sie wybrac dzisiaj. ale jestem wielkim fanem oryginału, więc mogę
        wyjść z kina zawiedziony. stary świt żywych trupów w wykonaniu romero był
        dziełem perfekcyjnym i skończonym w swej konwencji, więc po co komu remake??
    • Gość: KANGOOR Re: Świt żywych trupów IP: 213.25.179.* 24.12.04, 07:22
      Mam pytanie?? Czy tylko ja zobaczyłem w tym filmie komedię?? Mam wrażenie jakby
      rezyser doskonale sie bawił robiąc ten film, moim zdaniem nie jest to horror
      ale po prostu pastisz filmów o zywch trupach w angielskim klimacie. Ja się
      uśmiałem na tym filmie. Naprawde. Te wszystkie zombi sa tylko dodatkiem do
      niezłej brytyjskiej produkcji. Film z klimatem . Pozdrwaiam.
    • Gość: Basia Re: Świt żywych trupów IP: *.server.ntli.net 10.02.05, 14:52
      "Swit Zywych Trupow" jest to jeden znajbardziej beznajdzienych horrorow jakie
      widzialam w swoim zyciu.Nie wiadom co sie z czego bieze, od czego sie zaczelo i
      w dodatku wszyscy gina na koncu,okazuje sie wszyscy zamieniaja sie w zombi i na
      tym koniec.Szkoda pieniedzy na takie produkcje,a juz troche horrorow ogladnelam
      w swoim zyciu.
    • Gość: kotinka Re: Świt żywych trupów IP: 82.139.18.* 22.04.05, 14:43
      a ten film to nie komedia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka