braineater 25.06.07, 11:49 Wątek czyhający na chętnych do podzielenia się refleksja po obejrzeniu tego węgierskiego filmu. Bo ja tak trochę zostałem bez słów... P:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: don_pedo Re: Taxidermia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 17:04 taka refleksja: dlaczego taki film nie powstal w Polace i o Polsce? z tych samych powodow, z ktorych nigdy nie powstanie.... a film nie dosc ze swietny, to jeszcze histerycznie smieszny. aha, i reprezentowal Wegry w Cannes w ub. roku... Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Taxidermia 26.06.07, 18:00 Śmieszny w pierwszej częsci i owszem, bardzo. W drugiej, już mniej, zresztą zawody generalnie są chyba najbardziej przegiętą sceną z tego filmu, w trzeciej w sumie wcale, ale wtedy zaczyna się robić po prostu piękny - przede wszystkim wizualnie. Ostatnie 10 minut wgniata w glebę faktycznie. A co najfajniejsze u nas dąłoby się zrobić też taki film - filmowcy zamiast durnych lektur po prostu musieliby się wziąć za "Zmory" Zegadłowicza. Może jakby zrobił to ten facet od "Pożegnania Jesieni" (kompletnie nie pamiętam czyj to film), to wyglądałoby podobnie. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mundek Re: Taxidermia IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.06.07, 19:49 Jest już film Zmory w reżyserii Marczewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gudz666 Re: Zmory IP: *.net.autocom.pl 26.06.07, 23:44 Całkiem niedawno widziałam w Empiku ten film,było to wydanie z kolekcji Skarby polskiego kina DeAgostini.Sama planuję sobie go kupić,bo jestem w połowie książki :)jeśli go już nie będzie,to można go zamówić z ich strony: www.deagostini.pl/formularz_archiwum.php?szukam_kol=spk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gudz666 Re: Taxidermia IP: *.net.autocom.pl 06.07.07, 15:11 jestem świeżo po oglądnięciu :) w sumie zgadzam sie,że pierwsza część była śmieszna,druga obrzydliwa,a trzecia piękna wizualnie.Jednak zastanawiam się o czym był ten film,jakie było jego głębsze przesłanie,i jakoś nie potrafie sobie odpowiedzieć...ale film ciekawy i polecam Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Taxidermia 07.07.07, 08:35 Heh Ja sobie wymysliłem parę wersji na "o czym", ale do żadnej nie jestem 100% przekonany. Bo: - Albo to jest film o obsesjach facetów - czyli seks, jedzenie, władza (przy czym cz.3 władza, jest naciągana:) - albo jest to jakaś zakamuflowana historia Węgier XX wieku (tylko wtedy nie wiemy nadal nic, bo kto coś wie o historii Węgier?:), na co by wskazywało wykorzystanie dwóch wyrazistych epok historycznych. - Albo nadal historia, tylko Europy Środkowej i Wschodniej. NA każde "o czym" da się znaleźc jakieś argumenty, ale chyba żadnego nie da się obronić tak do końca. P:) Odpowiedz Link Zgłoś