dzikoozka 02.06.09, 13:24 moze tak sie nazywać? I opis sprzęgła w homologacji: przekładnia zmianowa (Wandler) moze tak sie nazywać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lupus76 Re: Zapłon kompresyjny? 02.06.09, 14:34 Chyba: samoczynny? Czyli stary, poczciwy diesel. Sprzęgło hydrokinetyczne, czyli zapewne automatyczna skrzynia biegów. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: Zapłon kompresyjny? 02.06.09, 14:55 Diesel tylko zazwyczaj pisali Sebstzuendung a teras Kompressions...wiięc nie wiem czy to nie jakiś nowy?:(( No automatyczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Zapłon kompresyjny? 02.06.09, 14:58 Napisz, jaki samochód. Będzie prościej. Najlepiej podaj dokładną pojemność w centymetrach sześciennych. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: Zapłon kompresyjny? 02.06.09, 15:05 Volvo diesel 2400 ccm z 2006r. S80 Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Zapłon kompresyjny? 02.06.09, 15:13 Czyli wszystko jasne: zapłon samoczynny. Owo "kompresyjny" wzięło się zapewne stąd, ze paliwo (olej napędowy) podlega wysokiej kompresji w cylindrach tak, by możliwy był samozapłon (stąd z zapłonem samoczynnym). W każdym innym przypadku (również w silniku Wankla) będzie zaś "silnik z zapłonem iskrowym". Elektrycznych nie brałem w ogóle pod uwagę - bo skąd jakakolwiek kompresja? :) Ewentualnie mógł jeszcze być parowóz :D Jak napisałaś "kompresyjny" miałem nadzieję, ze pracujesz nad projektem samochodu na sprężone powietrze - już miałem zamiar Cię o to wypytywać :D Tu jest link: www.zielonemigdaly.pl/?p=344 Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: Zapłon kompresyjny? 02.06.09, 15:27 Dzięki :)) Ja jestem matołkiem w tych sprawach, tylko tłumaczę Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Zapłon kompresyjny? 02.06.09, 15:30 Właśnie się domyśliłem, że ktoś sprowadził, a Ty tylko tłumaczenie briefu robisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: Zapłon kompresyjny? 02.06.09, 15:37 jakiego briefu :))) karty pojazdu sie pisze :) Odpowiedz Link Zgłoś
lilicziczi Re: Zapłon kompresyjny? 02.06.09, 15:10 Tu chodzi, moim zdaniem o sprężarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Zapłon kompresyjny? 02.06.09, 15:16 Ale jakiż zapłon przy turbosprężarce ? Choć faktycznie - w tym silniku występuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lilicziczi Re: Zapłon kompresyjny? 02.06.09, 15:20 Jest tak, jak napisałeś wyżej, zgadzam się w 100% - w tym silniku (samo)zapłon następuje w wyniku sprężenia (czyli kompresji) paliwa. Ja się tylko zastanawiałam, czy może Kompressions....(i coś tam) to słowo określające rodzaj sprężarki Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Zapłon kompresyjny? 02.06.09, 15:24 Kompressor, to sprężarka mechaniczna, a w tym silniku (jak i we wszystkich znanych mi silnikach diesla) jest turbosprężarka. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof-lis Re: Zapłon kompresyjny? 03.06.09, 15:25 > Kompressor, to sprężarka mechaniczna, a w tym silniku (jak i we > wszystkich znanych mi silnikach diesla) jest turbosprężarka. Chcesz powiedzieć, że wszystkie znane Ci diesle to turbodiesle, czy że w żadnym nie widziałeś sprężarki mechanicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof-lis Re: Zapłon kompresyjny? 03.06.09, 15:25 > Jest tak, jak napisałeś wyżej, zgadzam się w 100% - w tym silniku > (samo)zapłon następuje w wyniku sprężenia (czyli kompresji) paliwa. Nie do końca Odpowiedz Link Zgłoś
lilicziczi Re: Zapłon kompresyjny? 03.06.09, 20:51 A jeszcze dokładniej - samozapaleniu ulega mieszanina paliwa i powietrza, o ile pamiętam nauki Taty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Tutaj masz 02.06.09, 15:25 opis samochodu na stronie producenta :) www.volvocars.com/pl/All-Cars-MY09/Volvo-S80/Pages/techSpec.aspx Odpowiedz Link Zgłoś