Dodaj do ulubionych

Dni cyklu?

19.11.10, 16:46
mam pytanie.przyjmuję Rigevidon 21 tabletek + 7 dni przerwy.Jak wyliczyć początek cyklu?Liczymy od pierwszej pigułki?Tj 8 pigułka to 8 dzień cyklu.Zgłupiałam ponieważ dostałam u stomatologa antybiotyk i muszę uważać 13-16 dzięń cyklu.Wyjaśnicie?
Obserwuj wątek
    • zabkaa24 Re: Dni cyklu? 19.11.10, 17:18
      Umownie 1 tabletka po 7 dniowej przerwie to 1 dzień "cyklu". To jest w ulotce tak na marginesie.
      • doral2 Re: Dni cyklu? 19.11.10, 18:43
        kiedy stosujesz tabletki nie ma czegoś takiego jak któryś tam dzień cyklu.
        robisz siedem dni przerwy, pierwszą tabletkę bierzesz ósmego dnia.
        jeżeli musisz stosować antybiotyk, to po pierwsze sprawdź czy wchodzi w interakcję z tabletkami antykoncepcyjnymi, po drugie zabezpieczaj się do następnego opakowania.
        • zabkaa24 Re: Dni cyklu? 20.11.10, 00:23
          Dlatego właśnie napisałam: umownie, i "cyklu" (w cudzysłowie) - cykl jest wtedy, gdy jest owulacja, a przy tabletkach owu nie ma.
      • ola04 Re: Dni cyklu? 20.11.10, 13:11
        Dziękuję za wyjaśnienia.
    • ola04 Re: Dni cyklu? 19.11.10, 19:42
      Dziękuję za wyjaśnienia.Dzwoniłam do ginekologa i właśnie on mi powiedział żeby zabezpieczyć się dodatkowo od 13 do 16 dnia cyklu.Czyli przy pigułkach też się liczy początek.Byłam jednak zbyt obolała i zapomniałam zapytać u lekarza czy trzynasty dzień to 13 tabletka.A że weekend już nie chcę zawracać mu głowy pewnie błahym dla niego pytaniem.Zresztą dopiero teraz zaczęłam zastanawiać się jak to jest z dniami cyklu przy antykoncepcjii
      • nglka Re: Dni cyklu? 19.11.10, 23:53
        Jest tak, jak napisała doral - przy tabletkach nie ma cyklu, cykl jest tylko wtedy, gdy występuje owulacja, której następstwem jest miesiączka.
        To tak gwoli ścisłości.
        Jeśli zaś chodzi o słowa lekarza, to przyjmij wersję "dla standardowego użytkownika", czyli nie ma sensu każdej z osobna przez 5 minut tłumaczyć, że nie ma cyklu - łatwiej powiedzieć "proszę się zabezpieczać od 13 do 16 dnia cyklu" - i wówczas jakieś 99,9% odczyta to jako od 13 do 16 tabletki. Istnieje też opcja "z rozpędu", kiedy to lekarz posługuje się dniami cyklu z przyzwyczajenia, z racji zawodu, którym się zajmuje.
    • em.haa "Cykl" jezuuuuuuuuuuuuuuuu 21.11.10, 18:28

• usunelamkonto Re: "Cykl" jezuuuuuuuuuuuuuuuu 21.11.10, 18:41
        jesli sie bierze antybiotyk kolidujacy to nalezy sie zabezpieczac na czas trwania antybiotyku + 7 dni po . czyl najkrotszy czas = 8 dni, bo 1 dzien antybiotyk + 7 dni dodatkowej antykoncepcji, a to jest znacznie dluzej niz zabezpieczenie miedzy 13-16 tabletka

wiadomo ze na ulotce jest napisane zeby poradzic sie lekarza w kwesti dodatkowej ochrony ale ich rady przyjelabym z przymruzeniem oka i przyjelabym bezpieczna wersje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka