Gość: daggy IP: *.ip.fastwebnet.it 31.08.06, 16:27 znacie ten film, pobal sie, co sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wm Re: "Memento" Christopher Nolan IP: *.crowley.pl 31.08.06, 16:39 Świetny, lektura obowiązkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daggy Re: "Memento" Christopher Nolan IP: *.ip.fastwebnet.it 31.08.06, 16:47 no, wlasnie dopiero wczoraj o nim uslyszalam, chociaz to produkcja z 2000 roku! jak moglam go przegapic :0 ? Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Re: "Memento" Christopher Nolan 31.08.06, 18:02 film jest swietny, bardzo oryginalny. warto zobaczyc tez jego wczesniejszy film - Following. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wm Re: "Memento" Christopher Nolan IP: *.crowley.pl 31.08.06, 19:43 A o tym akurat nie słyszałem. Można to u nas w wypożyczalniach dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
magax Re: "Memento" Christopher Nolan 31.08.06, 20:03 Genialnie zrobiony film.Jeden z moich ulubionych.Najlepiej obejrzeć go parę razy. Dla jasnosci:) -------- I Might Be Wrong... Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Re: "Memento" Christopher Nolan 01.09.06, 16:16 nie mam pojecia, ja go mialam w angielskiej wersji z play.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EB Re: "Memento" Christopher Nolan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 09:17 widziałam go kilka razy i pewnie jeszcze wiele razy go będę oglądała... świetny Odpowiedz Link Zgłoś
morgana9 Re: "Memento" Christopher Nolan 04.09.06, 09:31 jak dla mnie - rewelacja, widziałam dawno temu w kinie, ale na szczęście wiosną dołączył go do gazety focus, więc teraz mogę do niego wracać, kiedy tylko mam na to ochotę :) --- s10.bitefight.pl/c.php?uid=58433 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: "Memento" Christopher Nolan IP: 212.160.86.* 04.09.06, 12:58 super film. conajmniej dwukrotne obejrzenie nie tylko zalecane, ale wrecz wymagane. ps. fajny po spaleniu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 dzieki za opinie i w takim razie... 04.09.06, 13:38 ...co byscie jeszcze polecili w tym stylu?? Odpowiedz Link Zgłoś
oscarmielec Re: dzieki za opinie i w takim razie... 04.09.06, 21:24 Efekt motyla Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: dzieki za opinie i w takim razie... 05.09.06, 08:40 widzialam! fajny dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albaaa Re: dzieki za opinie i w takim razie... IP: 213.17.202.* 06.09.06, 10:13 film świetny! Ciekawa historia i do tego jeszce ciekawiej opowiedziana...a co do filmów podobnej treści, ja dołączyłabym oba filmy pana Inarritu-"Amores perros" oraz "21 gram" Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: dzieki za opinie i w takim razie... 06.09.06, 10:35 Do 'Memento' podobne są napewno filmy z pokręconą chronologią ;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15&w=47902918&a=48118039 - tutaj są tytuły ;) Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: dzieki za opinie i w takim razie... 06.09.06, 11:22 Amores perros nie widzialam i musze "cos z tym zrobic" ;)) 21gram chyba nie zrobil na mnie wielkiego wrazenia, bo myle go z Mystic River (ciagle Sean Penn...) Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Re: dzieki za opinie i w takim razie... 06.09.06, 11:57 Amores Perror jest super a 21 grams to jego nudna hollywoodzka wersja Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: dzieki za opinie i w takim razie... 17.09.06, 22:52 Nie powiedziałbym może, że 21 g to plagiat Amores Perros, ale zgadzam się, że to ewidentnie słabszy film. Wielką zaletą Amores Perros była wielość nastrojów i "poziomów głębi". Obok elementów klasycznego tragizmu sporo absurdalnego czarnego humoru (jak np. wątek z psem, który wpadł pod podłogę), obok uniwersalnego egzystencjalnego przesłania mnóstwo para-dokumentalnego surowego realizmu, scen z życia różnych warstw społecznych Meksyku, obok ścisłej struktury fabularnej, sporo ciekawych, jakby improwizowanych mini-wątków. To wszystko zostało złożone do kupy w sposób jak dla mnie bardzo przekonujący. W 21 gram, Inarritu próbował wydestylować tylko to co najważniejsze w przesłaniu, grając cały czas "na wysokiej nucie". Zrobił film z założenia śmiertelnie poważny od początku do końca, ponury, brutalny, a przy tym jakby medytacyjny. I to się nie do końca broni- wychodzą zwłaszcza poważne słabości intelektualne - ta cała dość naciągana i przesadnie akcentowana filozofia dotycząca zbiegów okoliczności, zupełnie jak u Kieślowskiego, którego Inarritu jest chyba najwierniejszym i najgłębszym kontynuatorem we współczesnym kinie:), jakieś próby pseudo-mistycyzmu, widoczne choćby w wymowie samego tytułu. Przewaga retoryki nad treścią imho. Dodatkowo ta jednotorowa surowość skutkuje też sporą monotonią, mimo dość skomplikowanej struktury. Cały czas uważam mimo tego 21 gram za film dość ciekawy, ale nieudany w stosunku do poziomu ambicji zamierzeń i w porównaniu Amores Perros - jednego z kilku najlepszych debiutów w światowym kinie ostatnich 5-10 lat. Na pewno jednak porażki 21 gram nie składałbym na karb Hollywood:) Inarritu nakręcił mimo wszystko jeden z bardziej niekomercyjnych pod wieloma względami filmów wysokobudżetowych ostatnich lat (bardziej już widziałbym pośrednią przyczyne - Inarritu nie ma tyle do powiedzenia o społeczeństwie amerykańskim, co o meksykańskim). Nie można mu zarzucić imho, że poszedł na łatwiznę czy dostosował sie do gustu przeciętnego widza. Wręcz przeciwnie - powiedziałbym, że częściowa klapa wynika z tego, że chciał się stać zbyt poważny:) Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: "Memento" Christopher Nolan 17.09.06, 23:01 "Memento" to całkiem niezły film, ale przez niektórych mocno przeceniany, moim zdaniem. Cała oryginalność sporowadza się do konstrukcji- ciekawej, konsekwetnej, chociaż w swojej przewrotności w sumie dość prostej. Rytm jest dobry, szybki, wciągający ale razi mnie trochę przesadnie wystylizowana surowość kadrów i gry aktorskiej - takie chwilami zbyt nachalne akcentowanie zagubienia i rozpadu osobowości głównego bohatera, coś na poziomie ambitniejszego i dłuższego teledysku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych Re: "Memento" Christopher Nolan IP: 193.24.202.* 17.09.06, 23:39 Przesadzasz. Film jest bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: "Memento" Christopher Nolan 18.09.06, 08:33 niedawno obejrzalam i troszke sie zawiodlam, ale chyba tylko dlatego, ze po wielu pozytywnych opiniach spodziewalam sie dziela sztuki. film jest dobry i faktycznie ma b.dobra konstrukcje, ale nie moglabym go zaliczyc do moich ulubionych. dzieki jeszcze raz za wszystkie opinie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych Re: "Memento" Christopher Nolan IP: 193.24.202.* 17.09.06, 23:37 rewelka Odpowiedz Link Zgłoś
komnen Re: "Memento" Christopher Nolan 26.09.06, 09:53 film bardzo dobry, niektóre fakty ukazane na ekranie staja się zrozumiałe w chwilę po zakończeniu filmu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikit Re: "Memento" Christopher Nolan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 20:16 na mnie tez zrobił niezłe wrażenie , może faktycznie chodzi o chronologie itp. ale zawsze to mała odskocznia od zwykłych, nudnawych filmów.. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: "Memento" Christopher Nolan 27.09.06, 20:36 Mi również ten film bardzo się podobał. To klasyka gatunku filmów z pokręconą chronologią ;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15&w=47902918 Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: "Memento" Christopher Nolan 27.09.06, 20:41 Skleroza nie boli. Ja już tu byłam :> Odpowiedz Link Zgłoś