Dodaj do ulubionych

Mroczne miasto

12.08.04, 14:43
Znacie takowy film? U nas nie jest zbyt popularny, tymczasem uważam że jest
dobry. Ciekawa idea (niektórzy porównują z Matrixem- podobieństwo
zdecydowanie zauważalne), świetny duszny klimat. Niepokojący film. Wszystko
jest faktycznie jakieś takie odizolowane i zawieszone. Człowiek podpięty do
machiny zwanej życiem. Jeśli bracia Wachowscy to oglądali, to chyba im
powinno być głupio.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • filmmix Re: Mroczne miasto 12.08.04, 15:01
      pewnie że znamy, z Jennifer Connelly
      kolega kiedyś zrobił nam domowy pokaz tego filmu, niezłe efekty, ale puenta -
      raczej cienka...
      • humbak Re: Mroczne miasto 12.08.04, 15:18
        Wolno zapytać, jak byś Ty sobie to wyobrażał? Ja nie narzekam. tu weszła
        natura... filmowa. Przecież skończenie tego tak, jak siem zaczęło byłoby dość
        pesymistyczne.
    • ignatz Re: Mroczne miasto 12.08.04, 15:25
      Film ów ma fajny klimacik klaustrofobii - mi się oglądało z przyjemnością, choć
      moi kumple przysypiali z nudów. No i ten Sutherland niesamowity.
      • Gość: kpsting Re: Mroczne miasto IP: 12.152.252.* 13.08.04, 22:08
        Dark City, przypomina to troche wydluzony odcinek Strefy Mroku albo "Outer
        Limits". Dlaczego Wachowscy mieliby sie wstydzic po jego obejzeniu
        • humbak Re: Mroczne miasto 13.08.04, 23:35
          Zaznaczam od razu, że to moja opinia, żeby nie oberwać, że nie mam racji.
          Wachowscy zdaje się, sztucznie wydłużyli film. Ja osobiście do 3 części nie
          miałem już narwów. Widzę, że Tobie Mroczne miasto nie przypadło szczególnie do
          gustu. Myślę jednak, że autorzy wykonali dobrą robotę, i powiedzieli, co do
          powiedzenia mieli bez kombinowania jakby tu kasę zbić. Fakt, oni nie mieli na
          to zbytnich perspektyw, ale zdarzają się idiotyczne serie. Poza tym Wachowscy
          powtórzyli przesłanie. A ich dzieło miało być przekazem ideologicznym.
          • kraciak Re: Mroczne miasto 15.08.04, 23:56
            świetny film, bardzo oryginalny...No i Jennifer Connely, czy pamiętacie jej
            rolę tutaj i w Requiem dla snu? Ta sama wizja szczęścia - czerwona sukienka i
            Jennifer na molo...miodzio, Requiem późniejsze, więc chyba Aronofsky musiał
            uwzględnić rolę jennifer w Mrocznym mieście, co dodaje filmowi pana A.jeszcze
            smaczku....
            A panowie Wachowscy niech się schowają i więcej nie wyłażą.
            • dziewczyna_mickiewicza Re: Mroczne miasto 16.08.04, 12:27
              bardzo dobry film..jeden z lepszych z tego gatunku. klaustrofobia rodem z
              opowiadan dicka. bardzo chetnie do niego wracam:)
    • Gość: Stagger Lee Re: Mroczne miasto IP: *.poch.com.pl 18.08.04, 11:09
      Film bardzo dobry, już od dawna leżakuje w mojej kolekcji :)
      Oczywiście zgadzam się z innymi wypowiedziami w temacie atmosfery filmu - Alex
      Proyas postawił akcent właśnie tutaj i przynajmniej nie mamy przerostu formy
      nad treścią jak w Matrixach. (a propos - mi się tam za bardzo nie kojarzy...
      Fantastyka często wykorzystuje motyw obcych kontrolujących niczego
      nieświadomych ludzi - jeśli na tym ma polegać skojarzenie to jest naciągane :) )
      Fabuła ciekawa, aczkolwiek końcówka odrobinę lukrowata... Do mrocznego klimatu
      filmu pasowałoby zakończenie bardziej przewrotne, może równie mroczne.
      Różne mamy też aktorstwo - świetnego K.Sutherlanda, niezłego W.Hurta, ale
      również trochę bezbarwnego R.Sewella. Ale i tak super że głównego bohatera nie
      zagrał T.Cruise albo B.Pitt... :)
      Ja żałuję że A.Proyas tak rzadko staje za kamerą - Kruk to jeden z moich
      kultowych filmów, a również właśnie Dark City swój urok ma... Nie wiem jak
      wyszedł I, Robot ale mam nadzieję że przynajmniej nieźle. (oczywiście pan
      Proyas ma na koncie więcej filmów, tylko kto je zna i widział?? np. Groping z
      1980 roku :) czy nawet Garage Days z 2002??)
      Jeśli ktoś czyta ten wątek, filmu nie widział, a lubi fantastykę niekoniecznie
      efekciarską - biegiem do wypożyczalni... :)

Pozdr.,
      Stagger Lee

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka