Dodaj do ulubionych

jaka antykoncepcja?

13.08.10, 21:04
Dziewczyny doradźcie!Przez 3 lata brałam tabletki yasminelle, byłam
spokojna że nie zajdę w ciąze ale to był chyba jedyny plus brania
hormonów. Nie dośc że nie miałam wogóle ochoty na seks to jeszcze
ostatnio zaczął mnie bolec zolądek choc nie jestem na 100 % pewna
czy to z tabletek.Ale przestałam brać. I wcale nie jest lepiej,
prezerwatywa bo taka formę atykoncepcji teraz stosujemy z męzem nie
sprawia nam przyjemności. Mysle może przejśc na plaster? Ginekolog
proponuje plaster ale ja mam wątpliowści czy ja będe umiala to
dobrze zalożyć.Jaki Wy sie zabezpieczacie?
Obserwuj wątek
    • claratrueba Re: jaka antykoncepcja? 14.08.10, 06:17
      Plaster to też hormony tyle, że inaczej podane. Ale ew. skutki uboczne są
      dokładnie takie same. Żoładek raczej ma niewiele wspólnego z tabletkami-
      problemy zaczęłyby się wcześniej niż po 3 latach, minęły po odstawieniu- a tak
      nie jest.
      Pozostaje albo dobranie innych tabletek, istnieje szansa, że nie odbiorą Ci
      libido. Ale szansa niewielka. Trzebaby szukąć tabletek o innym składzie-
      niewielki wybór. Może jednoskładnikowe?
      Sprawę rozwiązuje zwykła spirala bez hormonów.
      • wieszczka_mroku Re: jaka antykoncepcja? 14.08.10, 06:52
        jednoskładnikowe mogą powodować plamienia, długotrwałe krwawienia (bierze sie je nono stop- bez przerwy) lub wogóle je zahamować, rosyjska ruletka co się wydarzy, poza tym niektórzy lekarze nie chętnie zapisują (np cerazette) z obawy o ryzyko osteoporozy w przyszłości, to samo się chyba tyczy zastrzyku depo-provera 1x3m-ce, który jeśli zastosujesz i wystąpią skutki uboczne (ww krwawienia, migreny) to musisz czekać aż przestanie działać. Przy czym, przy tabletkach, trzeba je łykać z małą dozą poślizgu czasowego, tzn. chyba tolerancja zapominalskich do 3h, co w przypadku zapomnienia tabsów skutkuje natychmiastowym powrotem do domu lub kołowaniem recepty na cito smile Stosowałam cerazette 2,5 roku big_grin ale właśnie ze względu na straszenie osteoporozą przestali mi przepisywać, innych łykać nie mogę. Teraz się zadrutowałam czyli wkładka niehormonalna z miedzią, wcale jej nie czuję i zakładanie wcale nie bolało jak to straszyli. Gdyby mnie było stać, to być może skusiłabym się na mirenę, mimo że z hormonem w niewielkich ilościach, daje chyba jedną z najwyższych skutecznośći w indeksie P.
        • em.haa Re: jaka antykoncepcja? 14.08.10, 14:54
          Może spirala albo krążek?
          Ja nic innego bym chyba w swoim przypadku nie brała.
          Może jeszcze pokusiłabym się na zmianę pigułek.
          • doral2 Re: jaka antykoncepcja? 14.08.10, 20:51
            plastry są proste w użytkowaniu jak pięć metrów sznurka w kieszeni, naklejasz i już.
            ale w twoim wypadku bym proponowała rozważenie założenia spirali, raczej tej BEZ
            hormonów.
    • nastka501 Re: jaka antykoncepcja? 17.09.10, 13:13
      Może wybierz którąś z tych metod www.youtube.com/antymetody haha żartowałam. Dobry film. A tak na poważnie może spróbuj metod naturalnych.
    • niuskaaa Re: jaka antykoncepcja? 17.09.10, 13:29
      Czas przełomowych odkryć naukowych. Intensywne badanie kosmosu, w tym wzmożona eksploracja Marsa, znajdują odzwierciedlenie w tendencjach ciał (oczywiście nie niebieskich), do seksualnego orbitowania. Tempa nabrało śmiałe penetrowanie nowych, nieznanych dotąd obszarów erotyki, napędzane nadzieją na coraz bliższą nieba rozkosz smile
      www.youtube.com/antymetody#p/a/u/0/tEi9kuzSjSg - cybersex. Co o tym sądzicie? Rozwińcie wątek!
    • klubgogo Re: jaka antykoncepcja? 17.09.10, 13:34
      Spróbuj z innymi tabletkami, może organizm po 3 latach potzrebuje innej dawki hormonów. Plastry mnie wkurzały, bo po 3-4 dniu robiła się wokół brudna otoczka z kleju, naklejałam na pupę, poza tym miałam dziwne uczucie niepewności, którego nie było przy tabletkach. Wróciłam do tabletek i pojawił sie problem z brakiem krwawienia (panika, testy, itd.). Zastanawiam sie nad spiralą...
      • malwes Re: jaka antykoncepcja? 21.09.10, 22:10
        Świetnie Cię rozumiem - no może za wyjątkiem tego, że mnie prezerwatywa zupełnie nie przeszkadza.
        Jedyna tabletki po których nie miałam problemów z libido to były te II generacji, z levonorgestrelem. Ten sysntetyczny hormon nie działa tak antyandrogennie, nie zmniejsza poziomu testosteronu. Białam Triquilar przed pierwszą ciążą i było super. Po pierwszej ciąży nie mogłam - wypadały mi włosy, nie tolerowałam szkieł kontaktowych, wróciły problemy z nadmiernym owłosieniem. Próbowałam wszystkiego - tabletek z desogestrelem (Mercilon, Marvelon), z gestodenem: Milvane, Logest, Femoden, z drospirenonem (Yasmin, Yasminelle), plastrów Evra, nareszcie NuvaRing'a. Po każdym wcześniej czy później było coś a zmniejszenie libido to juz praktycznie standardem.
        Próbuję teraz wrócić do Triquilaru. Zobaczymy. Jestem po drugiej ciąży - może będę mogła je brać jak kiedyś. Wkładki nie mogę bo mam macicę dwurożną a wkładek dwurożnych nikt jeszcze nie wymyślił, na nonoxynol jestem uczulona a sama prezerwatywa nie jest dla mnie wystarczająca. Zobaczymy.
    • niuskaaa Re: jaka antykoncepcja? 28.09.10, 21:08
      Niestety wszystko ma swoje wady i zalety. Przede wszystkim musimy pamiętać o zażywaniu pigułek. Tabletki zwykle przyjmuje się codziennie, co 24 godziny. Maksymalny dopuszczalny czas opóźnienia w przyjęciu pigułki to 12 godzin. Tabletki dwufazowe przyjmuje się przed 21 dni rozpoczynając od pierwszego dnia cyklu miesiączkowego (od pierwszego dnia miesiączki). Następnie robi się siedmiodniową przerwę, w trakcie której powinno wystąpić krwawienie. Kolejną serię tabletek rozpoczyna się ósmego dnia, od wzięcia ostatniej tabletki z poprzedniej serii. Jednoskładnikowe środki antykoncepcyjne stosuje się ciągle, nawet w trakcie trwania krwawienia miesięcznego. Na domiar złego, biegunka lub wymioty mogą obniżyć skuteczność leku.
    • liliyah Re: jaka antykoncepcja? 27.02.11, 20:12
      proponuje sprobowac innych tabletek, czemu wczesniej o tym nie pomyslalas, skoro wystepowaly u Ciebie takie dolegliwosci?
    • kidapa Re: jaka antykoncepcja? 26.03.11, 08:43
      Plaster jest w porządku. Sama używam i jestem zadowolona. Trzeba jednak pamiętać, że to też są hormony więc jeśli tabletki yasminelle ci nie służyły to w przypadku plastra nie będzie lepiej. Jego jedynym plusem jest w zasadzie wygoda. Wystarczy, że przykleisz i jest, nie trzeba pamiętać o łykaniu tabletek itp. Co do kosztów to trzeba powiedzieć, że plastry nie są wcale dużo droższe od tabletek np. yasminelle. Ja w płocku w aptece za grosze w taygerze na królewieckiej za płacę 37 zł za 3 sztuki plastrów evra
      • doral2 Re: jaka antykoncepcja? 26.03.11, 20:06
        Kidapa, gratuluje refleksu - wątek założony został ROK TEMU.
        założycielka wątku z całą pewnością jest już zabezpieczona i nie czekała na twoją radę.
        a jeśli koniecznie chcesz wypowiedzieć się na temat plastrów, to zrób to w wątku o plastrach.
        • marketta Re: jaka antykoncepcja? 27.03.11, 09:17
          Antykoncepcja to temat rzeka, dlatego polecam ciekawy artykuł:
          kobieceprawdy.pl/article_uni/pikanteria/kochaj_sie_z_zabezpieczeniem.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka