daggy4 05.09.06, 11:42 wlasnie polecono mi ten film (ta sama osoba, ktorej podobalo sie "Memento", dlatego mam zamiar go obejrzec!) a wam sie podobal? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madelon1 Re: dogville 05.09.06, 13:40 Dogville bylo swietne, satyra na Ameryke. Wszystko sie odbywa na scenie w aktach. To miala byc czesc trylogii ale w tym momencie tylko jest dostepna droga czesc 'Manderlay' ktora nie odniosla takiego sukcesu.. Lars jest bardzo wymagajacy, na kompromis nie pojdzie i filmy mu zabieraja duzo czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
rootka Re: dogville 06.09.06, 16:48 w jakims ostatnim wywiadzie mowil, ze powoli mysli o tej trzeciej czesci. a Dogville rewelacyjny! Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: dogville 26.09.06, 11:44 wlasnie obejrzalam, dlaczego tylko na ameryke? mozna go uznac za uniwersalna satyre. Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Świetnie się oglądało wersję kinową 06.09.06, 16:04 nie skróconą, niesamowicie dobry film Odpowiedz Link Zgłoś
owcawwielkimmiescie Re: dogville 27.09.06, 00:18 Dobry film, w konwencji teatralnej, pierwszy raz spotkałem się z takim zabiegiem. Aczkolwiek momentami ciężko sie go oglada, ze względu na scenerie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzek Re: dogville IP: *.bph.pl 27.09.06, 12:28 Wgniata w fotel i czołga emocjonalnie dość intensywnie. Również konwencja filmu nie spotykana w kinie. Ciekawe. Nie zgadzam się z tweirdzeniem, ze to satyra na Amerykę. To raczej dramat o zwykłych normalnych ludziach, bez różnicy jeżeli chodzi o narodowść i pochodzenie, dostajacych do reki jędną z najniebezpieczniejszych broni naszych czasów: władzę nad drugim człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Re: dogville 27.09.06, 13:32 Mozesz interpretowac jak chcesz ale satyra na Ameryka byl celem rezysera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzek Re: dogville IP: *.bph.pl 27.09.06, 14:06 Możliwe. Nie czytałem wczesniej ani recenzji krytyków ani wywiadów z Trierem na temat tego filmu. Odebrałem go jak odebrałem. I raczej trudno mi tu dopasowac sobie elementy układanki do stylu zycia głebokiej prowincji jankeskiej. Druga rzecz, która mi tu nie pasuje za specjalnie to czas w jakim dzieje się akcja. Satyra ma to do siebie, że piętnuje czas aktualny. Tymczasem Dogville rozgrywa się w latach nieokreslonych (chyba ze przeoczyłem) ale charakterystyka wskazuje na tak ca. lata 20 - 30 ubiegłego wieku. Niemniej niezbadane sa wyroki Triera i być moze to jego geniusz nakazał mu kręcić satyre na Amerykę w takim a nie innym umiejscowieniu czasowym. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: dogville 27.09.06, 15:52 Moim zdaniem film jest bardzo dobry, ale też bardzo męczący dla wrażliwszych widzów przez swoją brutalność. Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: dogville 28.09.06, 11:18 tez go odebralam jako brutalny. musialam 2 razy wylaczyc przy wykorzystywaniu seksualnym i dokonczyc ogladanie dzien pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś