Gość: a psik IP: 201.124.43.* 08.12.05, 21:34 hehehe *Pierwszy polski western* ta dziennikareczka chyba o westernach Jozefa Klyka nie slyszala Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Val Kilmer Re: Pierwszy polski western IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 08.12.05, 21:53 Jak juz mowiy o westernie, to chyba warto by powiedziec o Tombstone zamiast Batman Forever... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: Pierwszy polski western IP: *.ztpnet.pl 08.12.05, 21:56 EUKALIPTUS - polski western sprzed kilku lat, w którym aktorzy mówią po angielsku a lektorem jest Jan Suzin, warto by było poszperać troche w historii filmu polskiego a nie tytuować artykułu tak a nie inaczej, ale rozumiem - nowe nazwisko w dziale "kultura" Gazety więc przymykam oko na pierwszą wpadkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocalujta_wujta Czego sie kurna czepiacie IP: *.gs.com 08.12.05, 22:28 W koncu Linda i Figura grahja pierwszy raz w westernie to trzeba wzbudzic zainteresowanie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faustus Re: Pierwszy polski western IP: *.qc.sympatico.ca 08.12.05, 22:30 Ta odcieta glowa to plagiat. Czy ktos pamieta "Bring me the head of Alfredo Garcia"? Sama Peckinpacha. ("Dajcie me glowe Alfrodo Garcii" byl chyba Polski tytul). Jestem pewien, ze Uklanski na pewno tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwet14 Re: Pierwszy polski western IP: *.bredband.comhem.se 09.12.05, 00:34 Zapomniales o Janie Chrzcicielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeremy Re: Pierwszy polski western IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.05, 22:37 Za tytuł tego tekstu straciłem resztki szacunku do działu kulturalnego "Wyborczej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baronowa_Schlohen Re: Pierwszy polski western IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 23:08 Zgadza się, autorka rtykułu jest pewnie bardzo młoda, ale jakies podstawy powinna zdobyc z zakresu wiedzy o sztuce, a przede wszystkim o kinie. Warto wspomnieć nakręcony tuż po wojnie "Prawo i pięść" z Holoubkiem w roli głownej. Wtedy mówiono, że to pierwszy polski western. I tak chyba jest. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Przede wszystkim twórczość Sienkiewicza :) 09.12.05, 00:56 Cała Trylogia to schemat westernu. A co do "Prawo i pięść" jak najbardziej się zgadzam, dorzuciłbym jeszcze "Wilcze echa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeremy Re: Przede wszystkim twórczość Sienkiewicza :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.12.05, 01:02 Heh, Sienkiewicz jest przecież dziadkiem tego gatunku. Pierwsi reżyserzy westernowi byli zafascynowani jego twórczością, można bez przesady powiedzieć że gdyby nie Sienkiewicz, to western nie istniałby w takiej formie w jakiej go znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykretyn Re: Przede wszystkim twórczość Sienkiewicza(rydzyk IP: *.fbx.proxad.net 09.12.05, 13:01 rydzyk_fizyk napisał: > Cała Trylogia to schemat westernu. > > A co do "Prawo i pięść" jak najbardziej się zgadzam, dorzuciłbym jeszcze "Wilcz > e echa" > Tak naprawde to pierwszym polskim westernem byl film "Rancho Teksas". Bylo to chyba pod koniec lat 50tych i wiekszosci forumowiczow nie bylo jeszcze na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykretyn Re: Pierwszy polski western(baronowej) IP: *.fbx.proxad.net 09.12.05, 13:06 Gość portalu: Baronowa_Schlohen napisał(a): > Zgadza się, autorka rtykułu jest pewnie bardzo młoda, ale jakies podstawy > powinna zdobyc z zakresu wiedzy o sztuce, a przede wszystkim o kinie. Warto > wspomnieć nakręcony tuż po wojnie "Prawo i pięść" z Holoubkiem w roli głownej. > Wtedy mówiono, że to pierwszy polski western. I tak chyba jest. "Prawo i piesc" z Holoubkiem,Golasem,Pietruskim,Maklakiewiczem i Skarzanka zostal nakrecony w latach 60tych a tylko akcja filmu toczy sie po wojnie w 1945 Wiem na pewno bo jestem z 1943. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wallace Re: Pierwszy polski western IP: *.zax.pl / *.zax.pl 07.01.06, 19:48 Nie wiem co sie tak czepiacie autorki artykulu za tytul?... niesadzicie ze to jest nawiazanie do tytulu filmu, a nie stwierdzenie, ze jest on pierwszym polskim westernem? A ze przy okazji ma przyciagnac uwage to inna sprawa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Wilcze Echa - Pierwszy polski western n/t IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.12.05, 00:55 Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 Re: Wilcze Echa - Pierwszy polski western n/t 09.12.05, 02:58 "Wilcze Echa" to raczej eastern... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnn Re: Pierwszy polski western IP: *.ghnet.pl 09.12.05, 03:59 Eno, ludzie, czytajcie dokładnie: "O nakręceniu westernu myślał już od dawna. W 1999 r. wybrał się do Jury Krakowsko-Częstochowskiej z grupą znajomych. Urządzili sesję zdjęciową w kostiumach w stylu Dzikiego Zachodu. Jej tytuł to "SummerLove: The First Polish Western". I tak nazywa się dzisiejszy film, który dla Uklańskiego jest kontynuacją tego samego projektu." Ale rozumiem, każda okazja jest dobra, żeby się powymądrzać :} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! Re: Pierwszy polski western IP: *.aster.pl 09.12.05, 09:27 Kurde, no i pisząc swojego posta odebrałeś mi okazję do popastwienia się nad kilkoma wypowiadającymi się tu "mundrolami" :))) Od siebie dodam więc tylko, że autorka nie jest nowym nazwiskiem w dziale kultury "GW". Rozumiem że fajnie jej coś takiego zarzucić i potraktować protekcjonalnie ("napisała coś jakaś gó..ara, to nie wie, ja jestem starszy - w domyśle mądrzejszy - więc wiem"). Niekojarzenie nazwiska autorki pokazuje jak wnikliwa i głęboka jest w wykonaniu większśći owypowiadających się lektura tekstów "GW". Zapewne wpadają tu tylko po to, aby przeczytać tytuł, być może jeszcze lead i od razu przechodzą do komentowania. Oczywiście aby wykazać w nim swoją wyższość ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: Pierwszy polski western IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:44 a ja nie do końca (a właściwie wcale) nie rozumiem co przedmówca chciał udowodnić. czy chodzi o to, że skoro autorka artykułu jest osobą nie młodą a wiekową czyni fałszywym twierdzenie, że nie jest to 'pierwszy polski western'? moim zdaniem nie bardzo, a uwagi były jak najbardziej słuszne. to że reżyser 'już w 1990 roku myślał o nakręceniu westernu' też bynajmniej nie świadczy o tym, że jest to pierwszy polski film tego gatunku. rozumiem, że tytuł artykułu musi być chwytliwy, ale bez przesady. co innego naciągać aby wzbudzić uwagę, a co innego pisać rzecz z gruntu fałszywą. nie wiem czy 'pierwszy polski western' wynikł z niewiedzy autorki (wtedy może faktycznie lepiej by poszukać osoby bardziej zorientowanej w temacie o którym pisze), czy, co bardziej prawdopodobne, z chęci przyciągnięcia uwagi, nie zmienia to jednak faktu, że zarzuty wobec osób które ten ewidentny fakt/pomyłkę piętnują stwierdzeniem, że zarzut padł 'Oczywiście aby wykazać w nim swoją wyższość' jest lekką przesadą. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 Re: Pierwszy polski western 09.12.05, 11:49 no to ja ci wytłumaczę raz jeszcze. tytuł artykułu jest tłumaczeniem tytułu filmu. a dokładniej fragmentu tytułu: "The First Polish Western". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))))))))))) Re: Pierwszy polski western IP: 82.139.30.* 18.12.05, 14:45 Boze, czlowieku! Taki jestes tepawy, ze nie rozumiesz swojego bledu nawet jak ci gosc wytlumaczyl jak "szkrabowi"? :))))) TYTUL FILMU BRZMI "PIERWSZY POLSKI WESTERN", JASNE??!! Jak tytul filmu brzmi "KING KONG" to artykul najczesciej nazywa sie "KING KONG". Nadal nie rozumiesz?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurekzłodzi Re: Pierwszy polski western IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 13:47 No cóż teraz Piotr Uklanski powinien zacząć malować martwe natury w manierze Rudzkiej-Cybisowej.Potem w moherowym berecie mógłby zaatakować Galerię Foksal albo Zachętę.Na pewno wszyscy chętnie zapoznalibyśmy się też z pupami dyrektorek i dyrektorów Muzeów Narodowych. A czy western pierwszy czy dziesiaty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec... Pierwszy polski western? IP: *.microchip.net.pl 09.12.05, 15:12 A Eukaliptus? eukaliptus.interia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sergio Leone Dlaczego filmow w Polsce nie robia rezyserzy? IP: *.range86-129.btcentralplus.com 09.12.05, 16:32 Tylko jakies wynalazki-plastycy,aktorzy,scenarzysci?Przeciez Uklanski ma zero pojecia o fabule.Linda?Moze byc.Ten zagra nawet ksiazke telefoniczna.Kilmer nie gra,choc niby gra.Bo gdyby gral to caly budzet filmu bylby dla niego za maly.Figura-symbol seksu?Chyba dla 60-letnich meneli.Ta kobieta urode stracila juz dawno.Cialo ma tragiczne-wazy 85 kilogramow.Gdzie ten symbol seksu sie miesci?W jej ladnych oczach?A to ze dala sie ogolic,to normalne.U Altmana caly czas zdjeciowy spedzila w sadzawce przeganiajac szczury.Grala tam gdzies 60-70 sekund.Ale u Altmana.Symbole seksu to chodza po ulicach.Ta 15-latka,ktora pare dni temu zostala Miss Polski Nastolatek ma sto razy wiecej seksu niz Coco Figura nawet sprzed 20 lat...Oczywiscie film bedzie do doopy/nie zalezy mi na sukcesie kasowym-twierdzi Uklanski/.To po cholere robisz film,palancie...Dla zabawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Texx Byl tez film "Ranczo Teksas" IP: *.hsd1.ca.comcast.net 09.12.05, 23:47 Byl tez film "Ranczo Teksas" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaroszy Re: Dlaczego filmow w Polsce nie robia rezyserzy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 09:39 No wiesz? Chyba powinieneś wiedzieć, Sergio, że westerny robi się dla przyjemności... Naprawdę myślisz,że pieniądz jest motywacją każdego twórczego działania człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaroszy Moje pięć groszy do western/eastern pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 09:42 No dobra, też coś dorzucę: króciutki western z Kirkiem Douglasem - zrobiony nielegalnie:-)- przez studentów Szkoły Filmowej w Łodzi w latach 70-tych.Mam to nagrane. A dla P.Uklanskiego wielki szacunek - za wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIKIEL Re: Dlaczego filmow w Polsce nie robia rezyserzy? IP: *.rn.hr.cox.net 01.05.08, 04:51 NO I MASZ RACJE PAN UKLANSKI DORWAL PARE GROSZY KUPIL DWA APARATY CYFROWE I MYSLI ZE KRECI FILMY HEHEHEH ZAL MI GO ,NIE ROZUMIEM TAKICH LUDZI CO TO INNYCH W BUTLE NABIJAJA,SCENARIUSZE CZYTAJA W TANICH KSIAZKACH I ROBIA ZDJECIA,WOGOLE NIE DOPRACOWANE POPROSTU GLUPOTA, NIGDY BYM SIE TAK NIE WYRWAL,PISZE JUZ DRUGI SCENARIUSZ PIERWSZY ZAJAL MI PRAWIE 2 LATA,ALE MYSLE ZE JEST DOPRACOWANY CO DO SZCZEGOLU,ALE MNIEJSZA O TO MOZE JAK KUPIE APARAT CYFROWY TAK JAK UKLANSKI TO ZACZNE KRECIC FILMY,I JESZCZE JEDNO JAK ON NAMOWIL TYCH AKTOROW DO ZAGRANIA W TEJ PARANOI? JUZ TAK PODUPADLI ZE SIE ZMUSZAJA DO TEGO??FUNDUSZE IM ZMALALY?NIKT INNY ICH NIE CHCE? ILE IM ZAPLACIL? CHYBA FORTUNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Pierwszy polski western IP: 213.172.172.* 13.01.06, 10:32 wywiad uklanskiego z polanskim - co niestety nie wynika z tekstu - jest zmyslony od poczatku do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikiel Re: Pierwszy polski western IP: *.rn.hr.cox.net 01.05.08, 04:41 CZTAJCIE !!!CZYTAJCIE!!!CZYTAJCIE!!! Boze co to za chlam?ilez musieli zaplacic za te pomidory Val Kilmerowi?starac sie to nie wszystko ,trzeba miec jeszcze talent,nie znam zadnych innych filmow tego rezysera , ale po obejrzeniu tego za ktory zaplacilem $4,35 (i ktorych zadam spowrotem!!!)nie bardzo jestem zainteresowany Uklanskiego produkcjami,choc moze do konca nie zdaje sobie sprawy o co chodzilo w tym filmie co autor chcial przekazac widzom , jedyny wniosek jaki mi sie nasuwa to nasmiewanie sie z ulomnosci amerykanow i przyznam to autorowi sie doskonale udalo, nie wiem jak ten film sie znalazl w amerykanskich wypozyczalniach chyba ktos podplacil,tragedia ludzie tragedia,zadnego sensu, dialogi puste i zakrecone jak sloik, kompletna tandeta, az mi wstyd isc teraz do wypozyczalni, mam nadzieje ze ludzie tego nie ogladaja,czegosz to ludzie nie zrobia by zarobic pare groszy,gosc nie nadaje sie do robienia takich filmow,moze zrobic ewentualnie dokument o puszczy krakowsko - czestochowskiej,i tu tez bym sie nie zdziwil ze nie ma zaiteresowania,no coz moglbym tak pisac i pisac ,wiec radze zobaczcie i sami ocencie,albo nie wiecie co nie ogladajcie bo nie ma co ogladac. Odpowiedz Link Zgłoś