Dodaj do ulubionych

Filmy P.Almodovara

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 17:20
Witam.Czy ktos, podobnie jak ja,jest zauroczony filmami Pedro Almodovara...?
Uwazam, ze jego filmy maja niepowtarzalny charakter i przyciagaja uwage.
Jako pierwszy obejzalam "Porozmawiaj z nia".Pozostale tez mi sie podobaja i
dlatego nie mam faworyta.
Wlasnie mam zamiar obejzec "Matadora", ktos juz to ogladal?
Obserwuj wątek
    • vaporetto Re: Filmy P.Almodovara 26.10.05, 22:52
      Tak, generalnie chyba wszyscy już to widzieli ;)
      • Gość: snt Re: Filmy P.Almodovara IP: *.acn.waw.pl 26.10.05, 22:55
        potem spróbuj przerobić scorsese, formana, coppole, kubricka, stone'a,
        polańskiego, scotta i spielberga. są nieźli. potem napisz to Ci podrzuce
        jeszcze kilku, którzy mogą Ci się spodobać.
        • vaporetto Re: Filmy P.Almodovara 28.10.05, 16:09
          Taaa, jeśli chodzi o Stone'a, to proponuję zwłaszcza dokumenty o Castro :P
          • black_magic_women Re: Filmy P.Almodovara 22.12.05, 15:15
            vaporetto napisała:

> Taaa, jeśli chodzi o Stone'a, to proponuję zwłaszcza dokumenty o Castro :P
            no tak Stone,wraz z senorem Marquezem to znani castrysci:(
        • Gość: jaija Re: Filmy P.Almodovara IP: *.elblag.dialog.net.pl 30.10.05, 00:44
          Co do Scotta, Spielberga czy Stone'a, to mogłabym się spierać z określeniem
          nieźli ;)
          • Gość: polańska Re: Filmy P.Almodovara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 22:22
            Almodovar jest extra!!!Niesamowity gość i robi niesamowite filmy!Uwielbiam go!
            Najlepszy według mnie to "Wszystko o mojej matce"."Porozmawiaj z nią"też bardzo
            dobry.Co do "Matadora"to całkiem spoko,Antonio B.naprawdę świetny!
            • chaveza Re: Filmy P.Almodovara 20.12.05, 11:04
              A co myslicie o muzyce w jego filmach? Widzieliscie strone Mistrza?
              • sutekh1 Re: Filmy P.Almodovara 22.12.05, 13:14
                uwaga! ma wyjść książka o nim i jego filmach polskiej autorki
                już niedługo , ciekaw jestem co tam będzie nabazgrane...
                o davidzie lynchu też by się coś przydało!
                • black_magic_women Re: Filmy P.Almodovara 22.12.05, 15:14
                  lubie,nawet bardzo Almodovara,ale za "Matadorem"jakos nie przepadam;)
                  • Gość: hella Re: Filmy P.Almodovara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 18:23
                    polskiej autorki Grazyny Stachowny, specjalistki od kiczu, melodramatu i gier
                    tymi konwencjami!
                • chaveza Re: Filmy P.Almodovara 28.12.05, 00:02
                  A propos nowej ksiązki... Czy to znowu jest zbior autowywiadów Pedra czy może
                  jakies subiektywne odczucia, spostzreżenia, tudziez opisy autorki? Nie wiesz
                  przypadkiem?
    • div_md Re: Filmy P.Almodovara 23.12.05, 22:56
      Bardzo lubie i cenię Almodovara za to że nie bawi się w konwenanse, tabu i inne
      ściemy, mówi otwarcie o tym co go boli. Co prawda czasami jego filmy są...hmm
      nie wiem jak to ująć może przepatologizowane tj. za dużo na małym terenie ale
      nie czynię z tego zarzutu. Jest to jeden z moich ulubionych reżyserów i
      szczerze polecam!

Matadora oglądałem... dobry tak go skwituje ale jeżeli chodzi o faworytów
      to "Wszystko o mojej matce" i "Porozmawiaj z nią" moim zdaniem są najlepsze!!!
    • ilnyckyj Re: Filmy P.Almodovara 26.12.05, 22:20
      Tak, Almodovar, niektóre kawałki wręcz genialne, (np. "Porozmawiaj z nią").
      Uwielbiam, mimo że pełno w nich tandety, kiczu, przesadnej ekspresji. Z
      wcześniejszych, mniej znanych filmów polecam "Czym sobie na to zasłużyłam?" -
      to jest mistrzostwo... Ja w ogóle jestem fanem kina hiszpańskiego, także
      ostatnich filmów Carlosa Saury (np. AY CARMELA), A. Trueby (tego od "Belle
      epoque"). Bigas Luny, mogę o tym w nieskończoność, ale na razie skończę
      Pozdro Jose- Józio
      • Gość: jup Re: Filmy P.Almodovara IP: *.c205.msk.pl 26.12.05, 23:20
        Zdefcysowanie mi nie odpowiada - ani Almodovar jako rezyser ani styl
        (przyznaje - b.charakterystyczny) jego filmow. Za duzo gadania, nawarstwienia,
        na ekranie przepych i hiszpanskie bałaganiarstwo. Męczące.
    • zydmason Re: Filmy P.Almodovara 27.12.05, 00:12
      ...jednak "Złego wychowania" nie poleciłbym zupełnie nikomu
      • chaveza Re: Filmy P.Almodovara 28.12.05, 00:04
        zydmason napisał:

> ...jednak "Złego wychowania" nie poleciłbym zupełnie nikomu
        Dlaczego? Mnie na przykład wkurzali ci wszyscy wychodzący z sali podczas
        projekcji... A niestety byli tacy:(
    • Gość: r Re: Filmy P.Almodovara IP: *.public.hu-berlin.de 06.01.06, 17:52
      a Zwiaz mnie, czy ktos widzial ten film? moj ulubionytego rezysera obok
      porozmawiaj z nia
    • Gość: niespokojna noc Tandeta zawsze dobrze sie sprzedaje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.06, 17:10
      zwłaszcza owinieta w złoty papierek i ogłoszona wielką sztuką. Wczesniejsze
      obrazy A. były odważne, odkrywcze, pełne niepowtarzalnych wątków i
      niejednoznacznych, żywych aż do bólu postaci. Tymczasem skierowany do szerokiej
      publiczności marketingowy produkt pt."Porozmawiaj z nią" to schematyczny,
      pretensjonalny, nie mający nic wspólnego z rzeczywistością kicz o tzw.idealnej
      miłości. W tym filmie polega ona na tym, że kobieta powinna być piekna, jak
      najmłodsza, naga, i nic nie mówić. A już na pewno nie mieć realnych problemów,
      potrzeb, emocji - bo im mniej wnętrza, tym łatwiejsza do kochania.Co smutne,
      ten infantylny wzorzec realacji meżczyzny i kobiety doskonale trafia w gusta
      większości.
    • donpol Re: Filmy P.Almodovara 07.01.06, 20:38
      ogladałem "zwiąż mnie", ale uważam, ze to najsłapszy film tego reżysera,
      polecam za to "kike", naturalnie "złe wychowanie"...ten reżyser porusza ciekawe
      problemy, a jeżeli chodzi i kicz jest zrobiony umyślnie, tak ma być, ma to sens
      i "szkatułkowość" bo pod każdym swiatem tandety ukryty jest prawdziwy dramat
    • donpol Re: Filmy P.Almodovara 07.01.06, 20:46
      aha bo zapomiałem...trzeba zwrócić uwagę na homerotyzm, bo wszystkie jego filmy
      są tym przesycone, zresztą sam reżyser jest gejem, wiec nie ma się czemu
      dziwić...i myśle, że problem erotyzmy tak w ogóle przewija sie przez jego
      wszystkie filmy (porozmawiaj-pielegniaż jest podejrzewany o homoseksualizm,
      wrażliwość jego przyjaciela, dalej pływający mężczyzna w basenie prawie nagi-
      ten, watek nie wiadomo z czym zjeśc, jest tak po prostu bo reżyser szmugluje
      takie małe symbole; złe wychowanie- to bez komentarza, po prostu dla
      prawdziwych kinomanów; kika- polecam)
      • shiva772 Re: Filmy P.Almodovara 07.01.06, 23:18
        >i myśle, że problem erotyzmy tak w ogóle przewija sie przez jego
        > wszystkie filmy (porozmawiaj-pielegniaż jest podejrzewany o
        homoseksualizm,...<

Donpol to Ty masz jakiś problem z erotyzmem... Co ci u diaska erotyzm w filmie
        przeszkadza? Albo co Ci przeszkadza, że reżyser jest gejem?? Napastował Cię
        jakiś gej kiedyś czy co?

Dla mnie najlepszym filmem Almodavara jest "Wszystko o mojej matce". Jest to
        wspaniała historia o miłości, tolerancji i o tym, że świat jest taki pokręcony,
        nieprzewidywalny ale mimo wszystko trzeba kochać i wierzyć ...Bo miłość zawsze
        wygrywa. A to, że są różni zakręceni ludzie na tym świecie to tylko dodaje
        naszemu życiu uroku, smaku i sensu.
    • donpol Re: Filmy P.Almodovara 07.01.06, 23:42
      nie mam z tym problemu, znam mnóstwo gejów i jeden jest jak mój brat, więc wiem
      z czym się ci ludzie borykają, erotyzm to erotyzm, nie ważne z kim, ważna jest
      miłość, reżyser właśnie o tym opowiada, o jej różnych barwach i odcieniach,
      trudnościach, absurdach itd. świadczy to o dużej wrażliwości i pełnego
      zrozumienia tematu. on naprawdę to rozumie i wie co robi. wszystko o mojej
      matce to naprawdę piekny, dojrzały film...
      • piterek_82 Re: Filmy P.Almodovara 08.01.06, 09:56
        Moim ulubionym filmem Almodovara jest też "Wszystko o mojej matce",
        a "Porozmawiaj z nią" i "Złe wychowanie" (o mały włos, a w Polsce nie wszedłby
        na ekrany, LPR protestowała...)-też niezłe. Wydaję mi się, że kwintesencją
        kiczu są jego pierwsze filmy tj. "Kika", czy "Kwiat mojego sekretu". "Matador"-
        słaby, a "Zwiąż mnie" nie widziałem. W tym roku mistrz ma zaprezentować nowy
        film z Penelope Cruz o matce i córce, które opuszczają Madryt.....
        • piterek_82 Re: Filmy P.Almodovara 09.01.06, 14:15
          Małe sprostowanie, zapowiadany na ten rok nowy film Almodovara nosić będzie
          tytuł "Voolver" i ma opowiadać historię matki i córki, które opuszczają
          południe Hiszpanii, by szukać szczęścia w Madrycie, czyli odwrotnie niż
          pisałem, źródło: piątkowa GW. Obok Penelope Cruz mają grać Carmen Maura, Lola
          Duenas, znane z wcześniejszych dokonań reżysera.
      • shiva772 Re: Filmy P.Almodovara 10.01.06, 19:38
        Hehe. Chyba za nerwowo i za szybko zareagowałam na Twoją wypowiedz...Widzę, że
        oboje lubimy Almodavara.
        Ja jeszcze parę słów na temat "Kiki" - całkiem niezła komedia...kicz i mnóstwo
        erotyzmu, który potraktowany poważnie (przez kogoś z LPR) zamienia ten film w
        erotyk, niemniej jednak można się uśmiać do łez.
    • donpol Re: Filmy P.Almodovara 12.01.06, 04:16
      nic sie nie stało, a co shiva sądzisz o "złym wychowniu"?
      "kika" absud razy absurd...pod pozorem kiczu w rzeczy samej ukryty jest dramat,
      czasmi mam wrażenie, że to właśni tkzw. kicz jest zasłoną dymną by ukazać coś
      wążniejszego, nie można pokazać drmatu w sposób oczysisty, odwraca wiec uwagę
      śpiącego widza by dotrzeć do widza bardziej wrażliwego...naturalnie to moje
      spekulacje...
      no i czekam na nowy film zobaczymy co tym razem...
      • Gość: kika ;) Re: Filmy P.Almodovara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:24
        Piekny ten watek :))
        Obejzalam raz "Drzące ciało" i zakochalam sie w tym rezyseze. Potem ogladalam\
        Kwiat mego sekretu, Kike i pre innych, aż do kin weszlo zle wychowanie... jakos
        nie moglam przelknac tego filmu, mam wrazenie ze jest przesadzony zbyt
        doslowny. Trochce sie zawidlam, czy Wy tez tak zareagowaliscie? Czekam z
        niecierpliwoscia na nowy film Almodovara i mam nadzieje ze tym razem zachwyce
        sie jak tymi nakreconymi przed "Zlym wychowaniem"

Pozdarwim wszystkich fanow Pedra :))))
    • donpol Re: Filmy P.Almodovara 12.01.06, 23:20
      dlaczego dosłowny, prawdziwy, bo prawdziwa historia, pomysł genialny \, ale
      inny...gdyby zrobibiłby inaczej, to nie tak mocno zaakcentował by fakty...ja
      uważam,że to jeden z jego lepszych filmów, zmieniona konwencja, film ujęty
      zupełnie w innych kategoriach, wiadomo natomiast, że to ten sam
      reżyser...przeplata to co zawsze przeplata, rzecz w tym, ze patrzy na "tę samą
      sprawę" nieco inaczej...i to b.dobrze...
      • shiva772 Re: Filmy P.Almodovara 13.01.06, 20:13
        Ja też pomimo swojego uwielbienia dla Almodavara nie zachwyciłam się "Złym
        wychowaniem", owszem podabał mi się ale nie zaskoczył mnie i nie zachwycił tak
        jak poprzednie jego filmy. Chyba brak mi tu czegoś nowego, jakiejś innowacji,
        może jest zbyt poważny? No nie wiem...czekam na następny.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka