jasza07 13.05.08, 20:37 Dziś na Kulturze jest "Siedmiu Samurajów" Wszystko cudnie, ale film zaczyna się o 1.oo po północy. Niech ich cholera! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karelia Re: Akira Kurosawa! 18.05.08, 20:10 Namietnie ogladalysmy filmy Kurosawy. Ja, nastolatka, i mama, nieco starsza:-) Strasznie nam sie podobaly, a Toshiro Mifune byl naszym ulubionym japonskim aktorem. Innych nie znalysmy:-) Bardzo lubilysmy filmy samurajskie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Akiro Kurosawa! 19.05.08, 14:21 Taka jest oficjalna transkrypcja chyba. Ale pewno najlepiej by było usłyszeć jak to mówi Japończyk - ja nie wiem ^_^. Ja mam do Kurosawy pecha. Widziałam "Sanjuro - samuraj zniknąd" i bardzo mi się podobało. Widziałam "Ran" i nie podobało mi się - to było dawno, pamiętam tylko, że odniosłam wrażenie, że wprowadzenie motywów szekspirowskich w realia japońskie odbyło się trochę na siłę. Ale dyskusji nie podejmę ^_^. No i jeszcze "Sierpniową rapsodię", która jest niestety filmem "laurkowym", takim jak niektóre nowele z "9 minut 11 sekund i jedna klatka" czy "Solidarność, Solidarność ...", kojarzący mi się z opisem "edukacyjny dla dzieci". Chciałabym wreszcie pooglądać jakieś inne tytuły, a tu strasznie ciężka sprawa. Włoski dubbing niestety mnie odrzuca ^_^ Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Akira Kurosawa! 19.05.08, 20:48 Moim zdaniem najlepszym filmem Kurosawy jest Rashōmon, o którym pisałem tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49129&w=70619323&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś