Dodaj do ulubionych

badanie krwi --> hormony

30.04.10, 09:21
dziewczyny, mam pytanie, bo pewnie się znacie...

...dawno temu zaczęłam brać pierwszy raz tabletki antykoncepcyjne, poprosiłam lekarza o yasminelle, bo mają one najmniej hormonów, a ja jestem młoda 21 lat - tak mi się wydawało, że tak lepiej będzie.

źle się po nich czułam, odstawiłam, okres mi się przemieszczał w czasie (długo nie miałam) i przy wizycie u lekarza okazało się, że mam chyba torbiela jajnika.
naczytałam się w internecie o tabletkach antykoncepcyjnych, które niby te torbiele likwidują (ale nie zawsze, czasami pogarszają), i doszłam do wniosku, że prywatnie chcę sobię zrobić badanie krwi na poziom hormonów, żeby mi lekarz dobrał tabletki do wyników...i słuchajcie dalej...idąc do przychodni zostałam zmieszana z błotem przez panie w okienku (poszłam się zapytać czy robią takie badania w przychodni PRYWATNIE, i ile to kosztuje), które powiedziały, że mam sobie iść na 1 piętro i przeczytać bo cennik tam wisi na ścianie. poszłam, ale nie wiem po co, bo tam same jakieś skróty typu TSH, T3 czy jakoś tak.

mam wizyte w środe u lekarza, podobno potrzebne jest skierowanie, żeby zrobić sobie takie badania, a ja już chciałam iść z wynikami do niego sad im szybciej tym lepiej.

pomóżcie coś, doradźcie.
Obserwuj wątek
    • kircia25 Re: badanie krwi --> hormony 30.04.10, 14:57
      Powinnaś zrobić estrogen- E2, LH- luteotropina, FSH- folikulotropina ,
      ewentualnie progesteron- PRG i prolaktynę- PRL.
      Najistotniejsze chyba są tu estrogen i FSH.
      Jeszcze jedna uwaga- hormony powinno się robić w 2-3 dc.
      TSH i T3,T4- to profil tarczycowy.
      • kasia.jun Re: badanie krwi --> hormony 30.04.10, 19:29
        prawie nic z tego nie rozumiemsad co to znaczy 2-3 dc.?
        • zawszezabulinka Re: badanie krwi --> hormony 01.05.10, 07:44
          2-2 dzien cyklu
    • sigrid.storrada Re: badanie krwi --> hormony 01.05.10, 14:21
      Skoro potrzebne jest skierowanie, to nic nie zrobisz. Może lepiej, żebyś lekarza
      od lekarza się dowiedziała, które badania są Ci rzeczywiście potrzebne. Niż
      wydać pieniądze, a okaże się, że bez sensu. Dużo zdrowiasmile
      • kasia.jun Re: badanie krwi --> hormony 01.05.10, 19:39
        a mam jeszcze jedno pytanie, ostatnie. jak długo trzeba odczekać od odstawienia tabletek antykoncepcyjnych, aby wszystkie hormony we krwi się w sposób naturalny uregulowały, tak by badania były wiarygodne?
        • kasia.jun Re: badanie krwi --> hormony 02.05.10, 19:39
          hm? suspicious
        • kircia25 Re: badanie krwi --> hormony 03.05.10, 01:25
          Minimum jeden, najlepiej dwa cykle. A co do badań to jestem pewna, że hormony
          można robić bez skierowania, bo sama je już wielokrotnie w ten sposób robiłam.
          • kasia.jun Re: badanie krwi --> hormony 03.05.10, 15:46
            ok, dzięki wielkie smilesmilesmilesmilesmilesmilesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka