cynamonowegruszki 30.01.06, 15:24 na mnie zrobił wrażenie i to duże!jeden z lepszych filmów jakie ostatnio widziałam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nonmolto Re: "Monachium"-jak wrażenia? 30.01.06, 15:48 moze nie był az tak wyrazisy tylko dlatego ze troche za bardzo naciagany czasowo ... ale fabuła jak najbardziej i zdjecia.... Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: "Monachium"-jak wrażenia? 30.01.06, 16:04 Bylam na tym w piatek. Podobal mi sie bardzo. Zwlaszcza scenografia (o ile pasuje tu to slowo) i kostiumy, charakteryzacja - wszyscy zrobienia a la lata 70 - te. Mimo, ze seans trwa dlugo, w ogole tego nie czuc. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: "Monachium"-jak wrażenia? 31.01.06, 21:27 śmieszny.. taki jakby.. socrealistyczny.. ci Żydzi zastygający ze wzrokiem utkwionym w przyszłość, jak postaci z plakatow partyjnych.. i czarno - biały schemat: my jesteśmy dobrzy, oni źli - nawet jeśli są niewinni, zabicie ich czyni z nas bohaterów. pamiętasz taki polski film "prawo i pięść"? jeśli Ci się podobał, obejrzyj "monachium", jeśli nie - zanudzisz się w kinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: "Monachium"-jak wrażenia? IP: *.media4.pl 31.01.06, 22:20 > schemat: my jesteśmy dobrzy, oni źli - nawet jeśli są niewinni, zabicie ich > czyni z nas bohaterów skoro tak piszesz, to chyba nie złapałeś przesłania tego filmu Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: "Monachium"-jak wrażenia? 10.02.06, 09:02 Gość portalu: q napisał(a): > > schemat: my jesteśmy dobrzy, oni źli - nawet jeśli są niewinni, zabicie i > ch > > czyni z nas bohaterów > > skoro tak piszesz, to chyba nie złapałeś przesłania tego filmu No właśnie. Przesłaniem tego filmu było właśnie to że nie ma słusznej wojny, zwłaszcza w konflikcie Arabsko-Żydowskim. Każda strona ma swoje racje i każda strona kogoś musi pomścić. To nie jest film "czarno-biały". Dla mnie przesłanie pacyfistyczne jest oczywiste. Film wspaniały. Jedyny zarzut to za dużo krwi na ekranie (śniło mi się po nocach), ale pewnie o to chodziło żeby wstrząsnąć widzem. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: "Monachium"-jak wrażenia? 03.02.06, 00:04 Szkoda, że w momencie, kiedy ucichły serie z broni wszelakiego kalibru, zaczeła się nuda. Wygląda na to, że Żydzi nigdy w życiu nie zadali sobie pytania "po co sie mscic i co to nam da i do czego doprowadzi" - a przynajmniej się tak zachowują. Dobrze że mają Spielberga i on im to potrafi przypomnieć. A już scena kiedy podczas bara-bara Avner widzi rzeź na izraelskich sportowcach. wywołała we mnie jeno niesmak - a może takie miała cele? Technika (a zwłaszcza pirotechnika) poszła naprzód. Jedno zapamiętam z tego filmu: scenę, kiedy palestyński terrorysta strzela z Wathera P38 izraelskiemu sportowcowi w szczękę. Majstersztyk. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.wawa Re: "Monachium"-jak wrażenia? 03.02.06, 13:58 swietny, duzo emocji, goraco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: "Monachium"-jak wrażenia? IP: *.chomiczowka.net.pl 03.02.06, 20:40 ja tez polecam... robi wrażenie. i wcale nie uważam, że jest czarno-biały. wręcz przeciwnie. bardzo niejednoznaczny. ogólnie - spielberg znowu górą. Odpowiedz Link Zgłoś
kopciuszek82 Re: "Monachium"-jak wrażenia? 04.02.06, 10:31 w moim przekonaniu Spielberg wcale nie stawiał na równi swojego osądu co do czynów Palestyńczyków i Izraelczyków.ZDjęcia są super, tak samo charakteryzacja (klimat lat 70-tych).I do tego muzyka-warto obejrzeć ten film. Odpowiedz Link Zgłoś
rosebud68 Re: "Monachium"-jak wrażenia? 05.02.06, 18:41 bylem wczoraj... naprawde doskonaly, zrobil na mnie duze wrazenie, czuc w kazdej scenie i na kazdej plaszczyznie ogromny autentyzm swietne aktorstwo, scenografia, zdjecia i przede wszystkim trudny temat spielberg stawia trudne pytania i nie daje prostych odpowiedzi - moze poza jedna - przemoc nie prowadzi do niczego, jej zaniechanie jest niemozliwe ...a strony sporu maja niepodwazalne i kompletnie sprzeczne racje... podkreslam autentyzm tego co widac na ekranie, projekcja choc dluga nie nuzy, nie jest to moim zdaniem film sensacyjny, czysty dramat z watkiem sensacyjnym i dawka nieprzyjemnych scen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuser Re: "Monachium"-jak wrażenia? IP: 213.155.175.* 05.02.06, 22:37 Film ten pokazuje to co dociera dziś do niewielu: że terroryzm jako poważne zagrożenie nie zaczął się po 11.09.2001, a prawdziwą plagą był już w latach siedemdziesiątych i pierwszej połowie lat osiemdziesiątych, kiedy niemal żadna z zachodnioeuropejskich stolic nie była od niego wolna (vide licznie przytaczane w filmie zamachy terrorystyczne na obywateli i przedstawicielstwa dyplomatyczne Izraela w zachodniej Europie), kiedy terroryści dysponowali świetną logistyką (vide swoboda przemieszczania się po Europie i przebywania w państwach zachodnioeuropejskich, bezpieczne przystanie takie jak Libia, rozmach wykonywanych akcji terrorystycznych) no i kiedy występowała nieistniejąca dziś mnogość groźnych organizacji terrorystycznych o zabarwieniu rewolucyjnym z różnych państw, kooperujących ze sobą (vide świetna scena w ateńskiej kryjówce, gdy Izraelczycy wykrzykują skróty nazw zachodnioeuropejskich organizacji terrorystycznych by uspokoić przybyłych Palestńczyków, choć powoływanie się na Afrykański Kongres Narodowy było chyba lekkim niedociągnięciem). Tak więc jednym z walorów tego filmu jest to że przedstawił, zwłaszcza ludziom młodym i nieobeznanym dobrze z tym zagadnieniem, historię terroryzmu w jego bardzo krwawym i masowym dla świata okresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jehudbarak Re: "Monachium"-jak wrażenia? IP: *.autocom.pl 08.02.06, 22:08 >choć powoływanie się na >Afrykański Kongres Narodowy było chyba lekkim niedociągnięciem). Niekoniecznie, ten nowy Bond grał południowoafrykańskiego Żyda. A skąd wiesz z jakich źródeł finansowano AKN. Bo RAF i OWP z tych samych, które chroniły gościa na Cyprze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuser Re: "Monachium"-jak wrażenia? IP: 213.155.175.* 11.02.06, 11:18 > Niekoniecznie, ten nowy Bond grał południowoafrykańskiego Żyda. A skąd wiesz z > jakich źródeł finansowano AKN. Bo RAF i OWP z tych samych, które chroniły gości > a > na Cyprze. Afrykański Kongres Narodowy był w owym czasie organizacją CZARNOSKÓRYCH mieszkańców Republiki Południowej Afryki, więc podtrzymuję opinię, że powoływanie się na Afrykański Kongres Narodowy przez Izraelczyka było chyba lekkim niedociągnięciem. Odpowiedz Link Zgłoś
rosebud68 Re: "Monachium"-jak wrażenia? 11.02.06, 14:38 czepiasz sie detali, to nie jest film dokumentalny i jest tylko inspirowany faktami i wielu fragmentach sie z nimi mija, ale to nie jest dokument Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rokitnik film jest slaby IP: 212.160.138.* 06.02.06, 13:51 ani to moralitet, ani thriller, ani film akcji. jakos tak zawieszony w prozni. a juz scena z avnerem posuwajacym zonke, przerywana wizjami zabijanych sportowcow zgrzyta w zebach jak piasek. kuriozum jakies. sa momenty napiecia, ale glownie wieje nuda. moim zdaniem nieprzekonujace. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelandro Re: film jest slaby 07.02.06, 09:36 Dobrze napisane! Wg mnie ten film jest nijaki. Nie powalił mnie na kolana, ale może miałem zbyt wysokie oczekiwania. A scena o której mówisz, kiczowata potwornie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: "Monachium"-jak wrażenia? IP: *.stb.ubr01.dals.blueyonder.co.uk 06.02.06, 21:32 bardzo nudny Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: "Monachium"-jak wrażenia? 08.02.06, 22:43 płaściutkie to wszystko :/ film ladny wizualnie (swietne kostiumy, dobre plenery, stylowe zdjecia), do tego dobra obsada zarowno na pierwszym, jak i na drugim & trzecim planie, ale sam film strasznie powierzchowny szkoda :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: "Monachium"-jak wrażenia? IP: *.aster.pl 10.02.06, 20:07 Bylam wczoraj i wywarl na mnie spore wrazenie. Nie jest to moze wybitne dzielo ale swietnie zrealizowana historia krwawego konfliktu ktorego skutki odczuwamy coraz bardziej. Wreszcie jakis madry glos przeciwko walce bez konca i ostry sprzeciw wobec idioty Busha. Ostatnio ogladalam rowniez "Pan Zycia i Smierci" z N. Cagem i wnioski sa straszne: my sie kiedys pozabijamy alo w imie Boga albo $$$ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazek Re: "Monachium"-jak wrażenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 16:16 Kilkanaście lat temu był film pt."Miecz Gideona"-na podstawie tej samej książki Moim zdaniem o wiele lepszy od 'Monachium" Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: "Monachium"-jak wrażenia? 11.02.06, 21:34 właśnie wróciłam, robi niesamowite wrażenie. Tak, nie ma słusznej wojny, zemsta nic nie wnosi, ani nie zmienia a niszczy ludzi.I nie ma prostej prawdy. I pokazuje jak szybko wtedy zapomnieliśmy o Monachium. I jak ten żydowski naród jest obolały. Warto. Kino to też przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
caballero_andante Re: "Monachium"-jak wrażenia? 12.02.06, 14:02 Postaci były świetnie zbudowane - np. współpracownik Avnera, zabity przez tę Holenderkę w pokoju hotelowym. Scenografia też zrobiła na mnie wrażenie. Zwróciliście uwagę na plakaty filmowe wiszące na ulicach? Albo vespy we Włoszech? Od razu było widać, gdzie w tym momencie toczy się akcja. A wiecie, że część filmu miała być kręcona we Wrocławiu? Nawet Spielberg nawet nas odwiedził. Odpowiedz Link Zgłoś