Dodaj do ulubionych

Zagubieni - LOST ;)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 11:02
Oglądacie?
Jak myślicie, jak się to wszystko skończy?
Wasz ulubiony bohater?

Wasze opinie o filmie:)
Obserwuj wątek
    • decitos Re: Zagubieni - LOST ;) 29.12.05, 11:10
      Część z nich pewnie umrze, część zwariuje... Odkryją kosmitów i odlecą w
      nieznane galaktyki ;)
      A tak na poważnie, serial jest znakomity. Polecam każdemu, kto nie ma planów na
      czwartkowy wieczór :)
    • Gość: Alek13 Re: Zagubieni - LOST ;) IP: 195.205.239.* 01.01.06, 02:15
      ten serial jest extra. jak na razie przegapiłem tyko 1 odcinek.
      moim ulubionym bohaterem jest ten Charlie.
    • Gość: alek13 Re: Zagubieni - LOST ;) IP: 195.205.239.* 01.01.06, 02:18
      o tym filmie mógłbym pisać i pisac ale nie ma skim
    • klee Czy seriale przynależą do kina? 02.01.06, 21:55
      SPOILERY!!!

Odpowiedzi na pytania:

- Oglądam.
      - Nie myślę, jak to się wszystko skończy.
      - Pewnie ten najbardziej nietuzinkowy, czyli Mr. Locke, a też Pan Eko, bo ten
      typ bohatera zawsze mi bardzo odpowiadał. Freudysta jakiś mógłby powiedzieć,
      dlaczego. ;-)

Teraz moja opinia. ;-)

Powody, dla których oglądam ten serial, określiłbym jako frywolno-infantylno-
      estetyczne. ;-) Chodzi mi właściwie tylko o to, by móc sobie popatrzeć na
      Harolda Perrineau. Jestem bowiem wielkim wielbicielem jego urody. To prymarna
      motywcja. Zresztą gdyby nie moja znajoma, której znana jest moja fascynacja
      urokiem pana Perrineau, to pewnie do dziś nie wiedziałbym o istnieniu takiego
      serialu.

A jaki on jest według mnie? Dużo w nim cukierkowatości i takiej naiwnej
      paraboliczności. Mr. Locke "nawraca" Jacka, budzi jego wrażliwość, otwartość na
      sferę duchową, nakłaniając go do wciśnięcia guzika na klawiaturze (chyba 2.
      odc. II serii). Tenże sam Mr. Locke trzema przypowiastkami "leczy" Charliego z
      uzależnienia narkotykami. Z kolei pani policjant z powodu traumy z przeszłości
      zabija niechcący kobietę, później chce zabić – już chcący - mężczyznę, ale
      przechodzi nagłe oczyszczenie i po metamorfozie postanawia nie zabijać nikogo,
      a zamiast tego zaczyna stronić od ludzi (a nuż, wyrządziłaby komuś kolejną
      krzywdę, albo ktoś skrzywdziłby po raz kolejny ją). Te i inne motywy. To jest
      wszystko dosyć wyświechtane, zbyt tanie, bym miał to kupić. Nie różni się to
      jakoś znacząco od historyjek z oper mydlanych. Zresztą sam montaż, wprowadzanie
      reminiscencji z przeszłości, z czasu sprzed katastrofy temu sprzyja. Niekiedy
      całe odcinki są skonstruowane w taki moralizatorski sposób. No np. cały odcinek
      jest napięcie między bohaterami, ale na koniec wszyscy się uspokajają i kochają
      i młoda matka dostaje masło orzechowe, a inni niczego nie dostają, żeby się nie
      pokłócili, i wszyscy są szczęśliwi, bo nieświadomi, i jest pięknie jak w "M jak
      miłość". Prowokacyjnie przerysowuję, ale tylko nieznacznie. Tak to wygląda po
      prostu.

Jest też dużo schematów. Jest pani kochająca bardzo męża, który pewnie zginął,
      i cierpi ona bardzo, ale przywódca stada ją pociesza. Pani po kilku dniach
      medytacji zaczyna wierzyć, że jej mąż żyje. I faktycznie, okazuje się po kilku
      odcinkach, że żyje. Wydumane. Realizacja innego schematu - dwu panów zabiega o
      względy jednej pani, ale pani nie wie, na którego się zdecydować. Czy wybrać
      spokój i bezpieczeństwo u boku tego rozsądnego, czy może nieco szaleństwa u
      boku tego niegrzecznego, wszak zawsze pociągała ją pewna zwierzęcość ;-) i w
      głębi swej natury też jest nieokiełznana.

Przez to, że schematyczny, serial staje się wbrew pozorom przewidywalny. Czy
      ktoś wierzył, że wyprawa tratwą zakończy się sukcesem? Czy ktoś miał wątpliwość
      co do tego, że po zatopieniu tratwy przez piratów Michael i Sawyer spotkają
      jednak Jina, jeśli nie na morzu, to na lądzie? To zaś, co nie jest wtórne i
      przewidywalne, jest już zupełnie udziwnione, jak ścigający ludzi dym, czy
      biegający po dżungli niedźwiedź polarny. Oczywiście wymyślać można różne
      rzeczy, choćby i najdziwniejsze, ale tylko, o ile znajdzie się dla nich jakieś
      uzasadnienie lub poda jakieś ich wyjaśnienie w swoim czasie, a nie
      zracjonalizuje je w prymitywny sposób, bo to ostatnie czyniłoby całą historię
      niewiarygodną po prostu, i nie ma tu znaczenia, czy jest ona realizowana w
      konwencji realistycznej czy nie. Czy twórcom uda się ta trudna sztuka?
      Zobaczymy.

A z drugiej strony można w serialu znaleźć zupełnie wydumane i nieprawdopodobne
      sytuacje, zjawiska, zachowania. Wydumane było np. to, że Mr. Locke w pobliżu
      samolotu z narkotykami ni z tego, ni z owego tracił władzę w nogach. Podobnie
      jak to, że naraził Boone'a na śmiertelne niebezpieczeństwo, którego istnienia
      był doskonale świadom. Nieprawdopodobny zaś było np. fakt, że pani policjant
      zdołała sama wykopać w tak krótkim czasie tak wielki dół. Warto porównać jego
      rozmiary z tym wykopanym przez Thoma Hanksa w "Cast away". A czemu był taki
      wielki? No bo kilkadziesiąt dni później musiały się do niego zmieścić cztery
      osoby i jeszcze pan operator z kamerą i jeszcze musiało zostać na tyle dużo
      miejsca, by dało się widzom w sposób przejrzysty przestrzennie pokazać, co się
      tam dzieje wewnątrz. ;-]

Żeby nie było, że jestem stronniczy i tylko narzekam ;-), to teraz o tym, co mi
      się podoba, co uważam za przyzwoicie zrobione, może nawet jakoś tam wartościowe.

Otóż postaci są moim zdaniem dość dobrze skonstruowane, są wyraziste i
      wiarygodne, część z nich oryginalna, choć niektóre jednak płaskie,
      jednowymiarowe, uproszczone. Jakie by jednak nie były, chwytają za serce ;-],
      budzą sympatię. No i każdy znajdzie coś (kogoś, jakiś typ) dla siebie w tej
      wesołej grupce. Niektóre wątki związane z poszczególnymi postaciami (ich
      przeszłością szczególnie) wydają mi się interesujące. Ale też trudno mi w
      zasadzie ocenić, czy są dobre.

Fajne jest też to, że twórcy nie boją się eliminować poszczególnych postaci,
      chociaż eksponowanie ni z tego, ni z owego postaci pana Artza tylko dlatego, że
      fajnie byłoby kogoś zabić w tym odcinku, a nie chcielibyśmy eliminować nikogo z
      pierwszoplanowych bohaterów, wydaje mi się znowu naciągane.

Fajnie, umiejętnie dosyć połączono wątki obu grup rozbitków w II serii.
      Podobało mi się zastosowane rozwiązanie. Z kolei w pierwszych odcinkach tej
      serii montaż był męczący. Najpierw nie pokazało się wszystkiego, żeby móc
      zbudować napięcie, a później, w kolejnym odcinku wracało się do raz już
      opowiedzianych zdarzeń, by opowiedzieć je inaczej, uzupełnić, a wręcz
      sprostować niekiedy, to wszystko przemieszane z nawiązaniami typu "w poprzednim
      odcinku" i wychodzi męczący mętlik. To nieuczciwe ze strony twórców, to takie
      oszukiwanie widza. Jak się nie umie budować napięcia ambitnymi - powiedzmy -
      środkami, to może lepiej wcale tego nie robić, niż iść na tego rodzaju
      łatwiznę. Podobnie, kiedy trzej rozbitkowie z tratwy trafiają z powrotem na
      wyspę. Najpierw przedstawimy Pana Eko i spółkę jako tubylców, za
      przeproszeniem, dzikusów, by za chwilę informacje płynące z ekranu skorygować i
      wyjaśnić, że to rozbitkowie, a nie osławieni Oni. Budowanie napięcia i
      atmosfery tajemniczości w taki sposób, tj. kosztem widza, jest nieuczciwe.
      Lubię, kiedy twórcy bawią się z widzem, nawet, kiedy bawią się nim, ale
      oszukiwanie go dla uzyskania jakiegoś tam efektu uważam za mało profesjonalne,
      powiedzmy.

Ogólnie tam niczego nie ma, w tej opowieści, poza tym, co widać na ekranie. Nie
      porusza się żadnych problemów, nic nie jest ukryte, nie ma miejsca na
      interpretację (domysły to inna rzecz). Nie wiem, we mnie nie rodzi się np.
      potrzeba oglądania tego serialu kiedykolwiek raz jeszcze. Można powiedzieć, że
      to kino akcji, kino przygodowe i z natury rzeczy robi wrażenia tylko za
      pierwszym razem, bo potem niknie efekt zaskoczenia, który to czynnik jest
      konstytucyjnym elementem tego typu produkcji. Być może, ale także za
      opowiadaniem z kategorii kina przygodowego mogą kryć się jakieś głębsze treści.
      Tak sobie wyobrażam.

Wychodzi mi więc, że ten serial to taka tania rozrywka. Przypomina mi trochę
      grę River Raid na Atari ;-) - jest wciągający i dobrze się człowiek przy nim
      bawi, dostarcza jakiejś przyjemności, ale niczego nie uczy, nie przyczynia się
      do naszego rozwoju, a w kinie chodzi przecież o to, by pobudzało nas ono do
      jakichś przemyśleń, kształtowało wrażliwość, duchowość, świadomość różnych
      rzeczy. A "Zagubieni"? Są wciągający i ekscytują, ale niczego nie uczą.

Tak czy siak, serial ogólnie mi się podoba i oglądałem go z przyjemnością, ale
      to, czy mi się podoba, czy nie, nie jest żadnym wyznacznikiem jego wartości
      kinowej, artystycznej. Świadczy raczej jedynie o tym, że gust mam
      niewyrobiony. :-]

A może nie istnieje coś takiego jak dobry serial po prostu. Może nie należy
      przykła
      • klee c.d. 02.01.06, 21:56
        A może nie istnieje coś takiego jak dobry serial po prostu. Może nie należy
        przykładać miary filmowej, a więc prawdziwie kinowej, do seriali. Może nie da
        się mierzyć ich jakości kategoriami kinowymi, bo to nie jest kino. Może.
    • ignatz Re: Zagubieni - LOST ;) 02.01.06, 22:42
      Kurde, zatłukli laskę! Niech się scenarzysta opamięta, bo za wiele to im nie
      zostało :->
      • klee Został, zostało, spokojna głowa 02.01.06, 23:03
        Zawsze można wyłowić jakąś postać z tego tłumku, który się kręci w tle. :-] To
        dosyć typowe dla seriali. Kiedy chce się ożywić fabułę, a brakuje pomysłów, to
        wprowadza się nową postać lub eksponuje jakąś drugoplanową.
        • ignatz Re: Został, zostało, spokojna głowa 03.01.06, 05:48
          Tak jak ten nauczyciel, co zbyt energicznie wymachiwał laską (dynamitu)
          • klee For example ;-) 03.01.06, 13:31

• Gość: meggi Re: Zagubieni - LOST ;) IP: 213.241.41.* 03.01.06, 10:26
      Na AXN lecą odcinki w skróconej wersji,jak ktoś zainteresowany to w tym
      tygodniu pokażą ostatni odcinek.Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka