Dodaj do ulubionych

Matrix Overloaded!

IP: 62.233.149.* 11.05.03, 16:09
Niestety mam wrażenie, że Matrix Reloaded to będzie porażka. Z wielu
recenzji napływających z USA (bądź co bądz, kraj bardzo pro-Matrixowy)
wynika, że film rozczarowuje, i że Bracia Wachowscy popełnili ten sam błąd
co pogadzany przez nich Lucas, czyli napakowali film efektami, a story
gdzieś się zgubiła. To było do przewidzenia. Zresztą jeśli chodzi o pierwszy
Matrix sytuacja wygląda podobnie. Okrzyknięty kultowym, film, dziś - zaledwe
po kilku latach bardzo się zestarzał, a wnioskując po trailerach w MR
obejrzymy zupełni to samo tylko x10. I może tylko pokazane w troche bardziej
irytujący sposób (wkurzająca powoli ULTRA-COOLNESS głównych bohaterów).

Niestety film nie staje się kultowy wtedy, kiedy ktoś go tak nazwie, a
drugim Blade Runnerem Matrix nie będzie nigdy.

OK. Kill me now :)
Obserwuj wątek
    • ignatz Re: Matrix Overloaded! 11.05.03, 18:09
      Bardzo, bardzo boję się, że masz rację :-( Pierwszy Matrix wstrząsnął mną tak,
      że oglądałem go ponad 30 razy, a dialogi znałem toczka w toczkę. Czy dam radę
      pozostałe części obejrzeć choć po 5 razy?
      • Gość: capulet Re: Matrix Overloaded! IP: *.osiedle.net.pl 12.05.03, 21:43
        A ja sądzę, że Matrix jest jak najbardziej filmem kultowym, co przecież nie
        zonacza, że jest arcydziełem. Blade Runner, owszem jest filmem lepszym, ale
        wątpię, by w latach 80-tych film wpłynął na życie tak jak Matrix wpłynął na nie
        dzisiaj. Od efektu "bullet time" i "spływających" cyferek wykorzystywanych poza
        filmem po teksty, które krążą i będą krążyły jeszcze długo. Sam Matrixa
        oglądałem wieeele razy i choć nie twierdzę, że jest to film genialny i
        zakochany w nim nie jestem (jak całe połacie młodocianych "kinomanów") to
        przyznaję temu filmowi co jego - czyli ogromny wpływ na kulturę a co do tego
        prowadzi jego "kultowość".
        No a co do części drugiej to jeszcze zobaczymy. Ja jestem jak najbardziej
        dobrej myśli. I mam nadzieję, że podobnie jak miało miejsce z X-Men 2 (też
        wielkie oczekiwania z mojej strony) wcale się nie rozczaruję... a może i mile
        zaskoczę.
        • Gość: Grzechu Re: Matrix Overloaded! IP: 62.233.149.* 13.05.03, 10:23
          Jesli chodzi o X-Men 2 to uważam go za doskonały sequel. Nie rozczarowałem się
          a byłem wręcz zachwycony. Niestety jak sądzę film ten będzie niedoceniony i
          zginie w "blasku" Matrixa, niezależnie od tego jaki MR będzie. Szkoda.
    • Gość: Y Blade runner kultowym filmem? IP: 62.233.175.* 13.05.03, 09:04
      A dlaczego niby? Chyba tylko z powodu nundy, przydlugich, nudnych i
      beznadziejnych dialogow oraz niemal trwajacych wiecznosc przerwach pomiedzy
      dialogami poszczegolnych "bohaterow" , tej samej scenografii przez wiekszosc
      filmu i braku jakiejkolwiek akcji... O malo nie usnalem jak to ogladalem.
      Czemu wiec jest tak duzo osob, ktore uwazaja ta chale za kultowa produkcje? Az
      sie wierzyc nie chce a pojac tego jak na razie nie jestem w stanie.
      • Gość: Grzechu Re: Blade runner kultowym filmem? IP: 62.233.149.* 13.05.03, 10:32
        Ta "chała", jak ją nazywasz, miała kolosalny wpływ na kino s-f w ogóle. Także
        na Matrix. Matrix nie ma żadnego wpływu, gdyż idzie równolegle z trendami.
        Przecież nie można do rewolucji w kinie zaliczyć jednego efektu specjalnego
        (bullettime), którego notabene twórcy Matrix, wbrew temu co twierdzą, WCALE
        NIE WYMYŚLILI.
        Oczywiście, ze Blade Runner teraz nudzi. Tylko, że ten film ma 20 lat. Matrix
        1 po zaledwie po trzech przynudza. Co więcej wiele osób, które obejrzały MR
        twierdzą, że ten ostatni nudzi już na pierwszym seansie.

Szkoda mi X-men 2, bo mieli tylko 2 tygodnie na zarabianie, a to naprawdę
        fajny pop-corn-movie. Będę się śmiał, jeśli okaże się o niebo lepszy od MR.
      • Gość: Grzechu Re: Blade runner kultowym filmem? IP: 62.233.149.* 13.05.03, 10:33
        Aha, i jeszcze jedno. Obawiam się, że wynudzisz się na MR bop ponoć cała 1
        godzina to gadanie :)
      • ignatz Re: Blade runner kultowym filmem? 13.05.03, 11:03
        Y, masz rację - nie od dziś wiadomo, że kultowość filmu mierzy się ilością
        akcji, wartkością dialogu i ogólnym "kopem" wymierzonym w zmysły widza. Ot,
        taki "Rejs", żeby daleko nie szukać, nieprawdaż że kultowy? ;-)
    • Gość: Grzechu Re: Matrix Overloaded! IP: 62.233.149.* 23.05.03, 09:22
      A jednak kaszana. I bardzo dobrze. Wachowscy mysleli, że wystarczy juz teraz
      napisać matrix na czołówce i będzie super. But not really...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka