Dodaj do ulubionych

Biegiem po nowe buty

• Gość: gari Re: Biegiem po nowe buty IP: *.chello.pl 08.05.10, 17:15
      Oczywiście, że sponsorowany, ale kurna, niby co w tym złego?
    • Gość: 123 Re: Biegiem po nowe buty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 17:15
      Do dodo.
      Stary, w teorii jesteś niezły. Ile kilometrów masz za sobą? Gwarantuję tobie, że już po kilkuset zmienisz zdanie.
    • Gość: gosc Re: Biegiem po nowe buty IP: *.ed.shawcable.net 08.05.10, 18:48
      new Balance sa ogolnie dosc szerokie, nie nadaja sie dla osob o waskich stopach, kazde NB ktore porbowalam byly o wiele za luzne wszerz. znacznie lepiej leza Asics
    • Gość: benek Re: Biegiem po nowe buty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.10, 18:49
      Długo trenowałem srednie dystanse i nauczyłem się biegać na palcach. Od kilku lat juz nie trenuję, ale od czasu do czasu biegałem dla siebie "po mieście". Nie miałem specjalistycznych butów do biegania, to były raczej buty piłkarskie. I zachodzę w głowę kto głosi te mądrości o bieganiu w zwykłych trampkach. Bo moje doświadczenia są zupelnie inne - na własnej skórze, a wlasciwie stawach, czułem, że albo powinienem kupić inne buty albo w ogóle zrezygnować z biegania. A teksty o bieganiu na palcach to bzdura jeszcze większa. W ten sposób można biegać na przygotowanych do tego nawierzchniach i to najlepiej umiarkowane dystanse, ale spróbujcie przebiec w ten sposób "x" km po asfalcie albo betonie. Nie chciałbym potem oglądać Waszych stawów na roentgenie.

A tak na koniec - z rzadka zdarzalo mi się biegać poza miastem, np w lesie. I jeśli ktoś ma taką możliwość, to szczerze polecam. Nie trzeba czytać specjalistycznych poradników. Wystarczy "posłuchać" własnego ciała. Dam sobie rękę uciąć, że po biegu w lesie Wasze nogi będą w dużo lepszej kondycji niż po bieganiu w mieście.
    • Gość: 321 Re: Biegiem po nowe buty IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.10, 18:58
      Ja mam za soba pewnie powyzej 10 tysięcy i zdarte niejedne super hiper ASICSy i wiem ze dodo ma racje. Najzdrowiej jest jednak boso.
      Co nie zmienia faktu ze raczej nie wybiore sie na maraton bez butów - i nadal będą to ASICSy hehe
    • Gość: Saddam Hussain Bol Re: Biegiem po nowe buty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 19:08
      a ja mam jedynie jedno pytanie: czy wszystkie modele butow do biegania musza byc takie tandetne i szpetnie wygladajace?
    • Gość: dodo Re: Biegiem po nowe buty IP: 93.111.227.* 08.05.10, 19:15
      do 123: a robię z 12-15 km, dwa razy w tygodniu
    • Gość: dodo Re: Biegiem po nowe buty IP: 93.111.227.* 08.05.10, 19:19
      od 5 lat, mam wrażliwe stawy kolanowe więc muszę uważać. ogólnie to wybieram drogi szutrowe lub polne/góry. nauczyłem się biegać na podbiciu, wtedy i w butach jest ok :)
    • Gość: lama Re: Biegiem po nowe buty IP: *.xdsl.centertel.pl 08.05.10, 19:22
      a ja polecam buty ze sklepu Decathlon, za jedyne 50 zł, są w wersji zarówno męskiej jak i damskiej, model Kalenji Ekiden 50 !!!
      jeśli ktoś nie może wydawać dużo pieniędzy, albo nie jest jakimś zaawansowanym biegaczem, to te buty na pewno nie rozczarują;
      pobiegłem w nich dwa maratony i przez rok od kupienia wiele na treningach w bardzo różnych warunkach pogodowych (co nieznaczy że są nieprzemakalne na wdepnięcie w głęboką kałużę czy mokry śnieg, tego trzeba unikać, ale to tak jak przy większości butów do biegania);
      dotąd wciąż trzymają się bez zarzutu, zobaczymy ile jeszcze pociągnął
    • Gość: dodo Re: Biegiem po nowe buty IP: 93.111.227.* 08.05.10, 19:23
      sorry za komentarze w kawałkach, faktem jest, że na bosaka to można biegać po nawierzchni, która nie będzie groziła zranieniem stopy - po asfalcie daje radę, jak nie ma śmieci, ale normalnie to buty, oczywiście, chodzi o to, że te super-zaawansowane promują złą technikę, nienaturalny ruch, który się musi odbić na zdrowiu. można się nauczyć prawidłowego kroku, ale po prostu wygodniej się biega w butach z cienką podeszwą bez amortyzacji - jak np. obuwie do biegania po bieżni, cieniutka podeszwa, po prostu boli jak się biega na pięcie
    • Gość: ostrzeżenie Re: Biegiem po nowe buty IP: *.man.bydgoszcz.pl 08.05.10, 20:44
      Jeśli od 15-20 lat słabo u Ciebie z aktywnością fizyczną i 12 godzin
      dziennie spędzasz za biurkiem lub w samochodzie, masz nadwagę i od czasu do czasu pobolewają Cię plecy, to lepiej wsiądź na rower a nie bierz się za bieganie. W takiej sytuacji nawet 15-minutowa przebieżka w terenie może mieć poważne konsekwencje na całe życie, bo Twój kręgosłup może tego nie wytrzymać.
    • Gość: Polak Re: Biegiem po nowe buty IP: 80.48.2.* 08.05.10, 20:53
      Że co przepraszam? Jogging? To już polskie "bieganie" nie w modzie? Passe? Wstydzicie się ojczystego języka i bezmyślnie importujecie obce zwroty? Żałośni polaczkowie ...
    • Gość: 123 Re: Biegiem po nowe buty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 20:53
      Widziałem (chyba) NIKEi z podeszwą wyprofilowaną tak, by bieg w nich symulował bieganie na bosaka. Ale to były buty na okazjonalne bieganie urozmaicające standardowy trening.

Przed (zdaje się) trzema laty, w Poznaniu, przebiegł maraton biegacz, biegnący na boso. Twierdził, że chciał swoim postępkiem zwrócić uwagę na ważną dla siebie kwestię (nie pomnę już jaką). Biegłem z nim kilka minut na 38 - 39 kilometrze. Bardzo narzekał na ból stóp i gdzie tylko mógł, biegł po trawie. Otrzymał nagrodę specjalną. Buty. Serio.
    • Gość: biegaczka Re: Biegiem po nowe buty IP: *.icpnet.pl 08.05.10, 20:57
      Ja wybieram tylko asicsy- jeszcze nie miałam z nimi żadnych nieprzyjemności...odpukać:) A co do doboru butów, to polecam wszelkie aparatury typu Foot ID czy bieżnie (dostępne przeważnie na Expo przy okazji róznych imprez biegowych) albo jak już ktos wspomniał w nielicznych sklepach, np. Ergo w Wawie.
    • Gość: lama Re: Biegiem po nowe buty IP: *.xdsl.centertel.pl 08.05.10, 21:07
      @123 - Paweł Mej biega teraz maratony chyba tylko na boso, nic nie narzeka, a wręcz przeciwnie i do tego robi to w całkiem niezłym tempie :-)
      (ostateczny czas ma zazwyczaj gorszy, ale to dlatego że on nie walczy o czas, ale podczas biegu robi niezłe show i mnóstwo dowcipkuje)
    • Gość: Mosia Re: Biegiem po nowe buty IP: *.chello.pl 08.05.10, 22:40
      wiem że profesjonalnie można dopasować sobie butki do stylu biegania tu: ergo-sklep.pl/ - w tym sklepie mają sprzęt do videoanalizy biegu, konsultacje są bezpłatne...
    • Gość: 123 Re: Biegiem po nowe buty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 22:57
      To chyba nie był Paweł. A może? W każdym razie był to jegomość długowłosy.
      Przed chwilą znalazłem coś takiego:
      wyborcza.pl/1,76842,7662303,Bosy_maratonczyk.html
      Ciekawe, choć nie jestem w stanie bezkrytycznie przyjąć tez i wniosków tego artykułu.
    • Gość: żal Re: Biegiem po nowe buty IP: 83.2.24.* 09.05.10, 09:16
      widać że autor nie ma bladego pojęcia o budowie stopy
    • Gość: Ja Re: Biegiem po nowe buty IP: *.chello.pl 09.05.10, 13:10
      jak widać całe to dobieranie butów jest ważne, bo w Wwie jest nowy sklep, który się w tym specjalizuje. robią "wideoanalizę" - brzmi fajnie, wybieram się tam w najbliższym czasie.
    • Gość: Ja Re: Biegiem po nowe buty IP: *.chello.pl 09.05.10, 13:12
      zobaczcie sobie sami, więcej info o na stronie sklepu - www.ergo-sklep.pl
    • Gość: Ja Re: Biegiem po nowe buty IP: *.chello.pl 09.05.10, 13:14
      jak widać całe to dobieranie butów to ważna sprawa, bo w wwie właśnie powstał specjalistyczny sklep, który się tym zajmuje. robią "wideoanalize" - brzmi fajnie, wybieram się tam w najbliższym czasie. wiecej info na www sklepu - www.ergo-sklep.pl
    • Gość: Ja Re: Biegiem po nowe buty IP: *.chello.pl 09.05.10, 13:15
      ak widać całe to dobieranie butów to ważna sprawa, bo w wwie właśnie powstał specjalistyczny sklep, który się tym zajmuje. robią "wideoanalize" - brzmi fajnie, wybieram się tam w najbliższym czasie. wiecej info na www sklepu - ergo-sklep.pl
    • Gość: Gość Re: Biegiem po nowe buty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.10, 22:02
      Jestem biegaczem, który biega tak często jak to możliwe a jest to niestety tylko 3-4 razy w miesiącu i do tej pory biegałem w butach asic, niestety po roku już się nie nadawały do dalszego biegania i postanowiłem kupić tańsze wybór padł na Jome i narazie ( 2 miesiące) muszę powiedzieć ze to stał w 10 bo o wiele tańsze i nie widzę różnicy w bieganiu.
    • Gość: misiek Re: Biegiem po nowe buty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 17:04
      bardziej debilnej debaty dawno nie czytalem....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka