Dodaj do ulubionych

Król Artur

• Gość: Szary prawdziwa historia - dobre sobie IP: *.63.udn.pl 24.07.04, 15:20
      co do "opisania" filmu to jest ono krótkie i bez sensu. Nalepka, którą można by
      przykleić do niemal każdego amerykańskiego filmu z hollywood. "Prawdziwa
      historia króla Artura" - bzdura. Prawdziwa historia króla Artura ma tyle
      wspólnego z tym co obecnie uważa się za króla Artura i jego świtę co fakt, że
      króla Popiela zjadły myszy (może to nienajlepsze określenie). Faktem jest, że
      róznice są ogromne. Ale po cholere to pisać? Chyba tylko po to by pokazać, że
      ten, który pisał komentarz do owego filmu nie miał pojęcia o czym pisze i
      wykazał się ignorancją pisząc byle co. Pozdrawiam
    • Gość: krytyk-przytyk Re: Król Artur IP: *.pop.e / *.pop.e-wro.pl 24.07.04, 20:08
      prawdziwa historia??
      Buahhahaha
      już się boję tego filmu... Król Artur bez magii, Ginewra z cyckami na
      wierzchu... Jeszcze tylko brakuje by Lancelot był transwestytą... i będzie
      git ;)
    • Gość: Christo Re: Król Artur IP: *.tarchomin.pl / *.crowley.pl 24.07.04, 21:48
      Kochani, właśnie wróciłem z tego "hitu lata" i żałuję że wydałem te kilkanaścir
      złotych. Nuda, brak emocji, beznadziejny montaż, efekty jak ze "Starej Baśni",
      nie mówiąc o Arturze, który wygląda jakby się urwał z choinki lub czasopisma z
      modą męską. Jeżeli ktoś to porównuje do Bravehearta lub Gladiatora to błądzi
      niczym Sasi we mgle. A propos przywódca Sasów to był najjaśniejszy punkt filmu-
      przyćmił wszystkich. Tak na marginesie fajnie też było zobaczyć aktora, który
      kiedyś w serialu o Robin Hoodzie grał Willa Scarleta:)
      • Gość: ktos Re: Król Artur IP: *.arka.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:53
        a kogo grał w tym filmie ? tzn. kogo grał w KA ten co grał Willa w RH ?
        • Gość: markus Re: Król Artur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 10:45
          A mnie najbardziej wkurzyło w tym filmie to,że Artur nie mógł być normalnym
          celtyckim Brytem walczącym z saskim najazdem. Czyżby dlatego,że celtowie kojażą
          się z nielubianymi Irlandczykami,lub Francuzami? Film zataja również tę
          ocztwistą prawdę historyczną,że pomimo dzielnej postawy celtyckich
          obrońców,wstrętni Sasi
          jednak zrobili swoje i to dzięki nim właśnie język angielski zaliczany jest do
          grupy języków germańskich. No,ale o ile przyjemniej jest anglosaskiemu widzowi
          utożsamiać swój rodowód z sarmacko-rzymskim rycerstwem.
          W podobnie groteskowy i karykaturalny sposób pokazano przedstawicieli kościoła
          rzymsko-katolickiego,który już na przełomie 5 i 6 wieku jawi się wg. autora
          filmu jako moralnie gnijący i jako taki budzi głeboki sprzeciw i odrazę zdrowej
          części brytyjskiego społeczeństwa. Autor filmu zupełnie ignoruje fakt,iż
          ten "upadły" kościół będzie "gnębił" Brytów jeszcze przez dobre 1000 lat ,a
          "wybawcą" spod jego okowów okaże się nie szlachetny król Artur,ale król Henryk-
          -psychopatyczny wielokrotny morderca swoich żon.
    • Gość: jendriu to jeden z tych filmów, w których IP: *.icpnet.pl 26.07.04, 01:10
      ..czeka sie az sie zaczną napieprzac, bo reszta jest fatalna. Powiem więcej,
      dawno nie widziałem tak fatalnie zagranego filmu. Nie wiem kto obsadził Ovena w
      roli głownej, ale było to całkowite pudło. Facet zagrał cały film na jednej
      minie nr 5, masakra. Podobnie jak Lancelot, żenada. Fatalne dialogi, cały czas
      wszyscy gadaja jak nawiedzeni. Tylko Keira jest fajna. Generalnie moznaby bez
      problemu nakręcić to trzy razy lepiej.
    • Gość: greg oficjalna zajwaka-śmiech na sali:) IP: 213.17.204.* 28.07.04, 08:30
      "czlowiek, ktory rzucil wyzwanie rzymowi....kobieta ktora wzniecila
      wojne...krol artur juz w kinach"- kto ogladal film wie, ze jakis idiota pisal
      tekst do zajawki
    • Gość: Wredna Król Artur IP: 194.149.228.* 28.07.04, 20:02
      czy krol Artur powinien mieć śniadą cerę, niebieskie oczy i byc brunetem?
      zamiast byc prawdziwym Brytem zyli rudy jasna karnacja cos w stylu Guya Richie?
    • Gość: olaboga Re: Król Artur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 11:28
      naczytalam sie jejujeju galimatias. Na filmie bylam wiec moge sie wypowiedziec.
      po piersze dziewczyna ma niesamowite oczy pewnie niedlugo zostanie twarza
      l`oreal... mysle ze kazdy ma swoj cene. afisze nie krzyczaly nazwiskami jak na
      Troi, krol Artur "ladna twarz" nie musial sie wysilac na doskonalenie warsztatu
      aktorskiego. nie ma co krytykowac wszystkie wlasciwe dla gatunu chwyty
      zastosowane lekki humor sieszna postac (ten od robienia dzieci)niemozliwe sceny
      batalistyczne, delikatna ginewra unoszaca luk niczym lustereczko. bajeczka
      bardzo sympatyczna generalnie naiwna ale wchodzi latwo nie meczymy sie
      ogladajac. no dowod ze dogrzewane historie mozna polac innym sosem.
    • Gość: sunny Re: Król Artur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 21:49
      Ten film jest dokładnie tym, czego można się po nim było spodziewać -
      hollywoodzką ekranizacją "historii", tak prostą, by każdy zrozumiał kto jest
      dobry, a kto zły. Patos, patos, patos. Ale ogląda się nieźle. Przepiękne
      zdjęcia.
      • pinos Re: Król Artur 03.08.04, 16:37
        O mamo, ile tu zadecia, ile niedouczenia, ile powierzchownosci... Na tym forum
        miejscami.

Fil - historyjka na lato. Beznadziejnie poprzedzona zajawkami o "prawdzie"
        i "badaniach", niepotrzebnie wypelniona "wolnoscia". Ale Hameryka juz tak ma...
        (tak, wlasnie tak Hameryka. Bo Ameryka to juz nie.)

Ale:
        Odnosnie stroju Ginewry: 1. Moze i kobiety w sredniowieczu generalnie tak nie
        chadzaly - wszak sredniowiecze to z okladem 1000 lat i mnostow panstw. Ale
        niewatpliwie jest duza szansa, ze barbarzynskie kobiety tak chadzaly do walki.
        Podobnie jak ich nadzy mezczyzni.
        Upadek Kosciola - ze niby to scenariusz tak zafalszowal. W dobie upadku
        imperium rzymskiego mamy do czynienia z upadkiem cywilizacji, a wiec i religii.
        Rzym miasto biednych, podupadajacy i niszczejacy. Duchowni pozbawieni wedzidla
        z wlasnymi zbrojnymi bandami - podobnie jak cala reszta "szlachetnie
        urodzonych" lataja i grabia co sie da. Niegdysiejsze autorytety pragnac ratowac
        tonacy statek Sprzeciwiaja sie wszelkim nowinkom, wolnej mysli - w stagnacji
        upatrujac ratunku. Takze nie ma sie co oburzac na "zafalszowany" obraz
        Kosciola. Kosciol mial w swej historii sporo wiekow ciemnych - a nie iwadomo,
        czy wiek obecny jest z tych jasnych. (Na marginesie Henryk VIII znalazl
        przynajmniej ciekawszy sposob na wyciagniecie panstwa z klopotow finansowych -
        zmalpowany po Filipie Pieknym - niz nasz rodzimy Jasio Kazimierz, co walute
        psul).
        Co do czasow, w jakich zyl Artur - racje ma ten, kto pisze miedzy IV a XII.
        Gdyies w Brytanii. I nie nalezy sie obruszac, ze wersja Mallory'ego i spolki to
        jedyna sluszna wersja. Mozna patrzec z przyjemnoscia na artura w plytowce,
        Artura w rzymskim pancerzu. Tylko trzeba miec otwarty umysl. Ja osobiscie
        najbardziej lubie wersje legendy arturianskiej jaka przedstawil Guy Gavriel Kay
        we fionawarskim gobelinie. A z aktorow nie ma to jak Connery.
        I co?
        Film jest sprawnie zrobiony. Jezeli sie wam nie podoba, napiszcie uczciwie. Ale
        nie bo falszuje prawde historyczna. W tym przypadku taka prawda nie istnieje.
        • cze67 Re: Król Artur 03.08.04, 22:49
          A czy kobiety wówczas nosiły kolczyki w pępku? Bo na plakatach takież widzę u
          Ginewry.
    • Gość: balt Re: Król Artur IP: *.acn.pl 03.08.04, 23:36
      szkoda gadac, zmarnowali taki temat.:( gdzie temu filmowi do gladiatora????
      aktorzy sie starali, Ray ok:) Artur- w jakim serialu gral ten aktor???
      wyswietlali go 100 lat temu w niedziele, na jedynce.ale lubilem ten serial:).
      te bitwy.....o moj Boze...6latek lepiej by strategicznie to rozwiazal.po prostu
      zenada.zjebali i koniec.
      a mnie sie marzy fil, z ogromnym rozmachem zrealizowany o np dzikich polach w
      rzeczpospolitej...ech, ale mogloby byc fajowo......:)
      • orbulon Re: Król Artur - dobre!!! 04.08.04, 08:17
        Nie narzekam na film. Warto było iść do kina. Uważam ten film za najlepszy
        jaki widziałem w tym roku.

Dobrze, że chociaż tutaj pominięto głupkawą poprawnośc polityczną. Mamy tu
        dobrey kawał historii Europy { choć trochę poszatkowanej}. Rzym, Celtowie i
        Sasi jednak należą do Europejskiej kultury i towrzyli tą kulturę czy się komuś
        podoba czy nie. Trochę przesada z tym biskupem. Chyba nie szło tutaj o ukazanie
        kościoła jako isntytucji ściśle negatywnej.

Jak by Stone wziął się do tego filmu to Artur byłby murzynem, Lancelot
        Indianinem a najlepiej jeszcze o skłonnościach pedalskich.
        • fiodorus Re: Król Artur - dobre!!! 04.08.04, 17:46
          Mnie się film nie podobał!
          Klimatu wczesnego średniowiecza nie było wcale.
          Brak znajomości realiów epoki aż kłuł w oczy.
          Demoniczna wizja wczesnośredniowiecznego Kościoła jakby żywcem wyjęta ze szmaty
          pt. "Nie".
          Egzaltacja i sztampowość gry aktorów przypomina brazylijskie seriale.
          Tylko pedantyczność w odtworzeniu kodtiumów i niezłe sceny batalistyczne dalo
          się jakoś przełknąć!!!
    • titus_flavius przykład kina antykatolickiego 06.08.04, 18:15
      Chaire,
      zastanawiam się, czy ten film finansowali żydzi, w odwecie za Pasję, czy
      raczej fanatyczni protestanci? Takiej dawki jawnych kłamstw i antykatolickich
      przeinaczeń jeszcze w kinie nie widziałem.
      Papież ma być władcą Imperium Rzymskiego, w którego imieniu działają biskupi.
      Papież na swojego następcę szykuje swego chrześniaka, kilkunastoletniego
      chłopaczka. Przedstawiony biskup - zarządca Anglii to istny potwór. Ojciec
      kandydata na papieża dręczy niewolników - Anglików. Na jego usługach są
      zakonnicy, którzy są psychopatami uwielbiają uwielbiajacymi torturować i palić
      na stosach pogan i heretyków. Inkwizycja już działa i zdołała spalić
      Pelagiusza - protoprotestanta. Zwolennikiem Pelagiusza jest tez Artur, który
      tym samym jest protestantem.
      Na zakończenie Artur bierze ślub w obrzędku pogańskim tym samym oficjalnie
      wyrzekając się wstrętnego katolicyzmu.
      I jeszcze, na wstępie dowiadujemy się, że akcja dzieje się w 452r. Tymczasem
      Brytania była ewakuowana pół wieku wcześniej, w trakcie najazdu Germanów na
      Galię.
      Najsympatyczniejszy jest wódz Sasów - nie dziwota przodek ANglików i AMerykanów.
      T.
      • orbulon Do titusa_flaviusa 14.08.04, 10:31
        No stary ja niby jestem praktykującym katolikiem ale aż tak mocno ten film nie
        przestraszył mnie. Wiadomo, że dzisiaj nakręcić film historyczny wychwalający
        chrześcijaństwo byłoby czystą herezją wobec wszechobecej poprawności
        politycznej {przykład "Pasji"}. Co do Żydów to z nimi żyję w przyjażni i
        naprawdę uważam ich za "starszych braci w wierze"

Bardziej obawiam się muzłumanów zalewającyh dzisiejszą postchrześcijańską
        Europę. Zauważ, że w filmie mamy Celtów, Rzymian i Sasów. A więc
        przedstawicieli ludów europejskich. Twórcy filmu i tak znoszą już baty za
        swój "rasistowski" pozbawiony nawet jednego murzyna.

Ja cieszę się , że jeszcze kręci się filmy o ściśle europejskiej historii. Za
        jakieś 50 lat będziemy mieli zapewne piękne epopeje o Osamie i jego
        szlachetnej walce
    • Gość: Domel_Radom Re: Król Artur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 16:30
      Wczoraj byłem na tym filmie i jest on dla mnie super extra wyjechany. Na
      początku malo sie nie zaryczałem. W tym filmie jest wszystko
      prócz "dziadostwa". W Królu Arturze jest bitwa, romans, itd itp POLECAM
      SERDECZNIE. POZDRO Z RADOMIA
      • Gość: Zawiedziona Re: Król Artur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 21:17
        Badziewie, jedno wielkie badziewie.Aktorzy przeżywają wszytsko jak mrówka
        okres.Nudny jak cholera.Czekałam cały film aż się akcja rozkręci i nie
        doczekałam.I w ogóle jak to możliwe, że Bryci zrobili pułapkę z drutu
        kolczastego????????;)Jak ktoś chce stracić 2 godziny i wywalić kasę w błoto to
        gorąco polecam
    • Gość: Myszka Re: Król Artur IP: *.magma / *.magma-net.pl 12.09.04, 14:17
    • Gość: Myszeczka Re: Król Artur IP: *.magma / *.magma-net.pl 12.09.04, 14:17
      Nie gadać film zajebisty i aktorzy fajni więc nie krytykować!!!
    • Gość: Michał C. Re: Król Artur IP: *.238.87.96.adsl.inetia.pl 17.10.04, 18:57
      Po pierwszych minutach tego filmu stwierdziłem, że to największa szmira sezonu.
      Dziwie się tym, którym ten film się podoba. Wszystkie poprzednie wersje były
      lepsze. Reżyser i scenarzysta pomylili fakty historyczne wprowadzili zamęt i
      omineli mistyczną fabułę ( najbardziej atrakcyjną ) mitu o arturze. Film jest
      dowodem na niedouctwo Amerykanów i ich brak poszanowania do historii i mitów.
      Jestem oburzony i zdegustowany - kicz, szmira, szkoda czasu!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka