Dodaj do ulubionych

Rozdano Złote Żaby Camerimage

IP: *.udn.pl 04.12.04, 23:32
Jupi! jestem pierwszy! z tej okazji chciałbym pogratulować laureatom
łódzkiego festiwalu :)
Obserwuj wątek
    • Gość: i Re: Rozdano Złote Żaby Camerimage IP: *.toya.net.pl 05.12.04, 00:20
      vera drake ok , no ale aleksander... bycmoze normalnie sie tego nie zauwaza ale
      czulem sie jakby mowili do mnie jak do glupka w stylu : zobacz ten jest dobry a
      ten zly , ten tego oszukuje , sratatatata.... no i jeszcze te okrzyki hurra!
      powoli dochodze do wniosku ze USA ma duzo wspolnego z USSR ;] zdjecia i owszem
      byly dobre ale prosze was nie popierajmy takiego kina.... wlasciwie byly to
      typowe, pozadne hollywoodzkie zdjecia do takiego typu filmu i i nie bylo w nich
      nic oszalamiajacego , proponuje powaznie zastanowic sie nad skladem jury na
      przyszly rok zwlaszcza nad reprezentantami z polski jak glowacki czy jeszcze
      bardziej wozniak - czlowiek telewizyjny ;] stapleton moze zostac ;]
      • b5110 Re: Rozdano Złote Żaby Camerimage 05.12.04, 02:00
        Camerimage to festiwal OPERATORÓW, nie reżyserów, producentów,
        aktorów. "Alexander" to 'zachwycające zdjęcia', co nie znaczy, że fabuła powala
        na kolana. Polecam artykuł 'Stopklatki' :)

A Stone to bufon :P
      • Gość: DaQ Re: Rozdano Złote Żaby Camerimage IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 05.12.04, 13:02
        ehhhh Do Ciebie gosciu i pozostalych, ktorzy krytykuja ...Prosze
        Panstwa...prosze dokladnie sparawdzic na jaki to mianowcie festival sie
        wybraliscie i pod jakim katem komisja ocenia wszystkie filmy...Pozdrawiam
        wszystkich malokontentow...i prosze miec Oczy szeroko Otwarte..
      • Gość: W. Taboryski Re: Rozdano Złote Żaby Camerimage IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 13:14

To miłe dla dyrektora szkoły, że kolejny absolwent 21 Społecznego Liceum
        Ogólnokształcącego im. Jerzego Grotowskiego otrzymuje, jeszcze jako student,
        prestiżową międzynarodową nagrodę filmową. W zeszłym roku Janek Komasa w Cannes
        a teraz Piotr Sobociński.
    • Gość: bART Re: Rozdano Złote Żaby Camerimage IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 00:28
      gratulacje również.:] Rekonstrukcja to świetny film, byłem pewny ze będzie w
      trójce. Very drake niestety nie widziałem ;(( za to zwróćcie uwagę na ZATOICHI -
      może rzeczywiście poza trójką jeśli chodzi o zdjęcia, ale za to świetna
      muzyka!!! (chłopi z motykami - kto był, wie o czym mówię ;) )
    • Gość: misior Re: Rozdano Złote Żaby Camerimage IP: 81.210.14.* 05.12.04, 00:36
      Aleksander - taka typowa amerykanska kupa. Zdjecia piekne, znaczy technologicznie doskonale i estetycznie dopieszczone. Ale zero w tym dramaturgii. Nic nie dopowiadaja do tresci. Nic! Puste jak ten caly film. Mozna je opowiedziec, bez zadnej straty. Zadnej filozofii w nich nie ma. To kolejne powielenie schematu. Estetyka.. nic wiecej.
      Dobrego zdjecia nie mozna opowiedziec...
      Moim zdaniem mogli dac te nagrode filmowi z Iranu "Turtles can fly". Ci ktorzy widzieli ten film z pewnoscia pamietaja obrazy nacechowane _znaczeniem_ dramaturgia, obrazy ktore pozostaja w pamieci jako miara ich doskonalosci.
      Takie jest moje zdanie.
    • Gość: Małgo Re: Rozdano Złote Żaby Camerimage IP: *.sggw.waw.pl 05.12.04, 00:49
      Liczyłam na nagrodę dla "Spring, Summer, Fall, Winter...And Spring" Szkoda.
      Vera Drake? Hmm..? nie brałam jej pod uwagę- a tu proszę- złota żaba.
      Rekonstrukcja - naprawdę niezły film. A muzyka w Zatoichi faktycznie-
      POWALAJĄCA!! Dobrze też, że Ciało moje dostało Kijankę. Szkoda jednak że
      pominięto etiudę "Jego dziewczyna"
    • hmmm Re: Rozdano Złote Żaby Camerimage 05.12.04, 01:54
      "Tegoroczne festiwalowe uroczystości zostały dość nieoczekiwanie zakłócone
      informacją o podłożeniu bomby w Teatrze Wielkim, gdzie impreza miała się odbyć."

Bzdura. Wiadomość o bombie trafiła do organizatorów podczas próby uroczystości,
      ewakuacja Teatru Wielkiego trwała 10 minut, przeszukiwanie Teatru 3 godziny.
      Uroczystość nie została przerwana tylko przeniesiona z godziny 16:00 na 20:00.
      Jak rozumiem autor artykułu nie był w Łodzi i dowiedział się o sprawie siedząc
      na swoich czterech literach w Warszawie. Nie raczył sprawdzić tego co pisze u
      źródła, bądź u ludzi z nim związanych. Bo po co? No profeska po prostu.
      Pogratulować.
      Festiwal zakończony, następny za mniej więcej rok. Zapraszamy. :-) Będzie
      równie bombowo. Jak co roku.
      • b5110 Re: Rozdano Złote Żaby Camerimage 05.12.04, 01:57
        tak było, potwierdzam, sam ewakuowałem ludność z lewego skrzydła ;-)
        kto jak kto ale Wyborcza powinna umieć przynajmniej weryfikować swoje
        informacje. jak się nie chce tyłka ruszyć na jeden z najważniejszych festiwali
        filmowych na świecie, to przynajmniej dzwoni się do osób poinformowanych, bądź
        będących na miejscu. numer rzecznika prasowego jest ogólnie dostępny.
        pozdrawiam,
    • Gość: lucho gatica KAMER KLAPA IP: *.lodz.mm.pl 05.12.04, 08:01
      te nagrody to porażka jakaś .. wydaje mi się że zwycięzcy wczesniej byli
      ustawieni..., taki np "Aleksander" to przecież syfff, że zdjęcia były owszem
      piękne i dopieszczone to było przecież do przewidzenia jak na film z takim
      budżetem, no i ta kijanka za "Zimę"(6min etiuda bez historii-zdjęcia ładne, ale
      nic poza tym).. ja rozumiem to jest festiwal dla operatorów ....ale uważam że
      nie oto chodzi w kinie by forma była nadrzędna nad treścią i by film był tylko
      pustymi zdjęciami na dużym ekranie.....
      a co do poziomu konkursu o którym jury że niby wysoki... to ja szczerze wątpie
      czy abym był na tym samym festiwalu
      • Gość: 123 Re: KAMER KLAPA IP: 81.210.14.* 05.12.04, 08:27
        > no i ta kijanka za "Zimę"(6min etiuda bez historii-zdjęcia ładne, ale
        > nic poza tym)

Bo to etiuda operatorska - cwiczenie operatorskie. Twoje slowa dowodza, ze nie rozumiesz zdjec, ich znaczenia. To jak z czytaniem ksiazki - jeden dostrzeze w niej tylko czyste fakty a inny metafore, symbol, skojarzenia, w zaleznosci od wlasnej wiedzy i umiejetnosci odkrywania tresci na wielu plaszczyznach. W zdjeciach to wlasnie dramaturgia stanowi o ich "glebi", nie zas estetyka (czyli "ladne zdjecia", efekciarstwo bez uzasadnienia) czy nawet perfekcja technologiczna.
        Twoje slowa sa jakby wyjete z beznadziejnie zenujacego artykulu jaki ukazal sie kilka dni temu w Wyborczej... Naprawde artykul ponizej krytyki...
        • Gość: Anthor Re: KAMER KLAPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 09:00
          A ja sie bede upieral przy tym ze etiuda "Zima" nie powinna zostac nagrodzona.
          Zdjecia maja opowiadac historie, historie ktora porwie widza cos musi sie
          dziac. Ja rozumiem ze operatorzy widza inaczej ja nie mam pojecia o warsztacie.
          Ale czy film ma byc tylko dla waskiego grona operatorow. Nie ma byc dla
          wszystkich. Stawialem na "natural route" , ktos napisale ze zaluje "jego
          dziewczyny" ja tez:( Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych ale jak widze
          nagrode dla "Aleksandra" to cos mi zaczyna nie grac. "Vera drake" nagroda w
          pelni zasluzona "rekonstrukcja to tez wielki film. No bylo minelo nagrody
          nagrodami ja i tak zapamietam "the great water" "Zatoichi" "Edukators" "house
          of the flying daggers" "Sideways" "the sea inside". Co do poziomu to faktycznie
          bywalo ze byl wyzszy zobaczymy co bedzie w konkursie za rok....
          • Gość: w Re: KAMER KLAPA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.04, 11:41
            To chyba jest tak, ze nagrody dostaja ci, ktorzy raczyli zaszczycic festiwal
            swoja obecnosia... Rodrigo Prieto jest naprawde znakomitym fachowcem i az dziw
            bierze, ze zgodzil sie na prace przy Aleksandrze. Choc sadze, ze trzeba rowniez
            przefiltrowac nasze, polskie, europejskie odczucia przez pryzmat amerykanskiego
            rynku, na ktory poniekad "A." zostal wykonany. Swiadczy o tym chocby fakt, ze
            gdy Hefajstion umieral i Aleksander sie uzewnetrznial i plakal to cala sala
            rynkela smiechem, ze serwuje sie im takie lzawe historyjki... Studenci sa
            bezwzgledni :)
            • Gość: trejo Re: KAMER KLAPA IP: *.rzeszow.mm.pl 05.12.04, 20:45
              W Ameryce tez sie z tej sceny smiali.Film -nie widzialem go jeszcze-jest jednak
              tak zly ,ze wszystko co w nim najgorsze jest idealnie odczytywane przez
              widownie i to bez wzgledu na rasowe czy kulturowe konotacje.
          • Gość: 123 Re: KAMER KLAPA IP: 81.210.14.* 05.12.04, 18:47
            :) ja tez uwazam, ze "Zima" nie zasluguje na nagrode.
            Zwrocilem poprzednio uwage tylko na fakt rozumienia znaczenia zdjec w filmie. Te operatorskie filmiki sa uzewnetrznieniem tego, co w normalnych produkcjach zostaje w duzym stopniu stlumione. Film operatorski z zalozenia jest nastawiony na wyciskanie maksimum z obrazu, co czesto przejawia sie niezrozumieniem filmu przez wiele osob. Jak odczytac symbole, jak zrozumiec jakas tam metafore, jak zrozumiec zmiane swiatla, ktora opowiada o czlowieku, o jego stanie itd... Ale trenujac mozg i umiejetnosci mozna pozniej bardzo kreatywnie myslec nad pewnymi rozwiazaniami w przyszlych zwyklych projektach.
            Zatem nie chodzi tu o wybitna czytelnosc a bardziej chodzi o umiejetnosc nasycenia obrazu znaczeniami, o nadanie mu sensu dramaturgicznego. No i oczywiscie pomyslowosc, technologie i estetyke.
            Trzeba pamietac jaki jest cel tworzenia cwiczen operatorskich. One nie sa dla ogolu (bo sa trudne do odczytania bo bardzo "nasycone"), one najbardziej sa dla operatorow.
    • Gość: wolontariusz Re: Rozdano Złote Żaby Camerimage IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 11:55
      Camerimage skompromitowało się przyznająć Srebrną Żabę Rodrigo
      Prieto."Aleksander" był do niczego. Nagrodę przyznano chyba tylko ze względu
      na Stone`a. Zeby jeszcze tu kiedyś przyjechał.Naprawdę było kilka lepszych
      filmów. A przez takie rozgrywki festiwal traci gości- niektórzy już po
      prostunie przyjadą ze swoimi filmami.
    • Gość: kasia Re: Rozdano Złote Żaby Camerimage IP: 201.137.86.* 05.12.04, 21:44
      mam nadzieje, ze jednak Rodrigo Prieto nie dowie sie, ze gazeta napisala, ze
      jest Hiszpanem? Bo jak kazdy Meksykanin, na pewno bylby wielce obruszony. Czy
      gazeta uwaza,ze wszyscy mieskzancy AMeryki Lacinskiej sa Hiszapnami ewentualnie
      Hiszpankami?
      • Gość: o s IP: *.toya.net.pl 06.12.04, 21:15
        co wam powiem to wam powiem ale najbardziej jest mi zal filmu the sea inside bo
        naprawde byl jednym z lepszych [jezeli nie najlepszy] i jako zdjeciowo i jako
        filmowo , no ale wlasciwie tewn film juz bez nagród sie obedzie bo ma ich juz
        pełno ;] a tak poza tym to ja na tym festiwalu najbardziej cenie sobie mozliwosc
        pogadania czy posluchania innych operatorów jak SUPERCHRIS [ doyle ] który dla
        mnie wygrał , a wylanianie najlepszego filmu u mnie przebiega bardzo prosto;
        zdjecia które najlepiej pamietam musialy byc najlepsze...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka