Dodaj do ulubionych

Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych?

31.08.12, 13:39
Wolicie "automaty" czy zegarki ręcznie nakręcane?
Obserwuj wątek
    • mariuszg2 Re: Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 31.08.12, 13:43
      ja mam taki jeszcze z komuni :))) radziecki marki Wastok....złoty...:)))) lepszy od szwajcara
      • josef_to_ja Re: Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 31.08.12, 13:48
        Radzieckie/rosyjskie zegarki to wysoka półka. Jakby nie patrzeć to Rosja się kojarzy z przepychem, luksusem, arystokracją, szlachetnymi rzeczami. Brylanty, szampan, czerwony kawior z gorbuszy, metale szlachetne.
        • josef_to_ja Re: Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 31.08.12, 13:49
          josef_to_ja napisał:

> Radzieckie/rosyjskie zegarki to wysoka półka. Jakby nie patrzeć to Rosja się ko
          > jarzy z przepychem, luksusem, arystokracją, szlachetnymi rzeczami. Brylanty, sz
          > ampan, czerwony kawior z gorbuszy, metale szlachetne.

No i kryształy!

P.S. O złotych zębach bym zapomniał! ;)
          • ferro2 Re: Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 31.08.12, 17:33
            josef_to_ja napisał:

> josef_to_ja napisał:
            >
            > > Radzieckie/rosyjskie zegarki to wysoka półka. Jakby nie patrzeć to Rosja
            > się ko
            > > jarzy z przepychem, luksusem, arystokracją, szlachetnymi rzeczami. Brylan
            > ty, sz
            > > ampan, czerwony kawior z gorbuszy, metale szlachetne.
            >
            > No i kryształy!
            >
            > P.S. O złotych zębach bym zapomniał! ;)

jak taki sie na zloto usmiechnie to az mdlo sie robi z tego ich bogactwa:d :D
          • mariuszg2 Re: Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 31.08.12, 22:04
            żeś o djewuszkach nje wspomnjał....wot...krasawice....samyje łuczszje w mirje...
      • piesior666 Re: Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 31.08.12, 23:41
        mariuszg2 napisał:

> ja mam taki jeszcze z komuni :))) radziecki marki Wastok....złoty...:)))) lepsz
        > y od szwajcara
        Jak ruskie chcieli zrobic naprawde pozadny zegarek,to montowali w nim szwajcarski mechanizm :-)
        • koham.mihnika.copyright ech, radzieckie zegarki, najszybsze na swiecie... 01.09.12, 15:53
          radzieckie tranzystory - najwieksze na swiecie....
          wspomnienia
    • qqbek Wsio rawno. 31.08.12, 14:03
      josef_to_ja napisał:

> Wolicie "automaty" czy zegarki ręcznie nakręcane?

Generalnie nie mam preferencji pod tym względem.
      Sam mam automat, ale nawet przy dość żwawym trybie życia, który prowadzę, czasami trzeba skorzystać z koronki ręcznego naciągu sprężyny.

Lubię ten delikatny dźwięk, to ciche "trr", "trr" naciągu automatycznego (ale naprawdę trzeba bardzo cichego otoczenia, żeby go dosłyszeć).
      • josef_to_ja Re: Wsio rawno. 31.08.12, 14:46
        Czyli zegarek z ręcznym naciągiem pewnie często trzeba nakręcać? A czy elegancki, prestiżowy zegarek powinien być zegarkiem mechanicznym?
        • obrotowy Jozek, ty sie na wszystkim znasz... 31.08.12, 14:50
          Czy geje nosza koszule zapiete odwrotnie, czyli tak , jak kobiety ?
        • qqbek Re: Wsio rawno. 31.08.12, 16:53
          josef_to_ja napisał:

> Czyli zegarek z ręcznym naciągiem pewnie często trzeba nakręcać?

Zależy.
          Większość współczesnych zegarków mechanicznych ma sprężyny pozwalające im na działanie werku przez 40, 50 czy nawet 72 godziny. Ja preferuję nakręcenie pod wieczór, codziennie.

> A czy eleganck
          > i, prestiżowy zegarek powinien być zegarkiem mechanicznym?

Moim zdaniem tak.
          • josef_to_ja Re: Wsio rawno. 31.08.12, 17:18
            Dziękuję za rzetelne informacje, pamiętam że kiedyś pisaliśmy o zegarkach. A zegarek kwarcowy firmy takiej jak np. Maurice Lacroix to nie jest produkt prestiżowy? ;)
            • silic Re: Wsio rawno. 31.08.12, 21:48
              Wszystko to tylko próżność i sztuka dla sztuki. Zegarki kwarcowe są dużo lepsze od zegarków mechanicznych ( większa dokładność, prostsza konstrukcja rzutująca na bezawaryjność ), niedrogi zegarek jest zazwyczaj dużo lepszym zegarkiem od zegarka drogiego - ten za 10000 euro nie będzie odmierzał czasu lepiej od tego za 100 euro. Tu wartość nie przekłada się na jakość.
              Zegarki mechaniczne to raczej anachronizm ( nomen omen ;) ) i większość z nich należy rozpatrywać w kategoriach biżuterii - mnie biżuteria nie kręci, podobnie jak taka a nie inna nazwa na tarczy zegarka.
              • josef_to_ja Re: Wsio rawno. 31.08.12, 23:40
                A jak ktoś jest gadżeciarzem? ;)
                • silic Re: Wsio rawno. 01.09.12, 13:57
                  Na gadżety nie ma rady - jedyny limit to głębokość portfela.
        • ferro2 Re: Wsio rawno. 31.08.12, 17:34
          josef_to_ja napisał:

> Czyli zegarek z ręcznym naciągiem pewnie często trzeba nakręcać? A czy eleganck
          > i, prestiżowy zegarek powinien być zegarkiem mechanicznym?

rzadko nakladam zegarek, jakos oduczylam sie, wiec ten problem mam z glowy:D
          • josef_to_ja Re: Wsio rawno. 31.08.12, 17:53
            Też się oduczyłem patrzeć na niego, ale dobry automat albo zegarek ręcznie nakręcany bym sobie sprawił. ;)
            • ferro2 Re: Wsio rawno. 31.08.12, 17:54
              josef_to_ja napisał:

> Też się oduczyłem patrzeć na niego, ale dobry automat albo zegarek ręcznie nakr
              > ęcany bym sobie sprawił. ;)

a w czym problem???:D
              • josef_to_ja Re: Wsio rawno. 31.08.12, 18:01
                W finansach. :D Na razie takie wydatki niech lepiej u mnie zostaną w sferze marzeń. ;)
                • ferro2 Re: Wsio rawno. 01.09.12, 16:59
                  josef_to_ja napisał:

> W finansach. :D Na razie takie wydatki niech lepiej u mnie zostaną w sferze mar
                  > zeń. ;)

tez uwazam, ze sa rzeczy wazne i mniej wazne, a taki zegarek to chyba do drugiej grupy bym zaliczyla:D
    • zuza_m_zuza_m Re: Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 31.08.12, 16:16
      Szczęśliwi nie potrzebują liczyć czasu :) Wolne ręce są piękne.
    • koham.mihnika.copyright pustak kupi sobie schafhausena na skorzanym 31.08.12, 16:24
      pasku i bedzie go nakrecac. ja wole moj napedzany swiatlem, w tytanowej obudowie, wazacy 67 g. I tak nosze zegarek raczej z przyzwyczajenia, bo telefon takze pokazuje czas.
      jakze ubogie jest zycie aspiranta do wyzszych sfer. z tym sie rodzi, tego sie nie uczy w szkole.
      Najdrozszy zegarek widzialem w sklepie na Hohe Strasse w Kolonii. Ponad 100 tysiecy juro.
      • josef_to_ja Re: pustak kupi sobie schafhausena na skorzanym 31.08.12, 17:21
        Nie jestem żadnym aspirantem to wyższych sfer. Temat założony z ciekawości. Jestem po prostu trochę gadżeciarzem, interesuję się produktami wysokiej jakości, ekskluzywnymi.
        • silverbaum niepotrzebnie, jozek. 31.08.12, 21:54
          od lat ci pisze, ze STANDARD powinien ci wystarczyc.
          • josef_to_ja Re: niepotrzebnie, jozek. 31.08.12, 23:42
            Zależy co standardem jest. ;) Niektórzy uważają, że standard to np. zegarek za 5000 zł i buty za 1000 zł. ;)
            • silverbaum nie, Jozek. 01.09.12, 14:35
              josef_to_ja napisał:
              > Zależy co standardem jest. ;) Niektórzy uważają, że standard to np. zegarek za
              > 5000 zł i buty za 1000 zł. ;)

To standard dla majetnych.
              a dla sredniakow
              - jak Ty
              - to zegarek max. 1000 PLN
              a buty 300 PLN
              • josef_to_ja Re: nie, Jozek. 01.09.12, 15:13
                Wiesz za 1000 zł to można kupić jakieś cacko, ale używane i np. u zegarmistrza wyremontować. ;)
        • koham.mihnika.copyright Ziutek, czlowiek jest tym, co ma w glowie, a nie 01.09.12, 01:41
          na przegubie.
          Gadzety nie zrobia z ciebie prawdziwego faceta, bez wzgledu na jakosc, unikalnosc. Bedziesz jak chojak na Boze Narodzenie. Postoisz, a potem cie wyniosa i postawia kolo zsypu.
          Mozesz byc brzydki jak dzielnicowego gowno, ale majac olej w glowie, poczucie humoru i takie inne dziwne rzeczy, mozesz miec kobiet na kopy. Za dziewice nie recze, bo dawno nie widzialem.
          Mozesz byc o qrvą we francuskim, mieć wszystkie bibeloty swiata na sobie I NIC.
          Pustak garnie sie do pustaka. Jak sie wyfraczysz, tanczyl mazurka i parlowal po francusku, to cie 99% Polek ominie, bo sie wystrasza. Dla nich bedziesz kosmita, facetem z innej epoki. Kto leci na karki w dresach? No takie same dresiary. Kto leci na dowcipnego, w miare wyksztalconego... podobne, bo one to rozumieja, one tego potrzebuja. Dzisja wyzsze sfery w Polsce to Kulczyki itd. jak masz pare milionow na zbyciu, to sie przyjmiesz. Z tym twoim bagazem, to obiektem docelowym pewnie Rabczewska jest?
          • josef_to_ja Re: Ziutek, czlowiek jest tym, co ma w glowie, a 01.09.12, 12:38
            Ale mi tu w ogóle teraz o panny nie chodzi. ;)
            • koham.mihnika.copyright czyli chcesz byc bezrobotnym snobem?? nt 01.09.12, 14:05

• six_a Re: Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 31.08.12, 22:17
      ja owszę, gdyż ponieważ jezdę za leniwa na nakręcanie i wymienianie jakichś tam gupich bateryjek.
    • six_a Re: Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 01.09.12, 21:18
      masz tu josef, w prezencie:
      volantification.pl/2012/08/31/9-najlepszych-zegarkow-do-2-000-zl
      • josef_to_ja Re: Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 01.09.12, 23:33
        Wszystkie na pasku, ale dzięki. ;)
        • koham.mihnika.copyright abstrahujac od marki, ktory z 9 ci sie podoba 02.09.12, 02:29
          z urody (stylistyka)? I dlaczego?
          • josef_to_ja 9. Maurice Lacroix LC1077-SS001-110 02.09.12, 14:18
            Na pierwszym miejscu zdecydowanie:
            9. Maurice Lacroix LC1077-SS001-110 (2 200 zł) - wygląda klasycznie i gustownie, bez zbędnych bajerów. Na drugim miejscu:
            1. Emporio Armani AR0669 (1 100 zł) - fajny, ale trochę zbyt masywny, wygląda dość sportowo.
            Na trzecim:
            8. Calvin Klein K8721126 Gent Continual (650 zł) - przejdzie. Dość klasyczny, ale jednak stylistyka średnio przekonująca no i nie ufam domom mody, które wypuszczają zegarki. Wolę szwajcarskie marki, które zajmują się stricte zegarkami.
            Zegarki z chronografami mi się nie podobają, podobnie jak te z czarną tarczą.
        • six_a Re: Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 02.09.12, 10:08
          większość modeli jest w wersjach z paskami lub bransoletami. a jak nie, to możesz sobie wymienić. żaden problem.
    • maly.jasio Mam te legendarna Pobiede :) 02.09.12, 14:29
      kupiona w Rosji juz po upadku komuny. Taka jaka ta , tylko ze wersja dla turystow
      z czerwona Gwiazda. Szpan.
      za Boga bym ja nikomu nie sprzedal:
      www.chinawatches.pl/printview.php?t=3143&start=0&sid=8ea391b41455d7c524f0bbcc08807039
    • koham.mihnika.copyright OT uwaga do watku na osle 02.09.12, 15:39
      Jozek, nie bylo polskiej arystokracji. Cala szlachta byla rowna, w krol byl pierwszym miedzy rownymi. Mielismy funkcje typu wojewoda, starosta, kanclerz, koniuszy....., ale one nie byly dziedziczne.
      Tytuly mogly pochodzic z Litwy badz obcych dworow, zatem hrabia Zamoyski otrzymal swoj papier od cysorza....
      Magnateria miala taki sam jedem glos, jeno posiadlosci wielkie, zatem dochody wielkie.
      Jak widze hrabianke Tyszkiewicz czy jej podobnych, to sobie mysle, ze zwykla szlachta nie ma sie czego wstydzic. Poza wyjatkami, byla to klasa prozniacza i niewiele wniosla. Natomiast brakuje burzuazji, klasy sredniej, ludzi czynu bez zadecia na lepsze sfery.
      PS-twoj drugi wybor jest najlepszy graficznie, 1 i 3 sa pretensjonalne.
      • maly.jasio Byla, byla ta arystokracja 02.09.12, 15:41
        w 18.tym wieku.

glos miala tylko formlanie jeden.
        w praktyce przekupywano biedote szlachecka i glosowala tak - jak magnateria chciala.

18.ty wiek to nie byla juz Rzeczpospolita Szlachecka.
        To byla Polska magnacka.
    • zeberdee28 Re: Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 02.09.12, 22:15
      Nie noszę zegarka - to ozdoba dla panów po 60-tce i ruskich nuworyszów.
      • josef_to_ja Nie przesadzasz? 02.09.12, 23:15
        Ja sobie np. życia bez noszenia zegarka nie wyobrażam.
    • piorex12 Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 08.09.12, 16:25
      Ja wole mechaniczne zegarki.
      • josef_to_ja Re: Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 10.09.12, 11:55
        A automaty czy ręcznie nakręcane? ;)
        • siwydym79 Re: Są tu zwolennicy zegarków mechanicznych? 11.09.12, 00:17
          Z wygody automat, tzw noworuski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka