Dodaj do ulubionych

Filmy krótkometrażowe

IP: *.chello.pl 06.08.05, 17:13
Na tym filmowym forum nie widziałem wiele postów o filmach krótkometrażowych.
Chciałbym rozpocząć wątek właśnie o tych produkcjach. Piszcie cokolwiek
wiecie, polecajcie, co oglądaliście, podawajcie strony, gdzie można coś
znaleźć (najlepiej takie, gdzie można coś obejrzeć za darmo i bez logowania
czy rejestrowania :-)). Osobiście radzę zajrzeć na www.atomfilms.com oraz
www.ifilm.com. Tam można bezpłatnie obejrzeć filmy krótkometrażowe te znane,
nagradzane oraz te amatorskie, nierozpowszechnianie.
Proszę też o Wasze ulubione krótkometrażówki: zagraniczne, polskie,
animowane, fabularne, abstrakcyjne, śmieszne i inne...

Rozpoczynam wątek o filmach krótkometrażowych i o wszystkim, co się z nimi
wiążę...
Zapraszam do dyskusij i dzielenia się przeróżnymi informacjami!
Obserwuj wątek
    • Gość: filmofan Re: Filmy krótkometrażowe IP: *.chello.pl 06.08.05, 18:18
      Serdecznie polecam film pod tytułem "Harvie Krumpet" Adama Elliota. Piękny,
      mądry film, działający silnie na emocje. Dostał w roku 2004 Oskara. Tą samą
      techniką zrobione są 3 inne, wcześniejsze filmy
      Elliota: "Brother", "Cousin", "Uncle", które można obejrzeć w serwisie
      AtomFilms. Te też gorąco polecam!
      "Harvie Krumpet" jest opowieścią o wyjątkowej postaci. Niezwykłej, jedynej.
      Ta "plastelinowa technika" myślę, że dodaje "energii" i pewnego rodzaju
      bliskości do filmu fabularnego. Bowiem ściśle komputerowo wygenerowane obrazy
      nie miałyby w sobie tej głębi... Głębi, która powoduje, że film jest
      fantastyczny!
      • vaporetto Re: Filmy krótkometrażowe 07.08.05, 20:56
        A co myślisz o "Jam Session" Izabeli Plucinskiej ?
        • eferaenija Re: Filmy krótkometrażowe 07.08.05, 22:10
          Witam. Niestety nie mam głowy do tytułów, ale wiele ciekawych filmów
          krótkometrażowych można obejrzeć na Ale kino. Szkoda tylko, że o tak nieludzkich
          porach (ok. 2 w nocy!?)pozdr:)
          • dona.a Re: Filmy krótkometrażowe 07.08.05, 23:06
            15 sierpnia zaczyna się w Warszawie Europejski Przegląd Filmowy OFFON. W kinie
            Bajka na seansach popołudniowych będą prezentowane m.in. filmy krótkometrażowe
            ZA DARMO.Jest kilka tytułów o których czytałam i być może uda mi sie je
            obejrzeć,nie podano jeszcze szczegółowego repertuaru
            • Gość: filmofan Re: Filmy krótkometrażowe IP: *.chello.pl 08.08.05, 17:56
              Niestety nie miałem okazji obejrzeć "Jam Session". A może powiesz mi, czy jest
              gdzieś w necie do obejrzenia lub ściągnięcia? Wtedy dopiero będę mógł wyrazić
              swoją opinię.

Nie tylko na Ale Kino! można oglądać krótkometrażówki. Także na Canal+. Co
              jakiś czas puszczają tzw. Deser lub Superdeser, w którym można podziwiać filmy
              krótkometrażowe (m.in. takie, co było nominowane lub nagradzane na różnych
              festiwalach). Kilka widziałem... niektóre były spoko :)
              Niestety problem z tymi Deserami też tkwi w porze nadawania... Albo są o 6
              rano, albo w nocy... albo czasem w dzień, ale wtedy mnie nie ma ;)

Dzięki dona za poinformowanie o tym Europejskim Tygodniu Filmowym! Może
              też "wpadnę"...
              • vaporetto Re: Filmy krótkometrażowe 09.08.05, 23:25
                Szczerze mówiąc, nie wiem,czy jest- bo oglądałam metodą tradycyjną, czyli w
                kinie :-) Tak mi się skojarzyło luźno- bo ogólnym klimatem dosyć
                przypomina "Harvie'ego". A skoro przy "wpadaniu" jesteśmy, to chyba w
                dziedzinie krótkometrażówek należałoby wspomnieć o Krakowskim Festiwalu...
                • Gość: filmofan Re: Filmy krótkometrażowe IP: *.chello.pl 12.08.05, 14:38
                  Kilka dni temu przez przypadek natrafiłem na film pod tytułem "Rockfish", a
                  później wiedziony ciekawością jak po nitce do kłębka doszedłem na stronę Blur
                  Studio (www.blur.com).
                  I tam znalazłem w takiej zakładce animation -> shorts na 3 inne filmy
                  krótkometrażowe, animowane, które właśnie pochodzą z tego studia.
                  Bardzo śmieszny jest filmik "In the Rough", trochę gorszy "Aunt Luisa". Ale
                  wszystkie te filmy są naprawdę nieźle "wykonane", wartkie (tzn. dynamiczne). Na
                  stronie tego studia można obejrzeć wszystkie filmy z wyjątkiem "Gopher Broke",
                  którego można znaleźć w programach p2p.
                  Polecam te animowane krótkometrażówki. Obejrzyjcie sobie, nacieszcie się
                  zdolnościami, jakie można obecnie "wycisnąć" z komputera.
                  "Rockfish" można też obejrzeć na www.ifilm.com.

Jeśli znacie jakieś inne, dobre animowane krótkometrażówki, to wpisujcie się
                  tutaj. Niektóre są naprawdę niezłą rozrywką...
                  • Gość: filmofan Re: Filmy krótkometrażowe IP: *.chello.pl 12.08.05, 14:40
                    Sorry, mały błąd:
                    nie powinno być wyrazu "na" w zdaniu "... tam znalazłem w takiej zakładce
                    animation -> shorts na 3 inne filmy..."
                    :-)
                    • Gość: Ryan Ryan IP: *.chello.pl 16.08.05, 10:44
                      hejka, a znacie krótkometrażowy film animowany "Ryan"???
                      nieźle zrobiony, fajne pomysły i efekty!
                      tak w ogóle to film o twórcy filmowym; twórcy, który robił... filmy animowane

w tym roku "Ryan" był nominowany do Oskara, jak dobrze pamiętam
                      dostał go czy nie? ktoś wie?
    • Gość: aleX Re: Filmy krótkometrażowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 21:29
      Polecam kilka animacji: "Sztuka spadania", "Film, że mucha nie siada", "Jam
      Session" i "List". :)
    • chelseaa Re: Filmy krótkometrażowe 19.08.05, 22:42
      trochę klasyki
      "Gdy spadają anioły"
      "Dwaj ludzie z szafą"
    • Gość: kaprys Re: Filmy krótkometrażowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 22:55
      Zobacz: www.szorty.pl A jeśli chodzi o filmy krótkometrażowe to
      polecam "Katedre" i "Sztuke spadania" Bagińskiego.
      • Gość: filmofan Re: Filmy krótkometrażowe IP: *.chello.pl 24.08.05, 11:42
        Widziałem oba filmy Bagińskiego. Uważam, że są to naprawdę niezłe
        małe "arcydziełka".
        Jeśli o animację chodzi, to polecam filmy krótkometrażowe ze studia Pixar,
        znanego z pełnometrażówek takich jak: "Iniemamocni", "Potwory i spółka", "Toy
        Story" czy "Gdzie jest Nemo?".
        Te fajne animacje to np.(podaję ang. tytuły): "Red's Dream", "Tin Toy", "Geri's
        Game", "Mike's New Car", "Boundin'". Można je znaleźć czasem w sieci,
        programach do wymiany plików. Myślę, że wszystkie są warte obejrzenia!
        • Gość: filmofan Re: Filmy krótkometrażowe IP: *.chello.pl 08.09.05, 11:56
          Może sztucznie "zreaktywuję" ten wątek. Zapraszam do dzielnia się
          uwagami/tytułami...
          • Gość: asdf Re: Filmy krótkometrażowe IP: *.chello.pl 20.09.05, 14:21
            hej, a co sądzicie o Animatrixach???

dla mnie spoko były :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka