Dodaj do ulubionych

Pierwszy polski western

IP: 201.124.43.* 08.12.05, 21:34
hehehe *Pierwszy polski western*
ta dziennikareczka chyba o westernach Jozefa Klyka nie slyszala

Obserwuj wątek
    • Gość: Val Kilmer Re: Pierwszy polski western IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 08.12.05, 21:53
      Jak juz mowiy o westernie, to chyba warto by powiedziec o Tombstone zamiast
      Batman Forever...
    • Gość: witek Re: Pierwszy polski western IP: *.ztpnet.pl 08.12.05, 21:56
      EUKALIPTUS - polski western sprzed kilku lat, w którym aktorzy mówią po
      angielsku a lektorem jest Jan Suzin, warto by było poszperać troche w historii
      filmu polskiego a nie tytuować artykułu tak a nie inaczej, ale rozumiem - nowe
      nazwisko w dziale "kultura" Gazety więc przymykam oko na pierwszą wpadkę.
      • Gość: pocalujta_wujta Czego sie kurna czepiacie IP: *.gs.com 08.12.05, 22:28
        W koncu Linda i Figura grahja pierwszy raz w westernie to trzeba wzbudzic
        zainteresowanie ;-)
    • Gość: faustus Re: Pierwszy polski western IP: *.qc.sympatico.ca 08.12.05, 22:30
      Ta odcieta glowa to plagiat. Czy ktos pamieta "Bring me the head of Alfredo
      Garcia"? Sama Peckinpacha. ("Dajcie me glowe Alfrodo Garcii" byl chyba Polski
      tytul). Jestem pewien, ze Uklanski na pewno tak.
      • Gość: szwet14 Re: Pierwszy polski western IP: *.bredband.comhem.se 09.12.05, 00:34
        Zapomniales o Janie Chrzcicielu.
    • Gość: Jeremy Re: Pierwszy polski western IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.05, 22:37
      Za tytuł tego tekstu straciłem resztki szacunku do działu kulturalnego "Wyborczej"
    • Gość: Baronowa_Schlohen Re: Pierwszy polski western IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 23:08
      Zgadza się, autorka rtykułu jest pewnie bardzo młoda, ale jakies podstawy
      powinna zdobyc z zakresu wiedzy o sztuce, a przede wszystkim o kinie. Warto
      wspomnieć nakręcony tuż po wojnie "Prawo i pięść" z Holoubkiem w roli głownej.
      Wtedy mówiono, że to pierwszy polski western. I tak chyba jest.
      • rydzyk_fizyk Przede wszystkim twórczość Sienkiewicza :) 09.12.05, 00:56
        Cała Trylogia to schemat westernu.

A co do "Prawo i pięść" jak najbardziej się zgadzam, dorzuciłbym jeszcze "Wilcze echa"
        • Gość: Jeremy Re: Przede wszystkim twórczość Sienkiewicza :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.12.05, 01:02
          Heh, Sienkiewicz jest przecież dziadkiem tego gatunku. Pierwsi reżyserzy westernowi byli zafascynowani jego twórczością, można bez przesady powiedzieć że gdyby nie Sienkiewicz, to western nie istniałby w takiej formie w jakiej go znamy.
        • Gość: antykretyn Re: Przede wszystkim twórczość Sienkiewicza(rydzyk IP: *.fbx.proxad.net 09.12.05, 13:01
          rydzyk_fizyk napisał:

> Cała Trylogia to schemat westernu.
          >
          > A co do "Prawo i pięść" jak najbardziej się zgadzam, dorzuciłbym
          jeszcze "Wilcz
          > e echa"
          >

Tak naprawde to pierwszym polskim westernem byl film "Rancho Teksas".
          Bylo to chyba pod koniec lat 50tych i wiekszosci forumowiczow nie bylo
          jeszcze na swiecie
      • Gość: antykretyn Re: Pierwszy polski western(baronowej) IP: *.fbx.proxad.net 09.12.05, 13:06
        Gość portalu: Baronowa_Schlohen napisał(a):

> Zgadza się, autorka rtykułu jest pewnie bardzo młoda, ale jakies podstawy
        > powinna zdobyc z zakresu wiedzy o sztuce, a przede wszystkim o kinie. Warto
        > wspomnieć nakręcony tuż po wojnie "Prawo i pięść" z Holoubkiem w roli
        głownej.
        > Wtedy mówiono, że to pierwszy polski western. I tak chyba jest.

"Prawo i piesc" z Holoubkiem,Golasem,Pietruskim,Maklakiewiczem i Skarzanka
        zostal nakrecony w latach 60tych a tylko akcja filmu toczy sie po wojnie w 1945
        Wiem na pewno bo jestem z 1943.
      • Gość: wallace Re: Pierwszy polski western IP: *.zax.pl / *.zax.pl 07.01.06, 19:48
        Nie wiem co sie tak czepiacie autorki artykulu za tytul?... niesadzicie ze to jest nawiazanie do tytulu filmu, a nie stwierdzenie, ze jest on pierwszym polskim westernem?
        A ze przy okazji ma przyciagnac uwage to inna sprawa ;-)
    • Gość: Gosc Wilcze Echa - Pierwszy polski western n/t IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.12.05, 00:55
      • bazyliszek4 Re: Wilcze Echa - Pierwszy polski western n/t 09.12.05, 02:58
        "Wilcze Echa" to raczej eastern...

:)
    • Gość: nnn Re: Pierwszy polski western IP: *.ghnet.pl 09.12.05, 03:59
      Eno, ludzie, czytajcie dokładnie:
      "O nakręceniu westernu myślał już od dawna. W 1999 r. wybrał się do Jury
      Krakowsko-Częstochowskiej z grupą znajomych. Urządzili sesję zdjęciową w
      kostiumach w stylu Dzikiego Zachodu. Jej tytuł to "SummerLove: The First Polish
      Western". I tak nazywa się dzisiejszy film, który dla Uklańskiego jest
      kontynuacją tego samego projektu."
      Ale rozumiem, każda okazja jest dobra, żeby się powymądrzać :}
      • Gość: muka! Re: Pierwszy polski western IP: *.aster.pl 09.12.05, 09:27
        Kurde, no i pisząc swojego posta odebrałeś mi okazję do popastwienia się nad
        kilkoma wypowiadającymi się tu "mundrolami" :)))

Od siebie dodam więc tylko, że autorka nie jest nowym nazwiskiem w dziale
        kultury "GW". Rozumiem że fajnie jej coś takiego zarzucić i potraktować
        protekcjonalnie ("napisała coś jakaś gó..ara, to nie wie, ja jestem starszy - w
        domyśle mądrzejszy - więc wiem"). Niekojarzenie nazwiska autorki pokazuje jak
        wnikliwa i głęboka jest w wykonaniu większśći owypowiadających się lektura
        tekstów "GW". Zapewne wpadają tu tylko po to, aby przeczytać tytuł, być może
        jeszcze lead i od razu przechodzą do komentowania. Oczywiście aby wykazać w nim
        swoją wyższość ;)
        • Gość: j. Re: Pierwszy polski western IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:44
          a ja nie do końca (a właściwie wcale) nie rozumiem co przedmówca chciał udowodnić. czy chodzi o to, że skoro autorka artykułu jest osobą nie młodą a wiekową czyni fałszywym twierdzenie, że nie jest to 'pierwszy polski western'? moim zdaniem nie bardzo, a uwagi były jak najbardziej słuszne.

to że reżyser 'już w 1990 roku myślał o nakręceniu westernu' też bynajmniej nie świadczy o tym, że jest to pierwszy polski film tego gatunku.

rozumiem, że tytuł artykułu musi być chwytliwy, ale bez przesady. co innego naciągać aby wzbudzić uwagę, a co innego pisać rzecz z gruntu fałszywą.

nie wiem czy 'pierwszy polski western' wynikł z niewiedzy autorki (wtedy może faktycznie lepiej by poszukać osoby bardziej zorientowanej w temacie o którym pisze), czy, co bardziej prawdopodobne, z chęci przyciągnięcia uwagi, nie zmienia to jednak faktu, że zarzuty wobec osób które ten ewidentny fakt/pomyłkę piętnują stwierdzeniem, że zarzut padł 'Oczywiście aby wykazać w nim swoją wyższość' jest lekką przesadą.
          • bazyliszek4 Re: Pierwszy polski western 09.12.05, 11:49
            no to ja ci wytłumaczę raz jeszcze. tytuł artykułu jest tłumaczeniem tytułu
            filmu. a dokładniej fragmentu tytułu: "The First Polish Western".

• Gość: :))))))))))) Re: Pierwszy polski western IP: 82.139.30.* 18.12.05, 14:45
            Boze, czlowieku! Taki jestes tepawy, ze nie rozumiesz swojego bledu nawet jak ci
            gosc wytlumaczyl jak "szkrabowi"? :))))) TYTUL FILMU BRZMI "PIERWSZY POLSKI
            WESTERN", JASNE??!! Jak tytul filmu brzmi "KING KONG" to artykul najczesciej
            nazywa sie "KING KONG". Nadal nie rozumiesz?!
    • Gość: Jurekzłodzi Re: Pierwszy polski western IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 13:47
      No cóż teraz Piotr Uklanski powinien zacząć malować martwe natury w manierze
      Rudzkiej-Cybisowej.Potem w moherowym berecie mógłby zaatakować Galerię Foksal
      albo Zachętę.Na pewno wszyscy chętnie zapoznalibyśmy się też z pupami
      dyrektorek i dyrektorów Muzeów Narodowych.
      A czy western pierwszy czy dziesiaty...
    • Gość: bywalec... Pierwszy polski western? IP: *.microchip.net.pl 09.12.05, 15:12
      A Eukaliptus?
      eukaliptus.interia.pl/
      • Gość: Sergio Leone Dlaczego filmow w Polsce nie robia rezyserzy? IP: *.range86-129.btcentralplus.com 09.12.05, 16:32
        Tylko jakies wynalazki-plastycy,aktorzy,scenarzysci?Przeciez Uklanski ma zero
        pojecia o fabule.Linda?Moze byc.Ten zagra nawet ksiazke telefoniczna.Kilmer nie
        gra,choc niby gra.Bo gdyby gral to caly budzet filmu bylby dla niego za
        maly.Figura-symbol seksu?Chyba dla 60-letnich meneli.Ta kobieta urode stracila
        juz dawno.Cialo ma tragiczne-wazy 85 kilogramow.Gdzie ten symbol seksu sie
        miesci?W jej ladnych oczach?A to ze dala sie ogolic,to normalne.U Altmana caly
        czas zdjeciowy spedzila w sadzawce przeganiajac szczury.Grala tam gdzies 60-70
        sekund.Ale u Altmana.Symbole seksu to chodza po ulicach.Ta 15-latka,ktora pare
        dni temu zostala Miss Polski Nastolatek ma sto razy wiecej seksu niz Coco
        Figura nawet sprzed 20 lat...Oczywiscie film bedzie do doopy/nie zalezy mi na
        sukcesie kasowym-twierdzi Uklanski/.To po cholere robisz film,palancie...Dla
        zabawy?
        • Gość: Texx Byl tez film "Ranczo Teksas" IP: *.hsd1.ca.comcast.net 09.12.05, 23:47
          Byl tez film "Ranczo Teksas"
        • Gość: jaroszy Re: Dlaczego filmow w Polsce nie robia rezyserzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 09:39
          No wiesz? Chyba powinieneś wiedzieć, Sergio, że westerny robi się dla
          przyjemności... Naprawdę myślisz,że pieniądz jest motywacją każdego twórczego
          działania człowieka?
          • Gość: jaroszy Moje pięć groszy do western/eastern pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 09:42
            No dobra, też coś dorzucę: króciutki western z Kirkiem Douglasem - zrobiony
            nielegalnie:-)- przez studentów Szkoły Filmowej w Łodzi w latach 70-tych.Mam to
            nagrane. A dla P.Uklanskiego wielki szacunek - za wszystko!
        • Gość: MIKIEL Re: Dlaczego filmow w Polsce nie robia rezyserzy? IP: *.rn.hr.cox.net 01.05.08, 04:51
          NO I MASZ RACJE PAN UKLANSKI DORWAL PARE GROSZY KUPIL DWA APARATY
          CYFROWE I MYSLI ZE KRECI FILMY HEHEHEH ZAL MI GO ,NIE ROZUMIEM
          TAKICH LUDZI CO TO INNYCH W BUTLE NABIJAJA,SCENARIUSZE CZYTAJA W
          TANICH KSIAZKACH I ROBIA ZDJECIA,WOGOLE NIE DOPRACOWANE POPROSTU
          GLUPOTA, NIGDY BYM SIE TAK NIE WYRWAL,PISZE JUZ DRUGI SCENARIUSZ
          PIERWSZY ZAJAL MI PRAWIE 2 LATA,ALE MYSLE ZE JEST DOPRACOWANY CO DO
          SZCZEGOLU,ALE MNIEJSZA O TO MOZE JAK KUPIE APARAT CYFROWY TAK JAK
          UKLANSKI TO ZACZNE KRECIC FILMY,I JESZCZE JEDNO JAK ON NAMOWIL TYCH
          AKTOROW DO ZAGRANIA W TEJ PARANOI? JUZ TAK PODUPADLI ZE SIE ZMUSZAJA
          DO TEGO??FUNDUSZE IM ZMALALY?NIKT INNY ICH NIE CHCE? ILE IM ZAPLACIL?
          CHYBA FORTUNE!!!
    • Gość: benek Re: Pierwszy polski western IP: 213.172.172.* 13.01.06, 10:32
      wywiad uklanskiego z polanskim - co niestety nie wynika z tekstu - jest zmyslony
      od poczatku do konca.
    • Gość: mikiel Re: Pierwszy polski western IP: *.rn.hr.cox.net 01.05.08, 04:41
      CZTAJCIE !!!CZYTAJCIE!!!CZYTAJCIE!!!
      Boze co to za chlam?ilez musieli zaplacic za te pomidory Val
      Kilmerowi?starac sie to nie wszystko ,trzeba miec jeszcze talent,nie
      znam zadnych innych filmow tego rezysera , ale po obejrzeniu tego za
      ktory zaplacilem $4,35 (i ktorych zadam spowrotem!!!)nie bardzo
      jestem zainteresowany Uklanskiego produkcjami,choc moze do konca nie
      zdaje sobie sprawy o co chodzilo w tym filmie co autor chcial
      przekazac widzom , jedyny wniosek jaki mi sie nasuwa to nasmiewanie
      sie z ulomnosci amerykanow i przyznam to autorowi sie doskonale
      udalo, nie wiem jak ten film sie znalazl w amerykanskich
      wypozyczalniach chyba ktos podplacil,tragedia ludzie
      tragedia,zadnego sensu, dialogi puste i zakrecone jak sloik,