Dodaj do ulubionych

"Eksperyment"

IP: *.acn.waw.pl 10.12.04, 21:17
Niedawno widzialam ten film i wciaz jestem pod przeogromnym wrazeniem. Nie
moge go zapomniec, wciaz mnie meczy i przeraza. Swoja droga uwazam, ze ten
film to pewien przelom w kinie; pokazac prawde o swiecie, o ludziach w tak
przejmujacy, przekonujacy i wiarygodny sposob to niesamowita sztuka!!!
Ogladalam "Requiem dla snu", "Nie czas na lzy", "Przelamujac
faje", "Pianistke", "Funny
games", "Zabojce","Nienawisc", "Nieodwracalne", "Dogville", "Czlowiek-slon" -
to wszystko byly rozne (!) przerazajace w swoim odbiorze i przeslaniu filmy:
dobre i wstrasajace. Ale "Eksperyment" to cos wiecej!!!Pierwszy raz siedzac w
kinie nie moglam zniesc tego ogromu emocji i bolu, strasznego bolu,ktory
wciaz we mnie siedzi.
Czy macie podobne odczucia?
Obserwuj wątek
    • Gość: jaija Re: "Eksperyment" IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.12.04, 23:59
      Ja nie. Troszkę ten film na zimno wyszedł. Nie myślę o nim wcale, natomiast
      porusza mnie efekt prawdziwego eksperymentu pana Zimbardo, który stał się
      inspiracją filmu.
      • Gość: Karolcia Re: "Eksperyment" IP: *.acn.waw.pl 11.12.04, 00:03
        Cooo?"Na zimno" - jak to mozliwe, zeby ktokolwiek powiedzia, ze ten film
        wyszedl "na zimno" - sorki, ale jestem w szoku. Paru moich znajomych widzialo
        ten film i wywarl na nich pioronujace(!!!)wrazenie, dlatego tym bardziej dziwia
        mnie Twoje odczucia. Ale fakt,"Eksperyment" naprawde sie wydarzyl-dowiedzialam
        sie dopiero po obejrzeniu filmu.
        Pozdrawiam - mimo skrajnie roznych odczuc:)
        • dafni Re: "Eksperyment" 11.12.04, 20:51
          Dla mnie ten film jest straszliwie bezsensowny. Może dlatego, że oglądając go
          znałam przebieg eksperymentu Zimabardo, z którym film ma niewiele wspólnego.
          Prawdziwy eksperyment był tylko pretekstem do stworzenia nienajlepszego i mało
          prawdopodobnego psychologicznie scenariusza.
          • jasiek_natolin Re: "Eksperyment" 12.12.04, 11:07
            Tylko że ten film na pewno nie dążył do wiernego odtworzenia znanego
            eksperymentu. To jakieś nieporozumienie.Ten film po prostu wyciągnął
            konsekwencje z takiego eksperymentu.Co z tego ,że film jest mało prawdopodobny
            psychologicznie?
            Ja oglądałem go z większym dystansem niż Karolcia,ale również wywarł on na mnie
            duże wrażenie. Głównie chyba dzięki jego sztańskiej konsekwencji.
            • dafni Re: "Eksperyment" 12.12.04, 16:17
              Zdaję sobię sprawę z tego, że nie dążył, ale był moim zdaniem straszliwie
              naciągany.
    • Gość: m. Re: "Eksperyment" IP: *.aster.pl 12.12.04, 23:38
      Nie rozumiem według jakiego kryterium uznałaś "Eksperyment" za najlepszy film
      spośród wymienionych. Im bardziej pan scenarzysta popuszcza wodze fantazji
      (druga połowa filmu), tym historia staje się pozbawioną sensu i szeroko pojętej
      wiarygodności szarpaniną. Zdenerwowałem się tylko, jak można było zmarnować tak
      dobry materiał...
      • Gość: Karolcia Re: "Eksperyment" IP: *.acn.waw.pl 13.12.04, 12:21
        "Im bardziej pan scenarzysta popuszcza wodze fantazji
        > (druga połowa filmu), tym historia staje się pozbawioną sensu i szeroko pojęte
        > j
        > wiarygodności szarpaniną." - skad wiesz, ze pozbawiona wiarygodnosci?Nie
        potrafisz postawic sie ani na miejscu tych ludzi, zarowno wiezniow jak i
        straznikow, bo to zbyt ekstremalna sytuacja(mam na mysli sam eksperyment),zeby
        ją sobie doslownie przeniesc na rzeczywistosc.

Ocenilam ten film wg. kryterium 'najbardziej filmow wstrzasajacych, ktore
        ogladalam'czyli,takich, ktore wiele we mnie zostawily, zmusily do glebszych
        przemyslen, refleksji, ktore przekazuja pewna prawde o swiecie, ludziach, ich
        zachowaniach...
        "Eksperyment" po prostu wstrzasnal mna najbardziej ze wszystkich. Pokazuje
        prawde o czlowieku, o Jego dazeniu do wladzy, a jak juz ja zdobedzie, to chce
        jeszcze wiecej. Proste? Tak, wiem, masa ksiazek juz zostala na ten temat
        napisana,niewiele natomiast filmow(chyba, ze mam braki).
        Mnie Wasze uwagi absolutnie nie przekonuja, Was moje pewnie tez nie. Trudno. Ja
        zostane przy swoich odczuciach i zdaniu.
        Pozdrawiam.
        K.
        • Gość: (gość portalu) Re: "Eksperyment" IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 14:42
          scena z nożem na końcu mocna...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka