Gość: o. IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 01.12.03, 14:06 To tak zwany - Top one Premier tego i nastepnego tygodnia u nas. Romatyczna i schematyczna historia na dobrym poziomie. W ameryce 5-6 tygodnii w top 10. moja ocena: 3/6 . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ani Re: Pod słońcem Toscanii IP: 151.92.176.* 03.12.03, 15:51 Niesamowita książka.... a film, to się okaże! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojs Re: Pod słońcem Toscanii IP: *.net80.citysat.com.pl 13.12.03, 13:00 Gość portalu: ani napisał(a): > Niesamowita książka.... a film, to się okaże! Co kogo obchodzi że czytałeś (aś) książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysio Re: Pod słońcem Toscanii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 21:29 > Co kogo obchodzi że czytałeś (aś) książkę. A ty co? Zły dzień? :P Obejrzyj taki film to może ci pomoże... Odpowiedz Link Zgłoś
frustrat1 Re: Pod słońcem Toscanii 08.12.03, 09:42 ...sposob w jaki pokazano polakow w tym filmie potwierdza moja opinie o amerykanach, ze to cwiercinteligenci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Pod słońcem Toscanii IP: *.magma / 192.168.6.* 08.12.03, 18:25 Tak sie akurat sklada, ze jednym z przedstawionych w filmie Polakow jest moj kochany dziadzius. Jak mialam trzy lata to mialam przyjemnosc wlasnie w Toscanii poznac zarowno sama autorke jak rowniez jej meza - autora kilkunastu intereujacych ksiazek. Jestem z tego bardzo dumna . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Pod słońcem Toscanii IP: *.uz.zgora.pl / 192.168.50.* 09.12.03, 11:35 Gość portalu: magda napisał(a): > Tak sie akurat sklada, ze jednym z przedstawionych w filmie > Polakow jest moj kochany dziadzius. Jak mialam trzy lata to > mialam przyjemnosc wlasnie w Toscanii poznac zarowno sama > autorke jak rowniez jej meza - autora kilkunastu intereujacych > ksiazek. Jestem z tego bardzo dumna . Z tego co mówisz, Szanowna Magdo, wynika, że akcja filmu toczy się jakieś około 15-20 lat temu. To nawet by się zagadzało, jako że mnie coś zdziwiło w filmie, bo wygląda na współczesny, a np.w obiegu są jeszcze liry włoskie, no i profesorowie z Polski teraz chyba nie jeżdża już do Wloch budować domy, chyba że sobie. Żaden z trojki rodaków chyba jeszcze nie był w filmie w wieku wskazującym na bycie dziadkiem, no ale i skoro wtedy miałaś 3 lata, to też by pasowało... Pozdrawiam i pozazdrościć Ci obcowania z takimi krajobrazami i takimi klimatami - trzeba by też kiedyś się wybrać do jakiegoś kraju śródziemnomorskiego, bo dotychczas najdalej na południe to byłem własnie 20 lat temu...w Rumunii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Pod słońcem Toscanii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.03, 15:46 Ksiazka,na podstawie ktorej napisano scenariusz, jest fanstastyczna.Lektura nie tylko ralaksujaca ale takze pozwalajaca poznac historie tego kraju ,zwlaszcza ta dawna (Etruskowie),ktora autorka jest zafascynowana.Odbylam podroz tropami Frances-jej ksiazke potraktowalam jako przewodnik i to co wyczytalam pokrywa sie z tym co udalo mi sie zobaczyc i poznac -i nie mowie tylko o widoczkach.Tego porywajacego obrazu nie dostrzeglam w filmie.tak naprawde nic interesujacego nie dostrzeglam.To namiastka, dla tych ,ktorzy do ksiazki nie dotarli.Z historii prawdziwej zrobiono amerykanska szmire.Z silnej kobiety i interesujacej osobowosci zrobiono laleczke ktorej zycie kreci sie wokol pary spodni.Zadziwia mnie tendencja robienia historii zupelnie nijakich i szblonowych do bolu z interesujacych ksiazek-pamietnikow.Wiazalam wielkie nadzieje z tym filmem i rownie wielkie jest moje ROZCZAROWANIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: Pod słońcem Toscanii IP: *.stacje.agora.pl 10.12.03, 18:06 Jesli mówimy o książce to zdecydowanie lepsza jest druga część - Bella Toskania. Pierwsz jest bardzo chaotyczna, do tego kiepsko przetłumaczona. Nawet ja, która nie znam angielskiego perfekt wychwytywałam momenty tłumaczenia dosłoiwnego, co nie przekładało się na sens zdania. Ale Bellla Toskania - ach!! Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Re: Pod słońcem Toscanii 11.12.03, 00:50 Ksiązka jest beznadziejna!!!!!!!!!1 W kazdym zdaniu widac jak ta Amerykanka pogardza zacofanymi (jej zdaniem) mieszkańcami Toskani. Ciągle stara się pokazac wyższość Ameryki nad Włochami. Dla mnie książka była niestrawna. Nie widac w niej niczego z klimatu Toskani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Pod słońcem Toscanii IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.03, 20:02 głupie pajace !!!!!!! zajmijcie sie wreszcie opinią na temat filmu a nie opinią na temat książki !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi hi Re: Pod słońcem Toscanii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.12.03, 12:43 w stylu scyzoryka, oczywiscie :) nie mozna o jednym bez drugiego :) a co, w Kielcach nie czyta sie ksiazek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linda taki sobie filmik IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 15.12.03, 11:58 Jesli na prawde dopadnie was nuda to mozecie sie wybrac na ten film, ale nie spodziewajcie sie wielkich uniesień... przecietne romansidlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Boję się... IP: 157.25.31.* 18.12.03, 10:06 Wiecie co? Tak kocham Włochy, że chyba nie chcę oglądać nic, co na ich temat nakręcili Amerykanie. A książkę kto napisał, Amerykanka? To też nie chcę. Poczytam sobie Baudolino... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapen Re: Pod słońcem Toscanii IP: *.chello.pl 18.12.03, 19:38 Jeśli mówić o filmie amerykańskim, to został nakręcony w bardzo europejski sposób. Arcydzieło to nie jest, ale nie miało być w założeniu, natomiast "Pod..." pozostaje inteligentną komedią obyczajową ze świetnymi zdjęciami i zaskakującą pracą kamery. Polacy są dobrze podpatrzeni, schemat romansidła jest na szczęscie połamany. Nie pamiętam lepszego filmu nakręconego przez kobietę i zarazem zawierającego tyle kobiecych klimatów - duszków, znaków, impulsów, przeczuć itp. :) Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Pod słońcem Toscanii 23.12.03, 10:26 Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości :))) Wczoraj ten film obejrzałam i byłam niesamowicie mile rozczarowana - Amerykanie potrafią jeszcze nakręcić dobry film! Cudowny klimat, przepiękne zdjęcia, zaczarowana Toskania i... zaczarowani ludzie. Jeszcze przez wiele dni i tygodni będę wracała do tych obarzów, scen, postaci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loosia Re: Pod słońcem Toscanii IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.12.03, 10:18 A mnie sie podobał. Książki jeszcze nie czytałam, film mnie zachęcił, by nadrobić tę zaległość. Nie jest to na pewno jakieś wybitne dzieło sztuki filmowej, ale na grudniowe popołudnie, zamiast latania po zatłoczonych sklepach , czemu nie? Piekna Diane Lane , piękne widoki, zgrabna historyjka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptaszydło Re: Pod słońcem Toscanii IP: *.zacheta.net 31.12.03, 01:41 W skrócie: jestem lekko rozczarowany, zdjęcia niesatysfakjonujące, muzyka niezauważalna, zasr...ny happy end. Można obejrzeć ,ale tylko raz. Pa Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Re: Pod słońcem Toscanii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 22:58 film jest naprawde super.goraco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Pod słońcem Toscanii IP: *.visp.energis.pl 12.02.04, 18:33 jednym słowem-masakra.najgorszy film na jakim w życiu byłam,co 5 min patrzyłam na zegarek czekając końca-beznadziejny!!!! Odpowiedz Link Zgłoś