Dodaj do ulubionych

Kable niewidki

IP: *.brutele.be 08.02.09, 13:41
A co jak ktos bedzie chcial przestawic telewizor, albo sprzet grajacy? Przemalowanie mieszkania za kazdym razem?
Obserwuj wątek
    • Gość: Filip Re: Kable niewidki IP: *.chello.pl 08.02.09, 16:05
      widze ze zawsze znajda sie ludzie co we wszystkim widza problem. a co jesli meteoryt spadnie i nie zdazysz sie o tym przekonac a do tego czasu kabli po prostu nie bedzie widac ? moim zdaniem swietny pomysl
    • Gość: siwy Re: Kable niewidki IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.09, 16:17
      tlenek_wegla ma racje imo, ludzie dosc często przestawiają meble/urządzenia, to normalne, to wielka wada tych kabli;]
    • Gość: Cezary Re: Kable niewidki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.09, 16:27
      Wreszcie! Jestem sklonny nie przestawiac urzazen dopoki nie pomaluje mieszkania. Byleby nie bylo widac tych przekletych kabli wszedze...
    • Gość: znafca Re: Kable niewidki IP: 94.254.239.* 08.02.09, 16:34
      zawsze jest mozliwosc bezprzewodowych systemow audio a co do zasilania Np TV to sa juz takie urzadzenia - na discovery widzialem :P
    • Gość: test Re: Kable niewidki IP: *.mmpnet213.tnp.pl 08.02.09, 16:35
      meteoryt nie spadnie napewno, co najwyżej meteor ;-)
    • Gość: gość Re: Kable niewidki IP: *.winn.cable.ntl.com 08.02.09, 16:37
      można też pod dywanem puścić
    • Gość: kaz Re: Kable niewidki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 16:47
      malkontentów ci u nas dostatek...
    • Gość: tlenek_wegla Re: Kable niewidki IP: *.brutele.be 08.02.09, 16:57
      Wymienilem tylko ewidentna wade tego typu okablowania. Moim zdaniem wlasnie z tego powodu kable te przegraja konkurencje z systemami bezprzewodowymi.
    • Gość: autorx Re: Kable niewidki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 17:11
      tak z systemami bezprzewodowymi do zasilania pradu ktorych jeszcze dlugo nie bedzie.. DLA MNIE ten POMYSL REWELA !!!
    • Gość: autorx Re: Kable niewidki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 17:13
      sorrka do zasilania prądem oczywiście*
    • Gość: a Re: Kable niewidki IP: *.chello.pl 08.02.09, 17:48
      5 dolców za metr? może do mp3jki są dobre, ale niektóre kable kosztują i 100 za metr
    • Gość: b Re: Kable niewidki IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.09, 18:24
      Już jakieś dziesięć lat temu widziałem takie płaskie kable głośnikowe.

• Gość: az Re: Kable niewidki IP: *.chello.pl 08.02.09, 18:41
      Tv powieszony , sprzęt hi-fi odpowiednio rozstawiony więc takie kable mogą się przydać .
    • Gość: OldSkull Re: Kable niewidki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 18:43
      Przecież to nic nowego? W użądzeniach elektronicznych już od lat stosuje się płaskie taśmy przewodów - właśnie taka zafoliowana taśma miedziana.
    • Gość: Rafik Re: Kable niewidki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 20:00
      To nie jest do przestawianych telewizorów, tylko do podłączenia nowego gniazdka bez kucia ścian. No ale ciężko na to wpaść po codziennej dawce reklamowej papki z tv.
    • Gość: Nico Re: Kable niewidki IP: *.chello.pl 08.02.09, 20:11
      Kable "niewidozne" ?? Autor tego artykułu chodził do szkoły?????
    • Gość: x Re: Kable niewidki IP: 193.120.116.* 08.02.09, 20:32
      Bardzo dobra sprawa. Czasami takie coś może się przydać. Zamiast w listwach puszczać wiązkę kabli można go jakoś ułożyć inaczej. Wiązki kabli też nikt nie będzie przenosił w kółko - tylko zastanowi się 5 razy jak sprzęt ma ustawić i zrobi na stałe.
    • Gość: ziuzia Re: Kable niewidki IP: 94.254.238.* 08.02.09, 20:58
      jeżeli kabel ma grubość mneijszą niż warstwa farby to znaczy że 220V jest separowane folią tak cienką że do przebicia wystarczy lekkie jej potarcie. rewela.
    • Gość: darek Re: Kable niewidki IP: 213.155.170.* 08.02.09, 21:07
      "niektóre kable kosztują i 100 za metr"
      tiaaa, i kupują je frajerzy, którzy nie mają co zrobić z forsą i nabierają się na "elitarne platynowe kable". wielokrotnie przeprowadzane były testy. z których jednoznacznie wynikało, że - przy odpowiednich parametrach - nawet kabel od lampy może być używany do zestawów hi-fi z efektami nieodróżnialnymi od rzeczonych kabli za 100$/metr.
    • Gość: @gosc:test Re: Kable niewidki IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.09, 21:20
      to wlasnie meteoryt spada na Ziemie, a nie meteor.
    • Gość: Gość Re: Kable niewidki IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.09, 21:39
      Wg mnie bardzo ciekawy pomysł jednak troszke mi sie smutno zrobiło jak czytam te komentarze... mniejsz o to co do kabli.... po pierwsze kable układa sie w ziemi to są przewody. Po drugie sygnały nie ma problemu wg mnie świretny pomysł wystarczy rozplanowac dobrze umeblowanie puścić i wszystko będzie napewno lepiej wyglądać. Jezeli chodzi o przewody siłowe czytaj zasilające. nie byłbym przekonany z tego powodu że cienka izolacja moze zostac łatwo uszkoszona wg norm przwody siłowe powinny być układane pod 5mm warstwą tynku (nie bez powodu). Podsumowując pomysł ciekawy ale napewno nie nowy. Wg mnie skoro juz ktoś chce powiesic urządzenia bez widocznych przewodówi najlepiej umieścić je pod tynkiem są ciekawe rozwiązania jeżeli chodzi o trasy kablowe podtynkowe... wystarczy troche poczytac
    • Gość: mac Re: Kable niewidki IP: *.promax.media.pl 08.02.09, 21:44
      a weż teraz baw się teraz w przylepianie tego po całym domu, poza tym trzeba by sprzęt dostosować więc to strata czasu i kasy
    • Gość: kicia Re: Kable niewidki IP: *.net.wektormedia.pl 08.02.09, 22:39
      tlenek czy ty jesteś taki problemator od urodzenia? Czy tradycyjne kable nie mają , takiej wady co? Jak chcesz to stosuj sobie nawet 3x2,5mm2 do zasilania telewizora a innym zostaw płaskie.
    • Gość: pocalujta_wujta Re: Kable niewidki IP: *.mad.east.verizon.net 08.02.09, 22:44
      Guzik prawa ze to innowacyny pomysl. Znaczy sie ignoranci nie wiedza ze wiazki taki kabli uzywa sie w bolidach wyscigowych od kilku lat do polaczen elektroniki i czyjnikow miedzy przodem i tylem wzdluz kokpitu.

Polecam intereswac sie tez innymi dziedzinami by nie wciskac bzdur o innowacyjnosci, bo sie akurat czyta duzo o komputerach. Akurat w dziedzinie polaczen przewodowowych nie dominuje technologia komputerowa. To z prostej przyczyny znanej elektronikom z odpowiednim wyksztalceniem (ja je mam z PW): komputer to nie jest miejsce gdzie niezawodnosc takich polaczen jest bardzo zagrozona - wszelkie miejsca gdzie urzadzenia elektroniczne pracuja mechanicznie to sa te miejsca gdzie takie wynalazki dominuja.

Dla ciekawostki podam ze w bolidach wyscigowych stosuje sie pakiety takich polaczen - redundancja - a nie tylkko pojedyncze plaskie polaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka