Dodaj do ulubionych

Szukanie pracy cz. 2

18.08.08, 15:17
Z nudów i czystej ciekawość udałem się na miasto w poszukiwaniu ambitnej pracy
w administracji. Zaliczyłem kilka biur i urzędów. oczywiście wszędzie
usłyszałem to samo "Nie mamy możliwości zatrudnienia lub nie ma wolnych
stanowisk". Przyzwyczaiłem się do tego, ale w jednym z biur związanych z
transportem publicznym potraktowano mnie w sposób skandaliczny! Zapukałem do
"super" miłej pani w kadrach, która od razu wysłała mnie do prezesa. Prezes
powiedział mi to co wiedziałem "że pracy u nich nie ma i nie będzie, ale CV
mogę od niechcenia zostawić w kadrach". Więc znów udałem się do kadr. Tam
zostawiłem "przemiłej" pani w kadrach CV, która chciała mnie zabić wzrokiem.
Grzecznie powiedziałem do widzenia i prawie już wyszedłem, ale chciałem pani
zadać pytanie i wróciłem się a tu co widzę... pani kadrowa podarła moje CV i
po prostu wyrzuciła do kosza. Zdenerwowałem się i zapytałem czemu to wyrzuca?
usłyszałem odpowiedź "Bo zrobiłem sobie ksero"... rzuciłem pani krótka wiązkę,
bo naprawdę się zdenerwowałem...o i taka o to chora rzeczywistość.

PS. Szukam wpływowej osoby na odpowiednim stanowisku, która ma możliwości
załatwienia pracy w ostrowieckiej administracji....:P
Obserwuj wątek
    • dizzy81 Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 15:21
      No nie żartuj, tak oficjalnie? Przy Tobie? Ja dupce!
      • unhollyseth Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 15:25
        Nie przy mnie tylko jak już wyszedłem i prawie zamknąłem drzwi, ale się wróciłem...
    • unhollyseth Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 15:24
      Oczywiście miało pani kadrowa powiedziała mi, że wyrzuciła moje CV bo "Zrobiłam
      sobie ksero" - tak miało być...
      • Gość: Hallam Foe Re: Szukanie pracy cz. 2 IP: 195.116.34.* 18.08.08, 15:48
        Co i jak o tym myśleć?Włos sie jeży!
        • se_nka0 Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 17:09
          Myślałam,że czasy się zmieniły.Jakbym siebie sprzed 30 lat widziała.Wyrzucania
          podania świadkiem nie byłam,może moje podanie leży sobie gdzieś w czeluściach do
          dziś:)Wygląda na to ,że mentalność ludzką najtrudniej zmienić.
        • maczek83 Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 17:41
          Oj jeży się jeży, nawet mi, a z tym u mnie deficyt :P
    • ishka82 Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 17:52
      Właśnie dlatego raczej nie zostawiam CV w miejscach gdzie słyszę, że "pracy nie ma i nie będzie, ale można zostawić CV", szkoda papieru. Niestety przy takiej selekcji potencjalnych miejsc pracy nie za bardzo jest gdzie to CV zostawić...
    • Gość: pracodawca Re: Szukanie pracy cz. 2 IP: *.telkonet.pl 18.08.08, 18:21
      Jeśli szukasz pracy z "nudów i czystej ciekawości" to raczej nie
      miej pretensji, że nikt Cię nie chce zatrudnić. Przy tym o ile
      wiem, to w administracji np. samorządowej obowiazuje procedura
      konkursowa i żeby zostać zatrudnionym, trzeba przystąpić do
      konkursu. Nabór jest jawny. Ostatnio taki konkurs był w Urzędzie
      Pracy. Czy do niego przystąpiłeś? Z Twoich postów wynika, że jesteś
      Superspecjalistąodwszystkiego, więc może założyłbyś własną firmę i
      pokazał co potrafisz, zamiast trwonić czas na forum.
      • maczek83 Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 18:36
        No, i to jest właśnie obraz polskiego pracodawcy. Mądrala, który wie wszystko
        najlepiej, innym daje rady, a sam pewnie robi na odwrót. Ciekawe właścicielem
        jakiej firmy jesteś, jak zatrudniasz pracowników i ile im płacisz, ale z trochę
        pogardliwego tonu postu wnioskuję, że każdego kto przyjdzie do Ciebie za praca
        traktujesz jak śmiecia, a najniższa krajowa to standardowa pensja w Twojej firmie.
        • dizzy81 Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 18:39
          Nie no ludzie, nie oceniajmy się po jednym poście
          • unhollyseth Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 18:41
            Czasem wystarczy kilka zdań by móc ocenić człowieka...
          • maczek83 Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 18:46
            Jeśli chodzi o ocenianie człowieka po jednym poście.. hmm.. naukowo zostało
            udowodnione że wystarczy 3 sekundy, słownie: trzy, aby poznać z kim mamy do
            czynienia. Myślę że do formy pisanej wypowiedzi drugiego człowieka też może się
            do odnieść w zakresie kilku zdań i sformułowań.
            • Gość: ari.g Re: Szukanie pracy cz. 2 IP: 81.6.191.* 19.08.08, 14:59
              O, a to ciekawe... Możesz podać, jakie to były badania, i ewentualnie ich
              oficjalne wyniki? Ciekawi mnie to ;)

A co do oceniania kogoś po kilku jedynie napisanych zdaniach to akurat nic
              trudnego - wystarczy wybrać sobie parę wyrwanych z kontekstu wypowiedzi, które
              będą nam pasowały do założonej o danej osoby opinii. I można tak potwierdzić
              sobie o każdym dowolną teorię.
      • unhollyseth Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 18:41
        Co do kwestii konkursu do UM wypowiedziałem się już na forum. Nawet ogłoszenia
        nie potrafili dobrze przygotować. Poza tym drogi pracodawco, żeby przystąpić do
        konkursu trzeba mieć znajomości i nie czarujmy się, że jest inaczej. Pracy
        szukam już z nudów bo jedyne co można dostać w Ostrowcu to posadę sprzedawcy lub
        akwizytora, jak dla mnie mało ambitne a szczególnie jeżeli chodzi o kwestie
        finansową. Odpowiadając na Twoje pytanie nie przystąpiłem do konkursu UM z tej
        przyczyny, że nie znam się na nieruchomościach, ich wyceną i zagospodarowaniem
        tychże nieruchomości. Nie uważam się za "superspecjalisę od wszystkiego". Znam
        swoje możliwości, wiem w czym jestem dobry i wiem co chciałbym robić a czego
        nie. Ale nikt mi nie chce umożliwić wykazania się wiedzą i umiejętnościami. Więc
        nie dziw się, że traktuje jak rozrywkę składnie CV.
        Co do własnej działalności jestem właśnie na etapie jej tworzenia i jestem
        pewien, że będę mógł się wykazać i odnieść choćby niewielki sukces.
        Poza tym nie tracę czasu na pisaniu na forum, ponieważ oprócz rozrywki mam
        możliwość wypowiedzenia się w pewnych kwestiach, poznania opinii innych.
        PS. a ty "pracodawco" nie powinieneś zająć się firmą zamiast pisania na forum i
        czytania moich komentarzy?
      • maczek83 Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 18:43
        Aaa i jeszcze jedno. Nie rozumiesz stwierdzenia "z nudów i czystej ciekawości"?
        Co Cię obchodzi kto jakie ma powody do szukania pracy. Uważasz ze każdy musi być
        zdeterminowany do szukania pracy, wtedy jest większa szansa na znalezienie
        czegoś? Najlepszy pracownik to taki który MUSI znaleźć pracę, bo ma pętlę na
        szyi i rachunki do zapłacenia, prawda? Taki będzie szukał bardzo gorliwie i
        złapie pierwszą lepszą ofertę pracy jaką dostanie, bez wybrzydzania. Ten który
        nie MUSI a CHCE będzie wybrzydzał i wybierał - taki już jest niefajny, prawda?.
        Roznosi się CV "z czystej ciekawości" żeby sprawdzić jak wygląda podejście firm
        do kandydatów i sytuacja na danym rynku pracy. Z tego można wyciągnąć wnioski,
        czy warto bawić się w poważne, z zaangażowaniem szukanie. Wniosek: nie warto.
        Byłeś kiedyś pracownikiem, czy zawsze tylko pracodawcą? Jeśli nie to nie
        zabieraj głosu, bo nie znasz drugiej strony medalu.
        • lachien Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 19:16
          Każdy, powtarzam każdy ma prawo zabierać głos na forum.
          • unhollyseth Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 19:21
            ....niestety...:P
            • neti69 Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 20:52
              To, co napiszę nie odnosi się do "meritum" wątku.
              Chciałabym , aby WSZYSCY , którzy MOGĄ wypowiadać się na tym forum
              umieli z godnością przyjmować krytykę i z szacunkiem odnosić się do
              adwersarzy.
              O to uprzejmie proszę.
            • Gość: maniek Re: Szukanie pracy cz. 2 IP: *.telkonet.pl 18.08.08, 20:55
              HEJ idź do MŁODYCH OSTROWCZAN i do Pawła ŚLIWIŃSKIEGO on wie jak sie
              prace w Ostrowcu ZAŁATWIA NAPEWNO CI POMOŻE.
    • Gość: bmw Re: Szukanie pracy cz. 2 IP: *.opera-mini.net 18.08.08, 21:21
      mozna wiedziec w ktorej firmie tak postepuja?
      • unhollyseth Re: Szukanie pracy cz. 2 18.08.08, 21:31
        Podejrzewam, że w większości firm tak robią, bo wątpię żeby ostrowieckie firmy
        wiedziały o czymś takim jak budowanie bazy kandydatów.
        Firma...a raczej przedsiębiorstwo transportu publicznego...
    • acidb Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 11:15
      Wiecie co - zaglądam na to forum co jakiś czas i robi mi się niedobrze. Tow. wzajemnej adoracji atakuje wszystkich którzy mają inne zdanie i inne poglądy. Jak tylko powiesz coś co im się nie podoba to zaraz się "mądrujesz" i takie tam.

Ciągle tylko czytam że praca tylko po znajomości, że za psie pieniądze że "chińczycy" pracę zabierają i generalnie to trzeba się wynosić z miasta. Ciągle piszecie że pracę w Hucie to tylko po znajomości , że wszędzie znajomości i oczywiście wiecie to od znajomego znajomego.

Po tekście "Z nudów i czystej ciekawość udałem się na miasto w poszukiwaniu ambitnej pracy w administracji." wcale się nie dziwię że nie możecie znaleźć pracy. Bo pracy szuka się z determinacją i wolą walki o stanowisko, z wiarą w siebie i swoje umiejętności którymi trzeba się wykazać.

Z nudów i ciekawości to już lepiej w nosie podłubać.

P.S. - Aktualnie są ogłoszenia o przyjęciach do Celsy w portalach internetowych. - Zgłosił się ktoś z Was szukających pracy ?
      • lachien Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 11:18
        Do Maczka i UnhollySeth: właśnie awansowaliście do Towarzystwa Wzajemnej
        Adoracji. Gratuluję:P
        • good_man Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 11:30
          prezesie? , kto obecnie należy do TWA ? :)))))
        • Gość: Aga Re: Szukanie pracy cz. 2 IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.08, 11:35
          Zgadzam sie z "acidb", popatrzcie Panowie na to co piszecie. Prawie
          każdy wątek kończy sie pieniactwem - paranoja. Wypowiedzi maja być
          autoryzowane czy co? Wszystko na NIE... w podejsciu Pana który od
          niechcenia szuka pracy nie widze żadnej ambicji, której tak
          ironicznie doszukuje się w miejscach pracy przez siebie wymarzonych.

Ja mam 28 lat i 3 razy w życiu szukałam - powtarzam szukałam pracy.
          Przebywałam na bezrobociu w sumie 4 miesiące. Nie sprawilo mi
          problemu wiekszego znależienie posady, która choc po części mnie
          satysfakcjonowała. Prosze się wczytać dokładnie... Nie była
          wymarzoną, ale jedynie krokiem do znalezienia lepszej... Jak zdobyc
          jakiekolwiek doswiadczenie nie próbując nigdzie pracować z góry
          zakładając że i tak moje CV wyląduje w koszu. Ja złozyłam może 10
          sztuk w całym zyciu i nie narzekam na brak zajęć ani na mizerne
          zarobki. Trzeba sie liczyc z możliwosciami tego miasta. Obudźcie się
          i popatrzcie Drodzy Użytkownicy bardziej optymistycznie.

P.S.
          zajmowałam się rekrutacją w 3 różnych firmach i NIGDZIE żadne CV nie
          miało prawa znaleźć sie w koszu, nie jest to na pewno praktyka
          wszystkich przedsiebiorców, aczkolwiek nie wykluczam, że UnhollySeth
          tak mógł zostać potraktowany- na pewno jest to przykre
          doswiadczenie...
          • maczek83 Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 11:55
            Właśnie dlatego że liczę się z możliwościami tego miasta, a raczej ich brakiem,
            i nie szukam tutaj żadnej pracy. Nie lubię być traktowany jak śmieć przez
            swojego szefa jak również mieć szefa z niższym wykształceniem i kwalifikacjami
            od moich. Od pracy i pracodawcy wymagam na wstępie szacunku do mnie jako do
            człowieka i do mojej pracy - tego się tutaj nie uświadczy, nawet w Kielcach w
            większych firmach człowiek jest śmieciem (wiem z autopsji). Nikt inteligentny,
            kreatywny, ambitny z pomysłami i otwartym umysłem nie będzie chciał świadomie
            pracować w Ostrowcu, bo zwyczajnie będzie się marnował. Jeśli mi ktoś powie że
            się mylę to poradzę mu się rozejrzeć dookoła jaka bylejakość i miernota panuje w
            tym mieście z prawie wszystkim. Może jestem przewrażliwiony, bo przez ponad rok
            pracowałem i mieszkałem w Warszawie... może.
            • acidb Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:39
              "Nikt inteligentny, kreatywny, ambitny z pomysłami i otwartym umysłem nie będzie chciał świadomie pracować w Ostrowcu, bo zwyczajnie będzie się marnował. "

Śmiać się czy płakać ?

Pracuję w Ostrowcu mam niezłą pracę, rozwijam się zawodowo, mam też swoją firmę - a wychodzi na to że jestem nieambitnym debilem bez pomysłów i się marnuję :D Nieźle pojechałeś ludziom którzy podobnie jak ja świetnie sobie radzą w naszym mieście.

Czysta frustracja.
              • maczek83 Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 13:04
                Tak naprawdę to mam głęboko w poważaniu czy będziesz płakał czy się śmiał.
                Spływa to po mnie jak po kaczce.
                • acidb Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 13:06
                  Niczego więcej się nie spodziewałem :)
                  • maczek83 Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 13:20
                    Lepiej zajmij się pracą i firmą "człowieku sukcesu". Dziwne że tak zajęty
                    człowiek ma czas na takie bzdurne zajęcie jak czytanie postów i pisanie na
                    forum. Bo ja osobiście czasu mam pod dostatkiem i mogę sobie na to pozwolić, ale
                    Ty...?
                    • rotarepo Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 13:24
                      bzdurne zajęcie jak czytanie postów i pisanie na forum
                      Maczek az mi sie banan na morde pojawil :D
                      • maczek83 Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 13:28
                        I w związku z tym biorę się za robotę, bo mam do obrobienia ponad 600 zdjęć z
                        wesela, a doba ma tylko 24h. Cheers!
        • maczek83 Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 11:48
          Zajebiaszczo :D A tak na serio to mi to lotto.
        • unhollyseth Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 11:54
          Spotkania Towarzystwa Wzajemnej Adoracji odbywają się w każdą środę w sali
          katechetycznej domu parafialnego MICHEAL zaraz po spotkaniu Klubu Wesołego
          Ateisty. Gorąco zapraszam.
          • rotarepo Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 11:59
            a jak by tak trzeba bylo panowie rodzine utrzymac zakladam ze jeszcze stanu
            wolnego jestescie ;) czy wtedy tez byscie tak marudzili :) oj chlopcy chlopcy :)
            • maczek83 Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:12
              Właśnie dlatego teraz tak marudzimy żeby potem dziecko nie płakało, a żona nie
              marudziła że mało i nawet na waciki nie starcza. Nie sztuką jest znaleźć pracę,
              pracować i ledwo wiązać koniec z końcem. Sztuką jest znaleźć taką żeby nie
              losować czy w tym miesiącu płacę za prąd czy kupuję nowe buty dziecku.
              • rotarepo Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:18
                Madre to co piszesz :) i zyczę ci tego by tak bylo jednak zycie czasmi
                weryfikuje nasze ideały nasze zalozenia ..... ale widzę upartosc choć troszkę
                pokory tez by się przydalo :)
                • maczek83 Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:28
                  Pokora była dobra i w cenie za PRLu. Pokora to założenie że przyjmuje się
                  wszystko tak jak leci bez krytyki - not my style. Jestem uczulony na
                  nieprawidłowości i wszystko co ludzie uważają "bo tak być musi". Jak ktoś
                  przyjmuje nieprawidłowość za standard "bo tak trzeba", to nic się w tej kwestii
                  nie zmieni. Tak jak z płacami i pracą. Kilka milionów ludzi pokazało gdzie ma
                  polski rynek pracy i dzięki temu trochę się zmienił. Jak każdy będzie się tak
                  uchylał to całe życie będzie bity w tyłek, a co gorsza - innym też się oberwie.
            • unhollyseth Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:13
              Na szczęście nim założę rodzinę to chciałbym mieć już pracę:) Nie zaczynam
              zakładania rodziny od ślubu i dziecka, ale od znalezienia pracy, która mi to
              umożliwi. Choć ostatnio dowiedziałem się na rozmowie kwalifikacyjnej, że za 850
              zł to spokojnie mogę zakładać rodzinę....no tak
              • rotarepo Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:34
                Oby tak bylo :) ;) No tak ;)
      • unhollyseth Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:01
        Nie szukam pracy, aby zdobyć doświadczenie bo już mam doświadczenie. Przez 2
        lata pracowałem. Pracy szukam od 8 miesięcy i teraz już traktuję to jako zabawę.
        Pracy szukałem z determinacją na początku. Teraz mam tylko świetną zabawę po
        każdej rozmowie kwalifikacyjnej, bo strasznie mnie bawi jak idioci szukają
        idiotów...
        • rotarepo Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:05
          zadam pytanie w czym masz doświadczenie :) w czym jestes specjalistą
          • unhollyseth Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:11
            W technikach sprzedaży, mediacjach, negocjacjach, marketingu politycznym oraz w
            lepieniu figurek z modeliny:P:P
            • rotarepo Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:15
              To zrob mi jakąs figurkę tak z nudów ;)
              • dizzy81 Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:21
                Tak, z nudów zrób figurkę, a my z czystej ciekawości ją obejrzyjmy
                • rotarepo Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:23
                  Ja nawet ją kupię :)
                • rotarepo Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:24
                  A koleg juz ciekawy co to figurka czyż nie :)
                  • unhollyseth Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:39
                    Jaką chcesz figurkę??:P
                    • rotarepo Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 12:44
                      Niech będzie to Twój pomysł ;) a ja z checią ja potem obejrze ba a nawet odkupie
                      :)
                      • dizzy81 Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 13:08
                        Niech zrobi figurkę penisa, najłatwiejsze:)
                        • rotarepo Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 13:10
                          No Panie Dizzy ....... moze niech pan tez zrobi :)
                        • maczek83 Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 13:23
                          No nie wiem czy takie najłatwiejsze. Jeśli ma być dobrze odwzorowana z detalami
                          to może to trochę czasu zająć :P Niby penis jaki jest każdy wie, ale diabłem
                          tkwi w szczegółach ^_^
                          • rotarepo Re: Szukanie pracy cz. 2 19.08.08, 13:29
                            Maczek Ty tez potrafisz robic figurki :) Na jakie tu talenty mamy .
                            zawsze wiedawalo mi sie ze was to samo diableskie nasienie siedzi ;)
                            Ma być fiugurka a mysle ze unly sie postra i mnie zaskoczy :)
                            i nie penisem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka