Gość: Jonasz IP: *.j.pl / 192.168.0.* 03.05.03, 22:08 ten film jest do dupy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kaja Re: Ghost Dog: Droga samuraja IP: *.j.pl / 192.168.0.* 03.05.03, 22:09 chała jak skurwysyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomson Re: Ghost Dog: Droga samuraja IP: *.ilabs.pl 03.05.03, 22:14 Ten film jest wspaniały jak wszystkie filmy Jarmuscha,tylko trzeba dorosnąć malolaty!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Ghost Dog: Droga samuraja 04.05.03, 16:33 Mnie sie ten film bardzo podobal. Przeniesienie dosc w sumie banalnego tematu "dobrego bandyty" do wspolczesnych realiow, ironiczne potraktowanie wloskiej mafii, w kinie tak waznej, kiedys wyznajacej kodeks specyficzny, dzis podupadlej, jeszcze kilka zartow z konwencji smiesznych - to wszystko mi sie bardzo podobalo. Taki dystans do otoczenia w tym filmie byl fajny. Taki, jaki chyba powinien cechowac samuraja, taki spokoj, jakiego w miescie zawsze brakuje. Sama postac glownego bohatera, swietnie wykreowana przez Whitakera. Caly film (szczegolnie scena z ptaszkiem na lufie karabinu) to juz taka ironia, taki tandetny sentymentalizm, tu jednak nie wpadajacy w banal, tylko w swej pociesznosci estetyczny wrecz i ladny. Kolory sa w tym filmie fajne. No ale ponad wszystko - i z tego wzgledu uwazam ten filma za wielki - muzyka! Nigdy wczesniej w filmie nie uzyto hiphopu w ten sposob, a w kazdym razie nigdy z sukcesem. HH, gdy pojawial sie na ekranie, to w sumie tylko w konwencji teledyskowej ("Bad Boys" i tego typu produkcje) albo w filmach Spike Lee np., jako skladnik pokazywanego obrazka. Zreszt tak samo jest w "8 mili". A tu, po raz pierwszy, hiphop zostal uzyty w sposob, w jaki sie robi zazwyczaj muzyke ilustrujaca obraz. Na ironie zakrawa fakt, ze stalo sie to w filmie bialego rezysera, tak mocno nieamerykanskiego. Choc oczywiscie niczego nie odmawiam RZA, ktory te melodie poskladal - i jego muzyczna wielkosc sie tu objawia, ale bez watpienia HH w filmie nigdy jeszcze nie zagral w ten sposob i pewnie nie predko zagra. Roody ___________ "Oddychasz warszawskim powietrzem To zupelnie tak jak ja" Partia. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiowo Re: Ghost Dog: Droga samuraja 04.05.03, 20:56 niepowtarzalny wlasnie ze wzgledu na muzyke i sposob w jaki zostala uzyta zgadzam sie calkowicie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouchi Re: Ghost Dog: Droga samuraja IP: 195.136.95.* 15.05.03, 12:55 swietny film. widziałam go w kinie i wrażenie super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateo Re: Ghost Dog: Droga samuraja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 00:07 nuda smutne to ale nuda. z całym szacun Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Ghost Dog: Droga samuraja 16.05.03, 13:04 Mnie si tez kiedys fily Jarmusha nudne zdawaly. A to po prostu taka estetyka, tez do mnie nie zawsze trafia, ale akurat w Ghost Dogu czuje taki lekki ironiczny usmiech w kaciku ust i mnie to bawi. Caly czas na granicy wybuchniecia smiechem z tej banalenj historii i banalnej prawdy o zyciu. To jest po prostu ladny obrazek. Odpowiedz Link Zgłoś