Dodaj do ulubionych

"Memento" Christopher Nolan

IP: *.ip.fastwebnet.it 31.08.06, 16:27
znacie ten film, pobal sie, co sadzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: wm Re: "Memento" Christopher Nolan IP: *.crowley.pl 31.08.06, 16:39
      Świetny, lektura obowiązkowa.
      • Gość: daggy Re: "Memento" Christopher Nolan IP: *.ip.fastwebnet.it 31.08.06, 16:47
        no, wlasnie dopiero wczoraj o nim uslyszalam, chociaz to produkcja z 2000 roku!
        jak moglam go przegapic :0 ?
        • madelon1 Re: "Memento" Christopher Nolan 31.08.06, 18:02
          film jest swietny, bardzo oryginalny. warto zobaczyc tez jego wczesniejszy film - Following.
          • Gość: wm Re: "Memento" Christopher Nolan IP: *.crowley.pl 31.08.06, 19:43
            A o tym akurat nie słyszałem. Można to u nas w wypożyczalniach dostać?
            • magax Re: "Memento" Christopher Nolan 31.08.06, 20:03
              Genialnie zrobiony film.Jeden z moich ulubionych.Najlepiej obejrzeć go parę
              razy. Dla jasnosci:)
              --------
              I Might Be Wrong...
            • madelon1 Re: "Memento" Christopher Nolan 01.09.06, 16:16
              nie mam pojecia, ja go mialam w angielskiej wersji z play.com
    • oscarmielec Re: "Memento" Christopher Nolan 31.08.06, 22:35
      super
    • Gość: EB Re: "Memento" Christopher Nolan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 09:17
      widziałam go kilka razy i pewnie jeszcze wiele razy go będę oglądała... świetny
      • morgana9 Re: "Memento" Christopher Nolan 04.09.06, 09:31
        jak dla mnie - rewelacja, widziałam dawno temu w kinie, ale na szczęście wiosną
        dołączył go do gazety focus, więc teraz mogę do niego wracać, kiedy tylko mam
        na to ochotę :)

---
        s10.bitefight.pl/c.php?uid=58433
    • Gość: maciek Re: "Memento" Christopher Nolan IP: 212.160.86.* 04.09.06, 12:58
      super film. conajmniej dwukrotne obejrzenie nie tylko zalecane, ale wrecz
      wymagane. ps. fajny po spaleniu ;)
      • daggy4 dzieki za opinie i w takim razie... 04.09.06, 13:38
        ...co byscie jeszcze polecili w tym stylu??
        • oscarmielec Re: dzieki za opinie i w takim razie... 04.09.06, 21:24
          Efekt motyla
          • daggy4 Re: dzieki za opinie i w takim razie... 05.09.06, 08:40
            widzialam! fajny
            dzieki
            • Gość: Albaaa Re: dzieki za opinie i w takim razie... IP: 213.17.202.* 06.09.06, 10:13
              film świetny! Ciekawa historia i do tego jeszce ciekawiej opowiedziana...a co
              do filmów podobnej treści, ja dołączyłabym oba filmy pana Inarritu-"Amores
              perros" oraz "21 gram"
              • rodzynia Re: dzieki za opinie i w takim razie... 06.09.06, 10:35
                Do 'Memento' podobne są napewno filmy z pokręconą chronologią ;)
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15&w=47902918&a=48118039 - tutaj są
                tytuły ;)
              • daggy4 Re: dzieki za opinie i w takim razie... 06.09.06, 11:22
                Amores perros nie widzialam i musze "cos z tym zrobic" ;))
                21gram chyba nie zrobil na mnie wielkiego wrazenia, bo myle go z Mystic River
                (ciagle Sean Penn...)
                • madelon1 Re: dzieki za opinie i w takim razie... 06.09.06, 11:57
                  Amores Perror jest super a 21 grams to jego nudna hollywoodzka wersja
                  • wiksadyba1 Re: dzieki za opinie i w takim razie... 17.09.06, 22:52
                    Nie powiedziałbym może, że 21 g to plagiat Amores Perros, ale zgadzam się, że
                    to ewidentnie słabszy film. Wielką zaletą Amores Perros była wielość nastrojów i
                    "poziomów głębi". Obok elementów klasycznego tragizmu sporo absurdalnego
                    czarnego humoru (jak np. wątek z psem, który wpadł pod podłogę), obok
                    uniwersalnego egzystencjalnego przesłania mnóstwo para-dokumentalnego surowego
                    realizmu, scen z życia różnych warstw społecznych Meksyku, obok ścisłej
                    struktury fabularnej, sporo ciekawych, jakby improwizowanych mini-wątków. To
                    wszystko zostało złożone do kupy w sposób jak dla mnie bardzo przekonujący.

W 21 gram, Inarritu próbował wydestylować tylko to co najważniejsze w
                    przesłaniu, grając cały czas "na wysokiej nucie". Zrobił film z założenia
                    śmiertelnie poważny od początku do końca, ponury, brutalny, a przy tym jakby
                    medytacyjny. I to się nie do końca broni- wychodzą zwłaszcza poważne słabości
                    intelektualne - ta cała dość naciągana i przesadnie akcentowana filozofia
                    dotycząca zbiegów okoliczności, zupełnie jak u Kieślowskiego, którego Inarritu
                    jest chyba najwierniejszym i najgłębszym kontynuatorem we współczesnym kinie:),
                    jakieś próby pseudo-mistycyzmu, widoczne choćby w wymowie samego tytułu.
                    Przewaga retoryki nad treścią imho. Dodatkowo ta jednotorowa surowość skutkuje
                    też sporą monotonią, mimo dość skomplikowanej struktury. Cały czas uważam mimo
                    tego 21 gram za film dość ciekawy, ale nieudany w stosunku do poziomu ambicji
                    zamierzeń i w porównaniu Amores Perros - jednego z kilku najlepszych debiutów w
                    światowym kinie ostatnich 5-10 lat.

Na pewno jednak porażki 21 gram nie składałbym na karb Hollywood:) Inarritu
                    nakręcił mimo wszystko jeden z bardziej niekomercyjnych pod wieloma względami
                    filmów wysokobudżetowych ostatnich lat (bardziej już widziałbym pośrednią
                    przyczyne - Inarritu nie ma tyle do powiedzenia o społeczeństwie amerykańskim,
                    co o meksykańskim). Nie można mu zarzucić imho, że poszedł na łatwiznę czy
                    dostosował sie do gustu przeciętnego widza. Wręcz przeciwnie - powiedziałbym, że
                    częściowa klapa wynika z tego, że chciał się stać zbyt poważny:)
    • wiksadyba1 Re: "Memento" Christopher Nolan 17.09.06, 23:01
      "Memento" to całkiem niezły film, ale przez niektórych mocno przeceniany, moim
      zdaniem. Cała oryginalność sporowadza się do konstrukcji- ciekawej,
      konsekwetnej, chociaż w swojej przewrotności w sumie dość prostej. Rytm jest
      dobry, szybki, wciągający ale razi mnie trochę przesadnie wystylizowana
      surowość kadrów i gry aktorskiej - takie chwilami zbyt nachalne akcentowanie
      zagubienia i rozpadu osobowości głównego bohatera, coś na poziomie
      ambitniejszego i dłuższego teledysku:)
      • Gość: krzych Re: "Memento" Christopher Nolan IP: 193.24.202.* 17.09.06, 23:39
        Przesadzasz. Film jest bardzo dobry.
      • daggy4 Re: "Memento" Christopher Nolan 18.09.06, 08:33
        niedawno obejrzalam i troszke sie zawiodlam, ale chyba tylko dlatego, ze po
        wielu pozytywnych opiniach spodziewalam sie dziela sztuki.
        film jest dobry i faktycznie ma b.dobra konstrukcje, ale nie moglabym go
        zaliczyc do moich ulubionych.

dzieki jeszcze raz za wszystkie opinie!
    • Gość: krzych Re: "Memento" Christopher Nolan IP: 193.24.202.* 17.09.06, 23:37
      rewelka
      • komnen Re: "Memento" Christopher Nolan 26.09.06, 09:53
        film bardzo dobry, niektóre fakty ukazane na ekranie staja się zrozumiałe w chwilę po zakończeniu filmu :)
        • Gość: nikit Re: "Memento" Christopher Nolan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 20:16
          na mnie tez zrobił niezłe wrażenie , może faktycznie chodzi o chronologie itp.
          ale zawsze to mała odskocznia od zwykłych, nudnawych filmów..
          • rodzynia Re: "Memento" Christopher Nolan 27.09.06, 20:36
            Mi również ten film bardzo się podobał.
            To klasyka gatunku filmów z pokręconą chronologią ;)
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15&w=47902918
            • rodzynia Re: "Memento" Christopher Nolan 27.09.06, 20:41
              Skleroza nie boli. Ja już tu byłam :>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka