Dodaj do ulubionych

nowa na forum - wyniki

29.03.12, 08:56
Witam.
Od 4 lat leczę się na niedoczynność. Jedna endokrynolog stwierdziła u mnie Hashimoto na podstawie historii choroby. W dzieciństwie też chorowałam (na wynikach miałam nawet tsh>50) i przytyłam. W wieku młodzieńczym jakoś się unormowała moja tarczyca i tsh mialam w normie, bardzo schudłam. No i w 2008 r. zrobiłam wyniki tsh=10. Przytyłam może z 2 kg. Chodziłam do 2 endokrynologów, ale żaden ft3 i ft4 nie zlecił badać uncertain. Dopiero tu się dowiedziałam no i zrobiłam:
Nie wiem czy badać ferrytynę i b12 też czy od razu wydębić receptę od lekarza rodzinnego smile.
Moje samopoczucie: senność - nie ma dnia bez zasypiania wieczorem przed telewizorem tzn ok. godz. 20 już (wstaje ok. 6 rano więc powinnam wytrzymywać smile, ale to nie jest najgorsze, bo od ok. roku dokucza mi pocenie w nocy - każdej nocy! raz mniej raz więcej - tak bardzo że muszę zmieniać koszulkę no i prześcieradło mokre. Myslałam że to od stresu -bo nowa praca, ale już się nie stresuje przecież. Mój lekarz rodzinny zalecił żebym mierzyła temp., w nocy. Trochę to kłopotliwe. Ale jak zmierzyłam parę razy to miałam ok. 35,5-35,7st.C.
Poza tym mam miękkie łamliwe paznokcie, włosy cieniutkie, cieńsze niż kiedyś, bardzo suche dłonie tak od ok. pół roku tzn. zawsze musiałam kremu używać po myciu, ale teraz nawet jak użyje super kremu to nie mam komfortu - suche i koniec.
To moje ostatnie wyniki:
11.2011
TSH - 1,91 [0,27-4,2]
Przy dawce euthyrox 75/50 (na zmianę 75 i 50)

Po tych wynikach po konsultacji z endo biorę 75 - pon-pt, 50 - sob-ndz
04.2012
TSH - 1,37 [0,27-4,2]
ft3 - 2,24 [1,8-4,6] 15,71%
ft4 - 1,30 [0,93-1,7] 48,05%

Mam powody do obaw czy wyniki nie są takie złe. Proszę o rady i interpretacje. Może ktoś też miał podobne objawy i wie o co chodzi ?
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka