Gość: marcela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.03, 16:23 interesuje mnie tematyka drugiej wojny św. w filmach; jeśli znacie tytuły filmów o tej tematyce, proszę o wpisy! na początek: "Pociąg życia", "Życie jest piękne", "Pianista"... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kefas Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.03, 16:38 Witam serdecznie. Sam bardzo lubię oglądać filmy o tematyce drugiej wojny światowej. Jest to jak dla mnie gatunek zwany klasyką :) Oto filmy jakie dla mnie są wykładnikiem kina wojennego :) Szeregowiec Rayan Wróg u bram Wojna Harta Szyfry Wojny Most na rzecze Kwai Byliśmy żołnierzami Kompania braci Mam nadzieję, że jakoś pomogłem. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 22:07 Gwoli wyjaśnienia: Byliśmy Żołnierzami traktuje o wojnie w Wietnamie, nie o II światowej Nie wiecie gdzie mozna dostać "Lecą Żurawie"? Przecież w wypożyczalniach bieda aż piszczy a telewizja w życiu (moim) chyba tego nie puści. Błagam o namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek.m Re: filmy o drugiej wojnie światowej 07.10.03, 19:03 A jednak TVP już kilka razy w ciagu ostatnich lat film "Lecą żurawie" pokazywała. Jest duża szansa, że będzie pokazany (kiedyś) w cyklu "Leksykon kinomana" w piątki około godziny 12.40. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.clt.bellsouth.net 07.10.03, 19:14 "Leca Zurawie" ogladalam w TVP za komuny kilka razy (jestem rocznik '74, mala bylam ale pamietam ten film doskonale). Chetnie bym jeszcze raz obejrzala. Na TVP bym nie liczyla, ze pokaze. Daj znac, jak gdziesz ten film znajdziesz na VHS albo DVD. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek.m Re: filmy o drugiej wojnie światowej 07.10.03, 20:32 Tylko że pokazywano ostatnio "Lecą żurawie" nie w czasach "komuny", a jakieś dwa razy w przeciągu ostatnich pięciu lat. Co do nieliczenia na TVP - skoro uruchomiono cykl "Leksykon kinomana", gdzie mają być prezentowane największe arcydzieła w historii kinematografii światowej i gdzie już pokazano tak sztandarowe rzeczy, jak "Pancernik Potiomkin" (1925) Eisensteina i "Gorączka złota" (1925) Chaplina, gdzie w najbliższy piątek pokażą "Obywatela Kane'a" (1941) Wellesa i zapowiadają m.in. "Tam, gdzie rosną poziomki" (1957) Bergmana, to można chyba oczekiwać i filmu "Lecą żurawie" (1956). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.03, 19:21 Właśnie: piątki 12.40. Ja jestem dziecko szkolne o o tej porze niestety nie mam możliwości oglądać telewizji. Na "pancernika" bardzo chciałam patrzeć i zdążyłam na ostatnie 20 minut. Jeżeli już puszczają taką serię (i chwała im za to) to mogliby trochę pomyśleć o innych grupach wiekowych niż 60< :( Odpowiedz Link Zgłoś
bartek.m Re: filmy o drugiej wojnie światowej 06.10.03, 16:40 "Lecą żurawie" (1956) reż. Michaił Kałatozow - Złota Palma w Cannes; "Ballada o żołnierzu" (1959) reż. Grigorij Czuchraj; "Paisa" (1946) reż. Roberto Rossellini; "Rzym, miasto otwarte" (1945) reż. Roberto Rossellini; "Casablanca" (1943) reż. Michael Curtiz - Oscar'1943 za film roku; "Konwój" (1943) reż. Lloyd Bacon; "Żołnierze" (1945) reż. William A. Wellman; "Wniebowstąpienie" (1978) reż. Larysa Szapitko - Złoty Niedźwiedź w Berlinie; "Korczak" (1990) reż. Andrzej Wajda; "Kanał" (1956) reż. Andrzej Wajda; "Pani Miniver" (1942) reż. William Wyler - Oscar'1942 za film roku; "Dziecko wojny" (1962) reż. Andriej Tarkowski - Złoty Lew w Wenecji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3 Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.10.03, 15:46 z seriali to jeszcze "wichry wojny" "allo allo" i ostatnie odcinki "bożej podszewki" Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: filmy o drugiej wojnie światowej 06.10.03, 16:58 "Igla" "Dziala Navarony" "Bitwa o Midway" "Pearl Harbor" "Ucieczka z Sobiboru" "Ostatni etap" to na razie... Odpowiedz Link Zgłoś
bartek.m Re: filmy o drugiej wojnie światowej 06.10.03, 17:55 "Wielka ucieczka" (1963) reż. John Sturges; "Krajobraz po bitwie" (1970) reż. Andrzej Wajda; "Tora! Tora! Tora!" (1970) reż. Richard Fleisher; "Patton" (1970) reż. Franklin J. Schaffner. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.sanitariusz Re: filmy o drugiej wojnie światowej 06.10.03, 20:56 "Tak tu cicho o zmierzchu" "Ślicznotka z Memphis" "Bitwa o Anglię" "30 sekund nad Tokio" "Stalingrad" "Partyzancka Eskadra" "Okręt" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.toya.net.pl 08.10.03, 15:09 Uważam że "Stalingrad" jest jednym z najwspanialszych filmuw tylko niestety jest puszczany w porach dla nietoperzy i bezrobtnych, mniej więcej co 5 lat (o pszepraszam w tych 2 latach dwa razy, cud jakiś czy co?). Niema poruwnania z nowymi filmami, no zwyjątkiem kompani draci i szer. rajan. ps za ortografię z góry przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.sanitariusz Re: filmy o drugiej wojnie światowej 06.10.03, 20:59 Oj jeszcze "Cieńka czerwona linia" "Europa, europa" "Prywatna wojna Murphiego" ...........no na pewno jeszcze sobie przypomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 22:09 Lista Schindlera (jeden z moich ulubionych) Odpowiedz Link Zgłoś
lhp Re: filmy o drugiej wojnie światowej 07.10.03, 12:06 Stalingrad Zelazny Krzyz pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Utah75 Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: 217.97.129.* 07.10.03, 13:35 sporo filmow z lat 70-tych np.: Parszywa Dwunastka, Zloto dla Zuchwalych, Zloto dla Pazernych, O jeden most za daleko, Tylko dla Orlow, Bitwa o Ardeny, Bitwa o Anglie, Krol Szczurow z morskich: Das Boot, Zatopic Bismarcka, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.clt.bellsouth.net 07.10.03, 19:10 Das Boot, O jeden most za daleko, Charlotte Gray i caly stos innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtl Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.acn.pl / *.acn.pl 07.10.03, 19:35 Ojciec zolnierza -ZSRR Krzyz walecznych -Pol Giuseppe w WArszawie -Pol. Sutjeska -Jug.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcela Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.03, 20:38 nie sadzilam, ze tyle tych filmow sie nazbiera.. jestescie naprawde wielcy,dzieki! i jeszcze jeden: "Boże skrawki" Yurka Bogayewicza- genialny film.. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: filmy o drugiej wojnie światowej 08.10.03, 11:41 Jest taki jeden film, mam nadzieje, ze mi przypomnicie tytul :). Jego akcja tez toczy sie w czasie II wojny swiatowej w Anglii, a graja tam m.in. Vivien Leigh i Robert Taylor. Zakochuja sie w sobie, potem on idzie na wojne, ona mysli, ze on ginie, zeby sie utrzymac zostaje prostytutka.Opis nie jest moze zbyt skladny, film jednak jest piekny i wzruszajacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brian Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.defbank.com.pl 08.10.03, 15:04 > Jest taki jeden film, mam nadzieje, ze mi przypomnicie tytul :). Jego akcja tez > > toczy sie w czasie II wojny swiatowej w Anglii, a graja tam m.in. Vivien Leigh > i Robert Taylor. Zakochuja sie w sobie, potem on idzie na wojne, ona mysli, ze > on ginie, zeby sie utrzymac zostaje prostytutka.Opis nie jest moze zbyt > skladny, film jednak jest piekny i wzruszajacy. "Pożegnalny walc" ? ( tak mi chodzi po głowie, może się mylę ) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: filmy o drugiej wojnie światowej 08.10.03, 15:56 Tak, tak!!! Dziekuje :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: netoperek Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.opi.org.pl 13.11.03, 21:09 Ten motyw dotyczył chyba nie drugiej, a pierwszej wojny światowej. Główna bohaterka w scenie finałowej wpada na moście pod ciężarówkę (z wyglądu trochę za starą jak na lata czterdzieste). Film piekny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.toya.net.pl 08.10.03, 15:14 To chyda ulica graniczna A Forda i pewne wątki ze Złota dezerteruw filmu ogulnie kipskigo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_red Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.wroc.gazeta.pl 08.10.03, 15:34 Okrutne morze - polecam zwlaszcza miłośnikom Okrętu bo rzecz o korwetach brytyjskich czyli z drugiej strony Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: filmy o drugiej wojnie światowej 08.10.03, 15:57 "Lotna" "Rok 1941" cdn... Odpowiedz Link Zgłoś
antek.rozpylacz LOTNA??? WAJDA POPISAŁ SIĘ IGNORANCJĄ!!! 11.10.03, 23:47 Jaki oficer kawalerii wydał rozkaz szarży na czołgi w 1939 roku??? Bo z tego co wiem to chyba musiał być sam A.Wajda żeby takie bzdury nakręcić (i takie historyjki rozpeplane przez niemiecką propagandę pokutują już od II wojny w polskiej kinematografii -a co gorsze w ludzkiej świadomości) DLA MNIE O WIELE BARDZIEJ WARTOŚCIOWYM FILMEM OSADZONYM W CZASIE WOJNY OBRONNEJ 1939r. JEST VIRTUTI w reżyserii JACKA BUTRYMOWICZA... Widziałem go tylko raz, a film jest naprawdę dobry... Ale nasza cudowna TVP woli uszczęśliwiać ludzi co roku puszczając mocno stare już Westerplatte (albo zgoła nic) Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: filmy o drugiej wojnie światowej 08.10.03, 19:56 "Bitwa nad Neretwą" "Kołysanka" "Tylko dla orłów" "Bitwa o ciężką wodę" "Kanał" "Hubal" Odpowiedz Link Zgłoś
rigel Re: filmy o drugiej wojnie światowej 09.10.03, 11:32 a wszyscy zapomnie o dwóch: 1. Stawka większa niż życie 2. Czterej pancerni i pies też filmy o wojnie, a że są to seriale i na dodatek tendencyjne, to chyba nie ma wielkiego znaczenia? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: filmy o drugiej wojnie światowej 09.10.03, 13:04 to z seriali moga jeszcze byc "Polskie drogi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudolf Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.acn.pl / *.acn.pl 09.10.03, 14:26 Nie można zapomnieć o takich filmach jak: - Czterej pancerni i pies - Stawka większa niż życie - Jak rozpętałem II wojnę światową - Barwy walki - Zwycięstwo - Kierunek Berlin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: equ Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.p.lodz.pl 14.10.03, 13:48 Z polskich był jeszcze taki, który był poświęcony ( oparty na faktach- quasi dokumentalny) zamordowaniu jeńców polskich w 45 w czasie walk na Pomorzu. Ale jaki był tytuł ??? Jednym z lepszych epizodów wojennych był też I odcinek "Polskich dróg". Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: filmy o drugiej wojnie światowej 09.10.03, 15:46 "Most na rzece Kwai" cdn... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 09:55 Bracie! Jedyny film warty obejrzenia o II wojnie to Ballada o prawdziwym zolnierzu produkcji Mosfilmu. Milego ogladania. P.s. Musimy walczyc o Polske Odpowiedz Link Zgłoś
letalin Re: filmy o drugiej wojnie światowej 10.10.03, 12:49 Tego filmu nigdy nie zobaczycie..."Chłopiec z karabinem". Ja też go nie widziałem, ale moja matka , która ten film widziała w latach 50-tych opowiedziała mi wszystko ! Akcja toczy się przez półtorej godziny i ogranicza do sfilmowania chłopca niosącego karabin poprzez lasy i pola Wielkiej Ojczyzny Proletariatu. Odpowiedz Link Zgłoś
bartek.m Poprawka 10.10.03, 15:52 Doszło tu chyba do zmieszania dwóch tytułów: "Ballady o żołnierzu" (1959) w reż. Grigorija Czuchraja (ten film zresztą już wymieniono wyżej) i "Opowieści o prawdziwym człowieku" (1948) w reż. Aleksandra Stołpera. Ten pierwszy film to rzeczywiście arcydzieło i znakomite kino, dziecko radzieckiej "odwilży" po 1956 r., drugi obraz (wg niezwykle popularnej swego czasu powieści Borysa Polewoja) to raczej schematyczny i zideologizowany dokument epoki, w której powstał. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Poprawka 10.10.03, 17:20 bartek.m napisał: > Doszło tu chyba do zmieszania dwóch tytułów: "Ballady o żołnierzu" (1959) w > reż. Grigorija Czuchraja (ten film zresztą już wymieniono wyżej) i "Opowieści > o prawdziwym człowieku" (1948) w reż. Aleksandra Stołpera. Ten pierwszy film > to rzeczywiście arcydzieło i znakomite kino, dziecko radzieckiej "odwilży" po > 1956 r., drugi obraz (wg niezwykle popularnej swego czasu powieści Borysa > Polewoja) to raczej schematyczny i zideologizowany dokument epoki, w której > powstał. nie wiem, na ile jest to schematyczny i zideologizowany dokument epoki, ja go zapamietalam jako film o czlowieku, ktory byl w stanie pokonac slabosc i dokonac nadludzkiego wysilku, zeby przezyc Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: filmy o drugiej wojnie światowej 10.10.03, 15:18 Opowiesc o prawdziwym czlowieku Odpowiedz Link Zgłoś
haiko Re: filmy o drugiej wojnie światowej 10.10.03, 18:00 cienka czerwona linia to o wojnie z japończykami podczas drugiej wojny swiatowej na pacyfiku- po prostu uwaga aby nie pominąc wspaniałego obrazu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawelek Warszawa IP: *.nrockv01.md.comcast.net 11.10.03, 05:34 Filmow o drugiej wojnie swiatowej nakrecono tysiace. Bylo to przeciez najwieksze wydarzenie w zyciu kilku pokolen. Oto kilka moich wspomnien, czyli filmow warszawskich: Eroica Zamach Zezowate szczescie Zakazane piosenki Kanal (bardzo lubie cala trylogie Wajdy) Kolumbowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Warszawa IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.10.03, 23:47 "Idź i patrz" - prod ZSRR, z lat 80-tych, nagrodzony na jakims festiwalu (wybaczcie ale nie pamietam jakim), "Katastrofa w Gibraltarze", polski opowidający o gen Sikorskim, co do polsich filmów zabrakło "Westerplatte", "Ostatni etap" i o obronie Poczty Gdańskiej (tytułu również nie pamiętam), jugosłowiański - "Okupacja w 26 obrazach", "Imperium Słońca" Spielberga, to na razie tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: equ Re: Warszawa IP: *.p.lodz.pl 14.10.03, 13:54 > "Idź i patrz" - prod ZSRR, z lat 80-tych, nagrodzony na jakims festiwalu > (wybaczcie ale nie pamietam jakim), W Berlinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: Film wojenny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 09:59 O obronie Poczty Gdańskiej to "Wolne miasto". Z polskich dorzuce jeszcze film "Orzeł" Buczkowiego z W. Glińskim J. Machulskim i B. Pawlikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: equ Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.p.lodz.pl 14.10.03, 13:45 "Idź i patrz" Elema Klimowa ( 1986 ?) - prawdopodobnie najwybitniejszy film radziecki o II WŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfspider Re: filmy o drugiej wojnie światowej 14.10.03, 14:00 Nie wiem czy dobrze zapamietalem tytul , ale byl taki film "Dla tych ktorych kochalem" trwal chyba ze 4 godziny a opowiadal o losach rosyjskiego Zyda przyjetego do NKWD.Ogladalem ten film kilkanascie lat temy ale dalej twki mi w pamieci.Moze ktos go ogladal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janGilJan Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 14.10.03, 19:58 Kiedys przegladajac kanaly tv natrafilem na c+ na film o Stalingradzie. Armia radz.parla prosto na niemieckie kule poganiana z tylu przez karabiny swoich rodakow.Byla scena przy fontannie gdzie mlody zolnierz wykazal sie celnym okiem i refleksem i dzieki temu uratowal z opalow oficera.Z zolnierza propaganda radziecka zrobila bohatera aby podniesc moralele w armii. Niestety nie znam tytulu filmu bo c+ puscil tylko kawalek niekodowany. Chetnie bym obejrzal ten film wiec jak komus cos sie skojarzy to prosze o tytul.Z gory dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
wolfspider Re: filmy o drugiej wojnie światowej 15.10.03, 07:48 Chyba chodzi o film "Wrog u bram" ale nie jestem pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: filmy o drugiej wojnie światowej 15.10.03, 23:52 Był jeszcze film o Raoulu Wallenbergu, szwedzkim dyplomacie ratującym wegierskich Żydów. Niestety, nie pamiętam tytułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giuseppe Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 16.10.03, 11:38 Witam witam!! ,,Złoto dla zuchwałych " było( aach ! wspaniały Clint i wspaniały Donald! i odjechali w siną dal w blasku zachodzącego słońca!) ,,ZEZOWATE SZCZĘŚCIE" było! bomben tachen..tak ale ,, GIUSEPPE W WARSZAWIE" nie było! więc polecam gorąąco ! a dopiero co jedynka pokazała ,,Giuseppe.." kiedyś tam mocno się zdziwiłam jak zobaczyłam Cybulskiego w tej roli.... A czy w ,,Młodych lwach " nie grał przypadkiem Brando Marlon? też dawno nie pokazywali w tv. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawelek Giuseppe - to juz bylo! IP: *.nrockv01.md.comcast.net 17.10.03, 05:19 Giuseppe w Warszawie? Bylo... A moze "Ranny w lesie"? Ciekawe kto to ogladal. Ja pamietam tylko strzepy... "Jak byc kochana". Swietny film. Szkoda, ze zapomniany. Kraftowna i Cybulski w wielkich rolach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.ecolab.economia.unimib.it 17.10.03, 17:51 > A czy w ,,Młodych lwach " nie grał przypadkiem Brando Marlon? Gral, gral. Rewelacja Nikt nie wymienil Paragrafu 22. Wiem, ze to przede wszystkim ksiazka, ale skoro ktos rzucil Krola Szczurow... Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.sanitariusz Re: filmy o drugiej wojnie światowej 17.10.03, 10:07 Na pewno chodzi o film "Wróg u bram" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.gdynia.mm.pl 16.10.03, 20:22 aa Odpowiedz Link Zgłoś
roomtsays Re: filmy o drugiej wojnie światowej 17.10.03, 16:02 "Lista Schindlera" "Los czlowieka" "Jarzebina czerwona" "Smuga swiatla" czy cos w tym rodzaju, z M.Griffith i M.Douglasem w gl.rolach. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ivan Re: filmy o drugiej wojnie światowej IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.10.03, 13:39 Wojna Zimowa - produkcja Fińska. Świetne kino batalistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.sanitariusz Re: filmy o drugiej wojnie światowej 18.10.03, 13:48 Żaden film nie oddał tak prawdziwego obrazu o wojnie jak książka Guy Sajer`a "ZAPOMNIANY ŻOŁNIERZ". Są to wsponienia młodego żołnierza z elitarnej dywizji Wermachtu który przeżył front wschodni. Książka nie gloryfikuje żadnej ze stron konfliktu, ukazuje bochaterstwo, lęk, bród, głód, rosyjską zimę (nikt z nią nie jest w tanie wygrać) i opisy realistyczne śmierci poszczególnych towarzyszy broni jak oraz bezwzględność oficerów i żandanmeri. Wiele książek i fimów obejrzałem o tej tematyce ale po tejlekturze wspomnienia tego człowieka pozostaną waszymi wspomnieniami. GORĄCO POLECAM !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trooper TU jest baaardzo długa lista IP: *.revers.nsm.pl 19.10.03, 02:45 www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=25654#25654 (sklejcie link) pozdr,M Odpowiedz Link Zgłoś